Ahojte, potrebovala by som poradit. Maly ma 3 tyzdne, pekne mi papal z prsnika, ale kvoli zltacke som ho musela na striedacku prikrmovat nutrilonom, aby nedostaval len moje mliecko. A teraz sa mi zda, ze si zvykol na flasu, prsnik len dudle, ale neglga, a teda sa ani nenapapa a potom len place a place, az mu musime dat flasu. Nepomaha, ani ked ho mam dlhsie, ani ked vystriedam prsniky, prisaje sa, dudle, ale neje... Co ho mam nechat hladneho? este do stredy musim prikrmovat, potom ideme na kontrolu so zltackou. Velmi rada by som sa vratila vylucne k dojceniu, len neviem ako na to. Place ocividne od hladu, lebo ked dostane flasku, tak je spokojny a zaspinka, ked nedostane, tak len place... Ako ho donutit, aby prsnik len necmulal, ale aby sa naozaj napil? Mlieko mam, ked si skusim odstriekat, tak ide, len maly asi zlenivel ☹
@chrumka84 asi budem musiet nejaku laktacnu... nie je nejaky sposob, ako si skusit pomoct?
Zevraj v materskom mlieku je nejaky enzym, ktory spomaluje odburavanie zltacky. Takze bud umele mlieko, alebo pasterizovat svoje. Skusila som odsavat a pasterizovat svoje, ale zabralo mi to 2 hodiny a ledva 90 ml som odsala, to by som ine cely den nerobila a ani by som asi nemala dost na kojenie potom... No a pasterizovane aj tak by jedol flasou, takze to ani nie je riesenie...
Zase jednej znamej ta ista doktorka na zltacku radila len kojit a kojit, tak neviem...ci to zalezi od hodnoty bilirubinu v krvi, alebo preco taka ina rada
@zabina27 ahoj, mozes skusit klobuciky..ja som tiez krmila maleho z flasky, bo najprv som nemala dost mlieka..ale laktaciu som si rozbehla bylinkami (senovka atd) a odstriekavanim (dlhu dobu som odstriekavala a j kvoi bolavym bradavkam)..bolo to casovo troska narcnejsie ako dojcenie, ale aspon mal MM.. teraz sa snazim vratiti k dojceniu, ale maly mi nechcel zostat dlho na prsniku..prisal sa pocuckal a pustil a nevedel si ho znova chytit a ak si chytil, tak zas len pocuckal a pustil...tak som dnes skusila klobuciky a s nimi to ide 😉
este k tej zltacke, v nemocke dcera mojej spolubyvajucej mala tiez zltacku, a jej radili vela dojcit, ze nech ma mala co najviac tekutin..len tak pre info.
skus klobuciky,podla mna to pomoze
@zabina27 Babo prikladaj, a skus stlacat prsnik pocas sania 🙂 Pozri sa na www.mamila.sk, mas tam rozne videa. Na to aby sa spustilo mliecko, je potrebne dietatko casto prikladat. Skus zavolat laktacnu poradkynu, pomoze Ti,mozno je zle prisaty, resp treba upravit prisatie aby pilo mliecko a nedudlovalo. Kedze babo dokrmujes, moze byt aj to, ze sa Ti bude tvorit menej mlieka.... Hlavne pi vela tekutin a aj pocas dojcenia 😉 Drzim palce 🙂
Ja som ako prvorodicka tiez bojovala, a mame doma zavislaka 21 mes.,ktory este papka mm🙂 Tiez som musela zo zaciatku aspon vecer prikrmovat, a neskor uz nie, no vecer aj 2 hodky uspavat .
preco myslite, ze pomozu klobuciky? uz sme sa od nich uspesne oducili. on sa prisat vie, pil v pohode, akurat teraz mi to pripada, ze zistil, ze to nie je taka sranda ako z flasky, tak co sa bude namahat...
lucinkax - ja mam tiez pocit, ze len bojujem s tym dojcenim, chvilu je dobre, potom furt cosi pride, co nas narusi a akoby odznovu musime zacinat, pritom boli aj pekne dni, ked papal z prsnika, spinkal, spokojny bol, teraz asi ta flaska je problem
to Ti dal také rady ohľadom dojčenia a žltačky lekár Tvojho dieťaťa? tak mu "poďakuj", ste sa dopracovali k štrajku ..kontaktuj čo najskôr laktačnú poradkynu /ešte predtým ako pôjdete v stredu na kontrolu/..ona vysvetlí, ukáže , pomôže...klobúčiky ani neskúšaj..už aj tak asi Ti poklesla tvorba MM a klobúčikmi môže naďalej klesať...
napr. http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
@zabina27
@zabina27 http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
tu je o štrajku / ak chceš skúsiť sama ho prekonať/...treba ale hned dať fľašu s UM preč, žiaden cumlík, prikladať na požiadanie, veľa sa túliť v posteli spolu koža na kožu, spať spolu..ak prikrmiť, tak cievkou na prsníku..treba ale, aby mal malý dobré pristie / najlepšie skontroluje laktačná /-bylinky, čaje, homeo, babské recepty je len 5% úspechu....ak nemá bábo dobré prisatie, tak si nevytiahne tolko, kolko potrebuje..ak lekár v stredu preváži malého a zistí, že málo pribral, bude Ťa tlačiť do fľaše a UM..
@zabina27 Suhlasim s @luba41 a k tomu by som este doplnila, ze ak naozaj potrebujes dokrmit, tak s cievkou na prsniku. Prisavajuce sa babatko nemas dovod dokrmovat inym sposobom. Laktacna poradkyna ti to ukaze. A samozrejme popracuj na zvyseni tvorby mlieka - co najintenzivnejsim kontaktom s babatkom + bylinky a dojci na poziadanie.
@zabina27 na to aby si si udržala tvorbu mm musíš hlavne prsníky pravidelne vyprázdňovať, nič iné ti nepomôže, bez toho môžeš piť aj svatenú vodu, brať neviem čo a mlieko mať nebudeš. Čím viac mlieka dáš von, tým sa ti viac spraví. Skús tu laktačnú poradkyňu, lebo inak sa s dojčením môžeš rovno rozlúčiť. A hneď prvý krok čo môžeš spraviť je aby si prestala dokrmovať fľašou ale začala dokrmovať striekačkou alebo cievkou po prste, prípadne po bradavke. Keď fľašu nezahodíš čím skôr, tak rátaj s úplným odstavením syna z prsníka a prechodom len na UM, alebo sústavným odsávaním a podávaním svojho mlieka cez fľašu.
@zabina27 budem otrepana, ale kontaktovat laktacnu poradkynu, hoci iba telefonicky, ked nemas inu moznost. A preco ho musis prikrmovat kvoli zltacke? Ako to lekari zdovodnili?