Zotavenie z laktačnej psychózy

19. mar 2024

Ahojte, je tu nejaká maminka ktorá si prešla týmto ochorením ? Je možné úplné zotavenie bez následkov do budúcna. Koľko to približne trvalo u Vás 😊 za každú odpoveď budem vďačná ❤️

mamatroch
19. mar 2024

Ja som ju mala 3x, po kazdom porode, s tym, ze po kazdom to bolo horsie ako po predchadzajucom. Psychiatricka mi chcela dat hned po prvom lieky, no kazala mi odstavit dcerku predtym. No zrazu to zo dna na den preslo - otehotnela som. Podla toho, ako dobre mi zrazu bolo, som vedela, ze som tehu skor ako test ukazal. Hormony. Cele tehotenstvo ok aj po psychickej stranke. 4 mesiace po porode bum, zase to udrelo. Este horsie + som mala doma dve deti do 2 rokov. Po par mesiacoch to uz bolo neznesitelne, sla som ku gyne a ten mi nasadil utrogestan (hormon), behom par dni mi bolo lepsie, brala som ho tri mesiace a bolo dobre niekolko dalsich rokov. Potom dalsie tehotenstvo a kratko po nom to na mna zase prislo, ale v takej sile, ze som zrazu v jeden den doslova z minuty na minutu (uplne pohodovy den, boli sme u kamosky, deti sa hrali, my pili kavu) dostala tak strasnu uzkost, ze som okamzite zbalila deti, volala manzelovi a rovno ku gyne, bez objednania sme tam vtrhli. Tam sestricka ked videla ako vyzeram, hned volala doktorke, ktora tam prave nebola a rovno mi do ruky vtisla ten utrogestan a predpisala na dalsich par mesiacov.
Cize u mna to bolo hormonmi (to som si aj vsimla, lebo cim castejsie som cez den kojila, tym boli stavy horsie a v tehotenstve, kedy je pomer hormonov zas iny, mi nic nebolo). Inak tie stavy prichadzali uplne zrazu a nezavisle od vonkajsich okolnosti (cize nie napr. po hadke ci v strese).
Gyne identifikoval problem na zaklade mojich niekolkomesacnych zapisov - merani bazalnej teploty. Skratila sa mi poovulacna faza, pred tehotenstvom 14 dni, po nom 8-11. No myslim, ze i z krvi by to vedel zistit - hormonalny profil. Nastastie som sla k nemu, inak by som upkne zbytocne bola na liekoch od psychiatricky 🤷.
V kazdom pripade, to 3-mesacne uzivanie utrogestanu mi vzdy pomohlo nastartovat spravnu tvorbu mojich hormonov.
Teraz som uz v pohode a syncek ma cez 5 rokov a dalsie ratolesti uz neplanujeme 🤭
Urcite to ries, zacni tym hormonalnym profilom a sleduj si, ci ma pocetnost kojeni vplyv na intenzitu alebo castost zachvatov uzkosti. A neboj sa, prejde to, len tomu zrejme treba pomoct liecbou. Dovtedy ak sa Ti da, sa snaz mat pravidelnu pomoc / spolocnost - kavu s kamoskou, ci prechadzku. Ja som nemala, boli sme v meste novi bez kontaktov a rodiny. Ked to na mna prislo, zbalila som dieta / deti a sadli si vonku na ihrisko a prihovorila som sa niekomu, to mi pomahalo. Doma som si pustila TV aj ked som nepozerala, v tom case mi ticho robilo zle. Teraz pri troch detoch uz netusim, co ticho vlastne je 🤣

autor
19. mar 2024

@mamatroch môžem ti napísať ? 😊

mamatroch
19. mar 2024

Jasne, ozvi sa do SS 😉 Odkial si?