SM systém - skúsenosti

evina274
3. jan 2023

Ahojte, poraďte niekoho na cvičenie SMsystem. Pripadne, ak má niekto skúsenosti s vie porovnať pilates s SM systemom. Mam problémy s chrbticou, takže musím do sebou niečo robiť. Ďakujem za všetky názory

nina004
4. jan 2023

@evina274 Povedala by som ,že obe cvičenia sú fajn,ale nie sú vhodné pre všetkých. Podľa mňa asi takto:

SM systém je vhodnejší pre ľudí ,ktorý už majú nejaký nález, väčšie bolesti, nemajú úplne ideálnu kondíciu, môžu byť rôzneho veku.

Pilates si vyžaduje určitú kondičku (fyzicky náročný), sústredenie na správne prevedenie,je lepší pre ľudí ,ktorý nemajú ešte nález na chrbtici alebo je nález dobre kompenzovaný .

muchotrafka298
4. jan 2023

@evina274 z vlastnej skusenosti. TIeto cvicenia su uplne odlisne a funguju na inom principe.

K cviceniu SM systemu potrebujes pomocku - lano (doporucujem si zakupit original, stoji okolo 25 EUR). SM cvicenie Ta musi niekto naucit, kto skoriguje chyby, aby si vedela cvicit spravne sama. Bud individualne hodiny u fyzioterapeuta alebo kurz. SM system som cvicila 5 rokov, momentalne uz ma nema kam posunut. Rozhodne si nemyslim, ze je to tak, ako to vsade propaguju, ze 10-15 minut denne a bude z teba novy clovek 🙂

Zoznam certifikovanych skolitelov a cvicitelov na SM system najdes tu: https://spiralstabilization.com/sk/d-lecba-2

Pilates som cvicila kedysi, chodila som na skupinove hodiny. Je narocnejsi na kondiciu, tiez sa dba na spravne prevedenie cvikov. Zo zaciatku nie su k nemu nutne pomocky ako k SM systemu. Pre mna pilates pri mojej diagnoze nie je vhodny, tak isto ani joga (mam extruziu L5/S1).

evina274
autor
4. jan 2023

@muchotrafka298 ja mám tiež problém s L5/S1 i keď miernejší ako ty (hernia disku), avšak mi to robí sarapatu na pravú nohu, že neviem dostupit na chodidlo.
@nina004 obe ste mi to pekne zhrnuli v skratke a pomohli. Ďakujem. Pilates teda pre mňa vhodný nebude

muchotrafka298
4. jan 2023

@evina274 mozno pre teba nie je vhodny ani SM system, to posudi fyzioterapeut. Urcite Ti nedoporucujem cvicit samej, podla videy na Youtube. Lebo tam je mega dolezite postavenie tela a aj to, ako tie lana tahas. Ked sa cviky naucis poriadne robit pod dozorom, tak potom mozes cvicit aj sama, nie je problem.

janka_266
4. jan 2023

@evina274 mala som podobný problém, dokonca vytecena platničku, s hrozbou operácii. Chodila som do 4life štúdio v lv sm systém. Výrazne zlepšenie.

mogaa
4. jan 2023

@evina274 ja som chodila aj na sm systém aj na pilates.......mne osobne pomohol pilates z fitshakera od Andrejky Peniakovej.....chodila som aj na skupinový pilates - iná cvičiteľka z toho ma bolela chrbtica.....sm systém mi veľmi na chrbticu nepomáhal hoci som chodila niekoľko mesiacov.....naozaj treba vyskúšať...za mňa na začiatok určite cvičiť s fyzioterapeutom a nemusí to byť vyslovene sm sstém(to mi aj kamarátka fyzio povedala že nech od toho nečakám zázraky)