Sťahujem sa na Liptov

30. júl 2024

Ahojte.. Zakladám tému, keďže by som sa rada dozvedela viac o tejto úžasnej oblasti.. S priateľom sme sa rozhodli, že sa presťahujeme na Liptov.. Prvotný ošiaľ opadol, a teraz na mňa doliehajú dosť obavy 😂 Od nášho domova je tento kraj vzdialený cca 400km..Rozhodnutie meniť určite nechcem, zamilovala som si tam asi všetko až po vzduch.. Len sa chcem nejak pripraviť.. lekárska starostlivosť, v zime sneh, v lete medvede, doprava a tak.. Keďže máme malé dieťa, musím brať ohľad najprv naňho 😊 Sťahovať sa plánujeme do Liptovského Hrádku (zatiaľ..) , kým teda nenájdeme náš vysnívaný domček 😊 Komentáre typu jak sme zošaleli beriem 😂🙈 Ale aj tak ma zaujíma, aký je život na Liptove? 😊

nenne27
30. júl 2024

No drzim palce, ale tato otazka mala byt polozena predtym ako ste si kupili/ prenajali byt :D ale tak Liptov je krasny, chodim velmi casto, mam tam blizku rodinu, tiez ma obcas napadne, ze by som tam raz na stare kolena skoncila 🙂 ale ked si predstavim kurit od septembra do maja :D a neotročiť v zahrade ( zijem na juhozapade SK) tak vaham :D

sluchatka
30. júl 2024

My mame chalupu na Liptove. Ja milujem Liptov a velmi sa tam tesim vzdy, a keby som nohla aj sa tam prestahujem ! . mas tam krasnu prirodu, s detmi neskutocne moznosti vyzitia - lyzovacky, turistika, cyklistika atd... A preco prave Liptovsky Hradok ? )

nisia
30. júl 2024

Ako vsade inde 😃. Hory dookola, vlaky chodia celkom OK, do LM to je 10 min vlakom, Hradok ma svoje policajne oddelenie, nie je to velmi krimi mestecko, v LM je viac nakupnych centier, vyborne restauracie, tych medvedov nie je tak moc sem tam sa nejaky zatula, ale to je po celom slovensku v BA mali diviaky. 😉

sluchatka
30. júl 2024

@nenne27 na Liptove sa praveze neotroci v zahrade ako na juhozapade, ludia tu moc nepestuju, vsetko kupis v obchode.. a veru, my kurime niekedy aj v lete, ked je studena noc , tak prikurime 😀

nenne27
30. júl 2024

@sluchatka ved to hovorim, ze my tu furt makame v zahrade a na Liptove by tato aktivita odpadla:D ale mam velmi blizky vztah k liptovu 🙂

oli18
31. júl 2024

Co sa kurenia tyka napisem vlastnu skusenost. Aj my dlho na jar a skoro v jeseni kurime
A to nebyvam na Liptove, ani na Orave. Mame otepleny dom a ten neprepusta. O tom ale nikto nehovori, neviem preco. Takze minieme tolko m3 plynu, ako keby sme oteplenie ani nemali.

lucik194
31. júl 2024

do Hradku by som sa neprestahovala nikdy.

to mestecko mi je uplne nesympaticke, uplne rozdelene zeleznicou, cestou, na dalsej strane fabrika..... cele zle
vyzitie ziadne
a to tam chodime z chalupy nakupovat uz 20 rokov. zlepsnie jedine nové namestie a vynovenych par uliciek...... za mna absolutne nie

choďte do L. Mikulasa, v Hradku nebudes spokojna, plus odporucam dve auta. ....... inak sa spojmi necestujes ovela dlhsie

ibrunova
31. júl 2024

Ja som sa tu narodila, aj tu s malou prestávkou žijem, som tu najšťastnejšia ❤ Medveď tu bol raz v meste, tým by som sa vôbec nezaťažovala. Máš tu nejakú prácu, či si zatiaľ na MD?

tamitamitami
31. júl 2024

Ja tu bývam a teda som spokojná 😊. Z LH do LM chodia spoje celkom vpohode aj keď mať auto je tu celkom výhoda.
Príroda je tu super vždy je kde ísť... Žiarska dolina, Jánska dolina a aj smerom na Východnú je veľa možností vybehnúť si do prírody. V Jáne je napríklad aj Kaďa, smerom na Ružomberok sú zase Kalameny.
Za mňa je mesto pekné a je tu kopu miest kde sa dá zájsť s deťmi. Ak máte menšie dieťa tak odporúčam centrálu, ak máte väčšie dieťa určite sa mu bude páčiť Fantázia.
Tak isto v LH je pár pekných detských ihrísk kde sa dá zájsť + arboretum kde sa dá super kočíkovať.

thirstymonk
31. júl 2024

Neviem kde ste to žili, že 400 km do liptovskeho hradku, lebo z liptovskeho hradku na všetky strany slovenska je asi menej ako 400 km :D
Každopádne sa priprav na to, že v liptovskom hradku (a na celom liptove a spiši) je večná tma, čiže veľa cigánov, asocialov, alkačov a tak. Veľa šťastia. Liptovský hrádok je super voľba v rámci liptova, bol som tam pozrieť jeden dom, ale potom sme ho nekúpili. Okolité dedinky - zavažna poruba, okolične a pod. sú tiež super. Ale všade je tma. S tým musíš rátať, keď tam ideš...

thirstymonk
31. júl 2024

Btw, do mikuláša by som určite nešiel, keď už, tak pekná lokalita v ružomberku. Ale tiež závisí od toho, či chceš žiť v meste, alebo na dedine. Ak na dedine, tak hrboltova, černova, biely potok, rybarpole - to sú pekné oblasti v ružomberku (rybarpole asi najmenej)

spagetka66
31. júl 2024

uvazujem tiez nad stahovanim na liptov tak len drzim palce nech to klapne a tiez splni ocakavania

ibrunova
31. júl 2024

Zaujímavé čítanie, ako vidia Liptov ľudia z iných regiónov.

gab
31. júl 2024

zivot na Liptove je taky, ako Liptov sam. Tvrdy a krasny zaroven.
Ludia su pracoviti, uprimni - co na srdci to na jazyku, ale dali by aj posledne, maju srdce na dlani a vedia druhym pomôct.
A hlavne, tam skoro kazdy kazdeho pozna a skoro kazdy s kazdym je rodina. 😅
tolko k tomu "duchovnemu" a prakticke:?
spojenie LH - LM je dobre, chodia aj autobusy, aj vlaky
nakupne centra su v LM, obvodni lekari su v LH, na specialnejsie vysetrenia treba ist do LM, pripadne az do RBK.
v lete treba niekedy kurit, ked pride chlad,
v zime, ked je sneh - tak hold treba zobrat do ruky lopatu a odhazdovat 😅
najväcsou devizou je priroda, ktoru mas na skok na vsetky strany

katka281
31. júl 2024

Ja zijem v Liptovskom Mikulasi, prestahovali sme sa z BB. Nie je tu zle, len co sa tyka prace a platu, je to take biednejsie ako napriklad v BB. Byvame na dedine v drevodome, v lete nekurime vobec 🤷‍♀️ susedia z murovaneho domu kurili tento rok v lete asi 2x. Ludia su aj dobri aj zli, ako vsade inde. Priroda je na Liptove neopisatelna, je tu nadherne. Do zahrady nam sem tam zavitaju jelenice, srnky, lisky, (nedavno medved)... to sme v BB nezazivali 😄 tuto predoslu zimu sme odhrnali sneh 2x, takze Liptov uz nie je zarukou zasnezenej zimy, Orava bola na tom so snehom lepsie. Ale dva roky dozadu si pamatam ze bola zima nadherna, snehu bolo naozaj dost. Zivot je tu taky trosku pomalsi, ako vo velkomestach...zemiaky tu vypestujes paradne 😂 ale to aj inde...v zahradke ti tu uz vyrastie vsetko, uz nie je taky chladny ten sever. Mne sa minuly rok podarilo vypestovat melony. Na Liptove 😄 neverila by som keby nezazijem.

nenne27
31. júl 2024

@ibrunova romanticky 🙂

jaroy
31. júl 2024

ALe hlavne podte do mesta, lebo tam je lepsi vzduch ako v dedinach.

autor
1. aug 2024

@ibrunova ja momentálne na RD a pracujem z domu, muž SZČO on zatiaľ v štádiu riešenia.. Ale všetko na dobré ceste tak jak má byť.. My sme tam chodili len na dovolenku, ale presne ako píšeš, sme TAM najšťastnejší 🙏❤️

autor
1. aug 2024

@katka281 práve to.. Mne teda príde oveľa pomalší, kľudnejší a hlavne pokojný.. Neviem.. Ja som sa ešte nestretla s ničím negatívnym ozaj 😏

autor
1. aug 2024

@thirstymonk časom určite dedina 😊 momentálne sme našli v LH byt ktory vieme poriešiť v podstate okamžite a už keď budeme zabývaný tak sa bude hľadať domček.. Ja som tu zatiaľ žiadneho asosialna nestretla.. Práve naopak.. Oproti ľuďom u nás na okolí, sú ľudia na Liptove nápomocný, milý a strašne ochotný... Ale uvidíme teda 😊

ibrunova
1. aug 2024

V LM nie je zďaleka toľko ... ako niekde ďalej smerom viac na východ. Možno ich turisti tak vnímajú, lebo sa motajú hlavne popri Tescu.
Časom sa rozkukáte a uvidíte, kde sa Vám bude najviac páčiť.

contrariwise
1. aug 2024

Ahoj, podľa mňa je tu všetko potrebné na život 🙂 medvede sú teraz všade, takže nič výnimočné u nás 🙂
keď budeš hľadať dáku kamku, tak sa ozvi, ja som tu tiež prisťahovaná, resp kúsok od LH, aj keď len z RK ☺️😁 ale za tie 4 roky som tu moc ľudí nespoznala 🙂

thirstymonk
1. aug 2024

Veľa šťastia ;)

nayeli11
2. aug 2024

Bývam v L. Hrádku a tiež sme sa sem presťahovali. Podľa mna nikde nie je lepšie ako na Liptove tak ti poviem🤭

zuzana2910
2. aug 2024

Bývam v LH., vôbec by som nemenila. Školy, lekári, kľud, žiadne nákupné centrá, obchody áno, LM a nákupné centrá blizko, vlaková, železničná stanica, knižnica pár kaviarní, pomerne málo ľudí.

skatloka
3. aug 2024

100 ludi, 100 chuti 🙂 ja som sa narodila v LM a mojim snom bolo byvat v LH a tak sa aj stalo. LH je pokojne mesto, nakupne centra mi teda vobec nechybaju a ak zacnu, tak v miestnom Lidli to vzdy zije naplno a z tolkeho znechutenia z davu ludi uz nemam chut chodit do LM 😂 co sa tyka tepla, mozno ostanes prekvapena, v bytovke je to o inom ako v dome, v lete kurit urcite nebudes a v zime - ak mas dobrych susedov, len mierne 😂 vonku tu dokaze byt v lete pre nas az neznesitelne teplo, ale to je asi tiez vec nazoru 😂 a medvede? pokial mas v plane hubarcit, odporucam ti chodit na miesta, kde budes mat blizko odstavene auto, ak by nahodou🙂 turisticke chodniky su plne ludi, tam sa medved tak casto neukaze … ak by si mala nejake otazky, kludne napis sukromnu spravu 🙂

atinkazv
3. aug 2024

My sme sa sem presťahovali pred 7 rokmi a doteraz sme si nezvykli. Príroda je tu krásna to áno...

autor
3. aug 2024

@skatloka pre začiatok asi byt určite 😊 kým sa udomacnime, nechcem mať zbytočne starosť aj o domček.. Presne ten pokoj a kľud.. Mimo hlavného mesta plného zhonu a nahliacich sa ľudí.. 🙈 Hej tie medvede 😂 nemám v pláne určite sa pohybovať niekde mimo, len ma prekvapuje koľkokrát napríklad navštívia aj Kokavu len tak behom dňa 🙈 a teda ja väčšinou s kočíkom všade s malým 😂 jedine ze by sme namontovali nejaký motorček 😂

@atinkazv môžem vedieť kvôli čomu?

skatloka
3. aug 2024

no na Kokave je plno medvedov vsade dookola, to ked byvas blizko lesa, treba ocakavat, ze sa moze co-to objavit 🙂

gab
3. aug 2024

@skatloka to teplo dokaze byt naozaj unavne, ale ked pridem k nasim na Liptov, od nas z "dolniakov" 😅 tak vecer potrebujem sveter, ked sedime v zahradke. Na Liptove je uzasne to, ze v noci sa da spat, lebo je tu krasny cerstvy vzduch.