Naša 1,5 r dcérka chodí dva mesiace do jasličiek, krásne si tam zvykla, teší sa tam, ale vkuse je chorá, ja viem že je to "normálne" keď ide do kolektívu ale mala už zápal pľúc, potom horúčky, sople, teraz zas to vyzerá na zápal pľúc. Ja to tiež psychicky nezvládam keď vidím ako sa mi trápi, chrčí, ledva dýcha... už sme objednaní u imunológa tak uvidím čo povie. Do práce chodiť musíme obaja, zvažujeme teda opatrovateľku, možno niekto z rodiny... Zaujímali by ma názory mamičiek, ktorých detičky tiež prestali chodiť do jasličiek a ostali s opatrovateľkou, zlepší sa to?
@lenka110611 načo imunolog?aby do nej lieky pchal? trocha si o imunite a jej prirodzenom vývine prečítaj,opatrovateľka a to,že nebude prichádzať do styku s inými /aj chorými /deťmi situáciu zlepší
suhlas s janinah. imuno je zbytocne, je potrebuje dozriet imunita. ato sa da bez liekov lepsie
aj my mame rovnaky problem, odkedy je v jasliach, kde chodi od 1,5 r. je stale chory ... sople sa ho drzia uz pomaly druhy mesiac ☹ uz dostal aj atb ... rozhodla som sa, ze dokoncime tento mesiac a ostane doma ... kolektivne bacily nezvlada.
Vam odporucam skusenu opatrovatelku zo serioznej firmy napr. baby nanny 😉 a malej nasad Imunoglukan na celu zimu.
A predtym, myslim, kym nechodila do jasliciek, tak nebyvala chora? Ja mam 15 mesacneho drobca - jaslickara. Ale nejako extremne nebyva chori, teda nie je viac, ako ked bol so mnou doma. Moj chodi 3x do tyzdna na cely den, do mensieho kolektivu - cca 7-9 deticiek rozneho veku. Neviem do akych chodi tvoja mala, ak vacsi kolektiv, mozno vyskusaj taketo nieco mensie.
Opatrovatelku som mala ked bol maly mensi, ale tak skor na vypomoc, ja som pri nich z domu pracovala, ale casto som dokopy nic neurobila ☹. Z mojho pohladu su pre maleho lepsie jaslicky, viac sa nauci, robia vselico zaujimave.
Aj ked zapal pluc je asi uz dost vazny. Pediatricka ti k tomu nepovedala nazor?
@lenka110611 ahoj,
opatrovatelka urcite situaciu zlepsi, otazne je,ci nebude potom byvat chora nonstop v skolke ako 3rocna 😅
Nezijem na SR, maleho mam v jasliach od 15mesiacov, takisto byval nonstop chory a vlastne este byva,ale uz je to ovela lepsie. Zlepsenie sa objavilo po necelom roku 😀
Tu sa to tak neberie,ziadny imunolog atd. proste je to normalne, imunita si zvykne a dieta potom vsetko zvlada lepsie,to je tunajsia filozofia. Deti so soplom chodia normalne do jasli,neberie sa ako choroba (ani ten zeleny), deti s ATB rovnako,ak nemaju teploty (ucitelka im ATB poda), atd.
Vlastna skusenost: zo zaciatku caste ATB,zatekali velmi sople, mal zapal ucha i priedusiek, kortikoidy. Prisposobili sme sa a do jasli chodil tak ci tak- ak nema teploty,co on nemava chvalabohu.
Sople trvali a trvaju stale (teraz uz je 2tt klud,az nechapem), ma uz aj druhy x za rok crevnu chripku atd.
Z jasli vsak vymeskal dokopy mozno mesiac za ten cely rok (kedze tu sa proste dieta doma nenechava) a mozem povedat,ze som spokojna, imunita sa mu lepsi,teraz presli aj sople (a to ich mal NONSTOP ozaj),choroby zvlada bez teplot, je hravy,vesely,nevidno na nom nic,okrem soplu pripadne kaslu. Pre mna to ma takto zmysel, suhlasim s tunajsimi postupmi, je to moj nazor, poprosim nevyvracat 🙂 Pisem len preto,ze mam vlastnu aktualnu skusenost,inak tu na kona prispevky nepridavam,nakolko mamicky zvyknu iny nazor zakopat pod zem 😀 😉
drzim palce kazdopadne!
svojho najstaršieho syna sme dali do jaslí približne keď mal 1,5 roka, vkuse bol chorý, každý druhý týždeň bol doma, nás vtedy lekárka poslala na alergológiu, zistili mu z krvi zníženú imunitu, brali sme cca pol roka lieky na podporu imunity, tuším Zaditen sa to volalo a odvtedy skoro vôbec nebol chorý. Počas 9 rokov na ZŠ vymeškal dokopy možno 4 týždne. Nám ale bolo vtedy povedané, že mu nerobí dobre panelák, tak sme sa odsťahovali na dedinu do rodinného domu a chodili sme každý rok k moru. Takže nakoniec neviem, čo mu pomohlo 🙂
No my toto riesime od septembra, prave som rezignovala a povedala som v praci nech si niekoho miesto mna hladaju.. proste nemozem mat stale chore dieta a aj tak som od septembra bola v praci max. 2 tyzdne (doslova za 2 dni sme chori, teraz sme mali rekord tyzden)... pred tym sme nikdy neboli chori. Dnes som musela prezit odber krvi, drzat 20 mesacne dieta, s revom ako jej beru 4 skumavky, tak to uz nechcem nikdy zazit.. lieky jej aj tak na imunitu davat nebudem, mame co robit s kvapkami od kaslu, pripadne sirupmi.. v jednom kuse sople, kasel, teraz laryngitida... dookola.. dala by som ju do jasli aj so soplikmi, ale su tam babatka 8-10mesacne 2ks... to im mam tam akoze poslat bacila? no velmi mi to nieje prijemne... ked uz teraz nevie riadne ani rozpravat, davat ju tam nebudem... inak by som bola radsej keby bola v kolektive, ja viem, ze ma toto caka ked pojde do skolky tiez.. ale pchat ani nie 2 rocne dieta kazdy mesiac ATB, to mi je prosti srsti (nastastie CRP mame stale nizke, tak mi mame iba nejaky virus...)
cize u nas... teraz ostavam doma, do kolektivu pojde mala na jar... nechapem preco nam lekarka hned ked osm sa bola poradit ohladne kolektivu nepovedala, ze ju tam mame dat na jar.. vtedy je menej bacilov a dieta sa aklimatizuje kym pride jesen, su viac vonku atd... toto mi povedala az jedna znama, nech si ju necham do jari doma... cize ja som vyhodila von oknom 240x4 EUR... za to.. ze mi dieta bolo cca 15 dni v jasliach...
@janinah imunológa mi odporučili v nemocnici, nie je normálne že dva krát za dva mesiace má zápal pľúc, dnes ma k nemu poslala aj naša dr takže si nemyslím že som niečo spravila zle, sú deti ktoré imunológa potrebujú.
@lemurko malá doteraz nebola chorá nikdy... odkedy chodíme do jasiel tak sa to s ňou stále ťahá... dr povedala že niektoré deti jednoducho musia vynechať kolektív a skúsime to neskôr. možno má pravdu, neviem. proste je ešte malá a teda mať každý mesiac zapálené pľúca, veď to nie je normálne.
@gijar neviem kde žiješ ale ten systém sa mi celkom páči. tu je to inak, dieťa je troška choré tak musí ostať doma. áno ja viem že imunitu získa len chorobami, ale zápaly pľúc, tak to nie ☹ skúsime to riadne doliečiť, doma je už druhý týždeň a keď bude 100% ok, pôjde do jasličiek a uvidíme. Pri najbližšej hrozbe nejakého zápalu už asi ozaj nájdeme opatrovateľku. Aj keď môj názor - jasličky sú lepšie. Ďakujem za odpoveď 🙂
@zaneta08 akože v čom mu nerobil dobre panelák?? toto som ešte nepočula. aj my bývame v paneláku, ale náš byt je pekný, čistý, okolie v pohode... ako môže teda panelák ovplyvniť imunitu dieťaťa??
to je skvele, ze si mala zvykla na jaslicky, nasa by sa tam zbesnila bezo mna,je to mamin cecok 😀 co sa tyka tych chorob, skus homeopatika www.joalis.sk je tam aj pre deti na podporu imunity...ja som akurat objednavala detox po ockovani..
@lenka110611 - my sme teraz menili, po v podstate 3,5 mesiaci z choroby do choroby sme zatiahli rucnu brzdu a uz je tyzden u opatrovatelky. Zatial maximalna spokojnost. Nesuhlasim, ze jaslicky su lepsie, nie pre kazde dieta.
@anjelicek26 aj ja si myslím. veď vidím malú, rada tam chodí ale za akú cenu... uvidíme, ak sa to nezlepší, končíme. aj keď mi to bude ľúto.
@lenka110611 - ja som mala dcerku vyse roka u opatrovatelky, sla do skolky az vyse trojrocna, tam boli iny dovod - hryzla deti - proste som ju nechcela nechat oznackovat ako to zle dieta.. za ten cas sa to stratilo... maleho sme chceli tiez k opatrovatelke vzhladom na vek, ale ponukli nam skolku a nasa opatrovatelka z cias dcerky sa odstahovala a clovek ma predsalen blby pocit zverit dieta cudzej osobe 😖 Ale pre maleho je skolka - tiez tam chodi velmi rad - proste des... ja robim na plny uväzok, s rozvazanim dcerky a prijadzom ku skolke je tam 10 hodin denne, ked som po neho prisla uz bol ako omacka, proste to nezvladal. A zdravicko vobec,, boli sme aj v nemocke, mal ukazkove krasky ako impetigo ci herpeticku stomatitidu 😖 Proste uz nie 🙄 Mali sme velke stastie, ze sme zohnali uradom schvalenu opatrovatelku zo vsetkymi certifikatmi, priestormi a skusenostami... maly je tam od prveho dna rad... spi tam vyse tri hodiny, proste sa mu prisposobi, su tam este dve deticky v jeho veku, takze ziadne, ze len sam. Ja som si povedala, ze keby to s opatrovatelkou neslo, ostanem doma, nastastie z financneho hladiska mame tu moznost, aj ked by som prisla o celu matersku, co by teda zamrzelo 😖
@lenka110611 no to ti ja neviem povedať, vyjadrila sa tak alergologička, bývali sme v Košiciach na Ťahanovciach, to bolo v podstate vtedy najnovšie sídlisko, priestranný pekný byt, okolie v pohode, neďaleko lesík, takže neviem, možno iná vlhkosť vzduchu, ale je pravda, že choroby sa začali keď sme sa tam nasťahovali a prestali, keď sme sa odsťahovali 🙂
@lenka110611 ahoj, keby som bola vo vasej situacii, tak by som zacala hladat opatrovatelku. Znamej lekarka zakazala skolku na 3 mesiace, tiez bol po prvych tyzdnoch v skolke v kuse chorlavy.
Moj krpec je skolkar 2mesiace a musim zaklopat, ze zatial mal max. 4 dnovu nadchu. My sme chodili do kolektivou od pol roka, aj cvicit aj plavat, vraj su to veci, ktore k posilneniu imunity mozu pomoct. Kazde rano cmula vit. D
Drzim vam palce. 🙂
myslim ze hej, ja som sa tak starala pol roka o kamoskynho a len raz bol vaznejsie chory
@lenka110611 zlepsi sa to , ak ju das k opatrovatelke. serioznej.... kolektivne bacily evidentne nezvlada. daj jej cas, nech sa zotavi