Mám 10 daňové bábätko, keďže som bola po sekcii, prvé 2 dni papal UM a odvtedy ho kojim. Ale mám taký problém, že vždy na večer okolo 18h akoby som mala menej mlieka, cítim to aj na prsiach, sú mäkke a malý sa pri kojeni jeduje, prisaty je aj hodinu (normálne 20min.) ale nakoniec ho s plačom musím dať dolu z prsníka a dokrmit s UM, inak nezaspí lebo je hladný. Mlieko sa mi začne potom tvorit až okolo 23h večer, cítim to v prsiach, aj malý sa hneď pekne napapa. Pijem čaje na tvorbu mlieka, beriem homeopatiká, veľa pijem, pravidelne sa stravujem. Viete mi niekto poradiť v čom to môže byť a ako to zlepšiť? Ďakujem
Pridaj sa do skupiny Laktacna poradna, adminka pride na dovod a poradi ti. Celkovy vecerny nepokoj a na pocit menej mlieka je prirodzeny, dietatko ma nezrelu centr.nerv.sustavu, obaja ste uz vecer unaveni. Dokrm pre zlepsenie laktacie nepomoze, skor to cele zhorsi - dietatku moze flasa s UM spustit laktacny strajk a odmietne sa dojcit aj v inych casoch. Pri mlieku plati jednoducha rovnika, a v uvode dojcenia efektna nie ze za par dni, ale priam za par hodin. Cim vacsi dopyt, tym vacsia ponuka. Ze chce byt novorodenec vecer na prsniku hodiny je uplne normalne( ziadne stopovanie ci 20-40 a viac minut, naozaj su v poriadku aj cele hodiny). Sanim stimuluje a navysuje tvorbu. Prsnik mu nesluzi len na jedenie, je to komplexné - uspava sa na nom, upokojuje, uziva si pritomnost mamy. A prso nikdy nie je prazdne - takze aj ked sa zda, ze to dlho trva a ze dieta nepije - ono pije. V mensich mnozstvach, ale stale nieco pije. Odporucam zrusit cumlik a flasku, a vela vela kontaktu telo na telo, jeho hola hrud na tvoju, ponukat prsnik aj kazdu polhodinu/hodinu, nestopovat dojcenie a vyhradit si vecery pre drobca. Moja dcerka prvy mesiac stravila od 17:00 do 23:30 na prse - inak to neslo. Potom sa to zlomilo a 19:00 uz spadko spala a vystacila si s v noci s dojcenim cca kazde 3-4h.
Tvorba mlieka kolis pocas dna. Najvyzsia je od polnoci do rana a najnizsia je prave vecer. Ja som to tak mala celych 6 mesiacov.
U mna sa tvorba mlieka nikdy celkom nerozbehla a dokrmovala som. Ak to budes musiet urobit, netrp sa pre to. Je to uplne v pohode. Dietatko bude napriek tomu zdave a hlavne budete obaja stasni. Ale ty si este len zacala, podla mna sa ti kojenie rozbehne, ak budes prikladat a pit vela vela vody.
Ahoj,tiez som to tak chvilku mala na zaciatku.Tiez sa maly hrozne jedoval,myslela som,ze mam malo mlieka.Ono ho mozno aj bolo menej,ale laktacna mi vysvetlila,ze maly sa jeduje skor pre to,ze je unaveny a rad by pri tom piti zaspal a ked sa mu to nedari,hneva sa.My sme sa takto niekdy trapili aj zo tri hodiny,dokym zaspal.Ale trvalo to mozno par dni,tym,ze stale dudlal,zacala som mat mlieka viac a hlavne ma laktacna upokojila a tym sa upokojil aj on.Tieto zaciatky su tazke,niekedy si myslis,ze dietatku rozumies a ono ma mozno iny problem.Mne napriklad nejak zazracne vtedy pomohalo,ked sa takto vecer hneval,zastavit pitie mlieka,polozit ho a prebalit.Tak som myslela,ze sa mu nepaci,ze je v mokrom akurat.Lenze velakrat mal plienku suchu,proste mu stacilo,ze som ho povyzliekala a trochu sa upokojil.Mozno mu bolo aj teplo,mozno mu to bolo len prijemne,byt povyzliekany,neviem doteraz. Drzim prsty,to prejde.Este sa to bude stale kadejako menit.
Mala som to takto pri oboch detoch, prve 2-3 mesiace bolo treba dat vecer flasu a hotovo, nic dramaticke. Obcas som mala odsate tak som dala to. Ja som si to vysvetlovala tym ze proste telo je vecer unavene
Ja som to mala tak isto, tiež po cisárskom som na večer (u mňa možno už od takej štvrtej) nemala skoro žiadne mlieko. Malého som mala celé hodiny na prsiach a len som predkladala. Nakoniec som vždy musela dokrmit UM. Trvalo to asi mesiac, kým som mohla výlučne kojit. Keď sa budeš snažiť určite sa to rozbehne 💕 ja som nakoniec kojila rok a pól