Chcela by som Vás poprosiť o radu a skúsenosť. Dcérku som odstavila keď mala rok a pol, minulý rok v máji. Čiže sú to už takmer 1 rok aj 4 mesiace odkedy som ju odstavila. ... a stále sa mi robí mlieko. Ten najväčší nával prešiel samozrejme asi po týždni, to sme úspešne zvládli. Ale stáva sa že mám pocit plných prsníkov, cítim žľazy, presne ako keď som malú kojila, a keď si stlačím, tak ide von mlieko. Je to normálne? Keď som sa pýtala gynekológa vo februári, ten to nejak neriešil, povedal mi jedine že sú na to obvínadlá, ako keď sa zastavuje kojenie po pôrode, čiže stiahnuť prsia obväzom či ako to nazvať, alebo nejaké lieky. Mne sa nezdá ani jedno ani druhé. Liekmi sa napcháva nechcem zbytočne, a obviazaná chodiť si nemozem dovoliť. Ďakujem za Vaše rady a skusenosti.
Ahoj,salvia znižuje tvorbu mlieka,ale dovolím si tvrdiť,že tvoj problém nevyrieši.
Ak sa mliecko tvorí aj po takej dlhej dobe aj napriek tomu,že po ňom nie je dopyt( maličký nepije,neodstrekujes si ho), pravdepodobne sa jedná o endokrinny( hormonalny) problém.
Tz.,že tvoja hypofyza stale dáva mliecnym zlaziam povel na tvorbu mlieka. To riešia endokrinologovia, zistia hladinu prolaktinu a nastavia liečbu tak,aby bola v tele horm.rovnováha. Hormóny nie sú sranda. Ver mi, viem o tom svoje.
@tinka_21 ja som mala podobný problém pri treťom dieťati, ešte dlho po odstavení sa mi tvorilo mlieko. Skúšala som všetko možné,šalvia, kapustové listy, masáže a nič nebolo dostatočne účiné. Ukončiť laktáciu sa mi podarilo jedine farmakologicky, užívala som Mysalfon, ale ten má strašne veľa nežiadúcich účinkov, napríklad sa nesmie užívať pri hypertenzii, preto všetko treba konzultovať s lekárom. Ja som najprv skúšala tiež babské recepty, ale niekedy sa to nezaobíde bez liekov.
Zjavne chceš byť biožena, ale "umelé" zásahy do tela odmietaš. Takže buď rešpektuj vôľu tela, alebo spolupracuj s lekárom podľa medicínskych postupov.
ja som mala kedysi vysoku hladinu prolaktinu a nezistilo sa, preco...ale musela som brat lieky, spominany Mysalfon, ale to bolo davno, mala som 13 rokov, teraz mam 32 🙂, budu teraz asi aj novsie, s menej neziaducimi ucinkami, dobre sa znasa Parlodel napriklad, mne sice aj ten robil zavraty a take, ale nebrala som ho dlhodobo. Ja by som sa objednala na endokrinologiu a dala si komplet vysetrit vsetky zenske hormony a podla toho nastavia liecbu. Lebo mohla ostat vysoka hladina prolaktinu a ta ti moze rozhodit kompletne cyklus a dokonca mne psychiatricka vravela, ze moja poporodna depresia mohla suvisiet prave s obrovskou hladinou prolaktinu, ktory som mala vysoky uz pred otehotnenim a pocas kojenia este vyssia bola...takze radsej chvilu lieky, uz som sa poucila aj ja, ze neodmietat vsetko medicinske...
@seahorse27
@matusalex
@gabyvt
@erickatt
@velkacica
@nevenka
Ďakujem za odpovede. Nejde o to že odmietam lieky (i keď snažím sa im vyhýbať pokiaľ to ide, keď to nejde, tak ich užívam), a nie som ani "biožena", ako ma jedna z vás nazvala. Chcela som sa poradiť, pretože môj lekár nad tým len mávol rukou, netváril sa že ide o niečo zvláštne čo treba vôbec nejakým spôsobom riešiť. Spýtala som sa ho na to, on len povedal ako sa to rieši, že buď lieky alebo sa dávajú obvínadlá, ale nepovedal mi k tomu nič viac. Tak som sa chcela opýtať vás, ak s tým máte niektorá skúsenosť, či sú nejaké babské recepty na to, alebo mám čakať (na neviem čo) alebo to treba naozaj riešiť.
Takže tým, ktoré ma hneď odsúdili, prosím nerobte závery skôr ako o mne niečo viete.
podla mna na to treba dobreho endokrinologa, od obvodaka papier a ist...gynekologovia su v tomto cudni...mozno zistia, ze lieky treba, alebo aj nie...
Ja by som skusila pit salviu, vraj to zastavuje laktaciu. Mne este vysla z jedneho prsnika kvapka po 3 mesiacoch od uplneho odstavenia, ale mne sa mlieko stracalo, lebo som bola znovu tehotna, takze viac poradit neviem...
ahoj necitam co ti pisali len pozor na tu tvorbu mlieka sestre sa este pol roka po odstaveni tvorilo dr. tiez neriesila a teraz ma sestra zapal mliecnych zliaz poo prsniku hrcky velkosti fazule ma ich aj na bradavkach a prepichovali jej prsnik nad bradavkou aby jej vytekal hnis je to uz 3 mesiac a stale chodi na prepichovanie tej istej rany aby vytekal hnis
jej hned ukazalo mlieko a loziska hnisu
Tinka,mrzí má, ak som sa Tá akokoľvek dotkla. Nebolo to mojím úmyslom. Chcela som Ti vykresliť vážnosť situácie. Mám s tým vlastne skúsenosti.
Ak som dobre pozerala, tak si BB, tam máte toho najlepšieho endokrinologa na stovky km ďaleko. DR.PURA, má ambulanciu aj v RK. Môžem Ti o mojich skúsenostiach napísať vic,ale nie tu na verejnom fóre. Ak chceš, kontaktuj má na zuzana.tallova@gmail.com
držím Ti palce
Dr.Pura Mikuláš má privatnu amb v RK - Bystrická cesta 13, ordinuje PO UT PI
V BB pôsobí STR ŠTV v Novamede
Je nutné sa telefonicky objednať.
Moja skúsenosť je, že v RK má na pacienta viac času.
Ale to nemení nič na tom, že je to diagnostik európskeho formátu a zároveň stále človek.
Verím, že vám pomôže, ak budete chcieť...
Po tak dlhej dobe by si už naozaj mlieko nemala mat. Ako to chceš ale dosiahnuť, ked odmietaš obidva možné spôsoby? Ja by som šla asi do tých liekov, aj ked vraj majú dost nežiaducich účinkov. Skús aj salviovy čaj, ten znižuje tvorbu mlieka.