Zablokované mliekovody

vanilka83
21. mar 2017

Ahojte uz som zufala neviem co robit mam 6 tyz.babo a plne dojcim lenze posledne dva tyzdne mam nonstop zablokovane mliekovody.su stale preplnene tazke tuhe tvrde a mam hrce kt.sa nedaju uz ani rozmasirovat.odsavat nechcem lebo ze tym sa vyrvara este viac mlieka...nahrievam cele dni vodou masirujem a rucne pred kazdym kojenim odstriekavam ale len malinko len do uvolnenia beriem sojovy lecitin na uvolnenie ale nic uz nezabera ani kapustne listy neviem uz co robit starat sa o babo o domacnost o seba a este nonstop cele dni riesit prsia teploty zatial nemam ale uz to mam takto dva tyzdne ja to takto uz dlho nevydrzim nechcem dostat zapal...prsia ma bolia tahaju a pichaju hlavne na bokoch pod pazuchami.

blanka1011
21. mar 2017

doporučujem nakojiť a zvyšok odsať z odsavačkou nič sa nepokazí neboj...mlieko musí von inak sa prsníky zapália a to je iná bolesť nesmú byť hrče rozmasírovať pod teplou sprchou a poodsavať

marbullsalka
21. mar 2017

Joooj o tom by som Ti vedela povedat, aka je to bolest... moja rada: odsavaj nie do uvolnenia, ale do vyprazdnenia, pri prvom synovi som denne odsala viac ako liter mlieka... musi to ist von... postupne sa Ti tvorba mliecka upravy, zapal neriskuj. Mne sa viac krat stalo, ze sa mi upchal mliekovod a z jednej casti psnka neslo mkieko odsat ani syn nevysal, bola tam "tukoba hrudka" a tu bolest neprajem nikomu, prso prazdne len jedna cast tvrda a nic neslo von 😒 ale ked sa podarilo... potom sa mohli islandske gejziry schovat.... drzim palce 😉

blanka1011
21. mar 2017

@marbullsalka no presne ako píšeš

kondaska1
21. mar 2017

@vanilka83 mala som aj ja, presne 4 týždne po porode, bola to hrozna bolest, horučky, triaska, ledva som stala na nohach, nevladala som maleho ani prebalit. skusila som vsetko možne aby sa zapal odstranil, ATB bola posledna možnost - kapustne listy roztlčene do podprdy, tvaroh do podprdy, vinove obklady, aj homeo, pomohlo niečo z toho a samozrejmostou bolo caste kojenie, treba babanko tak napolohovat aby bradicka smerovala k hrči v prsniku, vtedy bude na to miesto najvacsi tah a medzi tým som si aj odsavala odsavackou aby sa mi spriechodnilo co bolo zablokovane. neodsavala som vela aby sa netvorilo ako besne, ale aby som sa pokusila vytiahnut aspon niečo, kedze vela toho aj tak neslo a ručne mi to islo iba po kvapkach. kupila som si lecitin, ten je prevencia zablokovania mliekovodov a asi po týždni to ustupilo, povolilo to po jednom odsavani, v nadobke som nasla take zrazene akoby snurky. držim palce, ten lecitin si urcite kup, odvtedy ako som citila že niečo take si ide udiat, uz pri prvom naznaku bolesti v prsniku som dala lecitin, vela kojila z toho bolaveho a na druhy den bolo vsetko ok. takže odporucam

kondaska1
21. mar 2017

@vanilka83 aha nedocitala som, vidim že lecitin beries, tak iba vyprazdnovat, ta bolest pod pazuchami to poznam, to je ono, skus ist prstami po prsiach a hladaj hrudky, tie masiruj, skus to mlieko z toho vytlacat akoby von, smerom k bradavke a nechat vytiect, ked si stisnes dvorec, mlieko ti strieka alebo iba po kvapkach ide? nemas nahodou na bradavke taký biely "pluzgierik"? može byt mliekovod prekrytý takou blankou a proste nevyprazdnuje sa ani pri kojeni/odsavani, treba to prepichnut a uvolnit.

rrybka
21. mar 2017

@vanilka83 jednoznacne kontaktuj laktacnu poradkynu to treba hned ruesut.pride aj domov poradi ukaze..nevahaj!!stranka mamila.tam najdi tebe najblizsiu a volaj.potom aj male bude mat nedoststocny tok a odstavi sa ti.kojila som 5r a druhu 2;5r teraz viem co hovorim..

bellybug
22. mar 2017

Odsaj, odsavacky sa neboj, ja som tak tiez prisla domov po porode ( mam teraz 9tyzdnovu malu), a prsia hrckave, ako balon, tak tvrde, ze sa mala ano prisat nemohla. Masirovala som, tepla voda nic.. a rucna osavacka to vyriesila za 5minut🙂))produkcia mlieka sa upravi, -ako bude babatko pit.
Inak nepouzivas nahodou klobuciky na kojenie? pri nich sa to stava, musis vtedy denne aj odsat

terezka1947
22. mar 2017

odsavacky sa neboj...do uvolnenia mozes....a skusaj i davat tvaroch-ten mozes mat stale....a ako pise jedna baba hore,pozri si bradavky=alebo...skusaj si rucne odstriekavat a pozeraj,ci ti z nejakej casti nejde take huste biele mlieko,prip.mozno trosku do zlta....tu cast treba potom viac odstriekavat,aby sa uvolnila-ja som skusala aj prepichnut raz...ale strasne som sa toho bala,tak neskor som iba odstriekavala a podarilo sa uvolnit=no a vzdy,aj pri rucnom ,aj odsavackovom odsavani si zatlacaj na tie strvrdnute casti,prip,ked babatko pije,tak tiez
ale asi aj babatku je tazko pit z takych plnych prsnikov-ci?
ak ano a mieko strieka-skus najprv odsat a tak pilozit
potrebujes mat dvores,bradavku maksiu,ked ono pije=pomaha na to aj kvetinkova masaz
no a mojmu synovi pomahala aj dalsia rada od laktacnej=kojila som ho tak,ze mal hlavicku vyssie,skratka,nelezal rovno,lebo mlieko ako striekalo,slo rovno do hrdla zo zaciatku....aaalebo jemne natocit bradavku smerom do licka,ale lepsia bola vyvysena poloha
...ono ta produkcia sa postupne upravi
ale pokial si nevies rady,zavolaj laktacnu alebo skusenu kamaratku...je to velka pomoc

terezka1947
22. mar 2017

a aaaano...boli take dni,kedy som iba kojila a trapila sa s naliatymi prsnikmi....skoro zufala...aaale bohuzial,niektore zeny v porodnici prilozia babatko a ono papa aj 3r.bez zapalu,bez vsetkeho....a su take,kt.sa trapia prve mesiace a riadne
je to velmi individualne...a nezalezi to iba od zeny-tym chcem povedat,ze nie je to iba nejaka neschopost zeny,ze ma pri kojeni problemy-je to aj o babatku,o jeho chuti,chcelosti papat,aj o konkretnom stave kazdej zeny,jej prsiach,atd.
ono to prejde a budes si kojenie aj uzivat....neboj nic

vanilka83
autor
22. mar 2017

@marbullsalka no ja uz mam bolesti ako svina hlavne lavy prsnik mam vacsi asi 4 krat ako normalne a je plny hrud...ked pije samozrejme zatlacam na tie miesta kde su najvacsie a bolestive hrudy ale za dve hodiny je to rovnake hlavne v noci je to strasne maly pribera velmi rychlo papa vela s tym problem nie je len ja si uz neviem rady s tymi prsami lebo pred kazdym kojenim masirovat nahrievat odstriekavat to je des...neviem ci sa mi este podari uvolnit to lebo ten prsnik ked sa naleje uz pomaly neviem ani stlacit jedna velka hruda je to ide mi prasknut...tak co mam teda odsavat odsavackou stale?az do uplneho vyprazdnenia?no ja som to riesila s dvoma laktacnymi ale obe vraveli neodsavat len rucne odstiekavat do uvolnenia tak ja neviem ale uz to mam strasne dlho a vobec sa to nelepsi jeden prsnik je uz trochu lepsi ale ten lavy je ako skala a nebude sa mi toho mlieka tvorit este viac ked budem tak vela odsavat?tie hrudy neviem ako uvolnim lebo ich je tam strasne vela vlastne okolo celeho prsa nie jedna ani dve...a masazou sa mi to uz vobec nedari rozmasirovat lebo to iba ako keby som kamen hladkala....s malym sme sa natrapili kym sme sa naucili dobre kojit prisat uzdicky rezali dva krat bradavky ma strasne boleli a teraz ked konecne ide vsetko ako ma tak mam zas problemy s prsami...lecitin mi pomohol fest ale len na dva dni som mala pokoj a potom zas to prislo a este horsie ako pred tym.bielu bodku na bradavke nemam ziadnu.a ako zistim ci to neni zapal?no teploty chvala bohu zatial nemam.maly pil casto a vela a asi preto sa mi to spravilo...teraz mi dokt.nakazala kojit az kazde tri hodiny kvoli refluxu...takze teraz to bude este asi horsie...

mechurik
22. mar 2017

ahoj, mne odsavacka este zhorsila zapal prsa u prvom synovi, teraz mi laktacne poradkyne pri druhom poradili aby som neodsavala ale casto aj pol hodinku davala raz z jedneho raz z druhe prsa babatku vysat, lebo odsavacka spravi opacny efekt, este viac kolko odsajes navrhu tisic krat viac. pomaha pred kojenim teplu vodu iba oplachnut, alebo osprchovat a potom po kojeni ochladit studenou vreckovkou !

vanilka83
autor
22. mar 2017

@mechurik ahoj tak neviem kazdy hovori nieco ine tu mi baby pisu ze mam vsetko odsat a laktacne mi obe hovorili ze len rucne odstriekat do uvolnenia iba...chladit mi tiez zakazali.no pred kazdym kojenim si prsia nahrievam horucou vodou masirujem stale ale nic nepomaha a prsia mam jednu velku hrcu a bolia ako svina ako keby mi sli prasknut...tie hrce neviem ako odstranit lebo ja si myslim ze kym tam budu budem to mat stale

luba41
22. mar 2017

@vanilka83 žiadne intervaly, žiadne 3 hodiny..pokazíš si úplne dojčenie..máte ozaj dobré prisatie? je poriadne skontrolované? máte cumel alebo flašu? dieťa dojči na požiadanie, spolu spite aj v noci dojči..dôležitá je aj poloha na dojčenie-striedaj ich, dobrá je futbalová.každe dojčenie iná poloha...odstriekaj si vždy len do ulavy ked máš uplne naprasknutie-len trochu ručne..a nenahrievaj si ich..
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-...

vanilka83
autor
22. mar 2017

@luba41 u laktacnych som bola troch...prisatie je ok cumel nema ani flasu dojcim na poziadanie ale vcera mi dokt.poved.ze mam kojit len kazde tri hod.lebo maly je prekrmeny a z toho ma reflux polohu mi odporucili poradkyne len asymetricku priecnu odstriekavam len rucne pred kazdym kojenim trochu ale do uvolnenia to teda nie je do uvolnenia by som potrebovala odsat aspon 2 dcl...a kazde dve hodiny ich mam naliate rovnako na prasknutie.v noci dojcim samozrejme tiez ale pyta si len tak dca krat za noc...

vanilka83
autor
22. mar 2017

@luba41 neviem preco mi tu dava kazdy stranky mamily ...pisala som tam niekolko krat a bola som uz s troma laktacnymi ale oni tiez nie su carodejnice a nepomozu vzdy...

luba41
22. mar 2017

@vanilka83 blbá rada od doktorky, grcká väčšina detí, to nie je z prejedenia sa.. treba dojičť tak často, ako si zapýta...spí dieťa s tebou? skus ponuknuť viackrát v noci..odstriekaj len aby sa ti zmenšili hrčky..dojči viackrát z jedného prsníka po sebe -dalšie dojčenie začni tým istým..treba vydržať..ale prečítaj si ten postup -odkaz z jejich stranky..

vanilka83
autor
22. mar 2017

@luba41 ale on grcka vela a casto po kazdom jedeni a prudom niekedy vsetko co vypije...no pribral nam velmi rychlo a vela je prekrmeny poved.to dokt.aj laktacna ze priskrtit dojcenie treba lenze s mojimi plnymi prsami sa asi zabijem...ja som si citala z ich stranky uz vsetko davno...nukat z toho isteho prsa nechcem...konecne sa m trochu uvolnilo aspon jedno a nechcem ho zanedbat a zas aby sa mi preplnilo...ja kojim jedno krmenie z jedneho a druhe kojenie z druheho prsa na striedacku a kebyze jedno kojenie ten prsnik vynecham je to zas v prdeli...odstriekat kym sa mi zmensia hrcky?tak pol litra by som mohla...maly si pyta cez noc len taz dva krat nespi so mnou...vedla v postielke s tym fakt neni problem pije vela a dost ale cez noc menej...

vanilka83
autor
22. mar 2017

@luba41 maly je prekrmeny a pribral velmi vela rychlo ze velmi vela pije.

vanilka83
autor
22. mar 2017

@marbullsalka ako sa mam zbavit tych hrud?lebo kym ich budem mat tak sa toho asi nezbavim...lenze ja mam prso jednu velku hrudu uz ani stlacit ho pomaly nevladzem maly nastastie pije z oboch normalne neodmieta ani jeden.

marbullsalka
22. mar 2017

Ja som odsavala a kontrolovala bradavku, tu tukovu hrudku bolo vidno na bradavke ako keby vyrazka alebo nieco podobne, ja som to potom opatrne ihlou "vysprtla" von a bolo po probleme, opakovalo sa mi to stale na jednom mliekovode

vanilka83
autor
22. mar 2017

@marbullsalka ja ale nic take na bradavkach nemam ani som nemala vobec...

meusicka
22. mar 2017

@vanilka83 ked male nakojis, musis potom odsat, alebo odstriekat. ako uz tebe lepsie. ja som mala kupene kelimky, a do tych som rovno odstriekala a davala do mrazaku. potom som mala pre malu mlieko. mas ho proste vela. nahrievaj bud biolampou alebo horucou sprchou, tie hrce musia isp prec, mozes mat potom teploty a to je uz teda fakt diskomfort. male skus kojit tak, ze bradu ma smerom k tym hrckam, tak stade bude vacsmi sat.
pokial mas vela mliecka, mozno by stalo za uvahu ho darovat. skoda by ho bolo.

vanilka83
autor
22. mar 2017

@meusicka ta biolampa je dobra?mam si ju kupit?ona nahrieva?

meusicka
22. mar 2017

@vanilka83 ivolnia sa upchate mliekovody aj tie hrcky. len sa nou smies nahrievat len ked nemas teploty.
ja si myslim, ze sa ti produkcia mliecka ustali, telo sa nastavi postupne na potreby dietatka.
aj v noci, ked nechce papat a ty mas plne prsia, tak mozes odstriekat aby sa ti uvolnili, nemusis celkom. mne sa stavalo, ze z jedneho prsnika som kojila a pod druhym som mala kelimok lebo mlieko mi z neho striekalo same.

infracervena lampa nahrieva, biolampa ma popri nej aj ine vlastnosti... posobi protizapolovo, antibakterialne a aj proti bolesti. do tkaniva prenika hlbsie ale zase ho nenahrieva do takej miery ako infracervena lampa. pri babatku by som jednoznacne odporucala, nakolko sa da vyuzit velmi casto, aj pri iych problemoch.

suzi81
22. mar 2017

@vanilka83 Myslim, ze ja som mala rovnaky problem, po tom ako som vyskusala vsetky overene rady a riadne sa vytrapila, mne pomohla nakoniec gynekologicka, predpisala mi take oxitocinove ampulky, z ktorych som si kvapla do nosa (kvoli vstrebaniu cez sliznicu) a hrca sa mi nasledne cca po 4 - 8 hodinach povolila, nasledne som sice v danom prsniku mala menej mliecka, ale cca po tyzdni sa tvorba obnovila. Prvy krat sa mi to stalo tiez v cca 6 tyzdni babatka a potom este raz asi v 3 mesiacoch, viackrat uz nie.

mamaf
22. mar 2017

Ja som si pred dojčením nahriala prsník gélovym vankusikom a rozmasirovala ho , a po dojčení nahrievala, masírovala a odsávala prsník až do vyprázdnenia. Masirovala som aj počas dojčenia. Nepomohlo by, keby si pri dojčeni ponukala obe prsníky?

mamaf
22. mar 2017

Ešte som zabudla. Odsavala som odsávačkou. Prsník si masíruj celý. Od okraja až po dvorec malinkými krúžkami, aby si zrazeninu posúvala von z prníka.

vanilka83
autor
23. mar 2017

A ako sa skladuje prebytocne mliecko materske prosim vas?do mraziaka nejake sklenene flasticky mam kupit a za kazdym do inej flasky dat?

yanni
23. mar 2017

@vanilka83 Ahoj, necitala som odpovede, takze moze byt, ze sa budm opakovat. Ja som mala pri copani tiez upchate kanaliky. A tiez niekedy medzi 4. a 8. tyzdnom. Striedalo sa to. Raz jedna strana. Ked som to dala, tak zase druha strana. Aj som si poplakala. Sama doma, nijaka rodina nablizku, najlepsia kamoska kojila malo (stratila koli rozvodu-stresu mlieko), druha kamoska toto nikdy nezazila ani pri jednom dietati. nemal mi kto pomoct, muz na sluzobky 5 tyzdnov. Guglila som ako diva, nakoniec som nabehla do drogerie a kupila odsavacku. Najobycajnejsiu, rucnu Avent. A odsavala. Zase revy, bolest ako hrom, pokym si bradavky zvykli, pokym som ja sama prisla na system. Dlho nic neslo. Ale potom, zenus, ta ulava. Mlieko len tak vystreklo na 5 metrov. Odvtedy som kojila a aj odsavala. Mlieko som mrazila. Mala som jeden mraziak 100 litrovy takmer plny len MM. Neskor som ho pouzila na prikrmy.
Vylucne kojila som takmer 7 mesiacov, potom prikrmy. Dokopy som copanu kojila 17 mesiacov, odstavila sa sama od seba. Teraz ma 20 mesiacov, nic som na zastavenie laktacie nerobila, "urobilo" sa to sama. Mala stale vie, ze TAM bolo mliecko.

Skus fakt tu odsavacku. Nic sa tym nepokazi. Mne velmi pomohla. Ak nemas na "skusy" odkial pozicat, kup si rucnu, na figel prides, ja som fakt potom o par mesiacov bola taka "zrucns", ze za par minut som odsala aj pol litra.
Neskor moze byt, ked dieta bude väcie, viac jest, ciac potrebovat, ze uz sa vsetko upravi samo a nebudes musiat odsavat. Ja som odsavala do ca. pol roka. Potom uz sa to (aj zavedenim prikrmov) zregulovalo same.

yanni
23. mar 2017

@vanilka83 nie sklo.
Bud si kup umele pohariky (ja som mala Avent ale urcite su aj ine znacky), tiez mozes mrazit aj umele flasky (neviem ci vsetky, treba si precitat najlepsie pred kupou na nete. Ja som mala Avent).
Po case toho bolo ale vela, aj ked velmi prakticke, hlavne tie Avent pohariky, nic si nemusela robit a pekne poharik ohriala vo vode. Len to zabera vela miesta v mraziaku.

Zacla som guglit a nasla som sacky. Je ich vela vyrobcov. medela, avent, lansinoh, Elanee atd. Treba trosku poguglit referenie, vela som citala, niektore znacky nemali dobru odozvu, po rozmrazeni pretekali atd.
Ja som nakoniec kupila NUK a bola som velmi spokojna. Mlieko som zohrievala po rozmrazenie bud priamo v sacku alebo som ho preliala do kojeneckej flasky a tak zozriala v hrnci s vodou (neodporuca sa prihrievat v mikrovlnke).
Nikdy som nemala sacok s dierkou. Vzdy vsetko fajn drzalo "pokope".
Ono su aj cacky, co mozes dat priamo na odsavacku namiesto flase, myslim medela a lansinoh ale kedze ja som mala uz odsavacku Avent a tie avent sacky sa neosvedcili, nevymyslala som. A v pohode vsetko fugovalo. Sacky sa daju oznacit datumom, mnozstvom atd.

A ano, kazdu odsatu davku som davala do noveho sacku.
Ono mozes dat aj tak, ze co odsajes za jeden den zbieras cely den do kojeneckej flasky a potom zmrazis vsetko spolu ale mne sa toto neosvedcilo. Po prve, mala som vela mlieka, za den som nazbierala aj liter, cize aj tak by som to musela delit a po druhe, copana flasku nemala, mala som len tie najmensie (125 ml) na odsavacku a aj tie sacky som mala len do 200 ml (neviem, ci vobec aj väcsie dostat). A tiez, toto mlieko mozes dat dietatu ohriate pit aj z flasky a ked uz raz ohrejes, co nevypije musis vyöiat. cize, ked ohrejes pol litra, to ti dieta naraz envypije a skoda mlieka. Cize radsej pomenej mrazit. Ani do prikrmov som nedavala viac ako 200 ml.