Ahojte. Mam doma 2 tyzdnoveho drobca. Mlieko sa mi pekne rozbehlo, po tyzdni sal 80g z jedneho prsnika a hned do 5 min zaspal, z druheho preto vobec nechcel (ten som dala pri najblizsom kojeni). Spanok sa mu predlizl na 4-4.5hodiny(pediatricka povedala, nech nebudime, ze on sa zobudi, ked bude hladny). A z nicoho nic na dalsi den som si vsimla, ze je nervoznejsi a po odvazeni som zistila, ze ledva mu viem dat 50-60g dokopy z oboch.
Teraz ho budim kazde 2-3hod, beriem senovku, benedikt, pijem caje, zvysila som prijem tekutin. Neviete co sa mohlo stat a co viac mozem urobit, aby sa co najrycheljsie obnovilo mnozstvo mlieka?
Dakujem! 😉
Dak
@zubrienka777 to som počula od mojej doktorky. Ale mne to žiaľ nepomohlo .. :/ ale ja som mala malo mlieka od prvého dňa
@lenuska9999 tak to ma mrzí,neviem ako inak poradiť...a čo tak skúsiť v lekárni sa spýtať niečo na podporu mlieka?
@lylyjana dam ti dobru radu - novorodenecku vahu odloz naspat do skrine a riad sa tym, ake je babatko spokojne, resp. dojci na poziadanie. Urcite ho nebud na krmenie!
No podla mna len viac dojcit, prikladat, tym ze sa tak malo krmil, tebe sa asi prestalo tvorit dost mlieka. Ked si maleho prilozist tak normalne sa prisaje, napapa? Este si mozes pomoct aj odsavanim, v podstate cim viac dojcis, odsajes mlieko, malo by sa ti aj tvorit... Nuz ale ja ako mama na UM, do toho mozem najmenej kybicovat :D Inak je aj tu poradna na dojcenie. Urcite b y som sa vahou netrapila, ak prospieva.
Ale len cisto teoreticky: Maleho ti pozrela pediatricka, ja som amla tento problem a dcera mala novorodenecku zltacku. Ledva nieco pojedla a uz spala, nakoniec sa jej nechcelo ani sať , a tiez takto ze som ju ledva raz za 4 hodiny krmila, doslova sme ju budili. Pritom nebolo na nej vidno nic, ani zlta nebola, fakt to zistili len z odberov (no ale v 2tydznoch uz bola viac menej ok, nam to rieisli este v porodnici na nejaky 3-4den, neslo im do hlavy ze nedojcime riadne a pravidelne - ale kto by aj, ved od prvej minuty ako sa narodila jej davali flasu).
Kup si caj na podporu dojčenia, to treba pit. Prikladaj ho co najcastie cez den i noc. Ked ti zaspava po 5minutach, treba ho zobudit, poskrabkat, trosku slabucko stlacit dlan ruky. Idealne kojit telo na telo, ty i ono vyzleceni samozrejme zakryt sa ak ti je zima, volat doktorke,
tiez by ti mali vediet poradit laktacne poradkyne ak maju v nemocnici.
Suhlssim s nazorom @renatka1985, nestresuj sa vazenim po kazdom dojceni. ked je babatko spokojne, ma mliecka dost, hlavne pi vela tekutin a nestresuj, oddychuj vzdy ked sa da, tvorba mliecka zacina v hlave
@lylyjana s tymi cajmi na kojenie opatrne, ja som zo zaciatku pila na litre a bol z toho velky plac a bolenie bruska/prdkanie, staci max. 1-2 hrnceky denne, odporucam pit vela vody, riedenu jablkovu ci hroznovu stavu, vyvary polievky, proste vela vela tekutin ale nie sytene sladke napoje, vela prikladaj, ja som napriklad vobec nebudila stacilo prilozit pocas spanku prso k ustockam a mala pila v spanku a neprebrala sa....
Skus hroznovu stavu s vodou riedenu a kazdu pol hodku prikladat babo. Nenervuj sa, babo si daj do postele a to nastimuluje system. Aspon takto nam radili laktacne tu v Rakusku. A teda mlieko dobre nabehlo. Tiez to nebolo prve dni nic moc. Este co mne zabera ked kojim a partner ma hladka po hlave a chrbate. To mi mlieko tecie prudom. Proste oxytocin. Hlavne ziadne stresy
@jankapepe praveze ked som mala dost mlieka, vobec som ho ani nevazila ani nebudila na kojenje, a to podla laktacnej je problem, lebo ze som nebola dost stimulovana.
Teraz ho budim kazde 3 hod kvoli tomu, ze si ho mam co najviac prikladat a kojit a kebyze spi dlhsie, tak bude hrozne hladny a ja nebudem mat tolko mlieka, aby sa zasytil. A kojim, kym on si nepovie, ze dost.
No neviem co robit sama teraz. Ako ho prikladat co najviac ale nebudit ho? On sa hned zobudi, ked s nim manipuluem.
Také rozkojenie trvá aj 2 mesiace, čím viac budeš prikladať, tým viac sa ti mliečka bude tvoriť, kľudne aj každých 15 min keď drobec pýta a bud ho na prsníku nech cuca aspoň 15 min kým zaspi. Mne najlepšie zo všetkého pomáhalo ešte zvýšiť tvorbu matysak hroznova stáva biela. Stačí ti pohárik denne ale neried ju. Ja som mala tiež pocit, že maly ma malo a je hladný, treba vydržať a ponúkať co najviac, dnes má môj 2r preč a koji sa stále 😉
Spí veľa, papaj veľa. Dieťa môže byť nepokojné aj pre iné veci. U nás začali kolíky a nepreslo to úplne doteraz. 😀 (Niektoré jedlá to zhoršia, inak stále prdí.) Má 7 a polm, 7 a pol kg a stále dojčená.
@lylyjana nechaj ho späť preboha....a nechaj spat aj seba!!! Ak sa budeš ďalej budiť každé 2...3 hodiny mlieko stratis úplne! A odpalis sa!
Vyspi sa. Najedz sa. Oddychni si. Nestresuj. Dostatok vody.
To že máš dieťa budiť je riadna hlúposť. Spokojné dieťa spí. Ak je hladné sa zobudí.
@lylyjana ja keď som mala pocit,že mi mlieko odchádza,tak som zo srandy vypila bielu vineu a prsia sa mi tak naliali,že mlieko sa potom len lialo😂ale neviem či to pôsobí na každú 🤔