Ahojte!
Poprosim o radu. Mam 1 mesacne babatko. Kojila som a davala som plus z flasky materske mlieko lebo z prsnika jej nestacilo. Par krat dostala plus UM ked som materske nemala dost. (Zo zaciatku v nemocnici dostavala viacej UM kym som nemala dost mlieka).
Teraz som na tom tak, ze kojim tak kazdych 1,5 - 2 hodin. Flasku nechcem uz pouzivat.
Tak 1x za den musim po kojeni dat z flasky UM, lebo tak place ze hlavicku ma cervenu a uz skoro ani nadychnut sa nevie. Mozno cely den je malo z prsnika alebo neviem.
Odasavat nemam kedy, lebo jedno kojenie trva aj 1.5 hodin. 30 minut jeden prsnik-30 druhy. Plus 15-15 minut cas na odgrgnutie lebo jej to ide tazko.
Zijeme v nemecku a moja Hebamme (porodna asistentka) mi radi aby som po kojeni ked este place a ja jej dam UM aby som miesto toho dala detsky caj alebo detsku vodu. Ze mozno sa ukludni.
Ja som nechcela dat caj a vodu nakolko som vsade citala ze materske mlieko postaci.
Ale co v takejto situacii? Ked po hodine kojenia este ziada papat. UM ci vodu ci caj?
Kojit nemozem 2 hodiny lebo som mala uz 1x zapal prsnika a 39 ° horucku. Poradte!
Vopred dakujem
hodinu kojit je mooooc dlho.... koj max. 20 min z kazdeho prsnika... radsej zvysok potom odstriekaj, odsaj a pripadne jej vies dat ten zvysok potom neskor, ak by si nemala uz pre nu mliecko, alebo zamrazit.... odgrgnut skus taky svižnejsi krok, alebo polohu na tigrika, skor si odgrgne... ak je hladna, daj jej znova, ale nedavaj jej tak , ze hodinu taka, podla mna skor dudle ako taha.... podla mna preto je potom zas hladna.... lebo ona asi tolko netaha....
Niekomu pomaha cierne pivo na mlieko, alebo vyzliect babo koža na kožu / ja osobne som na to nebola mat ho takto nas sebe pol dna ....) ale niekomu to vyhovuje, mozes skusit....
+ senovka a benedikt bylinky na mmlieko
@bibaryba
Vody pijem vela. Kavu nepijem.
Mliecka mam dost. Nie v tom je problem. Kojim kojim kolko len mozem. V kuse 2 hodiny moja hebamme radila saby som nekojila dlhsie z jedneho ako 30 minut lebo zase dostanem zapal prsnika.
Odsavat nemam kedy, lebo neviem dopredu ze mala bude chciet papat za hodinku ci dva.
Ale ked aj po hodinke kojenia place a dava rucicky do usta alebo otvara ustocka je hladna mam je dat plus UM? Cu vodu ci mliecko ako radi moja porodna asistentka? To neviem.
A to je asi 1x za den. Zvycajne po ostatnych kojeni nemusim dat nic lebo je kludna alebo zaspi.
@freya1111 na mlieko nie je dolezite az tak pit vodu, skor ine tekutiny.. zapražene polievky a celkovo vela jest..
nekoj tak dlho, to nikam nevedie. dieta sa kratsim kojenim nauci spapat viac, lebo vie, ze nemoze vymyslat a 100x dudlat a odpajat sa apod..
RAdsej by som jej dala na dokrmenie urciite UM, vodu nie, ta ju len oklame.. aj ked v lete je mozno smadna, ale na to sluzi predne mlieko...
Nestresuj sa, ze musis aj dokrmovat.. poznam baby, co takto museli celu jednu davku denne a pekne sa casom rozkojili, napr. po 3-4 mesiacoch az , ale rozkojili....
Myslím si že nestresuj aj moja niekedy plakala a bola najedena prebalena tak som ju nosila aby neplakala to že si dáva rúčky k ústam nemusí byť hladná. Naučíte sa spolu žiť hlavu hore!
A ako sa dieťatko správa pri kojeni? Ako ťahá mliečko? Skúsila si zmenu polohy pri kojeni?
Možno malú len bruško bolí... laktacnu si nemôžeš zavolať? Držim palce!
Ja by som jej skusila dat vodu... Nas Kubko je plne kojeny, flasu mal iba raz v nemocke a vodu mu davam, bude mat 1.8. - 5m.....v tych teplach vodu treba dat, aspon to skus.... Ked nebude chciet nebude pit.... Voda je voda, mlieko je jedlo.... Trocha vody ked das po kojeni jej isto neublizi, nech si vravi kto chce co chce.... Nam tak povedala detska dr... Inak budes mat baby v tych teplach na sebe 24/7..
Ahoj musim sa pridat k teme preto ze ked babo place treba mu dat to co potrebuje a nie nechat ho plakat a Mama je stresovana a mliecko je slabe zo stresu.Ak neboli brusko tak je to hlad a ked po UM je spokojne babo tak preco mu ho nedat.Ved takto ziskas cas na odsatie mliecka a ine veci mesacne babo moze aj prevarenu vodu aj ono je smedne a lepsie sa vykaka but z flasky alebo lizickou na preplachnutie ustociek .Nenehaj ju plackat takto sa babo stresuje a je nespokojne ak chce dokrmovat tak dokrmuj.Mliecka bude dost len treba pohodu bez stresu a to sa neda z placucim babom.
Aj moje si davali pohodicku pri kojeni a odgrgnuti takze viem kolko casu to zaberie. No oni tak dlho jedia aj normalnu stravu.
Ohladom kojenia, prevazujes malu po kojeni kolko popapala?
A aj to je otazka ci cuca cely cas? Alebo si dudka?
Ak mas vahu skus 10 min jeden prsnik a odvaz ju kolko si spapa
10 druhy a odvaz kolko spapala z druheho.
Treba aj na to davat pozor, take male deticky lahko stracaju vahu a dehydruju sa
Treba mat minimalne 8 plne nacuranych plienok aby mliecka malej stacilo.
Ak spapa dost cca 60 ml na kojenie
Este moze byt tzv.hladove dieta
A tomu sa dava specialne mlieko pre hladne deti
Kamoska tak mala drobca a davala UM vecer aby sa zasytil po celom dni a aj pospal trochu.
Drzim palce nech je babo napapane a spokojne a nech si uzivate jeden druheho, lebo to je dolezite, nie slzy a stres.
@freya1111 moja osobna skusenost s prvou dcerkou je: ako som zacala davat s prsnikom aj flasku zacali problemy, mala sa zle prisavala alebo nechcela vobec. Cumlik nam tiez urobil zle prestala som ho davat ked sa mala potrebovala ukludnit dostala prsnik to iste papat=prsnik a nic ine. Vodu ani ziadne ine tekutiny nie su treba pri marerskom mlieku. A ako vies ci babo ma dost? Pribera? Ak pribera tak mas urcite dost mlieka a ak pribera slabo treba zvysit zlepsit produkciu mlieka pit caje pre kojace matky to mne pomohlo, rozhodne uz nikdy odsavacku na mlieko..zvysila som si tym tak produkciu ze som mala za pol roka 7zapalov prsnika, ked babo kojis hodinu zrejme je zle prisate a nedostava dost mlieka co sposobuje ze nema dost a preto saje tak dlho, na nete je vela clankov alebo aj videii ako spravne mas dieta ci drzat ci prikladat ,ako ma mat otvorenu pusku a tak.skus si to pozret ak mas citlive bradavky skus pouzivat napr lanolinovy krem pre kojace zeny, ja zijem v uk tu je doatupny krem lansinoh a je super. Kojenie nie je len o tom aby sa babo najedlo je to nieco omnoho viac, je to citova vazba medzi tebou a tvojim babom to ze si babo vyzaduje prsnik nemusi byt ani o hlade ale o potrebe ta citit na prsniku sa vie aj ukludnit ja som kojila na poziadanie raz kazdu pol hodinu raz po 2h ako si pytali moje deti, drzim palce ak by si chcela kludne napis ip nemam problem ti poradit😉
Ahojte, ja mam trochu inak polozenu otazku. Ako zacat kojit pri nadmernej produkcii mlieka aby sa predislo zapalom prsnika. Proste, mlieko sa stale tvori az do zatvrdnutia prsnikov, dieta je plne viac nechce... Odsavanie podporuje tvorbu ale zase neodsatie moze sposobit zapal. Ako sa nasravit na spravny pomer medzi dopytom a ponukou? Dakujem 🙂
@freya1111 blahoželám k dietatku 🙂 presne tak som kojila svoju prvu dcerku,,,prakticky som nič ine za cely den a celu noc ani nestíhala,,mala bola vždy na prsníku......až kým.......som ju nenaučila na cumlík a odsavala a kojila som vždy cele dni,,po ani tak mesiaci sa mi už tvorilo dost mliečka a malej stačílo.pit dostatok tekutín,polievok,dost oddychovat a začne sa ti viac tvorit 🙂 držím prsty .)
@liliuska kojit z jedneho prsnika z druheho dat len trosku a potom zacat dalsie kojenie z toho z kt si dala iba trosku nech vypije cely prsnik a z toho druheho zase len trosku takto sa ti vzdy dostatocne vyprazdnia a produkcia by sa mala upravit ak to budes takto robit.mne to ustalilo tvorbu
@freya1111 iba dudlovat a tak spat jej velmi nedovol...nauci sa na to..
Ak zaspi tak ju zobud ale ak ani potom netaha tak uz ju nekoj..az zas ked bude hladna..tak sa nauci suvisle napapat..nema vyznam mat dieta 30 min na prse ak nepije..fakt nie...raddej ju priloz znova ked sa preberie a bude hladna
Ty viac pi vody polievky bielu kávu - caro aby si mala dosť mlieka. Nič nedáva len koj postupne sa ti bude robiť toľko mlieka koľko dieťa potrebuje. Kojte sa toľko koľko chce, neohranicuj to časovo. Niekedy moja pula 15 minút niekedy 2 hodiny. Iná si to určovala, striedaj prsníky a buď kludna. Teraz nemáš inej roboty len sa jej venovať a kojit kojit kojit... držím palce