Zapálený prsník

sisssulka
28. máj 2013

Kojím 3 mesiace a už som mala 3x zapálený prník. Naposledy to skončilo 40 stupňové horúčky. Už sa bojím každý deň aby sa mi to nestalo znova. Čo robím zle? Najskôr som len kojila a neodsávala. Teraz to robím tak, že si skontrolujem po každom kojení prsník, či tam nemám hrudku. Vytlačím si trosku v kúpelni do umyvadla alebo do sprchy a tak dookola. V noci sa mi to ale nechce robiť, tak si to odsajem až ráno. Poraďe mi či to robím dobre alebo zle. Ď.

ladyka8
28. máj 2013

@sisssulka ťažká situácia, je mi to ľúto :( ja som moju dcérku kojila 14 mesiacov a nemala som ani raz zápal, odsávať som neodsávala vôbec. netuším z čoho to môžeš mať, asi by som zašla na gyndu, za to nedáš nič. Obliekaš sa poriadne? Lebo mne mamka stále hovorila nech nechodím na voľno oblečená, nieže mi "prechladnú" prsia a zapália sa

gr
28. máj 2013

A skusila si menit polohu babatka pri kojeniach? Teoria myslm je, ze kam mu smeruje bradicka, tak odtial taha mliecko.

sendy182
28. máj 2013

@sisssulka ahoj 😉........nemáš náhodou zapálený prsník v období menzesu teda ak ho máš? 😝...........skús sa poradiť s laktačnou... 🙂 ...ak ti môžem ja poradiť pri každom kojení prestriedaj prsníky.......ak dáš z prvého predné tak medzi tým ako kojíš trošku odstriekni do misky alebo plienky z druhého prsníka potom prilož bábo k druhému prsníku nech ti vytiahne zadné.......pri nasledujúcom kojení si to vymeň.........striedaj polohu kojenia.....po každom kojení si trošku odstriekni jemne zvyšné mliečko ale fakt jemne........všimni si kde sa ti robí zápal....t.z. sčervenanie alebo malý fliačik.........upriam preto takú polohu aby ti bábo priamo "vytiahlo" .........ústa-brada musia byť v jednej línii s postihnutým miestom...........nezabudni v noci prestriedať prsníky a odstriekať zvyšok..môžeš si prichystať k posteli misku aby si nemusela vstávať do kúpeľne 😀 😀 😀 .........ak už máš sčervenanie viditeľné, mne pomáhal studený obklad na to miesto...........možno niekomu pomáha priamo teplé no mne nie......... 😝 😝 😝 😅 .....držím palce....... 🙂

ivana2301
28. máj 2013

@sisssulka je mi ľúto že prežívaš opakovane zápaly, určite by som sa skontaktovala s laktačnou poradkynou.Veľmi dôležité sú polohy pri kojení aby sa dobre vyprázdnoval prsník.Skús aj futbalovú polohu.A ešte jedna vec, vonku je dosť chladno,prsníky ked sú naliate zvyknú byť veľmi citlivé na chlad.takže určite si dávať do trička plienky alebo tenší uterák.Aj z chladu zviknú bývať zápaly..Aj ja som prekonala veľmi hrozný zápal prsníka ale počas tehotenstva od 6 mesiaca tehotenstva som sa trápila bola skoro denno denne u lekárov a skončilo to mnohopočetnými abcesmi v prsníku kojila som aj tak do 2 mesiaca a potom operácia 😢 ..Moja držím palce

lucia78
28. máj 2013

Mozno nerobis zle nic. Ja som mala pri druhom dietati asi 20 zapalov a som si ista, ze vsetko prebiehalo ok. Kazdy dalsi bol slabsi, az som ich vobec neriesila, asi sa mi uz vytvorili protilatky a lahko si so zapalom poradili. Pri prvom dietati som mala problemy prave z hrudkami, ktore upchavali, ale nesposobovali zapaly, len som nevedela dostat mlieko von.

lenusiatko
28. máj 2013

Skus sa poradit s gynekologom, aj ja som mala niekolko zapalov pocas kojenia, jeden skoncil na antibiotikach, prsia stale v teple treba 🙂

biene
28. máj 2013

ja som mala tiez trochu problemy s jednym prsnikom, nastastie som sa zapalu vyhla a to aj vdaka rade este v porodnici - obklady z kapustnych listov. Hlavku kapusty som mala v chladnicke a vzdy som si dala obklad - jeden list odtrhnes, umyjes a trosku rozvalkas, aby zmakol a das na prsia. je to chladive, vraj to aj do seba taha ten zapal... a takto som fungovala asi 4mesiace. Vzdy po kojeni som si dala novy list.

itwasajoke
28. máj 2013

@sisssulka po kazdom kojeni okrem predchadzajucich rad o zmene polohy odporucam studeny obklad ale znizi sa aj produkcia...takze opatrne...pred kojenim rozmasirovat a kojit v inej polohe ...a este odporucam zbytocne neidsavat tym sa opet zvysuje produkcia...

krevetka2
28. máj 2013

Ja som sa snazila zapalu predchadzat: hned ako sa mi vytvorila bolestiva hrcka v prsniku, snazila som sa ju rozmasirovat smerom k bradavke, aby sa uvolnil mliekovod (islo vlastne o upchatie mliekovodu), radili mi to robit pod teplou sprchou, ale robila som to tiez aj normalne bez sprchy medzi dojceniami aj pri samotnom dojceni. No a dolezite je ako baby hore pisali, aby ti babo papalo tak, ze bradicku bude mat tam, kde je hrcka. Obklady som neskusala, toto mi vzdy pomohlo a zapal prsnika som nastastie nemusela riesit. A na tom, ze prsia maju byt v teple, urcite tiez nieco bude 😉

maminag
29. máj 2013

Ahoj, ja som mala tiež zápaly prsníka a to štyri na tom istom, vysoké horúčky, nevládala som ani chodiť, popraskané bradavky, ktoré pri tom zápale začali hnisať, bolo to hrozné a strašne bolestivé, dvakrát to skončilo na antibiotikách, musela som malého aj tak odstaviť, lebo keď som sa odsala, tak polovica fľaše hnisu, potom som skúšala obklady, a veľmi mi pomohlo kyslé mlieko, ale také domáce, husté, natrela som na plienku a priložila, a ten zápal to vytiahlo. Dr. gyn. mi povedala, že kojiť a kojiť alebo sa odsávať, aby sa ti neupchali mliekovody, lebo potom ostáva už len nemocnica, chráň sa pred prievanom a chladom, prsia navoľno, žiadne kosticové podprdy, večer pod teplou vodou rozmasírovať........držím prsty..

majka1981
29. máj 2013

Ja som mala tiez par krat zapal / hrcu v prsniku, na stastie som to vtedy uz vedela hned stopnut a neskoncila som s horuckou. Prvy zapal som mala tyzden po porode a laktacna poradkyna mi vysvetlila, ako na to: Davala som si do bavlnenej plienky /rozstrihanej na mensie stvorce tvaroh, ten mi pripravil manzel do chladnicky tak aby som s tym nemala vela roboty – vzdy naporcovane, po kojeni som si vybrala – prilozila – a pred dalsim kojenim dala prec a dookola. Zapal fakt ustupil. Bolo to velmi ciste – zabalene v tej plienke, a nic sa netrusilo – manzel mi to pripravil aby sa mi to nerozpadalo, tvaroh nevypadal (laktacna poradkyna ho zaskolila a povedala ze „musi to pripravit manzel“ – do dnes je strasne ochotny mi to pripravit…)
Predpokladam, ze mas vela mlieka a odsavanim ho dalej podporujes, skus pit trosku menej a mozes skusit aj po glgoch salviovy caj aby sa vytvorilo trochu menej mlieka. Laktacna mi vtedy aj povedala, ze dobre je si urobit kupel noh, vtedy sa mlieko viacej rozprudi.
Dalej mi povedala, ze ak vies vylucit zle prikladanie dietata a nadprodukciu, tak je dalsi zapal psychickeho povodu – nemas nahodou stress (okrem okolo dietata – to viem…). Ja som mavala hrcu vzdy ked bola svokra u nas a nieco mi nepasovalo.
No a riesila som aj s homeopatiou, velmi mi pomohla. Uzivala som globuli Phytolacca americana CH 5 a Bella donna CH 10, stacilo mi dat 2-3 davky a zapal bol prec. Toto som ale objavila dost neskoro, prve zapaly som preliecila s tvarohom.
Vyhybat sa prievanu, vetru (radsej si dat nieco na tricko...).
Este na zaver ma napada, ci pouzivate cumel? Mohlo by to podporovat, kedze je to ine prisatie.

stanislava7
29. máj 2013

Ja som mala 2 krat zapal a vzdy s vysokou horuckou a na antibiotikach. ale kojit mi kazali vzdy aj z toho zapaleneho prsnika. Este v nemocnici mi povedali ze mam tolko mlieka, ze by som nakojila aj troch. a vraj tam bol problem. a maleho so menila kazde kojenie iny prsnik. Tak som vzdy z toho co som nekojila odstriekala, cez den do umyvadla a v noci do misky. A mat stale prsia v teple. ja ked som isla von som si ich zabalila este do velkej plienky. Radili mi obklady vinove, ale to nerob, pretoze mne to vyzralo kozu. Doktor na pohotovosti bol zhrozeny. Tak som uz ziadne babske rady neskusala a davala si len masticku od lekara a lieky. Drzim palce lebo viem co je to za bolest.

andelok
29. máj 2013

@sisssulka Ja si myslim, ze mozno ani nic zle nerobis. Citala som, ze zapaly su sposobovane dlhodobym zlym vyprazdnovanim prsnika, prip. nedostatocnym vyprazdnovanim. To sa mozno moze stat pri malom dietatku, ale ja som mala zapaly ked mala dcera 14 mesiacov a to uz teda ona cucka riadne, prisat sa vie ukazkovo a nemam uz ani tolko mlieka...takze si myslim, ze v tom moze byt aj nieco ine.

v3v3rica
6. jún 2013

baby kolko sa vam to liecilo? mam zapal uz vyse tyzdna, ATB nezaberaju, bolest sa stupnuje aj sa to zvacsuje...hrcku som mala mesiac, nepodarilo sa mi ju nijak zlikvidovat

lucia78
7. jún 2013

@v3v3rica Aj ten najhorsi zapal trval 3 dni. Toto je nieco vaznejsie. Skusala si zavolat laktacnej poradkyni?

v3v3rica
8. jún 2013

@lucia78 ano, uz je to abces ☹ dnes je to 9den utrpenia

vladkao
9. jún 2013

Ak mozem poradit mne velmi pomohol obklad z bieleho vina a tepla sprcha spojena s masirovanim prsnika...bola to ukrutna bolest a k tomu som mala ragady ako svet, no a prikladat dieta k takemu bolestivemu prsniku to nebolo lahke, zatala som zuby a sli sme na to...preslo mi to za take 2-3dni a uz je dobre kojim malu uz rok, hlavne je nevzdavat sa.
😉