V Británii budú platiť matkám za dojčenie

horana
15. nov 2013

http://www.rodina.cz/clanek9529.htm
zaujimavy clanok/sprava. Presne ako v diskusii pod clankom ma napadlo ako to preboha chcu kontrolovat/dokazovat? Ale nie je zle ze sa svet zacina uberat smerom k podpore toho od coho sa zacal moderny clovek zbytocne odvracat...

orionka1
15. nov 2013

dufam, ze to spustia do obehu kym ja budem mat druhe baby, lebo planujem kojit , kazdy libracik sa zide lol :D

povuma
15. nov 2013

a co matky, ktoré nedojčia zo zdravotných dovodov? tie su diskriminované 😠 😠 😠

katie555
15. nov 2013

no neviem co som ja pocula ze je to zase (ako vzdy) pre socialne slabsich ...a zasa ta suma nie je neviem ako 'uzastna' 200 libier za 6 mesiacov...to radsej mohli vratit co kedysi bol prispevok asi 250 libier kazdej tehotnej..

@horana no ono tu v niektorych oblastiach sa pohybuje percento kojacich matiek velmi nizko (pochybujem, ze viac 50 %) Ale zase ani na svk to nie je vyhra , sice viac nez 95% matiek odchadza z porodnice ako dojciaca , ale nemam pocit ze po 3 - 4 mesiacoch je to nejako zavratne cislo...

saurian
15. nov 2013

Ahojte viem ze niečo podobne - nejaký príspevok poskytujú matkam vo Svajciarsku

mima4
15. nov 2013

@katie555 ak sa smiem spytat, preco zeny tam odmietaju dojcit? myslim dobrovolne. Chapem, ze nad rok je to dost vela, a narocne, a zena musi ist do prace, ale preco nie aspon 9-10 mesiacov, ked sa da?

anjelicek26
15. nov 2013

@mima4 - ja som rodila Maxa v anglicku a nejake kojo povedomie tam vobec nie je... formula a materske mlieko je brane zajedno... v porodnici som bola jedina, co kojila, ostatne behali s flastickami, takze asi tak...

katie555
15. nov 2013

@mima4 vies co , neviem ti povedat, jednoducho sa tu matka rozhodne ze nechce kojit tak nikto ju netlaci ..mam kamosky co kojili, ale napriklad pri vacsine kolegyn hned od porodnice som videla foto s flaskou. Viem ze moja manazerka kojila, dalsia kolegyna po 3 tyzdnoch skoncili podvyziveni spat v nemocnici a potom presla na flasku (jednoducho nakazali)
Ono je to rozne, ale nie je az taky tlak spolocnosti na kojenie ako na svk. Ja osobne som viac stotoznena z pohladom zi a nechaj zit...Kazdeho osobne rozhodnutie.
Ja som kojila 10 mesiacov, po nastupe do prace to bola bieda tak sme presli na UM , a akurat pomaly prechadzame na bezne mlieko...

katrinka8
15. nov 2013

@horana - podla mna sa to da zistit sonom prsnikov zeny 😉 Ja som cca po roku od narodenia dcerky sla na sono v ramci preventivky a tam doki hned videl, ze kojim, vraj je to take typicke zobrazenie, lebo som sa pytala, ze ci to vidno, tak mi povedal, ze ano, ze sa to da rozpoznat 😉

saza007
15. nov 2013

Totalna blbost. Radsej keby tie peniaze vrazili do skolenia laktacnych poradkyn a inych odbornikov, nech ichdje viac.

@anjelicek26 nesuhlasim, osveta je tu dost velka. La leche legue, nct, etc. Uz v takmer kazdom meste su breastfeeding cafes a drop-in feeding sessions. Ti ktori chcu, maju kde hladat pomoc, zial inym je to jedno .

maca_p
15. nov 2013

ja som proti tomu, aby bolo dojcenie podporovane financne ci uz tu, alebo v zahranici. preco? naco?
kto chce,ma chut, naladu, podmienky, povedomie, tak to robi pre svoje dieta DOBORVOLNE A HLAVNE ZADARMO 😵
ze vobec niekoho napadla tato chobotina.

ela2710
15. nov 2013

Mozno to moze byt motivacia pre tie, co kojit nechcu, ja som Tomaska kojila malinko, len cca. 2 mesiaca, Nellynku sa mi dari kojit uz 15 mesiacov....a zatial to nevyzera tak, ze by sa chystala prestat 🙂

katie555
15. nov 2013

@anjelicek26 ako hovori @saza007 podpora je , ja som uz pred porodom bola na breasfeeding workshop co bolo v lokalnej porodnici.. A kazda podordnica ma laktacnu, je national helpline..

Ten cesky clanok je len vycuc...
TEraz pozeram , ze idu to pilotovat na 130 zenach v dvoch oblastiach UK, kde je ratio dojcenia 1 ku 4...Ak zena vydrzi 6 tyzdnov dostane 120 libier v poukazkach do supermarketov a highstreet shops.. a po 6 mesiacoch zvysok ..Vraj narodny priemer v 6-8 tyzdnoch je 55% ..zaujimave by bolo zistit kolko je to na slovensku ...

Avsak opat - je to pre zeny na socialkach a podobne ..Pracujuce a zarabajuce zeny z toho nic nebudu mat ..takze si nemyslim ze tym sa az tak moc nieco zmeni...

maca_p
15. nov 2013

@katie555 ved prave, zas si prilepsi socialne slaba trieda. budu mat zaplatene za to, co je zadarmo v case, ked nepracuju a su doma, maju cas sa venovat svojemu potomstvu.

kate2kate
15. nov 2013

Tiez som rodila v uk a tiez som bola jedina, co kojila v porodnici. Zeny to ani len neskusaju, viacere nechcu, aby bolo malinke len na nich odkazane. Mne sa cuduju, ako mozem kojit kazde 2h (malinky ma 11t). Ale chodim do skupiny na podporu kojacich a tam mi mamicky (domace-jedina som cudzinka) hovorili, ze cela rodina sa cuduju a nemaju ziadnu podporu. Dokonca na jednu svokra strasne tlaci, aby dala UM, lebo ju chce krmit aj ona. Tie prispevky budu rozdelene na casti, £40 v 6t..az poslednu cast v 6m. A zatial len v dvoch okresoch, kde je dojcenie takmer nulove. A ako to okontroluju, to tiez neviem 😒

bubelko
15. nov 2013

@saurian tak to by ma zaujimalo, lebo ja som kojila obe deti rok a nic som nedostala. takze by ma zaujimal zdroj tvojej informacie 😉

katie555
15. nov 2013

@kate2kate
However, it will be frontloaded - enabling those taking part to get £120 for breastfeeding for the first six weeks.
ja som sa stretla s tym ze chlap nedovolil zene kojit lebo ze on by sa citil odstrceny
na bbc je pisane ze to budu kontrolovat MW a HV

ale moj nazor - kto nechce dojcit nebude ani ked bude mat moznost dostat 200 libier za to..Kto chce bude aj bez toho

lucka1987
15. nov 2013

@katie555 ze 95 % dojciaca.. teda ked ja som rodila tak u nas to bolo tak ze ledva polovica odchadzala s tym ze pekne dojdi.... 😒 smutne

katie555
15. nov 2013

@maca_p zial ...to je typ obyvatestva pre ktorych je zitie na socialnych davkach zivotny styl...pre takych sa odsuhlasuje hadam vsetko ..teraz prvykrat odsuhlasili ze bude prispevok na skolku , pre rodiny kde obidvaja rodicia pracuju (100libier mesacne) a uz sa zacali socialny ozyvat ze preco oni nie ako je to nefer ....

katie555
15. nov 2013

@lucka1987 no ked sa pozries na statistiky porodnic vacsina ma okolo 95% ,preto som napisala to cislo

slniecko77
15. nov 2013

@anjelicek26 dovolim si oponovat tak ako ostatne dievcata, pri odchode z porodnice som dostala milion letakov ako dojcit, ako spravne prikladat, kontakt na laktacnu poradkynu a tiez kontakt na breastfeeding group.
Dojcenie je skor o tom ako samotna matka velmi chce...

mima4
15. nov 2013

@katie555 inak s tym tlakom na slovensku mas pravdu... tiez si myslim "zi a nechaj zit", je to kazdeho vec. Zatial nemam dieta, nekojila som... ale niekedy co tu citam, tiez mam pocit, ze je to bolestive pre zeny, maju vselijake zapaly... ale uvidim, ked to bude aktualne 😀

lucka1987
15. nov 2013

@katie555 t som si necitala .. je to krasne cislo.. len keby je to skutocne tak.. a v podstate aj mne napisali do karty ze dojcim a pritom som asi 100 krat bola za sestrami, ze aj ked si stlacam prsnik a maly s ami snazi prisat / mam ploche brad. / tak aj tam mi nic z nich netecie a ani sa mi nenalievali.. a oni ze to sa rozbehne.. nebola som na romingu, a snazila som sa v ramci moznosti... raz som donutila sestru aby mi prisla pomoct.. aj to s nevolou co ju otravujem dosla, stlacila prsnik a skonstatovala, ze ked pridem domov, sa isto mlieko rozbehne...
a ako som pisala.. mam viac kamaratiek co nedojcili ako tych co dojcili, preto mi je ta statistika podivna

lucka1987
15. nov 2013

@slniecko77 ja som nenormalne chcela, ale mam pocit, ze cim viac som chcela, tym to bolo horsie.. mm cele tyzdne mimo domu, ja sama s malym . v den ked som dosla z porodnice, so bola taka unavena, ze som prispala pri malom, a doma sa mi chytil hrniec s olejom a takmer nam vyhorela kuchyna... vela starosti k tomu. a nenormalne stresy... pri druhom si to vsetko chcem zariadit inak, ja ked neviem ako, ale dojcit urcite budem chciet 😉

barcelona94901
15. nov 2013

@bubelko tiež ma ten švajc prekvapil

anjelicek26
15. nov 2013

@slniecko77 - no ja som z toho nedostala vobec nic... laktacna v nedohladne... asi to bude aj od porodnice do porodnice ine..

katie555
15. nov 2013

@lucka1987 no podla tohoto clanku http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn...
je to kdesi medzi 75-99%
len ak sa statisticky pise ako ty hovoris ze v karte si mala pisane ze si dojciaca a pritom si mala problemy tie statistiky su na hlavu
A s takym pristupom ze sestricka ma na haku ...no dakujem pekne ...
aj ked tu niekto pise ze nie je tu podpora v uk , ja som sa prave stretla z opakom, pri zaciatkoch (bola som len cosi cez 30 hodin po porode v porodnici) ked som vyjadrila volu ze chcem kojit , chodili ma porodne kontrolovat, a dokonca viem ze kamosku v tej istej porodnici drzali asi 3 dni koli tomu ze maly sa jej nevedel prisat (co je teda na anglicko pri prirodzenom porode vela)...

maca_p
15. nov 2013

@lucka1987 and @all porodnica je miesto, kam ides porodit. ak chces info o dojceni, oslovis sestry. ostatne je na tebe. na nete je kopec info o dojceni, spravnom prisati, linky na LP, videjka dojcenia. cize podla mna za laktacny neuspech nemoze byt v ziadnom pripade zvalovny na porodnice!
kazda zena, co pride domov s porodnice nejde hned k hncom, bud si namrazi ked je este teho, alebo si da doviezt, alebo oslovi kamosky, pribuzne. tie cerstvorodicky, ktore hned varia a trufaju si na varenie - preco nie, ved to nie je nic zlozite, uvarit si kminkovu polievku. ked nieco smazim, urcite si nejdem lahnut.
ako sorry, kazdej jednej tu muzi chodia do prace, niektore su bez muzov, bez pribuzenstva v danom meste.
netreba sa lutovat. 😎

lulistek
15. nov 2013

@lucka1987 presne tak som dopadla aj ja!

lulistek
15. nov 2013

@katie555 ja som mala tiez takto, ze dojcim a pricom som mala problem a tie sestricky otras. kazda jedna na mna pozerala ako keby som dojcit nechcela pricom som sa snazila aj cez to, ze som si nemohla sadnut, mala ubolene krize a aj rebro po vytlacani babatka! najhorsia skusenost

zuzanka7834
15. nov 2013

Kocky ja som v uk sice nerodila, ale odisla som stade v 8.mesiaci a ja som od zaciatku dostavala kopec propagacnych materialov v prospech kojenia. Prislo mi to ako presviedcat ludi o tom, ze od urciteho veku je vyhodnejsie chodit na toaletu, nez cikat do plienok... 😀