Ahoj potrebujem poradiť mam týždňové bábätko a kojim ho ale z jedného prsníka mi nechce piť ani pridať sa mam ho hrozne tvrdý skúšam to odsavackou s tou to ide.Su aj velmi naliate. Mám sa obrátiť na doktora?
ahoj, treba odsavat a aj nahrievat, bud teple obklady aby sa to mlieko spustilo, odporucam aj priamo pred odsavanim. mozno ked si tak uvolnis prsnik, tak aj babo sa potom prisaje, mozno sa mu z neho mlieko tazsie spusta a preto nechce. inac jenda mamina v porodnici mala podobny problem, mala toho mlieka fakt vela, a viem ze ona si davala na prsia kapustove listy. mliecko pokial male nespapa tak mozes davat aj zmrazit a potom sa zide pozdejsie. len urcite treba to mliecko odsat , aby sa ti neupchali mliekovody lebo potom je z toho teplota a bolestive hrcky. neviem ci mas doma biolampu, tou sa daju prsia tiez pekne nahriat, alebo rovno aj osprchovat teplou vodou. mne osobne po takom nahrievani zacalo mlieko doslova tiect. drzim palce. bude to urcite dobre, len to chce cas, aby sa aj babo nastavilo a potom sa prsia prisposobia aj tvorbou mlieka.
Ďakujem veľmi pekne za rady, jedine co robím len odsavam
@mata66 vskušaj zmeniť polohu pri kojeni. Ja som mala problem z lavym prsnikom, mam zvlastny tvar bradavky a maly sa horšie prisaval. Dala som si ho na podušku nožičkami smerom k mojmu chrbátu k ľavemu boku a prisal sa tak zboku. Myslím, že sa to volá ragbyová lopta. Vyskúšaj... Leď tak na mamila.sk si nájdi laktačnú poradkyňu😉
@mata66 Je možné, že z neho nechce piť, lebo nevie chytiť bradavku, nakoľko je asi aj tá tvrdá. Treba v prvom rade dostať mliečko odtiaľ. Ale je to dosť bolestivé. Mne to musela robiť sestrička v nemocnici (bola som ešte v pôrodnici) a teda videla som aj hviezdičky, ale tá úľava potom a kojenie potom išlo jedna radosť.
Tepla voda, najteplejsia, aku znesies - bud v sprche alebo obklady, potom masaz a skusit odsat.
Skus mu ponukat naskor vzdy ten tvrdy prsnik,aby ho vypil. Asi sa mu z neho horsie pije. Ked tak si ho okolo bradavky pred papanim postlacaj, aby sa dal lepsie uchopit pusinkou. Aj ja som mala tento problem, odsavackou som nic z neho nedostala, az ked mala ho vypila tak sa nachvilku ulavilo. Postupne sa to mliecko zregulovalo a kojim z oboch 15 mesiacov. Chladene kapustne listy si priloz na noc, trosku to bude lepsie. V noci ked bola rozospata mi ho vecsinou pekne vypila ale skusala som stale jej ho ponukat i ked bola nepokojna a chcela len ten jeden.
v teplej sprche rozmasirovat, odsat do ulavy ( nie vela, lebo sa ti bude tvorit este viac ). a prikladat. ak je velmi plny a doslova strieka, odstriekaj si rucne trosku do plienky, len aby prestalo. babatko by sa mohlo proli rychlo nahltat milecka a boli by z toho zbytocne koliky. na noc si mozes dat do podprsenky potlceny kapustny list, mne to vzdy pomohlo. neboj. to sa casom upravi, este je to kratucko, presla som si tym istym a kojime sa uspesne uz 16 ty mesiac a vyzera, ze este aj dlho budeme.
@mata66 ked uz je prsnik tvrdy a bolavy, pomoze aj octanovy obklad. namastit octanovou mastou normalne, preloz plienkou a nechaj aspon hodinu, ak sa da. pozor vsak - nemasti bradavky ani blizke okolie a po obklade poriadne umyt, lebo babo bude octanoy zapach odmietat. ja som vymienala po octanovom obklade aj podprdu a tricko - rovno do prania. mne pomohli octanove obklady uz v porodnici. tiez to nahrievanie (infracervenou lampou) a masirovanie. odsavanie nestaci, ak ho uz mas tvrdy. babo sa asi aj prave preto nechce nan prisat - prsnik je prilis plny a malemu to preto nejde. ak bude prazdnejsi, snad sa prisaje, tiez skus zmenit polohu pri kojeni, aj to pomaha, resp, ked nakojis z jedneho,(ak kojis s babom na kolenach/v naruci) tak ho nepretacaj na druhy prsnik, ale mu plynule ten druhy ponukni bez zmeny polohy dietata - len potoc trupom, ty budes trocha vykrivena - ale ja som takto mojho maleho osalila 🙂
Stále skúšam tie vaše rady tepla voda odsavacka do zblbnutia a malinká nič len z jedného. Cítim hrčky v prsniku je to dosť nepríjemné. Budem pokračovať ďalej a uvidím ci sa to zlepší
S laktacnou som už bola ale to prso je tvrdé malá sa neprisaje
Mne hrce odsala iba elektricka odsavacka 🙂
Ja mam manuálnu a dnes som ju musela ist reklamovať lebo s toho odsavania sa nalomila ale uz je to oveľa lepšie dnes sa mi malá aj prisala na ten pravý prsnik takže dúfam že mi to ostane. Ďakujem za rady
@mata66 tepla sprcha na didi a v sprche magaj, odsavaj, odstriekaj kolko ide nech sa nezapalis. Ak mas vacsie didi, da sa aj v umyvadle nahrievat pod teplou vodou 🙂 a radsej laktacnu si zavolaj 🙂 ta pomoze najlepsie 🙂