Zablokované/upchaté mliekovody

daguliatko
8. sep 2022

ahojte, nenašla som medzi diskusiami, tak pridávam (ak to niekde bolo, pardon).
syn má 4 týždne, kojím ho od narodenia, prisáva sa dobre, no niekedy som ho dokrmovala UM. v prsiach mám akoby niekedy zatvrdnuté hrčky - našla som, že je to možno zablokovanie/upchanie mliekovodov. a že sa to dá riešiť ultrazvukom. máte prosím skúsenosť s ultrazvukom? naozaj to pomôže na prvýkrát a robia to aj na slovensku bez problémov?

veronika3110
8. sep 2022

@daguliatko keď máš take hrče, mozes sa osprchovať napr pod teplou vodou, trochu sa uvoľní, alebo tie hrče rozmasirovat… ale najlepšie ti pomôže, keď to synček vytaha..
mne sa robili hrče, ked som si dávala veľa senovky a benediktu… a dcérka to pri kojení pekne vycucala

maryetta
8. sep 2022

Ja ked som mala hrcky to uz bol zapal.
Teplo a rozmasirovat. Prikladat nech to babo vytaha pripadne aj vytlacat.
Upchaty mliekvod som mala tiez. Mala som akoby uschnute mlieko na bradavke. A chcem ci nie. Dezinfikovala som ihlu a prepichovala 🙈

kp7333
8. sep 2022

@daguliatko skus kojit tak, aby brada dietatka smerovala k miestu, kde mas zatvrdnute hrce. vtedy sa vyprazdni. ak je upchaty mliekovod, tak sa pri stlaceni bradavky zvykne robit taka bublinka - vtedy pomaha to, co pisala marieta, tj. uvolnit pomocou vydezinfikovanej ihly.

andreatytler
8. sep 2022

@daguliatko Neviem o tom ze by sa to riesilo ultrazvukom... Toto je bezne v prvych tyzdnoch kojenia, kedy sa upravuje tvorba mnozstva mlieka. Toto nie je este zapal ale ak tu hrcu nedas prec bude z toho zapal, kedy budes mat horucky a budes musiet brat antibiotika. Takze tie hrce urcite davaj prec.
Ako radi @kp7333, priloz si maleho tak aby jeho brada smerovala k tej hrci. Dieta ma najsilnejsi tah, tam kde ma bradu. Preto je dobre striedat polohu dietatka pri kojeni aby mal bradu stale niekde inde. Ak dieta uz nie je hladne a nemoze pomoct z hrcami, odstrekuj alebo odsavaj.
Pozri si bradavky... ak tam mas take biele bodky, tak to je upchaty mliekovod a to musis dat prec.