Ukončenie kojenia aj z dôvodu tehotenstva

karin143
8. feb 2016

Uz tyzden nekojim svojho synceka. Pije mliecko z flase. Som v 4tt tehu a mam nevolnosti pocas dna. Aj preto som prestala kojit. Syncek ma rok. Viete mi poradit co s prsiami? Som dost obdarena 😀 a teraz sa mi este viac naliali, z coho ma dost boli chrbat... lekar mi dnes povedal ze si ich mam stahovat obvazom...ma s tym niekto skusenost? Poradte prosim. Bojim sa experimentovat ked som tehotna...

stratenanajdena
8. feb 2016

ja som ostala 3 mes po porode tehotna a kojila som prve babatko, pokial som nestratila mlieko. co bolo cca do pol roka prveho babatka. cokolvek som robila na podporu tvorby, kedze som velmi chcela kojit, tak mlieko som aj tak stracala, hoci som prve tri mes. odstriekala cca 16 litrov navyse!
doktorka mi to vysvetlila tak, ze telo sa snazi zachranit slabsieho jedinca. cize je prirodzene, ze mlieko postupne stracam, lebo babatko vonku je uz vyvinute a telo si nechava ziviny pre plod. ano, su niektore maminy, ktore koja az do porodu, ale to je skor vzacnou vynimkou. mala som tak viac tehotenstiev po sebe, ze som kojila, az pokial som mlieko nestratila. a bolo to tiez cca do pol roka uz porodeneho babatka.

Co sa tyka toho odstavenia, ja by som to skusila postupne - znizila by som davky. kedze mas uz rocne babatko, ak ho kojis napr. 3x denne, znizla by som na dvakrat a potom uz len raz a ono ak bude menej tahat, malo by sa postupne zacat aj menej tvorit. nebude to za 24 hodin, ale urcite prirodzenejsie, ako odstavit naraz. stahovanie vraj zabera, ale velakrat sa k tomu beru aj tbl na zastavenie laktacie, co by som v tehu urcite neskusala a hlavne nie v 1. trimestri.
drzim palce, nech sa vam podari tento problem co najskor vyriesit.

karin143
autor
9. feb 2016

Dakujem velmi pekne za radu 🙂 uz som to nevydrzala a rano som synceka nakojila a hned sme boli obidvaja spokojny 😉 vyskusam teda este kojit pokial bude malemu chutit, aspon rano... popripade vecer pred spanim...pocas noci sa este budi, ale dam mu len cumlik a spinka dalej 🙂 tak vyskusame to takto zatial

kika2111
9. feb 2016

ja som tiez kojila syna do jeho 8.mesiaca,teda do mojho 5.mesiaca tehu, mliecko ale uz nebolo dost silne a maly prestal priberat,tak sme presli na UM,a ja som sa konecne v noci vyspala :D

dankariska
9. feb 2016

@karin143 kludne mozes kojit aj ako tehotna, mnoho mamiciek koji nadalej bezproblemov.

Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. V prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a môže dojčiť až do konca, prípadne po pôrodne dojčiť obe deti spoločne (tandemovo).

Prečítajte článok na túto tému:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/o...

marcelatje
9. feb 2016

@karin143 ja som dojcila cele tehotenstvo a potom som pokracovala tandemom. Pre mna nebolo nic lepsie ako ked mi bolo zle a lahla som si na gauc. Mala sa nacucla a ja som si tak aj zdriemla. Citila som ze je pri mne a vedela som ze vtedy nebude vymyslat. Vydrzala aj hodinu takto pri mne. Velmi mi to vtedy pomohlo.