čaute baby. ako ste prestali kojiť? teda myslím keď sa dieťa neodstavilo samé a mali ste dosť mlieka. Pri staršom som musela prestať kvôli liekom, tak mi dal doktor dáke tabletky na zastavenie laktácie. Teraz keď som ich chcela predpísať, tak mi povedal, že pokiaľ nepotrebujem prestať okamžite, tak mi skôr odporúča nejaký prirodzený spôsob, lebo tie tabletky vraj spôsobujú aj depresie. Pri staršom som žiadne nemala. Skôr predpokladám, že by som mala depky keby som tri dni zviazaná a nemôžem sa normálne ani osprchovať. Tak ako mi to odporúčal...
@lupena prveho som odstavila v pohode nastastie,lebo musela som kvoli podliatinam.ale asi som uz nemala tolko mlieka,lebo sice sa mi tvorilo,ale neriesila som uz ziadne hrce,nic..
skor ja som bola v depke,ze ho musim odstavit,on to zobral dobre,robili sme vsetko,ako predtym,len namiesto didi dostal,flasu.
a mala? Kedze je nacucka,tak som,jej zrusila denne dojcenie,lebo chodila 15-20x pytat. Asi mesiac sme sa dojcili sme sa uz len,rano a vecer. A mesiac sa dojcila uz len,rano. Zajtra bude asi,cuckat naposledy,lebo,idem na testy a to uz dojcit nesmiem.ale,opytam sa,ci si staci poodsavat a budem,moct pokracovat,lebo ona to dost zle znasa. A pri nej som si octovala prsia,aby si odvykla.
Radšej postupne. Ja som zrušila najpr deň, potom večer a ráno a nakoniec to najťažšie počas noci. Ieraz ma to čaká znovu - tento mesiac chcem zručiť úplne deň a potom postupne všetko.
ja som prestala kojiť,keď mala dcérka 2roky 7mesiacov, bolo to postupne,aktívne som jej prsník nepodsúvala, až si spomenula až o deň potom dva mlieko sa strácalo a nakoniec bolo malo a to ju nebavilo,lebo nestriekalo.. ale veľmi som sa čudovala ked este o 2mesiace po skončení kojenia som mala mlieko.uplne sa mi zastavilo az o 4mes
@bibina32 no to viem že čím menej dojčím, tým mám menej mlieka.. ale dnes ma sestrička presviedčala, že keď budem odsávať keď budem mať tvrdé prsia, tak mi mlieko nikdy neodíde. ale zdá sa mi to tiež blbosť.. keď to budem odďaľovať.. ja kojím doobeda pred spaním, potom večer a v noci
@siska53 pri staršom som to mala presne takto. plakala som, mala som depky a on ani raz nezaplakal..... no ale ocot nepomohol keď kojíš ďalej, nie?
@monhla koľko má Tvoj malý? a dávaš umelé?
@zuzka1008 no hovorí sa, že čím neskôr človek prestáva, tým je menší problém
Ja tiež odstavujem postupne. Najprv som zrušila v septembri (mala 2 roky) večerné kojenie, lebo sa jej utvoril zubný kaz, a zubár povedal, že je to z mlieka. Takže asi dva-tri dni trvalo, kým sa naučila nepýtať večer a v noci. To si odrevala poriadne. Nad ránom okolo 5,00-6,00 jej ale dám piť, lebo by zobudila celý panelák. No a na Nový rok som sa rozhodla ju odstaviť úplne, lebo v septembri ide do škôlky. Začala som asi 3.1.2014. Najprv som ju odstrihla od denného pocuckávania, čo bolo už pomaly aj každých 30 min., stačilo, že sa nudila a išla si riešiť na prsník. To bolo úplne v pohode, lebo sa cez deň zabavíme. Po týždni som jej vzala dojčenie pri zobudení po poobednom spánku, to je už horšie, to je mrzutá a dlhšie trvá, kým sa preberie. Od pondelka som jej prestala dávať ráno po zobudení, mrzutá samozrejme. Ale s náladkami si poradíme. Hlavne, že nemám problémy s prsníkmi, a že sa aj ja postupne pripravujem na to odstavenie, lebo aj ja som na tom závislá 😀 Ešte zo dva týždne ju nechám a potom neviem, čo budem robiť, ktoré dojčenie vynechať. Či nočné, či denný spánok, lebo to bude podľa mňa plačúúú.
Ja mam doma 21 mesacneho ceckofila a keby som nepotratila, neviem, ci by som sa k tomuto kroku niekedy odhodlala, ale paradoxne, na to, ako bol na prsiach zavisly, tak to zvlada dobre, dokonca zacal jest, co dovtedy jedlo vobec neriesil... Ja som zacala od nocneho dojcenia, lebo v noci zacal mavat hysaky, chcel cuckat a ked som mu zobrala prsnik, velke revy, ked sa zobudil, ponukla som mu caj, trochu poreval a spal dalej, ked zaspat nemohol, dala som mu prso, ale po dvoch nociach sa uz zobudil len 2x, potom raz a uz prespal aj celu noc. Subezne s tym som ho prestala dojcit po zobudeni, povedala som mu, ze dostane cicik, ked sa napapa, kedze jedenie bola nasa nocna mora, ale cuduj sa svete, zjedol mi napr. cely jogurt, napil sa caju a na prso si nespomenul az kym nesiel na obed spat. Medzitym spapal vsetko, co som mu dala, ked pytal cicik, ponukla som mu jedlo alebo pitie a zabralo, co som sama faaakt velmi velmi prekvapena. No a teraz sa dojcime vlastne len pred obednajsim spankom, ak nezaspi v kociku a vecer, niekedy pred spanim, niekedy skor, ale prso uz nedostane, ked ide spat a uspavam ho hladkanim, trosku si poplace, skor z trucu, ale inak v pohode... Inak ale nemam pocit, ze by som mlieka mala nejak malo, asi fakt na definitivne odstavenie treba stiahnut prsia a obmedzit dojcenie.
@martinaveve tak ale na to koľko má ju podľa mňa kojíš dosť.. a o tom to podľa mňa je.. že na začiatku sa len kojí, potom sa pridávajú jedlá a potom zas kojenie, lebo je to decká namotávka a tam sa ja nechcem dopracovať. osobne si myslím, že po roku už to kojenie toľko veľa dieťaťu nedáva. skôr mu dáva zelenina a ovocie, ktorú reálne zje. a aj v UM sú vitamíny
@siska53 tak to som zvedavá či pomohlo. potom napíš..🙂
@senta_sofia no veď toto. ja osobne si myslím, že mi mlieko neodíde len tak samé.. a stiahnuť sa na tri dni, nesprchovať sa ani nič je pre mňa nočná mora. inak ja som bola takto prekvapená u staršieho. Prestala som ho kojiť zo dňa na den... a to bol v noci hore aj 10x a ani raz kvôli tomu neplakal... asi mu UM zachutilo. ale to mal začiatok 9.teho mesiaca, tak určite zohral svoju úlohu aj vek. Menšie dieťa skôr zabudne
inak dúfam, že niekto napíše aj kto ukončil kojenie liekmi... či mala naozaj depky a tak
@lupena máš pravdu, kojím ju veľa, ale skôr preto, že ona pije veľmi málo vody, alebo čaju. Pre ňu je nápoj mlieko a keď jej dám pohár niečoho iného, trochu si odpije, pohrá sa s lyžičkou a nakoniec náhodne vyleje na stôl, koberec, gauč 🙂. Čiže ju musím naučiť normálne piť a aj preto ju odstavujem pomaly. Čo sa jedla týka, to dieťa zje všetko, ona nie jej len kojená. Od roka sa stravuje normálne, žiadne kaše, ale kúsky jedla mäso, ryby, ovocie, zelenina, jogurty. U nás je v kojení problém v tom, že sa nám to obom páči, a prestávam kvôli škôlke, nech tam nemá problémy.
@lupena Moja má 16 mesiacov . Umelé mlieko som skúsila 3x /2x ho nechcela a raz si upila a povracala sa 😝 - odvtedy to radšej neskúšam/
Odsávanie nedoporučujem - mlieko sa tvorí podľa potreby - ja som už mala menej, no drobula ochorela a takme r týždeň nič iné než mliečko nechcela /a to mala 14 mesiacov/ prvý deň takmer nestačilo, no potom som mala zasa mliečka až až. Aj pri prvej som rovila systém - o jedno kojenie menej. Bolo to fajn pre malú i pre mňa - žuiadne zápaly sa nekonali.
@siska53 len ke´d amlý mi príde veľký cucko, tak mi príde plač na etapy zbytočný... ale veď ešte uvidíme, čo spravím. budúci týždeň ideme na očkovanie, tak chcem ešte počkať a potom uvidím čo ´dalej
@sojana dík za tip. určite vyskúšam
@martinaveve a potom no náhodné upratovanie poteší...:🙂) a kvôli škôlke určite treba. bude mať potom menšie traumy na začiatku
@monhla asi to vyskúšam veru takto robiť. a UM som ešte malému neskúšala dávať
@lupena aj moja bola cucko. Kolko ma tvoj maly? Moja nastastie velmi neprotestovala,len,ona ma uz 21 m.
praveze ta prva etapa trvala mesiac a pocas dna to boli lahke,lebo som osviedla pozornost na hracky,dala pit vodicku a ten,ocot pomohol,lebo ked sa aj dozadovala,tak som jej dala,ale kedze boli naoctovane,tak sa odtiahla a nechcela a po par dnoch uz vobec cez den nechodila.
vynimku mala len,ked bola nachladnuta,to som kej dovolila,comu sa prisposobila i produkcia mlieka a po niekolkych dnoch zas do povodnych kolaji,uz len rano a vecer.
to,ze pila uz len,rano a vecer trvalo mesiac a teraz mesiac papa uz len rano.
dr.mi povedala,ze si staci odsat a mozem v kojeni pokracovat(bola som na alergologickych testoch). Takze asibeste odstavenie odlozim a uvidim,kedy sa na,to odhodlam. 🙂
len zas..nechce sa mi odsavat. :(
@siska53 odsávanie nebaví ani mňa. Môj mal rok minulý týždeň. Starší nemal absolútne problém. Ale bol ešte maličký, prestala som na začiatku 9.mesiaca.. to som musela.. zo dňa na deň.. ani raz nezaplakal.. doteraz nechápem. A to som ho kojila aj 10x za noc...inak ten ocot možno aj ja vyskúšam...🙂
baby a nejake bylinky ste neskusali? alchemilka, mata, salvia a vraj aj kapustove listy na naliate prsniky...
@senta_sofia matu uz obcas pijavam,ale ja odstavujem postupne,takze bez problemov.ani pri malom,co bolo nahle,som nic nepotrebovala.
@siska53 ved ja tiez, uz sme v podstate len na 2 dojceniach za den, v noci sa mi uz ani nebudi na dojcenie, zatial mi to vyhovuje, ale trosku ma to mata, ze ako s tym seknut uplne
@senta_sofia ja som mesiac po dojceni,rano a pred spanim zrusila dojcenie,pred spanim a ranne si este ponechame chvilku 🙂). Teraz tu odsavam (bola som na,alergo testoch,tak musim),otrava je,to,slabo tecie..skor kvapka,ale ked,jej,chcem,rano dat..
pri malom som to spravila zo dna,na,den,lebo ma,uz kojenie boleloa tvorili sa podliatiny,dr.mi,kazal odstavit,ale ja,som,este mesiac drzala,lebo bol este maly a rad papkal moje 🙂.
@siska53 ved mne je ho tiez luto, to je asi hlavny problem 🙂 ale ak by som znova ostala tehotna, tak asi s tym potom seknem ako ty, zo dna na den, uz nebudem riskovat
baby teraz večer som vyskúšala dať malému UM miesto kojenia a ani nepípol.. už keď som ho zarábala kričal daj daj, normálne som si ho nechala na rukách ako keby kojím a dala som mu fľašu. celú ju scucol.. normálne rozmýšľam, či to nevyskúšam aj v noci
@siska53 a pri staršom si mala mlieka veľa?
@senta_sofia aké máš staré dieťa?
@lupena mam pocit,ze uz ani nie,lebo to kojenie ma,uz bolelo.ale to len posledny mesiac pred odstavenim a dojcil sa uz len 2-4x denne a mala som,pocit,ze on to berie tak,ze ked teda davas,tak daj.
ale nestazoval sa,tak,som,nevedela,ci ma dost.ja som mala,jednu krizu tesne pred zavedenim,prikrmov,potom sa to,opat,prisposobilo jeho potrebam,preto neviem,ci mal,dost mlieka.asi ano.
inak aj moja,uz pyta aj umele,aj hocikedy pocas dna.tak konecne,lebo doteraz bola zarytou odporkynou,ale uz jej vyrazne malo tecie,mam,pocit,lebo aj viac papa.🙂
@lupena 21 mesiacov
Ja som dojčila tri deti, prvý syn 1rok a7mesiacov, druhý syn 1rok a tretí syn 13mesiacov a vždy som začala postupne, prvý týždeň som im nedávala ráno, daľší týžden ani cez obed, alebo poobede a na tretí týžden večer, to bolo najhoršie, lebo boli naučený pri tom zaspať, na koniec v noci. Záleži aké máš aj veľké dieťa, a ako často ho kojíš. Ked som náhodou cítila že mi tvrdnú prsia tak som si trošku odstriekla. Čím budeš menej dojčiť, tak tým by si mala mať menej mlieka aspoň u mňa to tak bolo. 😉