1,5 ročné dieťa ide do jasiel

pami2
21. jún 2012

ahojte maminy, ste tu take co ste davali svoje deti do jasiel asi v roku a pol? ake su vase skusenosti?
nas maly ide do jasiel v novembri, ale su to mini jasle, cca 7 deti no aj tak sa bojim, ze bude stale chory..ja mam akurat na jesen najvacsiu pracovnu zataz,tak neviem ako si budem moct dovolit chybat :( a takisto neviem, ako to zvladnem ja a maly..

kytykenka
21. jún 2012

@pami2 ahoj no aj my sme dnes boli jaslicky zajednat 😀 tak nevieme ani my ako dopadneme 🙂

gordana
21. jún 2012

jednoznacne odporucam,aj nase baby isli v 18mesiacoch (august)...prvy mesiac bol hroza (2x na ANTB) ale potom to uz bolo super az do Vianoc,ked ochoreli vsetky deti v jasliach...treba s tym pocitat,ze deti budu castejsie chore,ako ked su doma,ale toto iste by Vas cakalo aj ked by ste isli do skolky...detom sa takto imunita tvaruje....nasa alergologicka povedala,ze deti,ktore su cely den v kolektive a su chore 6x za rok (myslela aj ANTB),ze toto je v norme....u nas bude v auguste rok a boli chore spolu 4x...nehovoriac o tom, ako velmi im jaslicky pomohli v tom,co vsetko vedia a nie su bojazlive od inych ludi.Nasa skusenost je naozaj pozitivna...od septembra (teda v 2a pol rokoch) nam ich dokonca zobrali do skolky, co im jaslicky tak pomohli.Keby som vsak nemusela ist do prace skor,dala by som ich napriek tomu do jasliciek aspon na 1rok,teda od tych 2rokov,nie skor...chcela som si ich viac uzit🙂Napriek tomu som spokojna s nasimi jaslickami🙂

pami2
autor
21. jún 2012

@kytykenka dik za odpoved. a odkedy nastupujete? idete hned na cely den alebo mate nejaky adaptacny tyzden?

pami2
autor
21. jún 2012

@gordana super, dakujem, velmi si ma povzbudila...ja som dost ovplyvnena clankami typu "jasle nie" , separacna uzkost atd...nas maly vidim, ze ma potrebuje, ale zaroven ma deti velmi rad. aj si davala nejake sirupceky na podporu imunity alebo nieco podobne?

lenka_b
21. jún 2012

Moja dcerka isla do jasliciek od 22 mesiacov a mozem povedat, ze stoji to za to. Ano, bola a este stale aj je casto chora, ale ta zmena v nej je neuveritelna. Vobec sa neboji ludi, je smela a rozumna. Vela sa tam uci a bavi ju to nesmierne. Pre deti je super byt v kolektive a robit to iste spolu. Teda maju taku dennu rutinu, ktora jej velmi pomohla k vyvoji 🙂 Tiez si cas s nami viac vazi (teda aspon ja mam ten pocit) 🙂 Ale je to uzasna vec.. Z pociatku to bolo tazke pre nu si zvyknut byt sama, ale po 2 tyzdnoch tam uz chodila s usmevom na tvari 🙂) Niektore jasle su ok s tym, ze ak je dieta na antibiotikach aspon 24 hodin, tak ich mozes dat spat do skolky.. Zisti si to, lebo potom nebudes musiet chybat v praci. Pokial su to len sopliky a bolave hrdlo, tak mozu byt v jasliach aj na antibiotikach 🙂 Aspon tu je to tak...

lili777
21. jún 2012

@pami2 No ja ťa od jaslí odhovárať nebudem. Sama by som tam dieťa dala, keby bolo treba, ale nie je. Určite aj takýto kolektív má pre rozvoj dieťaťa veľa výhod, sama pozorujem neuveriteľné pokroky odkedy je syn v škôlke, takže toto neodsudzujem a vôbec sa tým netráp, že ho dáš do jasličiek. Moja má tiež 18 mesiacov, sú to už krásne drobunké dietky, malé osobnosti. No s chorobami musíš rátať. Určite pri vstupe do kolektívu prídu. Nejako si to vopred náplanuj, nech nie si potom v strese. Mne malý ochorel po troch dňoch v škôlke. Prvé štyri mesiace bral zakaždým ATB, teraz je lepšie. Ja mu dávam Preventan, ale to pre tvojho nie je. Volila by som Imunoglukán, nasaď už teraz. Pridala vit. C alebo nejaký vitamínový sirup a pravidelne probiotiká! sú drahé, ale imunite veľmi pomáhajú a v porovnaní s OČR ťa budú stáť menej🙂 Malý ich dostáva pravidelne a najnovšie nemusí brať ATB, odkedy mu ich dávam má teraz druhýkrát soplík, ale nijako choroba nepostupuje a zase soplík odchádza. Takže imunita sa nejako prebudila a bojuje s virózou, zatiaľ ho ani teraz nezmohla, čo považujem za úspech. lebo vždy kašlal aj tri týždne☹ Takže podporiť organizmus, samozrejme aj prirodzene, ovocie, zelenina, strukoviny, otužovanie, pobyt vo vode, prechádzky každý deň vonku. Nie som zástanca umelých foriem vitamínov, ale keďže ho čaká "zmena" a nápor bacilov, s ktorými sa doteraz nestretol, riešila by som to osobne takto. Nezodpovedných rodičov, ktorí tam dovlečú deti choré nezmeníš, takže musíš robiť čo najviac pre odolnosť organizmu tvojho syna.

pami2
autor
21. jún 2012

@lili777 super, dakujem. takze Imunoglukan+vit C+probiotika? ake davas probio? ja davam BioGaia

lili777
21. jún 2012

@pami2 malej dávam biogaiu, ale syn berie Bifoval baby. tie sú cmúľacie a uprednostila som ich práve preto, vraj napomáhajú imunite, tým, že sa rozpustia na slizniciach a sliznice sú práve vstupnou bránou všetkých bacilov. Takto vraj pôsobí aj preventan, lebo sa cmúľa. Prešla som na tieto formy nedávno, lebo on nevedel cmúľať, keďže cukríky nedostáva. A dostal mi slintavku, mal samé afty a vtedy mi dr. odporúčila tieto formy, že je to lepšie. Ale tak on je na to malý, takže biogaia. Ináč skús možno miesto vit. C pozrieť multivitamíny, tam je všetko. Buď pikovit sirup alebo Cebion mutlivitamínový sirup.

lili777
21. jún 2012

@pami2 a ináč nič nepokazíš, keď mu od jesene budeš dávať pravidelne vincentku do nosa alebo nejaký podoboný soľný sprej ráno aj večer. Vysušené sliznice od kúrenia sú tiež ľahko napadnuteľné vírusmi. A v chladnejšom počasí nebabušiť prehnane, nevykurovať prehnane, zabezpečiť zvlhčovač vzduchu, ak je to potrebné. My sme sa zbadali, až keď dcérka mala non stop laringitídy. Sama možno poznáš, aké je to zobudiť sa s tým suchom v hrdle, kedy pobolieva, škriabe. Na to je zvlhčovanei vzduchu ako stvorené

clari
21. jún 2012

ja by som ti napisala to iste ako @gordana, tiez sme isli v 1,5 r a od 2,5 sme uz boli v skolke, co si odchorela v jasliach, to neprislo v skolke, takze je to v podstate jedno, ci skolka ci jasle co sa chorobnosti tyka a tiez nam jasle uzasne pomohli v rozvoji, socializacii, dnes mame mudru, sikovnu babu, ktora sa v zivote isto nestrati 🙂 Ja nedam na jaslicky dopustit 😉

pami2
autor
21. jún 2012

@lili777 no zvlhcovac mame uz od jeho pol roka, je to neocenitelne. urcite sa pozriem na ti vitaminy, ale cmulacie este nie, teraz ma len 13m

gordana
21. jún 2012

@pami2 davam len imunoglukan sirup a probiotika....na zaciatku nam alergol.dala kuru ribomunilom,neviem,ci to pomohlo....je to tazke s rozhodovanim,ja som dlho mala vycitky,cca pol roka ale,ked som videla tie pokroky,tak som zmenila nazor.Samozrejme,keby som nesla do prace,bola by som este s nimi doma,ale boli by asi aj menej sikovne🙂))

ichbinich
21. jún 2012

V skupinke, kde nastupoval moj syn v 21 mesiacoch, boli este dve mensie deti: 14 a 15 mesacne. Obe potrebovali trosku dlhsie, kym si zvykli, ale to aj moj syn. Mama tej najmensej ale musela ist dost rychlo pracovat, tak si ju opatrovatelky podavali z ruk do ruk, lebo ked bola niekomu na rukach, bola kludna... Teraz beha a hra sa ako ostatne deti, ale zo zaciatku potrebovala ten kontakt. Nechavali ju aj spat doobedu, ked bola unavena, naozaj sa venuju kazdemu dietatu individualne. Moj syn rano pri odchode plakal asi mesiac, ale este som ani poriadne nebola vonku, uz bol kludny. A potom zo dna na den ma rano "vyhodil" 😀 Zakyval mi papa a bolo. Odvtedy uz nikdy neplakal, rano si musim od neho pytat pusu...

Ak mas tu moznost, vyber si jasle, kde maju nastupny tyzden a kde mozes prve dni byt aj ty s malym a postupne sa budes vzdalovat (vyjdes z triedy von na 5 min, na druhy den na dlhsie a pod.) Popytaj sa ludi, ake tie jasle a vychovavatelky NAOZAJ su. Mne tiez tvrdili aj v inych jasliach, ako kazde dieta moze ist svojim tempom, ale potom som pocula ine historky od mamiciek na sidlisku :-/
Najlepsie by bolo zacat, ked ty este nebudes mat stres. On to bude citit a to moze zhorsit celu situaciu. Alebo ak je zvyknuty aj na niekoho ineho (otca, babku), mozno mozu ist oni s nim...

Co sa tyka chorob: nadchu sme prvy tyzden chytili vsetci komplet, vsetky deti, mamy a vychovavatelky... Doniesol si odtial od septembra este nejaky ten sopel a kasel a 3 krat hnacky/hnacko-grcacky. ATB este v zivote nemal. Nedavam mu ziadne extra vitaminy ani pod. Probiotika dostaval pri tych hnackach. Ale to je velmi individualne.

Ja vidim iba pozitiva: mozem v klude pracovat a sustredit sa na pracu, lebo viem, ze mu je tam dobre a je o neho dobre postarane. Jemu sa tam velmi paci, chodi tam rad. Naucil sa pekne jest, rozviazal sa mu jazyk, je velmi socialny. A to som aj ja s nim chodila minimalne raz za den na ihrisko, kde sme stretavali kopec deti.

Co sa tyka tvojich obav: on viciti tvoj strach a pojde to tazsie. Najma ty to musis vidiet pozitivne a aj ho uz pripadne knizkami na to pripravovat. Ze ty pojdes do roboty, on sa zatial pojde hrat s inymi detmi a ked prenho prides, zase sa budete spolu hrat. Co sa tyka tvojho chybania v robote: naozaj nemozes pracovat vo vynimocnych pripadoch z domu? Nemas nikoho, kto by ho opatroval (manzela, starku)? Ak naozaj nie, skus si najst opatrovatelku, ktoru obaja spoznate POPREDU v prijemnej atmosfere a na ktoru sa budes moct spolahnut. Uz ku choremu dietatu nemozes volat cudziu osobu, ale ak ju uz bude poznat, budes ty napr. chybat den-dva, a zvysok tyzdna bude pri nom niekto iny. Skusi si zorganizovat takuto siet pomocnikov uz popredu.
Hlavne si nelam zbytocne hlavu. Informovat, organizovat ano, ale nie sa obavat. Ako bude, tak bude. Mozno ta prekvapi a vzvykne si v priebehu jedneho tyzdna. Monzo bude potrebovat 3... To nevie nikto, ani vlastna mama 😉

geegee
21. jún 2012

@pami2 ja mam skolku, kde chodia deti od rokov, ale mali sme 2-3 deti, co prisli v 1,5 roku. Ja mam pocit, ze tie male to zvladaju uplne najlepsie - velmi rychlo si zvykli, zaujalo ich nove prostredie, hracky, deti. Rodicia si pochvaluju, ze robia vacsie pokroky ako ked boli s opatrovatelkou - deti su v skupine s vekovo miesanymi detmi, takze sa rozrozpravali, ucia sa pesnicky... Su castejsie chore, ako ked boli doma aj napriek tomu, ze sa snazime aby soplikove deti rodicia nechavali doma skor, ako to chyti cela skupinka deti - no niektori rodicia nie celkom zdielaju nas nazor tykajuci sa chorych deti a maju pocit, ze dieta je zdrave kym nezalahne s horuckou 😒 Takze castejsim chorobam sa asi neda vyhnut. Rodicia u nas adaptacny pobyt vacsinou nevyuzivaju.

pami2
autor
21. jún 2012

@ichbinich dakujem vam vsetkym velmi pekne za povzbudenie, fakt ste super. no ked bude chory tak svokra je na dochodku, takze to by sme vyriesili takto..asi sa musim na to pozerat tak ako vravis|: tie choroby pridu bud teraz alebo v skolke...och joj, no nejak to zvladneme

pami2
autor
21. jún 2012

@geegee a podla teba je lepsi ten adaptacny pobyt alebo sup hned na cely den?

lentilka29
21. jún 2012

aj my sa chystame do jasiel a tiez sa bojim vsetkeho....ja by som chcela hned na cely den.....nechcem okolo toho robit nejake tramtarie....

ichbinich
21. jún 2012

@pami2:
No tak to mas idealne, ked moze zaskocit svokra... Teda ak to nie je svokra zo zlych vtipov 😉
V klude sa o tom porozpravajte, predpokladam, ze maly je na nu zvyknuty. Pripadne zacnite s tym, ze svokra ho vezme na prechadzku, ostzane s nim doma, alebo pojde ku nej (pocas dna). Aby si zvykli obaja na seba, teda byt aj sami spolu, ak este nie su.
Skus sa porozpravat aj so sefom, ze maly si bude zvykat na jasle a ze sa moze stat, ze bude chory. Ak ma vlastne deti, tak pochopi...

Chorobam sa nevyhnes, ci uz v jasliach, skolke, skole, v robote... Moze ta ochrchlit niekto aj v autobuse a lezis 😒

Ja osobne som za adaptacny program, ale to naozaj zalezi od dietata. Radsej to zorganizuj a planuj s adaptaciou, ked to pojde hladko, o to lepsie 🙂 Na cely den ale urcite nie od zaciatku, najprv na 2 hodiny.
Na cely den to ani len za sociku nebolo v jasliach, ked nastupoval moj brat. Siel na skusku na hodinku alebo 2. (to, ze bol cely cas hodeny o zem a reval "dajte mi pokoj" je o inom 😀 Tak bol u starkej 😉 Do skolky o rok neskor chodil okamzite rad a bez problemov)

geegee
21. jún 2012

@pami2 kazde dieta je ine - niekto je spekulant a ked zisti, ze po obede ide domov, ked potom ma ostat na cely den, berie to ako trest. A su deti, ktore v pohode ostanu aj cely den a nemaju s tym problem.
Ale ked tak nad tym uvazujem, ako to robia maminky u nas, tak specialne taketo male deti, ak sa pustia do priestoru k hrackam a odputaju sa od maminej ruky, maminky zdrhnu 😀 Zalezi aj od zariadenia - u nas moze rodic ostat s dietatom rano kedykolvek kolko potrebuje - nemame co tajit.

zebra41
21. jún 2012

@pami2 nam nastupil v maji ako 15 mesacny,takze je tam necele dva mesiace. zvykal si tazsie, lebo prave sme vystihli separacnu uzkost,ale uz je dobre. Raz bol doma,ale len sopel a kasel. Musim zaklopat ziadne ATB. Mali sme adaptacne dva dni. Prvy bol na dve hodky, druhy den aj s prvym spankom - spava este dvakrat. A na treti uz siel "naostro" ,kedze som uz nastupovala do prace. Este je kratka doba,aby som napisala,ze mu jaslicky nejako pomohli. On bol vzdy rad medzi ludmi a upozornoval na seba. Bol nebojacny. Preto sme aj boli prekvapeni,ze sa mu tazsie zvyka...ale tak ine je byt frajer pri maminke 🙂 S jaslickami som spokojna. Inak od maminy, ktora robila v jasliach viem,ze nie je moc dobry dlhsi adaptacny pobyt. Lebo dieta si proste zvykne,ze je tam na pol dna a potom musi zrazu na cely a zacina sa odznova....

zebra41
21. jún 2012

@pami2 a co sa tyka chorob,tak kedze das maleho zrovna v novembri,tak to je obdobie chorob...takze aj to bude mat svoj vplyv.

ichbinich
21. jún 2012

@lentilka29:
Tu nejde o tramtarie, ale o to, ze tvoje dieta bolo s tebou v poslednych x mesiacoch nonstop 24 hodin denne, az na vynimky. A zrazu ma byt v uplne cudzom prostredi s uplne cudzimi ludmi a bez teba, a to hned cely den? Trosku vascim detom mozes vysvetlit, ze budu teraz inde a ty prides. Ale aj tak to nevedia 100% pochopit, aj ked budu kyvat hlavou...
Spomen si na prvy den v skole, na strednej skole a pod., ked si sa zrazu ocitla v cudzom prostredi. Ano, su extrem,ni extroverti, ktorim je to jedno a vasde sa citia dobre. Ale male dieta si podla mna potrebuje na akukolvek zmenu zvykat pomaly...
Nemusis sa bat, informuj sa, vyber si jasle, ktore vam obom vyhovuju, priprav aj seba aj dieta... Zvladnete to!

zebra41
21. jún 2012

@geegee a pokial rodicia zdrhnu - chapem ako: dieta sa hra a nevsima si rodica a je spokojne,tak sa rycho vyparia,tak ich deti potom nehladaju? lebo ja som sa bala,ze potom proste ostane v strese a nikdy nebude vediet odkial sa vyparim. my sme ho od zaciatku ucili,ze sa rozlucime. chvilu plakal ucitelke,ale upokojil sa a bolo dobre. Teraz nam uz sam zakyva a ide dnu.

anjelicek26
21. jún 2012

@pami2 - my sme zvolili opatrovatelku, dcerka nebola chora ani u nej, ani potom pri nastupe do skolky ani jediny raz.... tazko radit, kazde dieta ma inu imunitu, nas maly ide v 2 rokoch teraz priamo do skolky a ani mi nenapadlo, ze by mohol byt chory.. preco aj? Je to zdrave dieta, bude take aj v skolke.... ja som kvoli dcerke nemusela vynechat z roboty jediny den... a syncek je co sa tyka imunity rovnaky.

katulienka.
21. jún 2012

Moja dcera mala 17 mesiavcov a za cely sk. rok vymeskala asi 5dni. skor kvoli zubom ako xhorobe. a odporucam. bolo to naj. rozhodnutie v zivote, co som urobila 🙂

zebra41
21. jún 2012

@anjelicek26 len sa chcem opytat ohladne tych chorob. nemala vobec ani sopliky?

geegee
21. jún 2012

@zebra41 asi tak pol na pol - niektore hladaju, ine nie

@anjelicek26 moje deti kym boli doma, tiez nebyvali chore, teda specialne starsi syn - a po nastupe do skolky v 3 rokoch bol prvu jesen/zimu chory kazdy mesiac ☹ Druhu zimu sa dostal do normalu a bol chory 1x

cikyta
21. jún 2012

@anjelicek26 No tak toto som si hovorila aj ja "prečo by mala byť dcerka chorá? Ved je to zdravé dieťa..."
Má 3 roky. Nikdy nemala ani len zvýšenu teplotu, žiadne ATB, nič...
V apríly nastupila do školky a BUM ! Po 3 dnoch chorá...viac doma,ako tam a po mesiaci zápal plúc, vysoké horúčky, hospitalizácia v nemocnici a hned ATB, infuzky... 😔

kytykenka
21. jún 2012

@pami2 ahoj no v oktobri sa mame prist dohodnut na termin a adaptacne ze nejake dva tyzden by sme mali mat a kedze mam dvojicky tak si aj ja oddychnem 😀 urcite myslim jasle super vec a ja konecne do práce 🙂