Dievcata, prosim poradte mi. Mam mesacneho chlapceka, od narodenia sa trapime s kojenim. Maly mal zltacku, bol velmi spavy v nemocnici, potom aj doma. Zltacka je uz prec, ale on stale zaspava na prse. Potaha minutu a zaspi. Prebudit sa mi ho na prse neda, preberie sa len, ked ho polozim do postielky. Na to zacne plakat a dozaduje sa prsa znova. Toto je v podstate kolotoc celodenny, nespi dlhsie ako polhodinku cez den. Nacecer je mrzuty, prsia su prazdne a hneva sa. Dokrmim ho cez cievku UM. Upokoji sa a zaspi. V noci sa nebudi, musim ho prebudit ja a nakojit. Prsia su ale uplne makke, posledne dni, mam pocit, akoby sa uplne prestavali dolievat. Neodsajem ani odsavackou vobec nic. Je podla vas mozne rozbehnut este mliecko? Prve dieta sa mi kojit nepodarilo, druhe s prikrmami 5 a pol mesiaca. Dufala som, ze sa to teraz podari. Senovku a Benedikt beriem, caje pijem, stravujem sa ok. Som nestastna z toho :/
mozes skusit odsavacku alebo odstriekavat (mne neslo odsavat), pozri si techniku na nete, ono to ale dooost boli na zaciatku, na zaciatku toho ide malinko, ale mne to spustilo mlieko uplne bez malej - bola na jiske a prilozili mi ju az po tyzdni. ak to nepojde, tak to nepojde a mozno by bolo lepsie aj pre teba aj pre maleho prejst na flasu, mam dve kamosky co spravili co sa dalo a aj tak nemohli kojit, dali flasu a spokojnost na vsetkych stranach. ich deticky su zdrave a nic im nechybalo. vyskusaj a ked nic, kasli na to
nebuď nešťastná. Si skvelá, že robíš všetko preto, aby sa Vám to kojenie darilo. Z mojej skúsenosti, mám teda len jedno dieťa, ale tiež sme mali silnú žltačku a boli dlho v nemocnici, kde mi ju len nosili na kojenie (bola som po sekcii a o kojení nemala ani páru) a vždy zaspala a sestričky ma stresovali, že nemôže zaspať, lebo sa nenaje.. no a kolotoč.. na nervy som bola.. ale ako sme boli doma, tiež malá spala veeeeľmi málo, tak dve-tri dvadsaťminútovky denne, sem tam dlhšie v kočíku.. inak bola hore, mala aj koliky, tak dosť plakala.. a jedine kde bola kľudná bol prsník.. stááále.. cuckala si.. zaspala.. akonáhle som odišla z postele, hneď bola hore a plač.. a keďže to bolo prvé dieťa, mala som tú možnosť byť s nou aj týždne nonstop takto, že sme niektoré dni hádam len preležali v posteli na prsníku.. mám veľmi malé prsia a mala som ich úplne mäkké.. v tom to nie je.. keď sa pravidelne kojí, tak sa ti nemusia nalievať prsia do stvrdnutia.. mliečko sa tvorí priebežne.. ja som si malú vážila pred a po kojení.. a keď som videla, že si vytiahne primerane, neriešila som.. aj keď sa chcela kojiť 10 krát denne, nechala som ju.. a kojila som ju do takmer roku a pol (a to mi v pôrodnici povedali, že ja kojiť nikde nebudem a aj jedna poradkyňa mi povedala, že mi dáva max týždeň) takže neboj sa.. pokiaľ ti to situácia umožuje, tak skúšaj.. chápem však, že pri ďalších deťoch a domácnosti to nie je také ľahké.. takže ak by to nešlo, netráp sa!!! Aj my sme boli na UM a sme tu.. najdôležitejšia je spokojná matka a potom bude aj spokojné dieťa!! ďržím palce!!
a zabudla som, že mne sa tiež nedalo skoro nič odsať.. pri pravidelnom kojení.. takže to, že neodsaješ neznamená, že nemáš mlieko.. lebo moja malá bola výlučne kojená a mne sa odsávať veľmi nedalo..
@andreablabla ja som nemala dost mlieka na zaciatku, syn bol dokrmovany 50:50 skoro 3m, postupne sa mi zvysovala tvorba mlieka. Ale ficim nonstop na senovke a moribge a veeeela vody. A odsavam. Boli dni kedy mi odsavacka isla pol hodiny naprazdno a potom sa zacalo mlieko pustat. Odsavala som aj po kojeni uz len kvoli stimulacii. Mlieka mam tak akurat, nie nazvys. Obcas dostane flasu bud s UM alebo mojim odsatym. Hlavne v noci. Striedame sa s muzom. Ja sa musim vyspat aspon 5 hodin, inak nemam mlieko a mozem si dat hocico. Prvu dceru som nekojila, mohla som sa na hlavu postavit, to mlieko skratka neslo. Mozno keby som to vtedy neprezivala tak tragicky a viac sa uvolnila mentalne, mozno by to bolo ine. A syna nebudim. Kojim na poziadanie aj cez den, ma 6,5m. Akurat uz pomaly zaciname s prikrmami.
Samozrejme ale bude to troska driny. V prvom rade treba oddýchnutu mamu, to je dôležité. Ja viem že to nie je jednoduché najmä s malými deťmi.
Akú máš odsávačku? Najlepšia je Medela Symphony s dvojitým odsávaním. A treba odsávať pravidelne, v tom istom čase, minimálne 20-25minut zakaždým. A v pravidelných intervaloch. V tomto obdobi cca každé 4 hodiny aj v noci :(. Pokial maly nepije v noci. V podstate treba stimuláciu aby sa mliecko produkovalo. Akože treba veľkú trpezlivosť. Ale sú aj zienky čo adoptovali miminká a rozbehli takto laktáciu...