Zaciatkom decembra budem rodit a chcela by som vediet co nemozem jest ako kojacia matka poradi mi niekto??
ja by som vylucila kapustu, cudzokrajne ovocie, orechy, korenene (okrem napr. sladkej papriky), ...
@karle17 tu su dobre rady+ dole na stranke najdes aj linky na vselico ine http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
Ja kojim, nejem len to, co robi zle mne, z coho je mi tazko. Pri synovi som jedla pomaly len sunku a pecivo. Som sa vsetkeho bala a teraz to neriesim. Jem vsetko a nemame ziadny problem. Mozno je to aj o psychike, neviem.
Viem, ze to pre vas ako prvorodicku bude zniet priam strasne, ale ozaj system pokus-omyl je ten naj. Pri synovi som pomaly suche rozky a pri dcerke som to uz nejako neriesila, akurat co som citrusy, jahody, nafukovacie veci nejedla alebo len minimalne. Netreba sa oberat o vitaminy, ked by dietatku jedla neskodili. Dokonca, ked som jedla cesnakove hrianky, malej chutilo mlieko ovela viac ako obycajne 😀.
@karle17 Z vlastných 4 násobných skúsenosti viem, že treba papať všetko s mierou a sledovať seba aj dieťatko. Tak ako ti to tu už písali pokus a omyl. Som tiež ako prvo rodička jedla len za-pražené polievky a chlieb s maslom. Všetkého som sa bála. A to bola chyba. papaj všetko na čo máš chuť, len s mierou. držím palce zdarného pôrodu a skvelých materinských inštinktov pri výchove bábätka. Veľa zdravíčka prajem.
presne ako píšu vyššie, tzv. "obmedzujúce a zakázané potraviny" sú dávno prekonané, ak chceš mať kvalitné mlieko a dostatok vitamínov pre bábo aj seba, treba postupne skúšať a pridávať všetko, a sledovať bábo. Ja mám 6 mesačnú dcérku a jem úplne všetko, vrátane surovej kapusty, citrusov, strukovín a nikdy nebol žiadny problém. Pridávala som potraviny postupne, a treba zvážiť aj genetickú výbavu a alergie v rodine. My nie sme alergici tak som si povedala, že ani naše dieťa nemá prečo byť alergické, takže určite aj psychika zohráva svoju úlohu. Samozrejme niečo iné to je pri deťoch, ktoré majú koliky, tam treba pridávať nejaké probiotiká, výborná je biogaia a po prekonaní kolík stravu obohacovať.
kamarát povedal, že je to o zvyku.
@lussy23 čo je o zvyku????????....kamarát kojí? 😲 ....oooooch lussy,lussy 🙂
ahoj ja som prvy mesiac jedla len jedla ktore boli solene a tiez jedla ktore nam v porodnici nedoporucili...bola som prvorodicka....potom som postupne zavadzala vsetko a malemu nic z nicoho nebolo takze jem vsetko....samozrejme nejedla som este citrusove plody ako mandarinky pomarance atd...ak jem nieco co som este nejedla tak si dam toho radsej menej a pockam si ci mu nieco nebude....ale ako pise
@tinka9000 treba prrrrridavat postupne a sledovat ci babatku nieco nie je..
ja v pohode večer zládujem polovicu pomela, grep, pomaranč a mandarínky a malá je spokojná🙂) Do určitej miery je to o zvyku, treba dieťa "zvykať" aby nebolo príliš citlivé. Podľa mňa je to super základ ako predchádzať alergiám. Ja už neriešim vôbec ani kapustu, cibuľu či cesnak, už ma ani nenapadne rozmýšľať či niečo "môžem", lebo viem, že môžem už všetko a je to dobré pre mňa, aj pre malú, priberá ukážkovo nadpriemerne a nemá žiaden problém.
@miskakyska nie. ž eje to o zvyku, že to dieťa si musí zvykať. matka by sa nemala v ničom obmedzovať. to je jeho názor. že potom je zbytočne veľa alergií, hovorí kamarát. myslelel to tak ako povedala @tinka9000
Mozes jest uplne vsetko, neda sa vopred povedat, na co moze Tvoje dieta reagovat. Paradajky, kapusta, citrusy, strukoviny - to je blud, ze sa to nemoze, lebo je to "alergen". Vazne, musis vyskusat, inac nezistis. Niektore deticky prejavia horsiu znasanlivost niecoho, niektore absolutne nemaju ziaden problem s nicim. Takze si uplne, ale uplne zbytocne budes vyrabat stres s tym, ze co smies a co nie. Teda hlavne jedz kvalitnu stravu, to je jasne.