Ahojte čomu sa v strave vyhnuť aby dieťatko nemalo koliky, bojím sa čokoľvek zjest že ju bude bolieť bruško. Ak mate nejaké receptiky sem s nimi. Aj polievočky nejaké ak poznate. Ďakujem
Podľa mňa môžeš zo všetkého trošku - aj Ty potrebuješ mať všetkého dosť. A koliky majú aj detičky kŕmené umelým mliečkom, takže to nie je len od stravy. Pripadne keď ho bude z niečoho nadúvať alebo sa vysype, zistíš sama a nebudeš potom jesť.
nie dzus, nie kapustu,hrach a ine teba nadjimajuce potraviny -dietatko moze mat krce
ja som si varila vajickovu zaprazenu polievocku...
ja som si dala kusok melonu /bolo to v lete/ dcerka mala tyzden hnacky a problemy s bruskom
@mia_ko ahoj, píše ti laktačná poradkyňa. Jedz, čo sa ti žiada. Jedlo neovplyvňuje kvalitu mlieka ani možnosti koliky u dieťaťa. Ak však mama nepatrne sa prepchá trebárs kapustnicou 🙂 tak je zdutá, plná plynov 😉 no a nie je jej dobre... komuže už je dobre, keď je plný plynov...? 😒 – Takže svoj nanič pocti prenesie na dieťa... Toto býva dôvod nespokojnosti bábätka a aj kolika s tým môže mať do činenia. Koliku takisto spôsobuje niečo čo nesedí úplne dobre bábätku pri dojčení. Najmä to býva prisatie alebo poloha. Zaklonená hlavička pri dojčení znamená lepšie dojčenie a takisto kvalitné široké prisatie znaemná dobré dojčenie. Bábätko po nadojčení chce pokarčovať v kontakte s mamičkou a ak ho nemá, alebo je separované, necíti matku, tak plače alebo vôbec nevie zaspať, teda bdie a takéto stavy končia tzv. kolikou. Treba dieťaťu pomôcť zaspať, napr. na prsníku. Ten je aj na to. Nevadí, ak by pri tom opäť salo. Ak to je ho burško už nezvldáne, tak časť z toho jednoducho dá von – vygrcká. Výgrckov sa netreba obávať, múdra príroda ich ustanovila práve na to, aby sa brušku preplneného mliekom, mohlo uľaviť 🙂 Kontaktné rodičovstvo sa tomu hovorí – čo spôsobuje pohodu dieťatka a "bezkolikovosť". T.j. prisatie, dojčenie na požiadanie a na to, aby to mamička zvládla, veľmi dobre pomôže šatka na nosenie dieťaťa. Možno aj iný nosič, ale šatka vyhráva, pretože dieťa je krásne obtočené okolo mamičky, je mu dobre (ako v maternici 😎 – a tak dobre prosperuje, je pokojné a dobre sa dojčí. ˇSatka nielenže podporuje dojčenie, ale pomáha relaizovať to, po čom dieťa baží. Chce byť nosené, chce to veľmi. A je lepše nosiť v šatke ako na rukách. V šatke necíti mama jeho hmotnosť na svojich rukách... Dojčenie, nosenie dieťaťa a spanie spolu sú tri atribúty vytvárania vzťahovej väzby medzi matkou a dieťaťom, čo je základ pre zdravý psychický vývin dieťaťa. To podporuje aj kontakt "koža na kožu". Je fajn aplikovať ho každý deň. Dieťatko iba v plienek a ponožkách je položené na holé matkino telo, tak, že halvička leží pod prsiami mamy. Môže sa tam upokojji, no aj prisať zhora. Najmä, ak mamička má viac mlieka, môže sa komfortne nadojčiť. Na záver: uváž: kedysi ženy rodili aj 5-10 x za život. Takže možno aj 15-20 rokov buď práve boli tehotné alebo dojčili. Takže by sa mali 15-20 rokov vyhýbať strukovinám, zelenine na "k" alebo orechom či... register podozrivých potravín je trápne dlhý... Záver: jedz, čo sa ti žiada, s mierou. Ako človek vnímajúci blahodarný vplyv surovej zeleniny na naše telo ti ju propagujem. Jedz ku všetkému (k pudingu nemusíš 😀 – kapustový šalát, surová kapusta je veľká priateľka všetkých našich žliaz v prsníkoch 🙂 😎 a ešte aj pdoporuje zásadité prostredie tela, ako aj trávenie. Držím ti palce, pozdravujem, Alena BA
Ahoj, kym som pozerala na internete, ze napriklad : "horčica a dojčenie.." alebo paradjaky a dojčenie, začalo mi preskakovať...))ja som mala zapchu a moje dieťa hnačku!
ja som plnne dojčila 7 mesiacov, mala ma rok a ešte stale sme na dojčení 3 krat do dna, je to už síce pre jej uspokojenie, ale vidim, ze ma v puse mliecko, je pokojna a ja si vychutnavam ako sa ku mne tuli, ako spolu zaspime..
Mne sa osvedcil recept: vsetko s mierou, male mnozstva.. Zo zaciatku som nejedla strukoviny ani citrusy a kapustu..potom asi po 4-5 mesiacoch veku babatka som si pridala do jedalneho listka aj to a nic sa nestalo...raz som citala studiu, aj o tom co pise "emocia", ze to nie je o strave,ale o spravnom prisatí, deti maju koliku, lebo nevedia správne dojčiť...zena ma jest pravidelne, venovať sa dojčeniu hlavne v hlave... a nie čakať, že či má málo mlieka a predé, silné a podobne. Dojčenie je o kontakte, je to super vec...
Na internete su tak protichodné informácie o strave že až... prišla som na to, že vlastne nič nemôžeme jesť.
Jesť treba výživne, pravidelne, alebo v rozmanitosti - striedmo. Nikdy som nesmela byť hladná a smädná, to bola jediná moja situácia, kedy som vedela, že budem mať dojčenie častejšie.. ak som sa správne a včas vždy najedla, citila som ako je babatko spokojné... nikdy mi netieklo mlieko po bruchu...prsia sa mi zacali nalievat podla potreby babatka... a tiez to nie je pravda, ze ked su naliate, mas dost mlieka a podobne.. ja som dojčila aj kazdu hodinu a no a co. aj v nosici...aj na svadbe som bola s malou.. a moje dieťa spalo celu noc...vsade som ju dojcila...aj od smadu... necakala som tri hodiny.. vsadial s nami bola..
Vsetko je o tom ake dieta je..ja som si predsavzala a stotožnila sa s tým, že budem počuvať potreby dieťaťa a nič nie je dolezité...už papa aj UM a az mi je smutno za tým, že musim ukončiť aj to obcasne dojčenie z mojich zdravotných dovodov, pretože musím brať opať silené lieky na liecbu chrbtice...
Precitala som vsetky témy na MK o strave, vsetky portály pre dojčenie.. ale vratila som sa k vlastnej intuícii a moja dcérka nemala ziadne koliky, ani antibiotiká, je to pokojné dieťa....
odporučam ti nejake clánky o kontaktnom rodičovstve, raz mi to poradila jedna pani z MK a tym som ukoncila hladanie clánkov o strave počas dojčenia, a nelutujem...
Držím ti palce!!!
ak sa uz nepodari niektorej dojčiť, tiež nevadí, niekdy sa to nepodari. ja som natrafila na super sestričku laktacnu v porodnici, a dve deti pred tym, ktoré mam, som som vobec nedojčila, mozno tyzden, a preto, lebo som to nevedela správne a nemala som vtedy k tomu vztah...tiez som pila pivo, racsovu polievku 5 krat dennne, vtacie mlieko a podobne...dnes viem,ze toto vobec nefunguje...teraz - zjedla som aj majonezovy salat, s mierou na vianoce a nic ziadne koliky..
Dojčím ju pokojná, správne a tak casto ako chcela.
Tolko moja skusenosť. pekny dnik.
Všetko možeš spapať, ale s mierou len 1% stravy ide do mliečka takže všetko, ja som jedla všetko a žiadne koliky
Ja som zo zaciatku (mozno prve dva tyzdne) jedla velmi opatrne a postupne som zavadzala dalsie jedla. My sme s kolikami problem nemali, ale napriklad, ked som zjedla cokolvek paradajkove, tak maleho strasne bolelo brusko. Kojim doteraz a pred tyzdnom som zjedla koliesko ananasu a maly sa vyhadzal. Alebo este ked mal par mesiacov som tiez zjedla nieco , z coho sa vyhadzal. Cize podla mna, jest postupne vsetko s mierou a tak, aby si v pripade nejakej reakcie vedela, z coho bola.
A ešte sa spýtam, detská doktorka mi zakazala papriku a karfiol že s toho naduva....Síce mne s karfiolu nič nie je ale s papriky mi je niekedy zle.... A čo sa týka sladkostí? čo môžem a čo nie...viem že čokoladu by som vobec nemala možem sladké nehradiť vanilkovými napolitankami?
@mia_ko ja som karfiol jedna na kvanta a v pohode a z papriky sa mi dost dlho "odfukuje," tak tu som skusila az asi po 3 mesiacoch. No a sladkosti je ina kapitola. 😀 z cokolady praveze malemu absolutne nic nebolo a jedla som jej potom fakt obrovske mnozstva. Nikdy som cokolady tolko "nezozrala" ako v prvych mesiacoch kojenia 😅 moja rada je jedina: vyskusat postupne vsetko, najprv po malych mnozstvach, sledovat reakciu dietatka a podla toho jest alebo nejest tie potraviny.
jedz vsetko! ziadne specialne recepty nie su potrebne.
ja som sa snazila davat si pozor na jedenie.. ale myslim ze kolikam clovek moc nezabrani..pridu clovek ani nevie ako.. a odidu tize tak nejako 🙂 nam velmi pomohli na koliku kvapky Coliprev s enzynom laktaza...po vlastnych skusenostiach s kolikujucimi dvojickami urcite odporucam 🙂
@lundadno ahoj, milá dvojičková mamička 🙂 – je skvelé, že riešiš takto dopredu. A áno, určite si zakúp šatku a aj jednu pre ocinka bábätiek, môže nosiť aj on večer, keď príde z robotky, naviaže si nadojčené bábätko a ono bude v pohode 🙂 A ockovi sa to tiež bude páčiť 😎 Počas dňa, keď budeš na nich sama, tak je veľmi výhodné striedať naväzovanie do šatky. Naviažeš si jedného a on sa tam dojčí, toto je veľmi významný pomocný faktor šatky, že dieťatko sa tam nadojčí a potom spokojne zaspí. A toho druhého si dáš tak, aby bol veľmi blízko vás, tam, kde ste vy, má byť aj on. A potom zas striedačka, výmena. Tvoa dcérka tiež môže naväzovať, aj jej sa to bude veľmi páčiť 😀 Nadojčené dieťatko nemusí byť nevyhnutne na mame, rodinný príslušník je dobrá alternatíva. K dojčeniu: Celkom určite odporúčam vankúš na dojčenie, netreba ten dvojičkový špeciálny, stačí ten veľký bežný, s guľôčkami, dobre bude slúžiť. Ak mi napíšeš na mail, tak ti dám ešte širšie rady ohľadom zjednodušenia dojčenia (sú aj iné výborné polohy) a tiež logistiky života s bábätkami. Držím vám všetky prsty, užívaj dni, ssrdečne pozdravujem, Alena poradkyňa BA
Ahoj, ja si myslim, ze mas papat, co potrebujes. Ved na tu stravu sme ich ucili cely cas v brusku. Malinke bude mat koliky prve 2-3 mesiace zo vsetkeho/moj nazor. Postupne si crevka babatka zvyknu.