Veľmi ma trápi, že prestávam dojčiť

15. feb 2023

Ahojte maminy. Mám mesačnú dcérku a veľmi som ju chcela porodiť prirodzene a dojčiť. Nakoľko sa dlho nepýtala na svet sama,tak musela ísť sekciou. Od začiatku bol s kojením problém. A z pôrodnice sme šli s dokrmom. Doma sa mlieko ako tak rozbehlo, nikdy ho nebolo veľa ,ale tak akurát.Občas dostala príkrm,keď sa mlieko nestačilo dotvoriť.Dcérka veľmi málo spinká a keď aj pospí,tak len mne na rukách. Aj to asi prispelo k tomu,že ma chytili strašne migrény a vyše týždňa som sa ich nevedela zbaviť. V tom čase sa mi začalo strácať mlieko a teraz už sotva pár kvapiek ide. Strašne ma to mrzí a mám pocit ,že som ako mama veľmi zlyhala ,keď neviem nakŕmiť vlastné dieťa. Zvlášť keď jej umelé mlieko nerobí práve najlepšie na bruško. Viem ,že dobrou mamou má nespraví typ pôrodu ani dojčenie... Ale hlava si ide svoje .

deti95060810
15. feb 2023

mohla si ešte skúsiť homeopatikum na podporu kojenia...kúpiš v lekárni.
mne to odporučil pediater a veľmi pomohlo...

chrumka333
15. feb 2023

Skús bylinky,matysaka, veľa prikladať,mojkat sa, ležať spolu v posteli, nosiť v šatke..... prípadne laktačnu poradkyňu. a ak nič nepomôže,ver si tá najlepšia mama pre svoju dcérku a pekne jej podrž fľašku s um,nech je sýta a spokojná.

kristinka92
15. feb 2023

úplne ta chápem ❤️ ale naozaj to čo prežívaš je z veľkej miery aj hormónmi, myslím hlavne po tej psychickej stránke.
ja keď som malej musela dať z presne rovnakého dôvodu UM prerevala som cely deň. úplne vážne. ale bohužiaľ, mlieko mi odišlo, po veľmi velkom boji. teraz už s odstupom času sa na tom už aj zasmejem že “dobre mi sibalo”, veď nič take tragické to nie je. našťastie žijeme v dobe kedy už extistuje UM a ide sa ďalej…ale vtedy som sa citila jak ta najhoršia na svete, že som zlyhala, ako keby to bol koniec sveta. okolie mi vôbec nepomohlo, ešte mi pridávali s hlúpymi otázkami…. a úprimne ti teraz po čase hovorím že je to v poriadku 🙂 koooopec žien, aj po prirodzenom pôrode, nemalo vôbec mlieko. takze buď rada aj za tu dobu, že si to aspoň zažila. a na povzbudenie ti len dodam že kamoska kojila 2 roky malu, ja len 2 mesiace a moje dieta bolo len dvakrát choré, to jej je snáď stále….
si úžasná starostlivá maminka a robíš to najlepšie ako vieš, držím palce v tomto ťažkom obdobi ❤️

zobaka
15. feb 2023

netrap sa, ja som nemala ani najmensie vycitky, radsej dieta syte ako zufale od hladu

divokykonik
15. feb 2023

Ahoj, ja som tiež rodila akútnou sekciou, keby mi malého vyvolávajú, nedal by to na 100%. Keďže sa mi narodil o 5 týždňov menší ako normálny novorodenec, nevládal sať. Ja som nejedla, nepila, trápila sa nad ním, že mu neviem dať mlieko (až prišla silná popôrodná depresia). Ako mlieko prišlo, aj odišlo a ja utrápená, pritom malý bol spokojný aj s umelým mliekom. Strašne dlho som sa nevedela s tým zmieriť, že malý nebude kojený, ale čo, je živý a zdravý. Chorý bol doteraz asi 2x s tým, že mal príznaky ochorenia len 1 deň. Môj brat bol kojený do roka a od pol roka bral každý tretí mesiac antibiotiká. Teraz už viem, že kojenie nie je stredobod vesmíru a keby mám druhé dieťa, už by som to tak nevyhrotila. Hlavu hore, nie si v tom sama. 🙂

anjelicek26
15. feb 2023

Migreny mas pravdepodobne s narkozy pri cisarskom... treba krvnu zatku, inak sa to bude tahat cele mesiace... zavolaj do nemocnice kde si rodila anesteziologicke. Kazdopadne k tomu kojeniu, je to len a len jedlo... horsiu mamu to s teba nerobi a prosim nedovol nikomu, aby ti nieco take nahovaral, hlavne nie ty sama sebe...

kristinka92
15. feb 2023

pre info ešte doplním: ja som pre záchranu skúsila všetko! jedla som benedikt, senovku, matysaka, vineu, vajcové polievky a nepomohlo absolutne nič.
takze z tých rad čo všetci davaju “skus ešte toto a toto si určite nerobila” si nič nerob. viem ako to boli keď ti okolie podsúva že si preto nespravila všetko…pritom opak je pravdou… z mojej skúsenosti viem že keď raz mlieko prirodzene odchádza mozes sa aj na hlavu postaviť, nespravis s tým nič.
spravila si určite všetko čo bolo v tvojich silách, vôbec nič si nevycitaj. je to úplne v poriadku a nie si v tom sama 🙂 je nás takých veľa

autor
15. feb 2023

Ďakujem vám. Asi som sa len potrebovala vyspovedať. Mám pocit ,že v okolí sa o Tom nemám s kým pobaviť. Manžel nechápe ,čo má tak na Tom kojení trápi a mamka sa pri každej možnej príležitosti pýta ako nám to kojenie ide a hlavne nech len dlho kojím. Už som vyskúšala snáď všetko... Prikladať, šatkovať, ricinus, Benedikt, senovku, džúsy, veľa piť, polievky, laktačnú... No miesto toho nech je mlieka viac ho je čím ďalej menej a psychika isto neprispieva...

@anjelicek26 prosím ťa čo to je krvná zátka? O Tom som nikdy nepočula. Mala som migrénu asi dvakrát aj to len slabú no teraz som všetkých svätých videla a nič nepomáhalo.

luccija
15. feb 2023

Koľko x denne kojis?

anjelicek26
15. feb 2023

Kamaratka je anesteziologicka v kosiciach, kedysi sme sa o tom bavili, na miesto vpichu v chrbtici davaju kvapku vlastnej krvi. Je to uz davno, ale viem, ze to robila zenam, co mali migrenu ci silne bolesti hlavy, ci tlaky v dolnych koncatinach po cisarskom. Skutocne to kojenie predychaj, ja som kojila dlho - ziadnu vyhru a ani odznak si za to skutocne "nezasluzim", mala som stastie, ze to slo, nic viac... keby to nejde, tak by to bolo tiez v poriadku. Dieta potrebuje psychicky zrovnanu mamu a plne brusko v prvom rade... netrap sa skutocne.

chrumka333
15. feb 2023

Tak si toho vyskúšala až až, hlavne sa netráp,si úžasná maminka. Daj sa do kludoveho módu, malá nech má plné bruško a ostatní ti môžu akurát tak fúkať ❤️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bublinka1426
15. feb 2023

ked to nepojde sa netrap. nic nie je horsie ako si este aj navodit depresiu. kolko deti vyrastlo na UM a su tu. ked sa da skus mozno laktacnu a vitaminy, a ked to nepojde, zivot musi ist dalej. prezila som to iste. viem co pisem. a na reci okolia kasli.❤
zeny po sekcii maju bezne problemy s kojenim.
mas za sebou operaciu, telo prechadza zmenami...
netrap sa. naozaj zbytocne.

autor
15. feb 2023

@mamula20 Ja som kojila celý deň a dávala som 1-2 fľaše väčšinou ráno a jednu poobede,keď bola malá veľmi nespokojná. Na prse ju mám skoro stále. Neriadia som sa vôbec časom, vždy keď chce tak ju priložím.

Ďakujem vám všetkým za komenty, dodali mi psychickú podporu. Veľmi som ju potrebovala. Preplakala som dnes celý večer ako to na mňa doľahlo.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hederamonstera
15. feb 2023

Prosim netrap sa. Ja to teraz tak lutujem, ze som bola z toho taka znicena a zabijala tym cas, ktory som si mohla uzivat s babatkom. Dala si mesiac, ja den.
Maly ma rok a trieskam si hlavu, ze aka blbost to je. Ze dolezite je, ze je babatko napapane. A brusko by ho mohlo boliet aj z kojenia.
Skus masaze, cvicenie s nozickami, krem pupik a pod. Popripade zmenit mliecko. Mas este vyhodu, ze mas podporu v manzelovi.
Uzivaj si drobceka, naozaj. Si vyborna mamina

cyberk
15. feb 2023

Ze nevies nakrmit vlastne dieta? Zle matky su tie co maju dieta zavesene 24/7 na cecku aj ked vidia, ze je furt hladne, tak len pre ich blby rozum mu nedaju poriadne najest… vyskusala si co si mohla, nefungovalo, nevadi, hlavne ze je mat dieta spokojne, a skus aj ine znacky UM, ak mu nerobi dobre, je ich na trhu dost vela a trafit sa na prvy pokus to by bolo stastie :D

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elusak
15. feb 2023

Ja som prestala kojiť tesne pred koncom 3. mesiačika a mala som z toho strašnú debku, mame som revala do telefónu každú chvíľu až ma nakoniec slovne "prefackala" nech sa spamätám, že veď sa nič nedeje UM je dostatok a MM je síce najprirodzenejšie, ale čo mi pomôže plač, v poriadku si dokrmuj a nehanbi sa za to ani sa tým netráp - také veci sa dnes dejú, žijeme v zrýchlenej dobe, momentalne je taktiež hodne stresujúce obdobie, čo sa týka politickej situácie aj situacie u našich východných susedov a to taktiež na to vplýva. Nič si nezazlievaj, si super mamina aj bez toho, aby si plne kojila. 🥰
Čo sa týka UM ja používam Hipp a malý prospieva dobre, aj pani pediatrička povedala, že mu nič nechýba po prechode na UM. 😊

andreatytler
16. feb 2023

Presne ako vravi @kristinka92. Tvoje city neodzrkadluju skutocnost, lebo su nafuknute tehotenskymi hormonami. Skus si toto uvedomit a povedz si samej sebe ze ten smutok a neschopnost co citis nie su skutocne a preto si nezasluzia tolko tvojej pozornosti. Ale zase mat pocit zlyhania je uplne normalne, lebo kojenie ide tolkym zenam uplne bez namahy a tebe osud toto nedoprial. Je to nefer. Kludne si posmut a polutuj sa a poplac si. Ak ti to pomoze, dotiahni este co to da aj keby to malo byt par hltov denne a ver tomu ze casom tento hrozny pocit zlyhania odide. Je to len docasne. Nauc sa mamickovsku mantru... "je len obdobie".

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zaba21
16. feb 2023

Skús zatiaľ kombináciu kojenia a dokrmovania. Aj moja dcéra to tak robila keď vnučke nestačilo materské mliečko. Časom sa kojenie postupne rozbehlo. V našom prípade bolo nakoniec aj užitočné, že bábätko bolo zvyknuté na dokrmovanie. V situácii keď sa dcéra náhle ocitla v nemocnici, zať zvládol vnučku nakŕmiť.
A zabudni prosím na také klišé, že kojené dieťa je zdravšie atď. Moja dcéra bola dojčená cca 3 mesiace, syn 1,5 roka a výrazné rozdiely v ich zdravotnom stave neboli ... skôr naopak, u syna sa v 10 rokoch prejavilo autoimunitné ochorenie s nutnosťou doživotných stravovacích obmedzení... takže tak.
Užívajte si bábätko s manželom, keď niekto z okolia začne tému dojčenie povedz, že si skúsila čo sa dalo a viac sa stresovať nebudeš.
Prajem veľa radosti z bábätka🍀🌞

martul
16. feb 2023

Ale prosím ťa, aké výčitky?! Mám 3 deti, kojila som 2-3 týždne. Z umelého krásne priberali, kakali a hlavne boli spokojné. Odkedy mali umelé prespali celú noc. A teda nemala som ani raz pocit že by som zlyhala. Takisto čo sa týka vzťahov, boli a aj sú také moje pijavice.

martinka13
16. feb 2023

Najdôležitejšie je zdravé a spokojné dieťa. Chápem Tvoj smútok, aj to, ako zle na matku pôsobí keď všade vidíš články o potrebe dojčenia. Teš sa, že máš zdravé dieťa. To je v dnešnej dobe už pomaly zázrak.

autor
16. feb 2023

Ďakujem vám za pekné slová. Ste úžasné. Som rada,že som tu našla oporu ,lebo v okolí jej veľa nebolo a tak to na mňa doľahlo ešte viac.