Týždňové bábätko hltavo papá a potom grcká

drobec_l
24. máj 2014

Ahojte zienky viete mi povedat ci je normalne ked maly( ma tyzden aj dva dni ) sa hltavo naje ale doslova az glga a to si aj mliecko poodsavam trochu ked ide papat a potom s neho pri odgrgnuti trocha vybehne. Dakujem

ellca123
24. máj 2014

ano
ked kojite stava sa to ,len ho nechajte poriadne odgrgnut a cez plece plienku
tvori sa vam dost mlieka tak zato je to tak,
casom sato ustali na tolko kolko potrebuje
vzdy trocha odstriekajte

mirkava
24. máj 2014

@drobec_l normálne to je.... môže mať aj reflux, ale keď z neho len trochu vybehne tak je to OK

pishulina
24. máj 2014

Je to uplne normalne. Doporucujem kojit castejsie a menej. Resp. Pocas dojcenia ho davat odgrgavat. Presli sme si tym tiez.

milota164
24. máj 2014

ked nevracia velmi tak je to ok

luciana87
30. máj 2014

ked vracia dost co mam robit moja sa naja a hned jej aj nieco vyjde vonku na plienocku

veriiii
30. máj 2014

podla mna je normalne,ked mu trosku vybehne pri odgrgnuti, to je fyziologicky reflux(nie ten chorobny) ,suvisi to este so slabsimi zvieracmi, tie zosilneju okolo4-6 mesiaca..ak by bolo grckanie vacsie, mlacky mliecka,alebo by plackal po napapni(nie od hladu,ale od palenia zahy),tak by som to urcite hned riesila,to je ten pravy reflux.....treba ho drzat vo zvyslej polohe 20-30 minut po napapani..a co sa tyka hltaveho pitia, kazde dieta je ine, niektore nepocujes prehltat(moju som nepocula az do 5 mesiaca ) a ine su hlasnejsie..horsie by bolo,keby ti vydaval take mlaskave zvuky, to je zle prilozeny..podla mna sa to casom upravi, aj sa nauci aj teraz az do 3 tyzdna je aj mliecko trosku ine..

emocia
30. máj 2014

@drobec_l ahoj, píše ti laktačná poradkyňa. Vyzerá to, aj keď píšeš veľmi stručne, že asi máš mliečka o čosi viac alebo dojčíš malého raz za dlhú časovú jednotku. Dojči ho na požiadanie, keď vidíš ako hľadá, obracia hlavičku alebo "pracuje" s pusinkou, jazýčkom. Zásadne prikladaj hneď ako precitá zo spánku. Naje sa tak komfortnejšie, nebude tak hltať,resp. ak by ho príliš zahlcovalo, tak sa odpojí na chvíľu a potom sa zas prisaje, ale bez plaču, ako to býva, ak už sú úplne zobudení. Dojči v polohe polosed-poloľah, nie posediačky. Tak mu mlieko ide ako z kopca rovno do pusinky, ak si ho dáš vyššie, akoby sedel s rozkročenými nožičkami na tvojom stehne, tak bude vertikálnejšie, tak mu to pôjde akoby po rovine, teda pomalším tokom. Odstirekavanie pokiaľ je tvorba vyššia, nie je vhodné. Vhodné je dojčiť často, vtedy si dieťa dá koľko potrebuje, teda nie do prasknutia, nie do zásaoby, takže veľmi pravdepdobne nebude ani vygrckávať. Hoci vygrcnutie 3 x za deň v objeme 3 KL je v norme. Každopádne je dobré vedieť, že dieťa je treba mať pri sebe, aby mama, ty – si videla signály na papanie. Toto je kľúčové, aby nemal dlhé spánky, pokiaľ je mimo teba, tak ich pravdepodobne máva ☹ pootm bývajú preplnené prsníky a dieťa hltavo papá... Spravidla, vo všeobecnsoti, veľmi pomáha šatkovanie bábätka. Dá si ošatkované kedy chce a koľko chce. Luxus 😀 – Dieťaťu nejde iba o jedlo, primárne mu ide o blízkosť, tesný fyzický kontakt s matkou. A možnosť sa prisávať kedy potrebuje. A ono potrebuje veľmi, lebo je to malý cicavček, bytostne potrebuje aj sať naprázdno. A to má dobre umožnené, ak je naviazané v šatke. Ak nie je, prisávanie sa obmedzuje iba na papanie, a tam môžu vzniknúť u niektorých detí problémy, nepokoj, nespokojnosť, ba až plače... Je dobré vnímať prisávanie a dojčenie aj ako psychický proces, kedy sa dieťa sýti nielen jedlom, mliekom, ale aj faktom blízkosti s matkou. Psyché drží naše životy, psyché určuje kvalitu života. Napĺňať svoje psychické potreby potrebuje dieťa primárne. Jediná jeho potreba je blízkosť s matkou, z toho vyplýva aj možnosť sa kedykoľvek prisať. Držím palce! 🙂

emocia
30. máj 2014

@mirkava a veriii – prosím, nepíšte o refluxe, nemyslite naň. Mamička písala o tom, že dieťa sa hltavo naje. Z toho je jasné, že tam je problém – mama má buď vyššiu tvorbu mlieka alebo ho dojčí raz za dlhšiu časovú jednotku. Alebo obe naraz. Reflux je fakticky dosť zriedkavé ochorenie, vygrckávanie v objeme 3 KL trikrát denne je fyziologické akokoľvek divne a rušivo to pôsobí. Múdra príroda stanovila vygrckávanie na to, aby sa preplnenému brušku uľavilo. Lebo my, ľudia a naši kamaráti psy, sme jediné cicavce, čo sa prejedávajú 😲 – tak musí byť úľava od toho. Každopádne je možné pomôcť ich situácii veľmi múdro, elegantne. Pozrite vyššie moju odpoveď. Alena BA laktačná poradkyňa

drobec_l
autor
3. jún 2014

@emocia dakujem vám veľmi krásne za radu . malý papá cca každé dve hodinky ak teda yaspí zaspí vačšinou počas dojčenia inak je nepokojný . a ak je hore tak papá vždy ked vidím že chce . len mám problém vždy ked papá viackrát po sebe tak mliečko už tak "netečie" a malý si potiahne pár krát a zaspáva ako keby sa mu nechcelo ked cíti že netečie . potom plače

emocia
3. jún 2014

@drobec_l ahojček, píšeš: "viackárt po sebe" ohľadom papania. Nie nevyhnutne musí chcieť papať. My, ľudia západnej kultúry sme posadnutí hmotou, a to je aj jedlo 😒 – dieťa chce sať, je to jeho elementárna potreba, takže ak práve papalo a ešte dačo chce, a vyzerá to, že chce papať, tak fakticky chce byť prisatý a môcť sať naprázdno.. ... t.j. chce dudlovať. Je to jeho legitímna potreba. Preto tak veľa matiek dá v zúfalstve cumeľ, lebo vníma, že dieťa je najedené, tak "dokelu, čo vlastne chce???!!!" – tak dá cumeľ, čo je ceta do pekla. Cúmeľ môže spôsobiť celé série problémov. Je nesmierne výhodné si dieťa navizať do šaatky, tak ako to robili naše pra-pra-pramatere a robia to ženy z oblastí ako India, Čína, Afrika a Južna Amerika... a že to sú oblasti riadne, obrovské... tam to neodsekli ako my tu, keď ženy išli do roboty zač. 20. storočia a začali dávať deti do jasieľ a tam boli nešťastné, elbo boli štopané fľašou a nemali šance dudlovať na prsníku, lebo mama fuč, a tak sa vymyslel cumeľ, a ten robí už vyše 100 rokov ťažkosti rozličného druhu. Ak si dieťa dáš do šatky, pritakáš pokoju, radosti, životu, spokojnosti dieťaťa, a tým aj svojej 🙂 Bábätko si prsník nájde neomylne a môže sa prisávať kedy potrebuje, a tak sa aj laktácia urpaví a tiež: MATKA NERIEŠI ČO KEDY CHCE. A ČO VLASTNE CHCE. ak má dieťa našatkované, tak ono je spokojné a ona si tými voľnými rukami robí čo potrebuje 🙂 😎 🙂 to nie je to skvelé? mrkni na môj web o úspešnom dojčení, tam v sekcii Nosenie... mám brázok mamičky spred asi 90 rokov, má ošatkované dieťa 🙂 Napodobnime múdre, citové slovenské ženy, ktoré sa teraz vracajú po rokoch temna a dezinformácií ohľadom opatery dieťaťa a dojčenia – konečne k normalite...! Podajme ruku porozumenia medzi matkou a dieťaťom Ono naozaj nechce iba jesť! ako nám to, európskym ženám vtĺkali do hlavy pred 100 rokmi! Len poďte ženičky do práce, my vám detičky opatríme v jasličkách. T.J. Dáme im najesť raz za tri hodiny... bez možnosti si podudkať naprázdno a bez maminej náruče, bez jej chlácholenia a vyznaní lásky... BEZ. Chudoba už aj citová, strádanie a dietis vyhlaidkou na psychické problémy. Aj z faktu ničenia dojčenia a prítomnosti matiek sa vyvinula situácia, že v rokoch pred 2. svet. vojnou a po nej sa pandemicky zvýšil výskyt dg. DEPRESIA. Dodnes stúpa... u nás v záapdnej Európe... Mamička má vypočuť potrebu svojho dieťaťa, a to je stále ju cítiť, môcť sa prisať na požiadanie... veľmi sa to uľahčí a zrealizuje za pomoci šatky 😀 srdečne Alena poradkyňa BA

drobec_l
autor
3. jún 2014

@emocia Tak my máme "problém" hlavne v noci a to so zaspávaním , napapá sa a potom hodinku niekedy aj dve halabušíme a nie a nie zaspať ani na prse ani v kočíku ani nijak, potom je celý nesvoj jedovatý a mrnčí , a to už niekedy ja nezvládam a som nervozna a znechutená z toho že neviem čo s ním čo mu je ...

emocia
3. jún 2014

@drobec_l skús mi zavolať... môžeme to viac prebrať.

ririan
24. jún 2015

Zdravím Vás, my máme podobný problém, malý má týzden a pár dní, v nemocnici pekne pomaly papal, niekedy sa podarilo odgrgnut a maličko vygrckal. Od soboty sme doma a mam pocit ze sa to čím dalej tým zhoršuje. Malý začal hltavo jest, nevie vôbec odgrgnut, vzdy mu niečo vybehne a este aj hodinu po jedení ho napína :( Dnes dokonca vyvratil prudom celý obsah mlieka, az omodrel :/ Som zufala. Volala som pediatričke, tak uvidíme, ale poprosila by som o radu. Dakujem pekne. ☹