V necelych 3 mesiacoch mi vramci 3 dni zmizlo mlieko vytiahnem odsavackou par kvapiek aj prsia sa zmensili. Hned na to prisla menstruacia - skusam odsavat, caj pit, rascove polievky a nic sa nelepsi. Aj predtym som mala malo dokrmovala som ale aspon polovicu mala mojho teraz takato katastrofa, malej sa hned zhorsil reflux. Je to definitivne? Poradte ci je este mozne rozbehnut dojcenie?
@upam mliečko Ti nezmizlo, množstvo odsatého MM nehovorí nič o tom, kolko MM je v prsiach..Prsia môžu byť stále splasnuté a MM tam je..Zavolaj si čo najskôr laktačnú poradkynu, ukáže ako inak dokrmovať /predtým si to asi robila fľašou a postupne sa Ti znižovala tvorba MM/...polievky, čaje je tak 5 % ný úspech zvýšenia tvorby, treba zlepšiť celkovo "techniku dojčenia" /prisatie, časté prikladanie, prikladanie na požiadanie, nekazenie si tvorby MM cumlíkom a fľašou a pod/...a na to už asi potrebuješ odbornú pomoc.. 😉
kontakt http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dost-...
@upam Rob to ako doteraz, najprv dieta nakoj a potom dokrm. Vobec si s tym nelam hlavu, ak si definitivne prisla o mlieko, je najlepsie sa s tym zmierit a nestresovat sa, prip. neminat energiu na nieco, coho vysledok nie je zaruceny. Takze nakojit, dokrmit, a prip. zmenit UM - su take na reflux. Drzim palce a netrap sa, snaz sa s tym co najskor vysporiadat, spravila si co sa dalo. Neboj sa, dietatko bude zdrave a este mozno objavis vyhody toho, ze uz nemas mlieko...
@upam ja som mala mlieka habadej, ale odsavackou som odsala tak mozno pol deci, takze to neznamena, ze nemas mlieko, tiez odporucam kontaktovat laktacnu poradkynu, problem bude najskor v technike dojcenia, urcite ti poradi a bude sa to dat este zvratit, ale ako pise @lilitela, ak by to nevyslo, nebude to ziadna katastrofa...
@lilitela neber to v zlom, ale neminat energiu na nieco coho vysledok nie je zaruceny? Aj ja si myslim ze spokojna mama = spokojne babatko ale myslim si vyvinut usilie na udrzanie dojcenia sa naozaj oplati 🙂
@saskabodka Neberiem to v zlom, ale viem, ze mam tychto skusenosti viac, nez ktorakolvek ina mamina na tomto fore. Co som ja vsetko porobila, aby som si zachranila laktaciu, v idealnom pripade zvysila, kolko casu, nervov, frustracie a v neposlednom rade penazi som minula, a vysledok sa nedostavil. Dnes uz viem, ze vyvinut usilie samozrejme treba, ale vsetkeho s mierou. Ja som bola (a bohuzial pod vplyvom roznych rad a momentalneho trendu dojcit) tym uplne posadnuta, pretoze som mala pocit, ze zlyhavam ako matka, ved predsa dojcit moze kazda... Skoda, ze som sa nedala skor do pohody a ako vravim, neinvestovala energiu a pozornost radsej do tisicich inych veci. A bola som podobny pripad ako @upam , uz od zaciatku som mala tu laktaciu slabu.
@upam Ahoj, píše ti laktačná poradkyňa a ako taká ti radím: ak používaš cumeľ na upokojenie dieťaťa, odstráň ho. Dojči na požiadanie, kedy dieťatko chce, ale kým nebude laktácia naspäť, treba jej k prisatiu dať dokrm cievkou, resp. laktačnou pomôckou, to sa vytvára z fľaštičky a z cievky CN 01. Na to potrebuješ proadkyňu alebo môžeš osloviť aj mňa, telef. ti podám návod. Buď s dieťaťom v tesnom fyzickom kontakte, aspoň raz za deň v kontakte "koža na kožu" a obstaraj si šatku, naviaž si ju. To je podpora laktácie a dojčenia absolútna. Bude sa viac prisávať, a tak laktácii pomôže a nielen jej 🙂 Obstaraj si podporu bylinkami – senovka grécka a benedikt lekársky. Môžeš mi zavolať kvôli nastaveniu užívania. Neseparuj dieťa od seba, na posilnie tvorby mlieka je dobré, aby dieťatko bolo v tesnej blízksoti s tebou, aby sa častejšie mohlo prisávať, teda aby sa aj videla chuť sa prisať, an to musí byť v tvojom dosahu. Bude sa tak častejšie dojčiť, čiže ešte raz: super je naviazať si ho, najlepšie do šatky. Šatkovanie podporuje produkciu MM. Môžeš laktáciu pdoporiť aj jedlom: nie vinea, tá sa už ani nevyrába z hrozna 😒 ale pocitvý hroznový mušt, 4 dl denne, ovsené vločky, 2 PL denne a tiež babská rada: čierne pivo, kúpiš ho aj bez alkoholu. Držím palce! poradkyňa Alena BA
@lilitela presne to je problem ci ist do dalsieho trapenia dietata aj seba lebo v kazdom pripade budu place na ktore neviem ci mam energiu a skor by som prijala nejaky "zazracny liek" nie to co uz asi viem ze ju mam prestat krmit z flasky a pod. Ona ma aj reflux je z toho ze sa zle citi strasne precitlivele uplakane babo ani na zachod od nej casto pol dna nemozem, strasne malo spi takze som cely den okolo nej utisujem nemozem sa od nej pohnut hned place a uz padam od unavy este zhorsit to asi nezvladnem. Hlavne ked ako pises nie je isty vysledok. Dufala som ze niekto napise nieco co neviem jednoduche ucinne ale to asi neexistuje. Len by som velmi chcela aby dostala co potrebuje a je mi z toho smutno ze jej to neviem dat
@emocia s cumlom je to tazko mala skoro stale place a bez cumla nezaspi, resp. spava mi dokopy 2-3 hodiny za 12 hodin cez den a vnoci sa budi po 2 hodinach potom krmenie hodinu uspavanie ona sama zaspat nedokaze vracia sa jej zo zaludka mlieko to ju budi a potom sa skrabe od nervov po hlave a tak dookola. O cievke viema je mi luto ze som nevedela v porodnici kde mala dostala flasu a odvtedy sa velmi malo pricucla bol plac a krik az do povracania musela som ustupit nechat ju cucnut oklamat cez dudel rychlo prso a potom ked sa po chvili pusti odsavat a tak jej dat takze sa bojim ze aj cievka bude problem uz sa rozculuje aj na upchaty dudel na flasi. Satku mam aj som ju nosila na kojenie to nepomohlo ale je to fajn na uspavanie, no teraz sa mi v satke povracia lebo si tlaci na brusko. O blizkosti je to tak ze je so mnou skoro stale, ci uz na rukach alebo ma na sedacke spraveny polohovany peliesok vedla mna ked uz ruky bolia. Neviem co dalej myslim ze mala ani ja nie sme v kondicii k este vacsiemu trapeniu hoci mozno s celkovym dobrym vysledkom.
@upam mlieko si ucite nestratila uplne-vacsinou este niekolko mesiacov po ukonceni laktacie by si bola schopna vyltacit kvapky..cize mieko tam je..zvysit mozes klasicky-castym prikladanim a potom este branim urcitych liekov ako domperidon-na predpis,ale mnohe mamicky si chvalia,ze velmi ucinny, pootm klasika ako senovka grecka-mam vlastnu skusenost, treba postupne zvysit davku aby babo nehnackovalo, ale mne uz za 24 hod sa zvysila tvorba...pouziva sa len na preklenutie tej krizy.....potom napr benedikt lekarsky, biela vinea ,ricinus communis -homeopatikum,treba sa ale poradit o davkovani a sile, lebo r.c. sa pouziva aj na zastavenie laktacie..
dovod straty bolo zrejme porusenie vazby-dopyt tvorba, toto sa stava,ked sa babo dokrmuje inak ako materskym mliekom..pises, ze si musela teda dokrmovat, bolo dovodom slabe priberanie,alebo stagnacia ci chudnutie.alebo nepokoj baba?ten nepokoj moze byt viazany na reflux..
inak vek 3 mesiace je dost prelomovy, mnoho mamiciek vtedy pocituje 1.laktacnu krizu,je to asi prudkym rastovym spurtom, babo je viac hladne ako obvykle, a mliecko hned nevystupy, chvilku to potrva, tak sa jeduje, place. az pokym sa nezvysi tvorba..ale ty pises, ze si si malo vytiahla,hmmm--pumpa nie je ukazovatelom tvorby mlieka, su zeny co dojcia v pohode a malo vytiahnu, su zeny co raz vytiahnu malo, inokedy vela, potom zasa malo..a ani velkost prsnikov-moze to byt,ze sa ti uz nenalievaju,lebo uz nastala rovnovaha, tvoje telo uz vie kolko vyprodukovat podla dopytu..ale toto je normalen po 1.mesiaci..
a este jedna rada, laktacnu krizu by malo dietatko bez nejakej vahovej ujmy zvladnut max 3 dni, potom uz treba aj dokrmovat..
@upam ahoj ešte raz. Určite by prospelo dať celý váš stav do poriadku. Možnosti tejto komunikácie, žiaľ, však neumožňujú skutočne komplexne poradiť. Chce to osobný zásah. Nikdy nie je neskoro veci napraviť. Opakujem: Nikdy nie je neskoro. Každopádne je to natoľko závažná situácia, že je potrebné vidieť, nemožno mať ambíciu takto mailom dávať veci do poriadku. Navyše tu je tak veľa vyslovených názorov a v jednej reakcii aj tri tipy na dôvody problému... že to ešte môže pomýiť. Tu by nemalo ísť o to, aby si z týchto ráda podumala nad tým čo asi tak... je na vine problému a čo ďalej s tým, čo si z týchto rád vybrať. Iba poradkyňa s praxou dokáže pri osobnej návšteve reálne a účinne pomôcť a dať rady ako postupne zmeniť situáciu nielen zvýšením laktácie, ale aby poradené prinieslo stabilitu a aj porozumenie tebe, mamičke, aby si vedela o koncepte, ktorý zabezpečí stabilitu dojčenia, laktácie a komfort, spokojnosť dieťaťa a aj teba. nejde tu iba o jedlo, mlieko, laktáciu, dojčenie. Ide tu podstatne o váš komfort, o váš pekný spoločný život. Bylinky naozaj môžu pomôcť, nie sú však samospasiteľné, potrebuješ k reálnemu zvládnutiu a náprave tejto situácie – podľa môjho názoru – zmysluplné, koncepčné rady a postupy nielen na návrat laktácie, ale najmä pre zmenu života s bábätkom v tom zmysle, aby sa ono upokojilo za tvojej pomoci v každej situácii. Aby si dostala vhľad čo dieťa potrebuje, určité nástroje, teda aby si vedela o možnostiach, spôsoboch ako mu ulahodiť, čo je de facto aj cesta k návratu laktácie okrem byliniek a podpory jedlom. Som si vedomá zjednodušenia, ktoré maillová komunikácia prináša a môže to byť zradné, ba veľmi tenký ľad. Preto končím s poukazom na to, že skúsená, empatická a trpezlivá poradkyňa, za ktorú sa hádam môžem pokladať, môže byť vo vašej situácii naozaj zmysluplným vkladom. Zváž. Nazri na moje weby do referencií. Rada ti prídem pomôcť. Pozdravujem ťa aj tvoje bábätko, Alena BA.
@upam
@upam Podla toho co pises, uz si v takom stave, ze dalsie neuspechy ta mozu este viac podlomit. Pozri, ja som mala 2 laktacne doma, dodrziavala tie senovky, satkovala, dokonca brala aj ten domperidon, od malej som sa rovnako nepohla ani na zachod, cievkovali sme. Jediny rozdiel medzi nami dvoma je ten, ze zatialco tvoja mala evidentne flasku prijala, moja flasu aj cumel apriori odmietala a bola nonstop na prsniku, a co by som dala za to, keby aspon na chvilu ma pustila a dala mi vydychnut. S tou cievkou som sa "trapila" mesiace, a poviem ti, hlavne v noci to bolo o hubu. Na ten reflux ozaj odporucam speci mlieko, porad sa este s pediatrickou a vraj pomaha mierne zvysit lezadlo, ale to asi vies. Ale niektorym detickam ani to nepomaha. Inak ja som tiez cakala, ze mi niekto poradi nejaky "zazrak". 🙂 Neviem, ci malu dokrmujes do syta. Ak ano, tak skus je dat napit iba tak do 2/3, aby nemala uplne plne brusko a radsej jej dat o tretinu casu skor, teda ak by si jej davala kazde 3 hodky, tak radsej kazde dve. Mozno sa ti to osvedci.
Mne na psychiku pomahalo vela citat podobne osudy. Najdes nejeden prispevok, kde pise mamina, ze jedno babo vyhradne kojila a druhe musela dat na UM, a cuduj sa svete, to na UM je omnoho zdravsie a tak podobne...
Častejsie prikladaj, to je len kriza, rozbehne sa to 😉
mozno aj azto,ze ti prisiel menzes mas pocit,ze si mlieko stratila,ja to mavam kazdy mesiac,myslim,ze sme uz dokojili a kojim doteraz,mne pomohlo pitie vinei,vela som prikladala a este som aj odsavala a mlieko sa rozbehlo,tiez som s tym mala na zaciatku problem,hlavne mysli pozitivne ked chces kojit,budes kojit,len si ver,drzim palce
@emocia ovsene vlocky ma pripravili o mlieko, raz som si ich pripravila neprevarene a 3 dni som mala bolesti a krce neunosne, potom mi uz len tvorba klesala. dajte si pozor ti co ich nevedia stravit
@upam skus vygooglit suplementor alebo tusim dojcenie cievkou? babo paba UM z cievky nalepenej ku bradavke, takze tak stimuluje tvorbu mliecka