mám asi začínajúci zápal prsníka- bolí ma pravý prsník zo spodu- len pri dotyku, ako modrina. prsia ale nie sú tvrdé, práve naopak, ani žiadne hrčky... dnes asi na obed mi ale stúpla aj teplota- 38. môžem kojiť?? neuškodím tým malej? čo robiť ak teplota stúpne?
Aj ja som mala zapal a teplotu mala som antibiotika a normalne som kojila a od teploty paralen
Ahoj Marlenkaa, určite neublížiš Lilianke, keď ju budeš naďalej dojčiť (je to náročné, ale prestať dojčiť by si nemala, je to skôr výhoda, aj keď je to bolestivé, ale len pár dní...niekedy len jeden🙂. S tou bolesťou, ako pri modrine by som povedala, že je to najskôr retencia-upchatie mliekovodov, ale keďže nemáš hrčky, prehmatala si si podrobne celý prsník? Ak aj, aj tak skús najlepšie v sprche rozmasírovať prsník zvonka smerom ku dvorcu, krúživými pohybmi. Bolestivé to je, ale treba vydržať. Možno sa Ti po rozmasírovaní vytlačí trošku akoby salka🙂, kt.môže byť aj akoby lepkavé, také akoby hnisavé. Tak to bolo u mňa pri retencii. Chvalabohu len 1x. Skús sa dať si malinkú bradičkou k tomu boľavému miestu. A čo je najdôležitejšie: odpočívaj, odpočívaj a ešte raz odpočívaj🙂 Nevar, neupratuj, len si ležkaj s malinkou v posteli. Ak sa dá, nech Ti niekto navarí aj na dva-tri dni dopredu, myslím, že teraz je tvoja a malinkej pohoda na 1.mieste. Nejaký menší neporiadok si nevšímaj. Ostaň aspoň 2dni v posteli a venuj sa len malinkej a sebe. Ak by sa bolesť nedala vydržať, určite trošku (najmenšie možné množstvo) paracetamolu. Alebo, skús toto (je to skopírovaná skúsenosť jednej maminky):
Kat napísané 02.02.2012 21:33 answer email
Chcela by som pridat moju skusenost s mastitidou, mozno to niekomu pomoze. Na zaciatok by som chcela vysvetlit, ze mastitida nie je obycajne naliatie prsnikov ci upchatie mliekovodov - je to zapal. Mne to vysvetlili tak, ze pokial nemam na prsniku cervene flaky, tak je to len naliatie, ak by som mala cervene flaky/flak/zacervenanie - je to prejav mastitidy, zapalu. Ja som to rozpoznala jednoducho aj vdaka tomu, ze som prsniky nemala vobec naliate, len som na jednom mala dva cervene flaky, velmi ma palil a strasne bolel, mala som teploty, bola som ubolena a strasne unavena, no ako taka chodiaca mrtvolka. Nechcela som ist s tym k lekarovi, lebo tu by mi dali hned antibiotika, tak som si na nete hladala svojpomocne metody. A nasla som toto: Vraj pomaha CESNAK! Treba si nakrajat aj 5 strucikov cesnaku na kolieska a poprehltat ich dajme tomu s pomarancovym dzusom aby to bolo znesitelne. Dolezite je, aby bol ten cesnak surovy, lebo obsahuje latku, ktora posobi ako prirodzene antibiotikum. Ja som to vyskusala a zabralo to!!! Uz po jednom dni som bola takmer fit a do dvoch dni som nemala uz vobec ziadny problem!! Moj muz sa ku mne sice nechcel ani len priblizit, ale aj tak si myslim, ze to stalo za to. Mr. Green Redface Okrem toho som si davala paracetamol a prsnik som si medzi kojeniami obalovala studenym obkladom, ako tu uz bolo spominane a aj nadalej som z neho normalne kojila, aj ked to zo zaciatku bolo dost bolestive.
Takze dievcata, ak mate podozrenie na mastitidu, skuste ten surovy cesnak. U mna to 100% zabralo! (Obidva razy - mala som ju 2x).
Myslím na Teba, ak sa Ti uľaví, budem rada 😉 , verím, že áno. Držkajte sa 😲 .
@marlenkaa hlavne nedávaj na reči typu: čím viac budeš kojiť a odsávať, tým viac sa ti bude tvoriť mlieko a zvyšovať zápal. Väčšia tvorba mlieka bude, ale musí ti odtekať preč, odsávaj, koj, odsávaj, koj a utekaj na pohotovosť. Nenechaj to zájsť do silného zápalu. Atb, ktoré dostaneš, sú neškodné pre mimi. Môžeš pri nich kojiť, tak žiadne obavy. Teraz pri malom mimi potrebuješ silu a nie ubolená, nervózna s teplotou ležať v posteli...
Ja som mala toto isté, akurát na druhý deň sme išli na kontrolu s malou tak som sa pýtala detskej, tá mi vravela že nemám ´ísť k doktorovi ak to bude nejaké 2-3 dni že to je normlne z mliečka, ale trba si dať ten paralen a ak budeš mať teplotu 38 alebo vyššiu tak sa mám pre osprchovaním osprchovat studeou vodou aby sa aj to mliečko trošku schladilo a nebolo malej zle. a hlavne odsavat odsavat a odsavat, preslo mi to za tie 3 dni 🙂
@marlenkaa AHoj ja mam tento problem uz tretí krát , tiez zápal prsníka, bolavý prsník , červený, teplota a hrče žiadne a som už po tretí krát na antibiotikách kvoli tomu. Takže čim skor chod k lekárovi a dovtedy sa dá prežit na paracetamole, kapustných listoch a kojit, kojit, kojit.. 😒
Mne sa to teraz zacalo casto objavovat,vraj sa to vrati,ak si to uz mala.Davala som si na to kapustovy list,ozaj pomohol.Naklep si ho tlcikom,aby sa uvolnila stava z kapusty a priloz na pol hodku.Parkrat za den zopakuj a zarucujem ti,ze uz zajtra sa ti ulavi.Teplotu som mala iba raz,aj so zimnicou,dala som si paralen a sup pod perinu.Bala som si aj ten paralen dat kedze kojim ale jedna 500vka neuskodi no a jasne,ze hlavne kojit treba!
@marlenkaa jako prvni pomoc zkus naplacat prso tvarohem, mozna to zni blbe, ale me to pomohlo fakt ze vseho nejvic! No a kojit, jak pisou holky.
Pak taky zalezi, jestli mas ten zapal a nebo ucpany mlikovod, coz jsou dve rozdilne veci. Na zapal se davaji ATB, ten mlikovod se bud roztaha tim kojenim a nebo pak nevim, jak se resi horsi pripady. Me prave u toho prvniho pripadu lecily zapal, ale nakonec to bylo jen ucpane, takze jsem ATB brala zbytecne. Podruhe jsem to mela tak uz jsem byla chytrejsi, tak stacil ten tvaroh a kojit a kojit.
Naozaj aj mne pomohol kapustovy list, mierne potlceny potrety olejom, aby tie latky mohli pekne prejst do koze, vymienaj ked sa ti bude zdat ovadnuty. Na to si daj tenku foliu, nech nie si cela kapustovo olejova. kapusta to ma byt biela obycajna vybrana podla velkosti tvojich prs🙂- toto nie je uplne dolezite. A koj! Drzim palce je to riadna bolest, parkrat som to zazila kym som sa nedozvedela toto. Nakoniec pomohla gynekologicka sestra- ta mi o tej kapuste povedala a od vtedy ok! Bez liekov.
ahojky.Ja som mala tiež zápal, že som ani na tom boku nemohla spávať, tak ma to bolelo. Malinkú som aj tak kojila. Po týždni som išla k lekárke a tá mi nato dala antibiotiká, ktoré som mohla aj pri kojení a tie mi pomohli za 2 dni. Zápal prešiel ani teplota už nebola. nepodceňovala by som to. Ked som si čítala, čo z toho všetko môže vzniknúť.....Držím palce.
okrem kapustovych listov pomahaju aj tvarohove zabaly....studeny tvaroh na utierku a prilozit na prsia....Ak nepomoze, tak radsej navstiv lekara...
nevieme co mame robit ale uz mame to2 dni ☹ prosim porate moja mama sa musi viliecit
🙂
Ahojte mamicky, chcela by som vas poprosit o to, aby ste sa so svojimi skusenostami podelili aj prostrednictvom skusenosti pod clankom v nasej wiki - https://www.modrykonik.sk/zapal-prsnika/ , ktore si mozu precitat rovno po precitani clanku =)
Ahojte, mne pri zápale prsníka pomohlo si oddýchnuť a aj masáže prsníkov. Dokrmovala som drobca fľašou, super bola Adiri, lebo potom nebol problém s kombinovaním - prsník, fľaša, majú aj dobrý blog o zápale https://www.adiri.eu/blog/zapal-prsnikov
@marlenkaa ahoj, obnovujem tému, mam presne tie isté príznaky okrem teploty. Co to môže byť? Bolest ľavého prsa,odspodu,na dotyk a Uz aj celkovo,zacalo to pred par hodinami, sprcha nepomohla,..citim sa dobre zatiaľ ale uz to velmi boli. Prsia sú mäkké... Akurát ten boľavý je raz rak veľký ako druhý. Ale to je tym ze je ,, lepší,, ..no bojim sa.
@marlenkaa ja som mala pri oboch kojeniach problémy so zápalmi. Teplota vie stúpnuť aj nad 40 stupňov. Odporúčam Ti, choď na pohotovosť (u nás je pohotovosť v pôrodnici). Dostaneš kvapky a tabletky. Neodkladaj to zbytočne, lebo zápal vie byť hrozný. Mňa pri druhom mimi chceli nechať v nemocnici. Snaž sa čo najviac kojiť a to tak, že na boľavom mieste - ložisku zápalu (v tvojom prípade zo spodu prsníka) daj dieťatku bradu. Tak mi odporúčili v nemocnici a naozaj mi to pomohlo. Potom som sa dočítala, že mimi saje s najväčšou silou naspodu pusinky. Niekedy to vyzerá divne, bábo si musíš kadejako otáčať, podkladať, ale tak ti ho najlepšie vysaje z boľavých žliaz. Keď teplota stúpne nad 40 stupňov (u mňa v priebehu 2 dní od začiatku zápalu), už nekoj (vraj z toho môže bolieť bruško, ale ja som aj tak kojila, lebo sme doma nemali náhradnú stravu a nič sa malej nestalo). Teraz si daj paralen a utekaj na pohotovosť, kým to nemáš silné