Ahojte 🙂 prosím poraďte mi, už som úplne vystresovana.
Mam strašne mäkké prsníky. Kojím synčeka má 5tt.
V noci pekne spinka, ráno keď vstanem a ide papať mam prsníky ešte ako tak tvrdšie, no lenže vydrží papať chvíľku na jednom prsníku a musím mu dat druhý lebo sa začne odtrhavat ako keby mu už nešlo a je nespokojný. Čím viac sa blíži deň ku večeru je to horšie a horšie. Prsníky sú úplne mäkké. Keď ho odvážim pred papanim a po papani tak si vždy krásne potiahne cca 100ml ale vždy len to predné mlieko z oboch prsníkov. Aj kaka už na zeleno. Potom je nepokojný môže byť po hodinke hladný? Večer mam prsia už úplne mäkké a vidieť ze je aj nervoznejsi. Je možné že strácam mlieko? Ak áno dajte mi prosím rady ako to zlepšiť.
Ďakujem
@zuzka0601 predné mlieko neexistuje. Áno môže byť aj po hodinke hladný alebo môže byť smädný (ja som niekedy kojila aj každú pol hodinu). Nie neboj sa, neatracaš mlieko. A hlavne deti na prsníku nemusia len jesť, niekedy sa len upokojujú, prsník je aj ich cumlík. Takže nedávaj žiadne cumlíky a ani fľašku, kým si tvoje dieťatko úplne nezvykne na prsník.
@tmtm ďakujem, čaje pijem papám senovku aj Benedikt 🙂 veľmi sa bojím ze maličký je hladný ale neviem ako to mam zistiť. Aj teraz do papal pred 20timi minútami a je veľmi nepokojný aj plače a neviem ci ho len niečo trápi alebo je hladný. Prsia mam uplne mäkké ale keď si ho stlacim mlieko z neho ide... Len vidím ze keď sa spomaly tok malý ostane nervózny a odtiahne sa. No potom ešte trochu papa ale neviem ci mu to stačí.. Už to trvá cca týždeň že vždy poobede až do večera mam pocit ze nemám poriadne mliečko a aj on je v tom čase uplakany :(
@777januska777 ďakujem krásne snažím sa prikladať len čím viac prikladám ( častejšie) tým menej sa napapa večer a už len plače :(
@zuzka0601 no a keď plače neboli ho len bruško? Vieš ak papa či sa nenapapa aj vzduchu. Vždy je dobré ho nechávať pomedzi kojenie odgrgnut.
A hlavne sa neboj kojenie sa upravuje na jeho potreby. A ak ti bude zas plakať skús meniť polohy, možno mu tá poloha aká používaš nevyhovuje a ide mu pri nej menej mlieka. Ja som sa niekedy počas kojenia aj 3 krát otacala do inej polohy, len aby sa mu lepšie pilo.
@777januska777 keď nie je predné a zadné prečo ma zelenú stolicu? Všade sa píše ze preto ze papa predné mlieko
@zuzka0601 dieťa má novorodeneckú žltačku, konzumujete príliš mlieka a mliečnych výrobkov alebo ste jedli nejakú zelenú potravinu obsahujúcu veľa železa, začali ste dokrmovať (náhradné dojčenské mlieko obsahuje železo, takže stolica umelo živeného dieťaťa býva často zelenožltá), alebo je jednoducho stolica v plienke dlhšiu dobu a na vzduchu zozelenie.
Jednoducho, zelená stolica vás nemusí znepokojovať - ak by bolo dieťa skutočne hladné, stolica by bola skôr hnedastá, veľmi sporadická a výrazne by smrdela (obsahovala by hlien). Ak váhate, či je stolica vášho bábätka v poriadku, nie je nič jednoduchšie, než zájsť k detskému lekárovi, ktorý vám všetko vysvetlí. (Zdroj: https://www.nutriklub.sk/clanok/zelena-stolica-...)
Ak mlieko tecie slabsie, odporuca sa rukou si stlacat prsnik popri kojeni. Na mamile mozno bude nejake video o tom. Prsnik z ktoreho kojis si chytis prislusnou rukou (pravy pravou) tak, ze palcom drzis prsnik zhora a ostatne prsty su zospodu. Chytis ho priblizne v hornej tretine a popri tom ako dieta pije posuvas palec nadol, akoby si mlieko posuvala nizsie. Ale palec neschadza az ku dvorcu.
@zuzka0601 podľa mňa sa prsia už prispôsobili.Moze byť mrzuty, že mu už tak netečie tak vymen za druhý a zase za prvý pekne Ti priberá a ja by som ho neprevazovala je to stres aj pre teba stačí, že má plnú plienku a sú tam iné čísla.K večeru bývajú deti už aj unavené..dávaj ho odgrgavat
Skus dat odgrgnut akonáhle sa začne na prsníku vrtiet a vystrajat možno je bábätko nepokojné lebo pije hltavo a začne sa mu vracať. Na zvýšenie mliečka som ja pila acidofilne mlieko.
@zuzka0601 ak mu na zaciatku tieklo mlieko prudom - co je normalne, tak je samozrejme, ze si na to zvykol a ocakava, ze ten prud mlieka bude stale. preto sa moze jedovat ze uz to netecie tak ako ma a musi tahat, hned od narodenia sa odporuca regulovat tok mlieka, aby sa dieta naucilo ze musi tahat a ze mlieko netecie prudom..skus mu pohamat, ako radili vyssie, stlacanim prsnika pri papani. skus si najst vo svojom okoli laktacnu, prejde s tebou nielen dojcenie, ale aj prikladanie, odrgnutie, opat dojcenie a pod. plus techniky ako upokojit babatku, masirovat brusko atd. urcite ti to pomoze 🙂
@zuzka0601 mliečne by si mala jesť aj kvôli vapniku predsa tehotenstvo a kojenie je záťaž na telo.A prdí?či priťahuje nohy k brusku, keď plače?mne kázala pediatrická vždy po kojenie ho dať na brucho nech sa vyprdi vždy som sa bala, že vygrcne čo zjedol, ale grgol prdol a bolo dobre😀ale my sme museli aj rektalnu rúrku davat, keď mal kŕče asi 2 t zo začiatku.a potom už kvapky dostával pred kojenim.tak 2 hodiny by zase nemal plakať jedine, že ho bruško boli?
@ikonica ahoj tak aj tvoja mala bojuje? aj moj zacne sat chvilu pije tak 5 minut a zacne nervacit prisaje cica a zas pusti.vcera v noci som s nim bojovala skoro hodinu.Dakedy uz druhy prsnik ani nechce.Dnes rano som uz bola v takom strese ze som mu zarobila UM lebo reval na cicke a mne sa zdalo ze je hladny.Ale sa ani nedotkol hmm mozno nastastie...Snazim sa davat si pozor na prisatie asi tam bol problem.A posledne dni necitim to nalievanie prsnikov len ked sa prisaje tak vtedy trochu...ale vyzera ze pribera,kaka,cika tak snad nieje hladny 😕
@81anina ja neviem cim to je, ci som to nepokazila dudlom, ale ten pouzivame od polovice druheho tyzdna, ale tie strajky zacali neskor.. Pouzivam rovnake polohy, aj sa dobre prisaje, pocujem ze mliecko ide, ze prehlta ale pije kratko mozno 5 min z kazdeho prsa... Ale kedze pribera, tak som sa rozhodla, ze nebudem moc silit... Mozno je to ta laktacna kriza.. Neviem...
@eliska13 prdiet prdi ale pri kakani musí silno a dlho tlačiť... Áno nôžky dáva k brušku.. No mne ten jeho plač príde od hladu plač lebo hneď ako ho dám dole z prsníka tak plače aj keď mu dávam sirup po papani na reflux tak ide zjesť aj lyžičku a to isté robí s dudlikom.. :( strašne chcem kojiť nechcem dávať umelé mlieko len sa bojím aby fakt nebol hladný no na váhe priberá..
podla mna lahko zistis ci je hladny, dokrm po kojeni a ked bude klud tak bol hladny. Ked bude aj tak plakat tak ma iny problem.
@zuzka0601 skús si masirovat ten prsník, z ktoreho pije..jemne si ho stlacaj..a ak mas, tak na druhe prso si daj odsavacku a odsavaj - pomohlo, ked som.chcela zachranit mlieko v druhom.prse, lebo mala chcela.pit len z jedneho a ja som.potrebovala.kvoli mojej operácii naodsavat mlieko do zasoby.
Ja som pri druhom.mala cely cas makke prsia a dojcila som.ju bez pár dni 2 roky!
@zuzka0601 ja si myslim, ze laktacia sa ustalila, preto mas makke prsia. Dievcata niektore ti dobre radili, pisali...zrus cumlik, ten moze sposobit dojciaci strajk. My sme mali v tomto veku najtazsie obdobie, tiez drobca trapili vecerne nepokoje, place, a pod., vzdy od cca 17tej do cca 23:00 bol doma boj, plac, nervozita. Hlavne musis byt ty v klude, tvoja neistota a strach sa prenasaju aj na babo. Dopraj mu prsko akokolvek casto chce, masiruj brusko, krut nozickami, aby sa mu pohli crievka, odporucam aj nosit dietatko v satke, nam to velmi pomahalo, jednak zvisla poloha, aj teplo na brusko, dobra poloha noziciek nasiroko... zvladnes to, ver sama sebe 😉 coskoro to prejde a bude to ovela ovela lepsie 😉 nam sa po 2 mesiacoch krasne upravil rezim a zabka spinkala od 19:00 a dojcila sa v noci len kazde 3 hodiny.
@zuzka0601 davas probiotika? moze mat koliky. ku tym tbl - ja som mala pocit, ze senovka a benedikt mi nezaberaju. mne pomahali len caje- pravidelne a vela. sriedala som na dojcenie viacere, aby som nepila stale to iste. a nosenie - do nosica/satkya vzdy sa upokojil.)
starsieho som kojila cez den kazde dve hodky, niekedy aj skor. spal potom cele noci. mladsi bol tazsi oriesok ... neboj, si vystresovana, snaz sa dat do pohody. o mlieko neprichadzas, len si hladate svoj rezim.
@zuzka0601 a kojit vecer kazde 2h. je podla mna malo...dopraj mu cas na tom prse, ked ho to robi stastnym a ulavi mu, nech si dudka. Dojcenie nie je len o nasyteni, ale aj o kontakte, upokojeni... a ten dudel vam uz teraz robi problem, vyvaruj sa ho a radsej daj prsko castejsie. Toto obdobie pominie, a ked ho nechas viac na prse, aj tvorba stupne. Prsia nikdy nie su prazdne, mliecko sa neustale tvori, to sa neboj.
@siska53 lenže on mi na jednom prsníku nevydrží :( pred tým som mu nestriedala no teraz musím lebo z jedného pije len 5minut a potom sa odtahuje tak musím dať druhý prsník.. A po kojeni sa bojím odsat že už potom keď bude chcieť zase papať tam nič nebude mať.. Ja keď si potlačím vidím ze ide ťažšie ale ide mliečko.. Tak neviem prečo sa tak odtahuje :(
@zuzka0601 ahoj, sú nato homeopatiká, pozri na nete, sú aj čaje. Ale čím viac ho budeš prikladať tak tým lepšie. Mliečko by sa malo rozbehnúť. A ty kľudne keď babo cuca tak prsník stláčaj aby mu išlo pekne mliečko, od hrude smerom k bradavke. Dobre je ešte na podporu laktacie prikladať koža na kožu.drzim palce.