Ahojte, prosim si radu/nazor. Malý má 10 dni a trapimr sa s kojenim. Mam dost veľké prsia, takže dva krat navstevy laktacnej aby som vobec vedela ako si drzst a stlacat prsnik aby sa prisal. Zároveň som uz vtedy na jednej bradavkr mala ranky krvave, dala mi namiesanu masticku, aby som natierala podla potreby.
Maly mal zltacku takze je este stale dost spavy. Aj ocka sa mi zdsju este troska zlte. Okrem toho ze idem cez brutalnu bolest nakolko ranky mam uz na oboch prsnikoch, maly sa prisaje asi tak na 10 krat, co dost trva, zdy poriahne tak 4 krst a pusti. Cize odznova... Ked sa prisaje konecne normalne, ze papa a taha, trva mu to mozno 15 minut s tym ze po chvili zaspi a taha len ked stlacam prsnik, ku koncu nepomoze uz ani to a pusti ho. Nezobudim ho ani nahodou, soi ako poleno. Dsm ho odgrgnut, co sa nje vzdy stane a do postielky.
Mam pocit zr mi to nestaci. Skusam kadejske polohy, prebalujem ho v strede dojdenia nakolko sa pokaka, ale aj tak, kojim hodinu a z toho maly pije mozno 20 minut, mam pocit ze malo. Pozicala som si vahu, aby som vedela kolko spapa, odvazim pred a odvazim po. A zistila som dnes v noci (mam ju od vecera) ze vypil len 50ml, co mi pride strasne malo. Bijim sa ze nema dost a aj tej zltacky. 😥 Nejake rady? Skusenosti s vazenim pri kojrni🏥?
Ahoj,mala som to velmi podobne.50 ml urcite nie je málo.Ja ti odporúčam nestresovat sa tým vazením pred a po kojeni.Skusila si,ale už to nerob.Len sa budeš zbytočne stresovať a snažiť sa porovnávať.Na to sa fakt vykašli.Aj ja som mala spaveho,zaspaval mi,kojila som aj hodinu niekedy.Dokrmovanie UM je cesta ku koncu kojenia,pre mňa to bola až úplne ta posledná možnosť,ktorej som sa bránila zubami nechtami a ktorej som sa aj úspešne vyhla.Ale chce to trpezlivosť a nenechať sa nahovoriť okolím.Neboj sa,nemáš žiadne slabé mlieko,musíte si proste na seba so synčekom zvyknúť,prísť obaja na ten najlepší spôsob,ktorý vám vyhovuje.Mne pomáhalo dat mu vzdy z oboch prsníkov,striedať ich počas jedného kojenia.A teda často prikladať,aj 12 x počas 24 hodín.Zda dá to možno náročné,najma keď kazde kojenia v prvých týždňoch trva aj hodinuale toto je teraz pre vás oboch priorita a funguje to.Podstatne je,že on je spokojný,ostatne ide bokom,čo ti kto radi dokrmovat.Mne po pôrode schudol z 3300 g na 3050 g (tiež mal ztlacku) a 4 kg mal až o mesiac a pol.A potom az začal ísť s váhou skokov hore,keď sa roztahal.Pre mňa bolo podstatne,že aj keď malinko priberal,nebol nespokojný,neplakal nadmerné,netrápil sa hladom,mal aj dobre hodnoty podľa odberu krvi.Takze pokoj,pomaly sa to rozbehne,neboj sa.
50ml pri tak malom babetku je dost. Hlavne zalezi na tom, ako bude celkovo priberat. Neboj, on sa casom rozpapa.
Mala som doma cosi podobne. Prve dni bol boj o kazdy glg a potom sa zo syna stal riadny papkos😀
@mlska19 moja skusenost je - cumlik, dokrmovanie UM zo zaciatku, syn ma cez 3 roky a neviem ho odstavit 😀 psychika je tiez dolezita a pokial si zena nedovoli sama sebe pomoct a bude odmietat cokolvek, bude sa trapit, bojovat o kazde kojenie, kazdu ranu - tiez to ma vplyv na dieta, nerobila by som si s tym starosti...kojenie je silny pud
Ahoj, tiež som mala na začiatku s kojením veľké problémy. Doma som mala dve laktačné, každú samozrejme v inom čase. Obe sa zhodli na tom, že väzením bábätka pred a po kojení sa matka len stresuje. Ak problémy stále trvajú, kľudne si zavolaj laktačnú opäť. K tým rankám ak môžem poradiť, nepoužívaj na ne krém s obsahom lanolínu, Avent ho myslím obsahuje, lanolín ranku "zakonzervuje" zvrchu a vnútro sa pri tom nehojí. Ja som si tak ragádami a mastičkou s lanolínom privodila aj problém s mykózou na bradavách, to sa liečilo dlho. Mne na ranky pomohli obklady Multi mam, často si ženy chvália aj medovicový med, s ním osobnú skúsenosť nemám.
https://www.dojceniebezbolesti.sk/produkty/comp...
Ja čoskoro opäť rodím a po predošlých skúsenostiach som hľadala mastičku bez lanolínu, celkom výzva, nakoľko ani v DM som nenašla. V zdravotných potrebách mi lekárnička poradila túto mastičku, že najlacnejšia a najlepšia.
@mabenn
@titla
@mlska19
@mabenn dakujem baby, dnes rano som bola uz taka zufala ze nie a nie ho zobudit ze som mu spravila UM a dokonca aj pri nom zaspal tak ze s nim nepohlo nic. Aiahla som po nom najma preto ze som mala iat prilozit prsnik co ma viac boli a pri tej predstsve bolesti mi az zle prislo. Teraz ideme na to, skusim dnes vazit len pre svoju spokojnost a ak budem mat z toho zly pocit tsk prestanem. Maly mal 3720 ked sa narodil a od nedele od prepustenia ma stale rovnako 3450.
@luciachh pokojne si preliec prsniky, vidis, ze uz sa bojis bolesti a mas zle pocity, neboj sa, dieta bude vzdy napriek UM vnimat prsnik ako prvorady, lepsie takto, ako by si mala uplne prestat s kojenim lebo uz budes mat take rany, ze sa nebude dat...pomoz si, ono sa to ustabilizuje, je to pomerne casty problem
@luciachh Ja Ti poradim tak, ze ked ho nakojis, tak odsaj zvysok a dokrmuj potom s tym svojim, kludne aj flaskou, nam sa osvedcila Lansinoh, ma makky dudlik a tenucku dierocku, fakt mu dlhsie trvalo sa najest z flasky ako z prsa mne sa 2 z deti vobec neprisavali na prsnik, len s klovucikom, prve 4 tyzdne a tretie 6 tyzdnov. Najprv som ich davala akoze bez klobucika, vynervovala som ich a nasledne dala klobucik a snazila sa, aby otvarali velke usta. Casom sa stalo to, ze sa mi prisali normalne. A vzdy po kojeni, co trvalo aj 45 minut som este odsavala a dokrmovala potom po naslednom kojeni cez flasku. Tiez mam velke prsia a cievka bola nocka mora, este aj do toho klobucika to rvat, no dakujem pekne. Pooblievali sme sa, mlieko studene, nechceli to. Nakoniec sme dokrm odburali, aj ten klobucik a prveho som kojila 17 mesiacov, kym mi neodislo mlieko kvoli dalsiemu tehotenstvu a treti ma 10 mesiacov a kojim stale. Na flasku zabudol a nechce mi nic pit z nej. Konecne vzal na milost Avent poharik. Aj to je bieda. Iba chodi za mnou a memmem...🙂...Vahu som nemala ani pri jednom. Sleduj hlavne plienky, aby mal dost plnych pocikanych plienok. Davaj na denne svetlo, este sa da. Nas sa narodil v decembri a este komcom marca bol zlty. Davali sme mu aj cierne uhlie, to som zhanala iny cumel, lebo ten prasok nesiel cez tu malu dierku. Pomohol az cas. Zvladnete to, neboj. Ale flaska, ked pouzijes taky siroky cumel s malou dierkou, nemusi byt smrt. Mna to ukludnilo a pri tretom som uz vobec toto neriesila. Velmi mi to pomohlo, ze sme to prve zvladli, tak som si uz verila, ze zvladnem aj toto tretie problemove. Myslim, ze to zvladnete aj Vy.
A este, nase dieta je take mini krpate, nejak extra nepriberalo , ma 10 mesiacov a 8,5 kg, bratrancek ma 5 mesiacov a 10 kil. Takze treba zvazit aj toto. Ze nemusi kazde byt neviem ake velke. Podla nasej doktorky, sledovat plienky, dobre by bolo, keby casto kakal, kvoli tej zltacke. A hlavne, ze priberat bude. Verim, ze bude.
@nevenka dakujem si zlata. Ano plirnky sledujem aj mi laktacna kazala nech jej dam kazdy den vediet kolko plienok a ako kakal. Tak uvidim. Niie som proti flaskam, len aktualne si neviem predstaviť ani odsavanie z toho prsa. Prvych 6 dni bol na OMM cez flaaku lebo v nemocnici mi nik neukazal ako ho prilozit, teda ukazali ale to realne podla mna mohlo pomocr zene s max B kosikom a dokonalou bradavkou. A nie zene co ma take melony ze uz pred tehu bradavka kukala do zeme 😂😂😂 takze zatial skusim dat raz za den UM aby som sa zahojila a verim tomu ze potom ked to uz nebude tak boliet to budd lepsie. Ďakujem este raz
50 ml je dost, netrap sa. Davaj ho co najviac k oknu (denne svetlo).
@luciachh Veru, mám to ešte v živej pamäti tú bolesť a už sú to tri roky. Keď som si najskôr musela poplakať pred kojením, stále som hovorila, že radšej ešte raz rodiť. Ja som chvíľu používala aj klobúčiky, viem že laktačné sú proti tomu, že to znižuje tvorbu mlieka ale mne sa aspoň pár dní naozaj inak nedalo. Keď bolo najhoršie, tiež sme dali UM, pár krát a zatiaľ som si mlieko odstrekla, ručne, žiadna odsávačka, aspoň do takej úľavy pre mňa. Po teplej sprche to celkom išlo aj ručne.
Pokym neplace a spi..neries,len prikladaj a pokoj! Pojdete na kobtrolu k pediatrovi a uvidis..
@mabenn
@mlska19
@titla
@selu11
@nevenka
Ahojte baby, chcem sa vas este opytat.
Bradavky sa po masticke od laktacnej pomaly ale isto hoja. Na jednej dokonca uz nemam krvavu ranku. Je este citliva, ale na pohlad uz zdrava a druha sa k tomu tiez blizi, co ma tesi.
Ale....
Chcem sa opytat, ci aj ked sa bradavky zahoja, ten prvy pocit pri prisati, tych prvych cca 10 hltov je normalne ze to boli aj tak? Uz ani nie tak ta bradavka ale to ze taha to mliecko tak to boli, je to neprijemne? Neviem to vysetlit. Ze ci je to normalne a budem to ciitit stale alebo aj toto prejde???
ahoj ak ti môžem poradiť- váhu vyhod. Hneď. Aj UM. Nájdi polohu v ktorej sa ti dobre kojí, kľudne v ľahu. Dobre prisatie spoznas. Zrazu bolesť pominie. Zaklad sú veľmi otvorené ústa bábätka, na bradavke nezáleží lebo do pusy ide dvorec. Mysli na to že kojenie nie je len o jedení. Dieťa si chce len cmúľať bradavky, cítiť ta, uspavat sa. To že ho máš aj hodinu na prse neznamená že hodinu reálne pije. Má 10dni, to sa upraví. Cicka nie je fľaška že ju ťahá 5min kým ju nevyprazdni a potom pusti. Prešla som si tým všetkým s prsiami o veľkosti H, mam za sebou neúspešne kojenie a trápenie pri prvej a teraz už 2,5roka kojím druhu. Ak chceš rada pomôžem
@luciachh Určite ten nepríjemný pocit pominie,len už si nepamätám, kedy to bolo u mňa ale viem, že keď som kojila také malé bábätko ako máš ty, nemohla som mať poriadne ani oblečenie na sebe, podprsenku som nenosila vôbec. Časom si prsia zvyknú a nepríjemné pocity skončia. Predsa len, boli poranené a denne niekoľko krát namáhané, chce to len čas 😉
@luciachh ahoj, ja som vazila nejaky cas po kojeni, kvoli tomu, ze som aj dokrmovala, kym mi nabehlo mlieko tak, ze som len kojila...tie zaciatky su tazke, davala som si avent masticku, ono sa to zlepsi, co sa tyka mnozstva, zda sa mi 50ml celkom pekne, asi sa skor riad spokojnostou babatka, ono si popyta, ked je hladne castejsie...pripadne neboj sa pomoct si obcas aj UM, keby si mala pocit, ze potrebujes prsia chvilku nechat oddychnut alebo je dietatko este hladne, ono sa to ustoji, zvyknu si aj prsia, len to chce cas