Chcem sa opýtať, ja sama nie som matka, ale chcem si overiť, že to čo si myslím o švagrine je pravda!!!
Mám švagrinu, ktorá má 2 mesačne bábätko, ktoré kojí zatiaľ čo ona jedáva všetko...myslím tým, že pálivé salámy, kapustnicu, údene, čokoládu...malý po kojeni sa mi na rukách priečil ako lata, je to normálne (verím tomu, že nie)??? Jej odpoveď na to priečenie sa bola, že vraj malý chce už byť sám v postieľke...
Tak mojej maličkej napríklad doteraz vadí veľa vecí čo zjem, napríklad z čokolády sa mi kompletne vyhádže, z pečeného mäsa jej je zle tak vracká.. je toho veľa, no postupne pridávam všetko, na čo si musí zvyknúť, po troške samozrejme a sledujem ako na čo reaguje.. Máš teda pravdu v tomto, že to jeho priečenie sa je z jej stravovania, pretože z čoho iného by to robil? moja to robila keď som zjedla niečo, čo nafukuje, dokonca zo začiatku som nemohla ani mlieko, iba prevarené... 😕 ľutujem to dieťatko úprimne... ☹ a zabudla som dodať, aby sme sa pochopili a vyhli nedorozumeniam, že aj ja kojím a ešte nemáme žiadne príkrmy ani ochutnávanie.. a ešte ma napadlo, že mne sama doktorka povedala, že do šestonedelia mám byť opatrná a až postupne pridávať potraviny vrátane alergénov...(med, orechy, čokoláda a iné a o potravinách, ktoré nafukujú ani nehovorím..)
myslim, ze ho skor boli brusko, na druhej strane, je mozne, ze sestre vadi, ze ho nosis na rukach a nechce, ti to povedat priamo, tak ti radsej povie, ze chce byt maly v postielke.......
Ja tiez jem vsetko 😉 aj palive, udene, cokoladu /vsetko s mierou samozrejme/ a najskor som si pockala na reakciu 😉 no kapuste sa vyhybam sama, bo viem ako ma naduva, ale inak nemame problem zatial s nicim 😉
My sa trapime iba s refluxom, bolave brusko nemame
ahoj,maly bude mavat silne koliky..kapustnicu by nemala jest vobec,ani ziadne strukoviny..ale kazdy si sam sebe panom,len potom,ked sa maly nevykaka a poskodia sa mu crievka,nech nenarieka..
každému bábätku môže vadiť nejaké jedlo a mamička by sa mu samozrejme mala prispôsobiť, teda ak jej na ňom záleží a chce pre neho to najlešpšie. treba byť opatrný a zistiť čo môže a čo nie,aby neškodila bábätku. Zrejme to berie veľmi na ľahkú váhu,lenže takto môže uškodiť. netvrdím aby teraz nič poriadne nejadla, ale sú určité veci,ktorým je potrebné sa vyhnúť,aspoň pol roka a potom možno skúsiť zjesť niečo nové- máličko a sledovať či bábo na to nejak nereaguje. Nie to správne.. 😒
Hlavne si myslím, že je to jej vec ako sa stravuje a ako vychováva svoje dieťa.
ahoj ako pise baby, treba papat podla toho, co babatko znesie, ale priecit sa moze aj koli refluxu, nie len kolikam a tam tiez by som asi vynechala palive veci napr. Niektore babatka reaguju, moje nereaguje, takze mozem vsetko . ale ked bolo take malinke, tak som do tretieho mesiaca taketo veci nejedla.
ak nema dieta zle reakcie, moze si dat trochu aj z toho neodporucaneho resp. nezdraveho, jasne, ze s rozumom. Niektore mamy to proste neurobia, ale niektore ano. Ak po niecom dieta reaguje zle, treba sa vyhnut. Ale, podla mna, netreba uzkostlivo skoro nic nejest, ako niektore mamicky. Jeho priecenie sa na rukach moze mat rozne priciny, nemusi to byt len bolest brucha, moze, no nemusi. Jeho mama by ho mala poznat a vediet to odhadnut. Ty musis respektovat, co ti povedala, mozno naozaj chcel byt v postielke alebo mala iny dovod. Ak chce jest nezdravo, asi to nezmenis.
no co jej zavidis ...aj ja som chvala bohu jedla vsetko a malemu nic nebolo ,,,asi si sa nad tou otazkou skor mala zamysliet ako ju napises ,aj ty by si ako mamka bola rada , ze tvoje babatko nereaguje na to co papas ,,,ale mu to robi dobre ,,,babatka su vecne nekludne ...
Podla mna sa Ta to netyka. Aky rezim si nastavi maminka s babatkom, je to iba jej vec. Verim, ze kazda maminka chce to najlepsie pre svoje dietatko, a ziadna maminka nechce sposobovat svojmu dietatu bolesti bruska. Okrem toho, nema to logiku. Potom dieta velmi place a urcite to nie je pre tu mamu komfortne... Kazde dieta je individualne a na kazde plati nieco ine. Ja som sa tiez velmi neobmedzovala, teda okrem znamych alergenov. Pri mladsom som ale urcite nejedla kapustnicu, aj ked bolo prave vianocne obdobie a ja som mala takuuu chut, pretoze raz som odskusala a neoplatilo sa 🙂).
ja som jedla tiež všetko, zo začiatku sme mali problémy, tak som prestala jesť tie zakázané veci, zistila som že nič nemôžem jesť, čiže skoro nič som nejedla a aj tak to bolo stále také isté, tak som potom začala postupne jesť všetko a aj problémy zmyzli...každé bábo je iné
Moze jest vsetko, je to mytus, ktory by uz mal byt prekonany. Verim, ze raz bude a raz sa uz prestane so vsetkym prehanat. Nase mamy tiez jedli vsetko a nespekulovali nad vsetkym tak, ako my.
Aj ja, pokým som nemala vlastné deti som bola "taká múdra", ako ty. 😉 Ale nemyslím to v zlom. Hneď ako sa mi narodil malý, veľmi rýchlo som vytriezvela z mojich naivných tehotenských predstáv. 🙂 🙂
ja som tiež jedla a aj jem všetko - dodnes kojím. chvalabohu maličká nikdy s ničím nemala problémy, mohla som zjesť hocičo nič jej nevadilo. keď švagriná nebude skúšať čo môže a čo nemôže tak bude od seba a aj od bábätka len odopierať. aj malé sa potrebuje učiť chute podľa mňa
ja to nechapem, preco sa vzdy vsetci staraju do cudzich?ake by to bolo tebe?a navyse nemas ziadne dieta, nesud
každé dieťa je iné a každému vadí niečo iné, ja som bola 3 mesiace na vývare, rožkoch, šunke, pomaly som začala pridávať potraviny a malému bolo zle z guláša, ochutenej Lucky, Vinei .. s inými vecami sme problém nemali
a napr. Vineu maminky pili už v pôrodnici že vraj na mlieko, mne ju doktorky nedoporúčali že z nej nafukuje a malému bolo vtedy fest zle
Ja somdávala pozor prvý mesiac, potom so už tak opatrnejšiejedla po troške všetko ( akurát som nepila bublinky a kolu ), jednu kávu denne ráno. Mličká nikdy nemala poblém, ja nepoznám prebdené noci. Keď som začala malú prikŕmovať tiež som jej začala dávať po kúskoch všetko. A teraz papá ako mlynček, na nič nepovie nie, nemáme problémy ( zatiaľ ) . Má 14 mesiacov,chodí do jaslí a učiteľky mi ju chvália, že všetko spapá. Podľa mňa je blbosť nejesť, ptoom je dieta hladné a nemá takú výživovú hodnotu. A tak isto pri dokrmovaní, ked sa vela vymýšlajú blbosti, tak potom aj babo vymýšľa 😉
1.) Ja jem všetko zaradom. Maličká nemala a doteraz nemá problémy. Ak je bábo OK, nemala by sa mamka obmedzovať. Predsa len aká je kvalita mlieka, keď nemá vyvážený prísun potravín? Moja malá má pomaly 9 mesiacov, 9,2kg a to je stále takmer výhradne kojená (s príkrmami sa trápime - odmieta všetko okrem môjho mlieka, zje tak 2 lyžičky tuhej stravy denne), evidentne je mliečko výživné, chutné a vystačí si s ním. 2.) Si mala malého na rukách raz po kojení a robíš záver? Nie si nejaká premudrelá??? 3.) Ži a nechaj žiť. Až budeš mať vlastné dieťa, rob, ako uznáš za vhodné. Howk.
ja jem všetko zaradom. Jediné, čo malému vadilo, bol prvý mesiac kravské mlieko, ináč vôbec nič 🙂 🙂 bežne sa bábatká "vzpínajú" pre kadečo, teda, priznávam, že s kapustnicou som čakala, kým mal malý pol roka, ale zas, prečo by nemohla jessť pálivú salámu? šak mlieko páliť nebude? 🙂 a tiež čokoládu, prečo nie ? prečo ti to tak vadí? Môže sa priečiť bábo aj z bolesti bruška, ale teiž z toho, že nechce byť na rukách ale ležať 🙂
Nerieš :D až budeš dojčiť, uvidíš, že ôvbec nieje nutné diétovať suché rožky a vodu, ako kázali dakedy :D
v porodnici som čítala príručku že maminka by sa nemala ochudobňovať o pestrú stravu - pri kojení máš pekne skúšať pridávať - každé dieťa reaguje inak na jedlo - jednému vadí kapusta inému nie..... treba vyskúšať a ak sa reakcia bábatka (kolika alebo výsyp)nedostaví do 4 - 6 hod po zjedení tak je to O.K.
prehnané chránenie dieťatka od všetkých potenciálnych alergénov môže podla nových výskumov viesť k alergiám..... kámoška bola s malou na alergológii a do karty doki napísala - alergia dieťaťa spôsobená dietologickými návykmi matky..... pretože ona keď zitila že je tehotná nejedla orechy, jahody, citrusy, kvasinky,med.... no skrátkaka žiadne potenciálne alergény a keďže imunita bábatka sa vraj tvorí už v brušku a dieťa si na takéto nezvyklo tak teraz je alergické..... pre m%na to bolo prekvapivé ale keď som sa nad tým zamyslela.......asi na tom niečo bude. podobne to bude asi aj s kojením - s mierou a postupne zvykať na všetko........
Ja som sa viac kontrolovala prvý mesiac a potom som už skúšala postupne všetko......
jeden sprostejsi nazor ako druhy ( 1. o kojeni a jedeni, 2. ze chce byt 2mesacne dieta same v postielke).
vidno, ze ste rodina. uz dlho som taku sprostost neprecitala
bola som na predpôrodnej príprave kde laktačná poradkyňa hovorila, že zoznam zakázaných jedál je mýtus. tiež kojím a jem všetko. zistila som, že malá zle reagovala na surový cesnak, tak som ho viac nejedla, ale časom skúsim. napr. spomínaná kapusta nám problém nerobí, segedínsky som jedla dva týždne po pôrode, každé dieťa je iné, treba si dávať pozor na reakcie bábätka, ale jesť staré rožky s vodou je tiež hlúposť. a myslím, že tieto veci patria do kompetencie matky ;)
Jest treba vsetko, co nenaduva a ja sa preventivne vyhybam exotickym ovociam,ale vlastne od narodenia pijem aj pomarancove dzusy atd a nevadi to. Svagrinej babo mava asi koliky,co je u vacsiny deti uplne normalne-moji chlapci mali vkuse 4 mesiace a moja princezna iba mesiac a bolo jedno co som zjedla. Je mytus,ze matka nesmie to a nesmie to (preco cokoladu?????) ak by som nemala jest vsetky alergeny tak nejem nic a dostanem z toho este poporodnu depresiu. Hlavne nech neje kapustu, strukoviny ale ak to malemu nevadi tak aj to moze. Jedna rada-nerad druhym,lebo aj tak ta neposluchnu
no je to jej vec co jedava a co nie..kazdopadne hlavne je ze koji....aj keby brala drogy alebo chlastala stale ma kojenie viac benefitov ako nevyhod
mam 2mesacne dieta a jem vsetko,vyhybam sa citrusom.Zistila som,ze ked si dam papriku to prekaza.Tak jest sa moze vsetko a casom sa zisti,co babu nevyhovuje tak to obmedzit 🙂 zalezi od maminy ci odola nejest 🙂 jasne ze drogy,alkohol....nie
netreba sa starat do druhych, urob si vlastne dieta a potom pocuvaj premudrete poznamky okolia, obzvlast "bezdetnych, nekojacich" zien.
Ja som 1.mesiac jedla opatrne od 2.vsetko na co mam chut.
ja si myslim ze ziadna matka ktora ma stipku citu k svojemu dietatu a k sebe nebude jest nieco co jej dietatu prekaza aby trapila seba aj dieta
dalsia vec je ze dieta nemusi byt jedovite len koli bolavemu brusku moja mala neznasala pestovanie od ludi s ktorymi nebola denno denne a vzdy u nich ziapala ako by ju bili
moj maly sa priecil a prieci sa dodnes vzdy ked sa mu nieco nepaci.....je mu horuco alebo zima.....je unaveny alebo jednoducho chce byt pri mame.......nemusi to znamenat,ze ho boli brusko.Mojmu malemu jedine,co vadilo bolo,ked som zjedla trochu sampionovej omacky................. a inak ja som alergicka na to,ked sa niekto stara do toho co jem a co nejem,ci malemu sterilizujem cumle alebo ci spi pri mne v posteli alebo nie.......je to moje dieta a moja vec ako ho vychovavam........nastastie nemam svagrinu....zatial 😀 ......asi by to nerobilo dobre v rodine 😀
Nemala by jest take veci určite ho boli bruško ,ja som si davalo pozor na všetko čo som zjedla ale je pravda že niektorym detom nevadi nič aj moja sestra jedla uplne všetko 🙂