Týždňové bábätko nechce piť z prsníka

21. feb 2023

Ahojte maminky. Mám doma týždňové babatko ale nijako nechce piť z prsníka. Čo mám robiť? Mliečko mám. Ešte len beriem malú na ruky a už mokré tričko. Dakujem za rady :(

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. feb 2023

@elizabet173 urobila som tak viackrat a to iste. Nevie a plače. Nerada by som odsavala a dávala vo fľaši.

majlo1234
21. feb 2023

Musis si odstriekat vopred a masazou zmakcit ten prsnik, cim vacsie prsko, tym tazsie sa chyta takym drobcom. Musi byt uplne makky. Ja som to potom robila tak(este stale vlastne robim), ze po zmakceni som si ho splasla rukami(bud medzi dva prsty/dlanou do ccecka) a tak som ho vtlacila do pusy a pridrziavala cely cas

autor
21. feb 2023

@majlo1234 neplakal ?

vso10
21. feb 2023

Najviac Ti pomôže návšteva laktacnej poradkyne, ktorá osobne posúdi ako sa bábätko prisava a čo treba vylepšiť 🙂

autor
21. feb 2023

@vso10 Dakujem. Premyslala som na tým avšak na internete dosť zle recenzie na ne čítam.

jj298
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jj298
21. feb 2023

navstevou laktacnej nic nepokazis a sama si rozhodnes co si vezmes k srdcu.. skus na zaciatj vytlacut trochu mlieka a potriet jej bradavkou pery alebo skusaj ine polohy

anavixy
21. feb 2023

Vseobecne urcite budes citat zle recenzie na mamilu, treba si hladat recenzie na konkretnu poradkynu, nie vsetky v mamile su zle, su tam aj vyborne odbornicky. Ak nedoverujes mamile, hladaj niekoho vyskoleneho institutom pre podporu dojcenia, tie sa nazyvaju laktacne konzultantky (nie poradkyne).

Dieta sa ani neprisaje? Predtym problem nebol? Ak si nezavolas pomoc, skus si najst sama obrazky videa navody ako dieta prikladat, polohy, ako vyzera spravne prisatie a ako sa k nemu dopracovat. Akurat takuto pripravu si mala uz mat za sebou, pod natlakom casu a placuceho dietata je potom tazko nieco studovat… ale vies najst plno uzitocnych veci na nete, kludne aj na tej mamile (ak sa bavime o navodoch a video/obrazkovych instrukciach), alebo na instagrame. Ja odporucam na ig hlavne lipirea_blog a vasa_laktacna_konzultantka.

thereisabear
21. feb 2023

Skús kojiť v spánku, keď nie je veľmi hladné, aby nenerváčilo.

vso10
21. feb 2023

Vieš, niektoré rady od mamily sú pritiahnuté za uši. Nebudem ich obhajovať. Ale na druhej strane vďaka laktacnej dojcim postupne obe deti a pomohli mi s rôznymi problémami. Čiže by som odporučila...
Je toľko problémov čo môže byť pri dojčení. uzdicky, nesprávne prisatie, nevhodná poloha, zababusene dieťa v perinke a iné a toto je fakt lepšie posúdiť osobne.
pozri si zatiaľ obrázky asymetrického prisatia. Či sú obe pery bábätka vyhrnute ako pery kapra. Ak nie, prstom vieš jemnucko vytiahnuť peru s pusinky. Ak sa bábo nevie dostat ani do tohto štádia a fakt sa absolútne neprisava, môže byť, že ho treba kŕmiť častejšie. Že až moc vyhladne, vynervuje sa a potom sa nevie upokojiť a nacucnut. Alebo môže mať žltačku a nemá energiu. Zväčša v takýchto prípadoch pomáha dojčiť v polospánku - tj najprv upokojis bábo, začne zaspávať, ponuknes prso. urobíš "reklamu" na mliečko, najprv len prejdes bradavkou po spodnej pere a keď bábo otvorí pusinku, dáš. Alebo môžeš skúsiť trochu streknut bábätku rovno do pusi a keď si všimne chuť mliecka, bude chcieť.
Zltackove bábo môže zaspávať na prse a efektívne nesaje. Počuť prehĺtanie, keď je úplne ticho? Potom je nervacke a hladne a inokedy zas apaticke.
Môže mu vadit príliš silný tok a treba vopred odstriekat, už tu písali predomnou.
Treba si pozrieť recenzie na konkrétnu laktacnu. Prípadne sa spýtať v miestnej skupine. Inak na mamile mnohým vadia aj názory, že odporúčajú spoločne spanie s babom, nosenie v šatke, dojčenie na požiadanie (nie každé 3h), zrušiť dudel... Takže majú potom zle recenzie aj bezdôvodne (logicky sa nemá prečo vyriešiť problém s dojčením, ak maminka neodstráni možnú príčinu, napr vo forme dudla).

ninkaamatusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
basulaak
21. feb 2023

Moze nat prirastene uzdicky. Nechat skontrolovat. Mojmu prestrihli obe a bolo po probleme. Kojila som 22 mesiacov.

autor
21. feb 2023

@basulaak boli to prestrihnutie? Ako to prebieha?

vso10
21. feb 2023

Tiez sme mali nástrih. Je to veľmi maličký chirurgický úkon, dosť bežný. Bábätko to boli chvíľočku, a hneď po nastrihu sa dojčí, čiže sa rovno upokojí. Myslím, že je to ťažšie pre mamičky ako pre to bábo. A pritom to dokáže krásne pomôcť. Môj druhorodeny máličko priberal a po nastrihu sa veľmi rozpapal 🙂

basulaak
21. feb 2023

Urcite ich to trosku stipne. Ale kratucko a uz aj som si ho prikladala na prsnik v cakarni. Ked sa dokojil ani krv uz nebola pritomna v pusinke. Ono ked si poplacu po nastrihu je to aj dobre, sa im natiahne a povoli ta uzdicka. Mne sa tiez rozjedol, ale prvy tyzden po nastrihu sa zvykne zhorsit stav, kym sa babo nauci spravne sat, je to normalne. No a dalsi tyzden uz tahal poriadne a aj na vahe bolo vidno krasny prirastok, vyse 1,2 kila, mama sa so mnou vadila ze mam vahu pokazenu, ale nebola pokazena😀. Mne uzdicky tiez strihali ako babatku. A vsetko so mnou ok. 🙂 nikdy som nemala ani strbinu medzi zubami ani som nesuslala, pekne artikulujem a pod. Takze mne to urcite pomohlo. Pritom vraj som mala obe riadne prirastene.

majlo1234
21. feb 2023

Neplakal, on si to praveze dovtedy sam chytil nevedel. Ked som mu pomohla, hned sa napil. Dalsia vec na napadla-poloha. Ja som minimalne prvy pol rok vedela nakojit len kezmo, posediacky mu vinec neslo taht, ja som ho nevedela chytit.
Ale urcite zvaz tu laktacnu, u nas bola dva krat a pomohla nielen pri kojeni, ale poradila aj v inych veciach