Ahojte! Mohli by ste sa prosím podeliť o svoje skúsenosti s dojčením? Som prvorodička, dcéra má mesiac a od začiatku ma dojčenie bolelo - v pôrodnici mi veľmi nepomáhali a ani napozerané videá ma nezachránili. Po príchode z pôrodnice som celá zbesnetá volala laktačnú poradkyňu, pretože mamiláčky predsa tvrdia, že to NESMIE bolieť. Nepomohlo, bolelo to aj tak... Potom som sa dozvedela od bežných matiek, že predsa dojčenie nejaký ten čas bolí, čo ma upokojilo a nepripadala som si tak nenormálne. Avšak mám pocit, že stále niečo robím zle. Čo sa týka techniky prisatia, tak ani nemrkám a všetko kontrolujem a už neviem v čom by som mohla robiť chybu... Uzdička je tiež v poriadku. Prisatie ma stále bolí, no počas dojčenia výrazné bolesti už necítim. Mám však neskutočne citlivé bradavky. Nesmú sa o nič ani šuchnúť. Stále si po dojčení kontrolujem bradavky a mám pocit, že mám všetky "choroby". Zo zdravotných dôvodov môžem meniť len priečnu a vertikálnu polohu v polosede. Pri priečnemj ma viac bolí prisatie a pri vertikálnej sa mi viac nalievajú prsia, čo tiež neviem či je v poriadku. Neviem už čo je normálne v tomto smere... Môžem si stále ešte zvykať?
@lajlla mala som to rovnako ako ty 🙂 zvykala som si ovela dlhsie ako ostatne maminky. Ostala som trosku precitlivela cele kojenie. Ale neskor to nebolo uz take hrozne, len sem tam neprijemne. Citila som prilezitostne diskomfort. Kojila som rok a pol.
ja som bola tiez prvorodicka a mam teda len 1 dceru a tiez ma to neskutocne bolelo. zovsadial som citala, ze chyba je v technike. skusala som vselico,a j ked laktacnu som nevolala, no bavila som sa s niektorymi maickami a priznali mi, ze pri 1 dietati bolo kojenie v pohode a pri druhom to neskutocne bolelo. cize nemyslim, ze by takato mamicka, coma skusenosti mohla mat zlu techniku a chyba moze byt inde. mam aj vpadnute bradavky, skusali sme aj klobuciky, ale to len sala a jedla dlho amala som pocit, ze stale nie je napapana. akoby jej to slo vlemi pomaly.
u nas som vydedukovala, ze dcera mala vlemi silny saci reflex. uz v porodke sa sestricky tvarili pobavene, ked sa extra rychlo prisala. a doma sme jedno obdobie pouzivali flasku, koli dorasovanym bradavkam a bolesti, ktora prechadzala az pomaly do ruky ( malej som odsavala mlieko ) a aj napriek tomu, po 2m na flasi, nemala problem sa prisat. ine deti sa po takej dobe prisat nedokazu, ale moja dcera to vedela. cize fakt bol jej saci reflex silny.
no pridal sa nam reflux a vracanie. ked sa kojila, tak mi vracala pri akejkolvek polohe uz pri kkojeni, co bolo zle, lebo som s tym nemohla nic robit a nemohla sa dost napapat. pri piti s flasky nevracala, ale az po najedeni a to niekedy torchu hned, niekedy az neskor. tak sme skoncili pri flase a mojom odsavani mlieka. dovod mohol byt aj ten, ze som mala mlieka velmi vela a totalne striekalo pri jej silnom sani. ja som bez problemov 2 hod. po odsavani, za 5-10min odsala 200ml. mlieka. slo to dobre a lahko. za den som mala aj cez 2l. dcera bola aj dobry jedak. ona v pohode naraz dala uz v 3m 180ml. no koli refluxu sme jej to trosku redukovali.
Ahoj,bola som.na Tom presne tak isto...tiež som.myslela,že moje bradavky napadli všetky možné choroby 🙂..mala som citlivé a aj doranane bradavky zo začiatkov,keď sa zle prisaval.vsetko to trvalo cca 2 mesiace ,pokiaľ sa to zahojilo a citlivosť prešla.pptom.som.si to už začala užívať...🙂drž sa🙂 bude to stále len lepšie🙂
Ahoj áno myslím, že je to ok. Tiež som tu mala zo začiatku dve laktačné, potom som ešte bola neskôr keďže má stále boleli bradavky,.resp. boli strašne citlivé, na dotyk, tričko..no hrôza to bola, do toho mlieko mi tieklo veeeela...po mesiaci až 6 týždňoch to proste samé prešlo a odvtedy nemáme žiadne problémy 😉 proste si museli bradavky len zvyknúť
Mala som podobné problémy, malá bola prisata správne, bradavky ma boleli asi prvé dva mesiace. Ja som mala ale málo mlieka a tak malá jedla každú hodinu a pol, max dve. Takže bradavky dostali riadne zabrať... Pri druhej ma už vôbec neboleli...
Mala som bradavky citlivé celý čas, co som kojila, tj rok, musela som mať kvôli tomu vždy podprsenke tie kojace tampóny. A na odreninky atď som používala Lansinoh lanolinovy krém.
Asi záleží aká bolesť to je, neviem čo ti poradila LP, no skúsila si citrovital a vitamín B6?
Ženy, ďakujem vás všetkým za reakcie! Povzbudili ste ma, že nemusím niečo nutne robiť zle 🙂
@lajlla aj ja odporucam lanolin (ja som mala od multimam - a od nich aj hojive naplaste, to bola moja poistka pri prvom aj pri druhom) ... ja som pri prisati prve tyzdne doslova kvikala. ale potom to preslo. pri druhom dietati som uz preventivne nakupila tie lanoliny - ale to uz bradavky ostali nejake silnejsie, zvyknute a nebolo treba.
@lajlla môžeš mat stále poranené bradavky keď ta boli samotné prisatie a bradavky sa ti nemôžu ničoho dohtknut. Ja som toto mala pri druhom synčekovi hnet v pôrodnici mi spravil na obidvoch bradavkach riadne ragady. Techniku pristátia aj sania sme mali hnet na jednucku len žiaľ moje bradavky nezniesli jeho silný ťah 😅. Popravde trápila som sa 6 alebo 7 týždňov a skúšala som hádam všetko. Až potom som objavila takzvané naplaste od multi mam a stal sa zázrak. Do týždňa má prsia prestali bolieť a kojila som s radosťou synček sa sám odstavil keď mal rok aj 3 mesiace 🙂. Takze za mna 100% záchrana pred bolesťou sú naplaste. Kukni presne na nete ako sa volajú lebo ja si to už nepamätám a viem že v lekárni mi ich objednávali a stali okolo 20€ s tým že je ich tam 10 ale ja som každú jednu rozstrihla na polovicu lebo sú dosť veľké.
Ženy, tak najnovšie mám zápal alebo upchaný mliekovod 👍 ... čo viac si priať 🙄
@lucy0807 Ahoj a prosim ta, boleli ta pocas celeho kojenia, ci len pri prisati?
@lajlla ahoj. Je super, ze si to nevzdala. Ano, dojcenie obcas boli - aj mna, dojcim 14 mesacnu velkacku, ktora pri tom cvici jogu, natahuje mi prso aj 20 centimetrov a tie zuby(15 kusov), no ... 😂
K veci - kto kontroloval uzdicky?
Z mojej skusenosti - U nas sa to utriaslo cele asi po 2 mesiacoch.