Synček je závislý na dojčení

14. feb 2024

Nemáte prosím podobnú skúsenosť? Synček bude mať dva roky, je závislý na nočnom dojčení, keď sa v noci zobudí dožaduje sa mliečka, viackrát za noc.... žiadne vysvetľovanie nepomáha, odvádzanie pozornosti, absolútne nič. Akonáhle mu nevyhoviem, kričí, vystrája, hádže sa, toto by dokázal robiť do vyčerpania....to však nemôžem dovoliť, lebo mám aj štvormesačnú dcérku, ktorá sa potom v noci ľaká, budí a následne aj ju potom musím znovu uspávať. Takže nakoniec to vždy vzdám, hoc mi je to veľmi nepríjemné, lebo tu nastáva druhý problém.... Dané miesta mi stláča, masíruje, hladká...viem, že je to bábätko ešte a že sa len upokojuje, ale nemôžem si pomôcť, necítim sa pritom dobre, ubíja ma to, hoc sa mi to ťažko píše, lebo ho veľmi ľúbim. Som v začarovanom kruhu, skúšala som odísť do inej miestnosti spať, bol s manželom, ale tak vystrájal, že sa zdalo, že odpadne, celý červený... nemám na to srdce, musela som prísť, nechcem to riešiť takto, aby trpel. Už fakt neviem, čo mám robiť. Dodám, že spí v manželskej posteli, od narodenia je to veľmi prítulné bábätko, v postieľke nechcel spať, budil sa každých 5 minút doslova ...A stále na to nie je pripravený. Príde to raz samé? Ďakujem. ❤️

anjelicek26
14. feb 2024

Same? Ano, o rok dva... pozri mas 4 mesacne dieta, ktore je priorita pri dojceni a starani sa, nie dvojrocny... pri vsetkej laske a pochopeni, par dni spat s ockom, alebo spat u babky, dedka, nech si s muzom spravia vylet, to mas jedno,, oducit, lebo padnes unavou ako zombie kazducku noc toto, kde si TY? Ty a tvoje pocity nie su dolezite? Ano bude vystrajat, bude nervovat, dva roky je dlha doba a on to nechce inak... ale v zivote clovek nedostane to, co chce... bohuzial...

bluka2
14. feb 2024

Ani jedno z mojich deti nedokázalo v pohode prejsť môj pokus odstavenie v 2r. Jedno z nich ale potom už v pohode v roku 2,5r., druhé o niečo neskôr. Proste to ešte potrebuje psychicky a ja teda preferujem pracovať so svojimi pocitmi než ist cez taký diskomfort dietata. Každá to asi riešime po svojom. U nás bola najväčšia pohodicka, keď som dala kým bolo treba a urobila by som tak aj s ďalším dietatom, nie sú žiadne rozmaznané deti z nich - to mi prišlo proste ako potreba a nie rozmar a potom ma to už ani nerušilo. Keď skúsiš, podľa mňa aj u vás bude spokojný a bude ticho, dcera sa nebude budiť na krik a čas rýchlo beží. Ak si to dokážeš nastaviť v hlave tak, že ti to nevadí, podľa mňa naj riešenie

n820p
14. feb 2024

Môj starší bol strašný závislák na dojčení, cez deň som ho v pohode odučila, proste som mu nedala, zabavila ho niečím iným a zabudol, trošku poplakal a do pár dní už cez deň vôbec nepýtal.. ale v noci áno, budil sa tak 5-10x za noc, len aby si trochu cucol, inak nezaspal, aj večer zaspával výlučne iba pri dojčení, keď som mu nedala, tak jednoducho nespal, pretože bez toho nevedel spať 😁 v tom čase som sa kdesi na internete dočítala od jednej mamičky (vďaka Bohu za ňu) že si potrela bradavku pred dojčením citrónovou šťavou.. najprv mi to prišlo vtipné, ale u mňa to stačilo urobiť raz a odvtedy (syn mal cca 2 a pol roka) sa skončilo naše dojčenie a nočné vstávanie 🙏🏻😁

amelia89
14. feb 2024

@bluka2 Rozumiem co chces povedat ale je to nestastna rada. Nutiť seba do niecoho napriek tomu ze ma to fyzicky a psychicky ničí aby dieta mohlo byt kojene aj po 2. roku mi nepride to najlepsie riesenie veru. Kratkodobo to zvladnes ale ked robis nieco co nechces a musis tak dlhodobo sa to niekde odrazi (je ine ked to robit este stale chceš a ked uz fakt nevladzes).
Ja osobne by som s co najvacsou laskou odstavila (a ano bude aj plakat aj sa hnevat ale vy tam budete pri no a zvladnete to)

basska_b
14. feb 2024

Aj to 4mesacne dojcis, ci? Tak potom je tazko uz odstavit, lebo on vidi, ze babatko sa dojci, takze bude chciet aj on a v 2 rokoch uz maju velmi silnu volu, priam vzdor. Niekto na koniku radil, ze ak chcem odstavit, treba to stihnut medzi 15-18 mesiacmi, inak potom uz dieta dobre vie, co chce a dozaduje sa. Dalsia vec. Moja 3rocna dcerka sa 6 mes. po narodeni braceka budievala v noci s krikom. Potom to prestalo. 8 mes. po mi povedala "Maminka, mne sa kazdu noc snivalo, ze si odisla a uz si sa nevratila. Teraz sa mi to uz nesniva." Podla mna jeho nocne budenie je take potvrdzovanie si, ze "mama neodisla, stale je tu a lubi ma". Musis vydrzat , dat mu cas zvyknut na babo a v lete ho skusit naucit na flasu s vodou, bude lepsia ako teple mlieko mozno

majlo1234
14. feb 2024

Ja som syna odstavila na noc viac menej uspesne v dvoch rokoch a styroch mesiacoch. Tiez dost zavisly, v noci aj desat krat ma budil cucnut si. A okolo vianoc, ked bol muz zase raz chory a ja sama na neho som to uz nedala. Jeden den som mu cely vysvwtlovala, ze mliecko uz nebude v noci, len na uspavanie. A prekvapivo bez placu to dal hned tu noc. Neviem ci zazrak, alebo bol uz pripraveny. Tyzden na to vsak ochorel a v noci sa mi zobudil a plakal, ze si potrebuje cicnut. Tak som dala. Inak ale nedam ani cez den, ani v noci. Som v siestom mesiaci, cize aj pre mna to je tskto lepsie, syn zacal celkom dobre spavat, zobudi sa len raz. Dam ho vycikat a niekedy si vypyta kapsicku(dost nestastne ale holt😂)

diaalex
14. feb 2024

Úplne ťa chápem až na to, že nemám mensie dieťa, ale u nás rady typu ocko nech je s ňou ani do úvahy neprichádzali, lebo malá revala keď mala byť s ním. Tak som zaviedla razantný krok, v noci som proste nedala mliečko. Áno, revala 10 minút, neskôr v noci cca 3 min, nasledujúcu noc revala minútu a na 3. noc vstala a keď som jej povrdala, že nie, tak spala a odvtedy je pokoj. Ale teda musela som pritvrdiť

idemo
14. feb 2024

Ahoj🙋🏻‍♀️aj ja mam synčeka zavyslaka na cicke. Má uz 26m a ja nemam to srdce to seknuť zo dňa na deň. Najprv spal s nami v posteli (postieľku bojkotoval od polroka) a potom sme mu kúpili taku detsku posteľ a prirazili sme ju k našej manželskej - beriem to ako nápad za milión malý si svoju posteľ obľubil ale stále som priňom keď sa v noci zobudí. No a k tomu nočnému dojčeniu mám to rovnako tiež sa dokáže budiť a rev dokedy nedostane prso. Ja som teraz zvolila stratégiu bez plaču - povedala som že ano jasne tu maš mliečko ale budem taˇ aj hladkať - po tvaričke po rúčke po chrbátiku (vždy si ukázal kde chce)….takže som mu vytvorila asociáciu že s cicikom je aj hladkanie…najprv s tym bojoval ale teraz už po dlhšej dobe keď sa v noci zobudí tak sa k nemu len otočim a poviem že ho budem hladkať a ona vovačšine súhlasí a zaspí. Beriem to ako pomale rešpektujúce odstavovanie od kojenia.
Držím palce🥰
A negatívne komentáre aka si hrozná matka si vešímaj. Si len citlivejšia matka a to je super😉

jumama
14. feb 2024

My sme mali take pozorovanie doma - vsetko nove pri detoch trva tyzden. Cize skus si tak premysliet, ako ten tyzden budes posupne synceka ucit, ze v noci mliecko nebude. Uistuj ho ze ho lubis, aj cez den ho vela tulkaj, skor to vypada na ziarlivost na babatko. Posilnuj ze je velky bracek...

bluka2
14. feb 2024

@amelia89 nemyslím nútenie sa do niečoho, to nerobím nikdy. Iba zmenu mindset a iba pokiaľ sa dá. Každý máme svoje limity, a mne to fungovalo bez toho, aby som sa nútila, dokedy chceli

otvorena
14. feb 2024

Ahoj sme dve..moj ma 2r 5mes. V noci sa stale budi . Lenze to je tak od narodenia iba kojenie ziadny cumel ani flaša. Musime vydrzat 🫣1

otvorena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
14. feb 2024

Ak by prestal s tym masirovanim a hladkanim, tak by si ho nechala? Lebo ak je problem hlavne v tom hladkani, tak by som skusila vysvetlit ze mu das napit, ale ak zacne hladkat, musis zobrat spat a potom skutocne zobrat ked s tym zacne a neustupit aj napriek placu. V tom veku by uz mal byt schopny sa toto velmi rychlo naucit a spolupracovat. Alebo mu nieco dat do ruky co je na omak podobne prsniku. Nejaku makku silokonovu lopticku.
Odnaucit uplne od dojcenia bude asi o to tazsie, lebo je v tom ziarlivost. Chce asi uistenie od teba ze ho lubis rovnako ako sestru a tak sa chce krmit rovnako ako ona.
Kazdopadne necit sa vinna, alebo ako zla matka ak si chces naplnit svoje vlastne potreby. Ano, on je malinke dieta a potrebuje to hladkanie ale stale je to tvoje telo a nie si jeho otrok. Ak ti je to neprijemne, kludne trvaj na tom ze mu to nedovolis.

lienka.7
14. feb 2024

@autorka všetko sa dá keď sa chce. Len treba mať pevnú vôľu a neustupit.
A nie, nič nepríde same.
Dojčiť mas to 4 mesacne, 2 ročný už má jest normálnu stravu a nie zaspávať s prsim, sorry. Ja fakt neviem, naco ich toto ucite🤦‍♀️
Potom tu debaty typu ako minule, ze z prace si budem odbehnúť ústava prvom 3 ci koľko rocne dieta. Omg 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

maryetta
14. feb 2024

Prvy mal 2,5 roka ked som prestala dojcit. A to som bola v 20.tyzdni.
Dr ze som nemusela koncit a skusit tandem. Ale to som nechcela a bola som rada.
2-rocne uz nie je babatko. To je to 4-mesacne.

Dcerka sa odstavila ked mala 2roky a treti ked mal 1,5. Vsetko postupne. Pomalicky. Davala som menej casto. Odstavila najprv cez den. Potom v noci.

oblecenie99
14. feb 2024

2 ročné už nie je bábätko, a je prirodzené, že ti je to nepríjemné. Mne to nebolo príjemné ani pri 2 mesačnom, čiže ťa úplne chápem. Určite to nebude ľahká jazda, ale ja by som s tým sekla. Keď nechceš, nerob to. Odzneli tu nejaké rady, vyskúšaj postupne.

gabriellka
14. feb 2024

Mňa by zaujímalo ako ste to riešili keď si bola v pôrodnici

timea301196
14. feb 2024

Za prvé už nie je bábätko. Treba ho trošku už aj učiť a nadstavovali hranice. Mala si ho odstaviť počas tehotenstva s druhým. Treba sa bude ťažko dostavovať ak kojíš to mladšie... ako si to riešila ked si rodila?

cookie29
14. feb 2024

Pozri, syncek je este babatko a zrazu mu mamu zobralo ine babatko... aj ked ste ho na to urcite pripravovali, vysvetlovali atd, zostava to drobcek, ktory mamu potrebuje... a ziarlivost je normalna a bezna... Ja by som to skusila pozriet globalne, nielen samotne dojcenie... mozno si cely den s babatkom, ktore Ta potrebuje a on sa citi odstrceny a dohana to v noci, ked Ta ma konecne chvilu pre seba... este nema ani dva roky... keby si nemala druhe dieta, este stale by to bolo Tvoje babatko... jasne ze pri 4m vyzera ako velkac... ale citovo nie je. Ja viem, ze To to je neprijemne a urcite to je aj unavne, ale podla mna tvrdo ho odstavit nie je riesenie, ani ho odsunut,a ko Ti radi vacsina. Mohlo by to poznacit vztah k sestricke a aj jeho... bohuzial, toto bolo treba riesit mozno skor, alebo teda este chvilku pockat, ale asi nie najvhodnejsia chvila... nech syncek nema pocit "lebo babatko"... Ako na to Ti nepoviem, ale urcite by som hladala moznost ako presunut hladkanie stlacanie a pod na nieco ine... nejaku hracku silikonovu a pod. Existuju nahrdelniky na dojcenie ale na noc to asi nebude najlepsi napad. Skusila by som tiez travit s nim viac casu, LEN s nim... bez sestricky. A casom, ked zisti, ze stale pre Teba existuje a venujes sa mu, pomalicky odstavovat od dojcenia s vysvetlenim. Od nocneho dojcenia sa da dieta odstavit po roku, takze fyzicky by mal byt ok, len teda timing je zly.

maryetta
14. feb 2024

@cookie29 ano. Toto mi tiez napadlo. Vlastne aj preto som sa ja snazila prveho odstavit pocas tehotenstva lebo som presne toto ocakavala ze by bolo. Resp mohlo byt. Ze aj takto si bude ziadat moju pozornost. Mozno taky deficit tym ze teraz je tu aj surodenec. Ten cas nejako rozdeleny. Teraz je mama viac tam a nie pri mne…

autor
14. feb 2024

Ďakujem veľmi pekne žienky, vážim si každý jeden komentár, pomohli mi si to v hlave ujasniť, ako aj vedomie, že nás je takých viac. Viaceré sa pýtate, ako tomu bolo, keď som bola v pôrodnici. Synček bol na prázdninách u mojich rodičov, vždy bol na mňa naviazaný, keby ostal tu s manželom, stále by ma tu hľadal a vedela som, že s manželom nevie zaspať, to s skúšala už počas tehotenstva... Nové prostredie zabralo, tam bol ako vymenený, nebol žiaden problém, nechápala som, síce som čakala, že to tam bude lepšie, ale nie až tak, ako som počula od mamy...ako by to nebol ani on. Máte pravdu, bude to asi aj tá žiarlivosť, cez deň však s ním trávim veľmi veľa času, či už o samote, ale aj keď som s dcérkou, snažím sa byť s ním, a hráme sa spoločne. Má ju rád, chodí jej dávať pusinky, ale cítiť, že je tam žiarlivosť, občas, keď sme len my dvaja spolu, kým ona spí a potom ju počuje plakať, že sa už budí, tak ma nechce pustiť, aby som šla po ňu... Snáď bude časom lepšie. A áno, keby neboli tie dotyky, tak by mi to kojenie asi tak nevadilo, príde mi to až tak moc intímne na vzťah matky a syna, hoc viem, že je maličký...ale on sa vyslovene v tom výživa, mačká dané miesta o sto šesť, bradavku na druhom prsníku mi stláča, snaží sa krútiť...😃 Keď mu dám ruku preč, v sekunde je naspäť... snažím sa ho držať za ruku, ale chce mať voľné ruky.... Ďakujem ešte raz ❤️

andreatytler
14. feb 2024

Mne takto syn zmolil ucho pri zaspavani. Ukludnoval sa tym. Vydrzala som to mozno 10-15 minut a potom mi to zacalo vadit. Ked mal asi 2 roky zacala som ho ziadat aby to nerobil. Nechala som kym mi to nevadilo a potom som ho poziadala aby si zmolil vlastne ucho, lebo ma to boli. Protestoval chvilu ale naucil sa zaspat aj bez toho.
Skus ponuknut nahradu, nieco do ruk a ak to podas tak ze ak zacne hladkat, budes musiet odist, tak myslim ze to rychlo pochopi a prestane s tym.

cookie29
14. feb 2024

autorka, mne toto robili vsetky deti, bez ohladu na to ci dievca alebo chlapec. Oni proste maju tu "potrebu" prave preto vymysleli nahrdelniky na dojcenie.

A dalsia vec, si skutocne so synom ked pises ze si s nim cez den? Alebo odbiehas k vareniu, praniu, k malej a pod? Lebo ono je nieco ineho byt s nim, ale kazdu chvilku odbiehat, z toho dieta nic nema. A nieco ine byt nerusene hodinku -dve len s nim.

len_nig
14. feb 2024

Ja presne viem aké pocity nepríjemné pri Tom máš, tiež som to tak mala na konci dojčenia už. Hlavne mi vadilo to dozadovanie sa svojho....odstavila som ho pred 2 narodeninami a odvtedy máme kľudné noci 🙏 môj si to dal chvalabohu vysvetliť, povedala som mu že ma to bolí a už mu nedám a ani raz nezaplakal. Tak skús možno aj ty takto nejako 😊