Strata mlieka v dôsledku odsávania

hviezdickka
9. aug 2016

Ahojte. Malicky ma 8 tyzdnov a uz 7 tyzdnov odsavam mliecko. Zo zaciatku som ho mala dost (v chladnicke som mala vzdy 500 - 700 ml) no posledne 2 tyzdne je to velka bieda ☹ v chladnicke mam tak 150 - 200 ml, co staci na max. 2 davky pre maleho. Odsavam kazde 2-4 hod, podla toho ako sa da. Ked som s malym sama doma, je to velmi narocne.

Mozem nejako este ziskat mliecko? Odsavam kvoli bolesti - mam mykozu + neviem si maleho spravne prilozit k prsniku.

Dakujem za vasu pomoc.

hviezdickka
autor
9. aug 2016

citala som forum, kde zeny pisali, ze odsavali aj 6 mes alebo az do 1 roka

levica23
9. aug 2016

Najlepšie by ti poradila laktačná poradkyňa. Kontakty nájdeš na mamila.sk. Inak na tejto stránke nájdeš aj video návody ako správne bábo priložiť a mnoho ďalších informácii o kojení. A tvorba mlieka sa dá zvýšiť bylinkami. Kúp si senovku grécku a benedikt lekársky. Sú vo forme tabliet a myslím, že sa užívajú 3 krát denne po 3 tablety z každej. Kúpiš ich v lekárni. Účinkujú už po 12 hodinách od začiatku užívania. Ja som ich brala počas kojenia pri oboch deťoch keď som mala pocit, že je toho mlieka málo a veľmi mi pomohli.

kllamarka
9. aug 2016

@hviezdickka Ja ti len chcem pogratulovat, ze si to vydrzala 7 tyzdnov. Sama som to vydrzala 4 tyzdne a mlieko odchadzalo.
A som dodnes presvedcena, ze to bolo hlavne koli neskutocnej unave a obety, ktore som musela navyse obetovat odsavaniu.
Ja osobne som skoncila po mesiaci na UM, ale dcerka je krasna, zdrava, sikovna. 🙂
Ak sa da skus viac odpocivat (verim, ze to skoro nemozne pri odsavani). Na tvorbu mlieka treba byt v pohode, bez stresu.

mima283
9. aug 2016

No mne nepomohlo nic. Zaprazane polievky, vela vody, melta, mliecne vyrobky, senovka, benedikt, nejake rhicinum ci co to bolo. Absolutne nic...ale mozes nieco z toho vyskusat tebe mozno zaberie

mima283
9. aug 2016

@kllamarka ja som maleho kojila tiez cca mesiac len a je zdravy ako buk 😊 ja som aj kojila a ked som nekojila som odsavala a este aj dokrmovala um uz som bola zrela na prasky 😄

hviezdickka
autor
9. aug 2016

dakujem. ano, som s jednou LP z SVK (zijem v zahranici) v kontakte, velmi mi pomohla. aj videa mi poslala, aj som sama na nete studovala, bohuzial, maly nie je spravne prilozeny.

mam aj laktacnu, co chodi ku mne domov, no ona mi tvrdi, ze je maly je prilozeny spravne - viem, ze nie je.

2. den pojedam benedikt + senovku, no nevidim zlepsenie. bylinky som jedla aj 2 tyzdne dozadu, no prestala som, lebo mlieka bolo az az.

kllamarka
9. aug 2016

@mima283 No vidis...kazde telo ma ine hranice. Moje proste nezvladalo unavu a neskutocny stres z toho. Jednak som sa uz sama o sebe bala, ze pridem o mlieko a plus do toho nonstop spankova deprivacia. Celkovo ja stres velmi zle znasam aj bez kojenia, takze v mojom pripade sa ani necudujem..

hviezdickka
autor
9. aug 2016

dakujem dievcata. ja som z toho odsavania tiez zrela na psychiatriu. vsetok volny cas co mam (a to ho nemam skoro vobec), som nalepena na odsavacke

ked sa tak zamyslam nad tym stresom a oddychom. v case ked som mala vela mlieka, boli u nas moji rodicia a velmi mi pomahali. bola som oddychnuta, mohla som v klude odsavat. pokles nastal po ich odchode. som unavena, to sme vsak asi vsetky a mam stres, ci budem mat co dat malemu papat, az bude hladny. mam v hlave len mlieko, odsavacku, mililitre, pocet flasiek a kolko je hodin, ci uz nie je cas sa odsavat. moze toto skutocne sposobit stratu mlieka?

ja sama som bola kojena prve 2 mesiace a som zdrava, bez alergii. nechcem to vsak vzdat, chcem dat malemu svoje mliecko

michala.s
9. aug 2016

Ja som mala elektricku odsavacku pozicanu zo zdravotnickych potrieb, bola na obe prsia naraz a bola naozaj vyborna. Odsavala som kazde 3 hodiny, den- noc. Pre mna velmi dolezite bolo aby som denne vypila aj 3,5 litra vody, vela caju na podporu kojenia a vela vela malinoveho dzusu a samozrejme som sa potrebovala vyspat, co kvoli psychike bolo niekedy velmi tazke a to sa vzdy odzrkadlilo aj na stave mlieka. Ked boli dobre spravy tak som odsala vela mlieka, ked boli zle spravy a nevedeli lekari, ci maly vobec prezije, tak som dokopy za cely den naodsavala tak 300 ml mlieka. Bylinky ani lieky som nejedla ziadne. Maly nemal absolutne saci reflex takze u nas kojenie absolutne nehrozilo, navyse bol vyzivovany cez nosogastricku sondu. Taketo stavy som zvladala 2 mesiace, potom sme sa dozvedeli velmi zle spravy a mlieko odislo uz uplne, moj mozog to vzdal nadobro

stanulienkat
9. aug 2016

strata mlieka v dosledku odsavania urcite nie je. Skor sa tym podpori laktacia. Okrem inzch veci treba vela tekutin pit a jest vela ovocia a zeleniny. Drzim palce

anetkaadamko
9. aug 2016

ja som odsávala 21 mesiacov.....a pri druhom asi 4 mesiace a nakoniec som ho "zlomila" aspoň na ľavokojenie 🙂

jeemima
9. aug 2016

@hviezdickka ja som odsavala 2 mesiace (deti boli v inkubatore) pomoholo odsavat pravidelne (aj v noci) cez den kazde dve hodiny v noci kazde tri), mat poriadnu odsavacku (skusila som asi vsetky a odsat mi slo jedine s medelou - piestovou ) a po case mi to lepsie islo odstriekavat prstami a odsavacku som uz ani nepotrebovala....potom som uz deti kojila ale odsavat som kvoli velekmu nadbytku musela aj tak do roka. neboj da sa to ;) inak myslim ze v 6 tyzdnoch prisiel taky stop ze asi tzyden som zrazu mala malo mlieka no po tyzdni sa to naspat rozbehlo. drzim palce

seahorse27
9. aug 2016

Ja som odsavala 7 mesiacov a bola by som aj dlhsie, keby som to sama nestopla...mne sa mlieko tvorilo uplne normlane. Ked chces, aby sa ti tvorilo viac, musis odsavat aj v noci najmenej kazde 4 hodiny a cez den kazde 3 hodiny.

hviezdickka
autor
9. aug 2016

dakujem dievcata, potesili ste ma, ze problemom nie je fakt, ze odsavam. kazdy komu som povedala, ze odsavam, mi vzdy vravel, ze stratim mlieko, tak som si myslela, ze ta chvila uz prisla

co sa tyka odsavacky, ta je super, tam problem nebudem. mam elektricku odsavacku do zasuvky medela

co mam teda robit, aby som zasa mala mlieko? len sa dat do kludu a nestresovat?

snazim sa odsavat kazde 3 hod hlavne ked je manzel uz doma z prace. niekedy odsavam aj po 2 -2,5 hod. horsie je to ked som s malym sama. niekedy odsavam az po 4-4,5 hod. v noci mam pauzu 4-5 hod. nastavovala som si 2 budiky v noci, aby som aj v noci odsavala kazde 3 hod, no ja ten budik proste vypnem a spim dalej. vacsinou si ani nepamatam, ze ten budik vobec zvonil a ze som ho vypla. parkrat som sa zobudila pol hodinu - hodinu po budiku a sla odsavat a boli aj noci, kedy som sa na ten budik zobudila a sla odsavat, no cez den som nedokazala vobec fungovat. bola som totalne mimo, nevladala som ani maleho drzat na rukach a ked plakal, nedokazala som ho utisit, pretoze som chcela spat a ked som si lahla, tak on plakal vedla mna a vobec som ho nevnimala, len som sa sem-tam prebrala a snazila sa ho utisit. proste k.o.

ukulela
9. aug 2016

@hviezdickka to je vycerpanost a nervy. ja som maleho kojila, na z aciatku som mu davala posledne krmenie UM, lebo uz sa mi nestihali naliat prsia. neskor sa to stabilizovalao a UM nebolo treba. tiez som si aj odsavala do zasoby.
chcem ti len povedat, aby si sa netrapila a nebala malemu dat aj UM. radsej to ako rozfrflane btradavky na cimpr camprkamoska odsavala, ale materske jej vydalo na kazde druhe krmenie. tak striedala materske a UM. odsavala pol roka.
proste ak neidsajes dost, neboj sa, maj v zasobe pixlu dakeho sunaru a budes mat istotu, ze babo nebude hladne. upokojis sa a mozno aj mlieka bude viac.

jankap55
9. aug 2016

Hlavné treba veľa piť. Ja aby som mala dostatok mlieka denne musím vypiť aj 5 litrov vody.

kllamarka
9. aug 2016

@hviezdickka presne ako by si mna opisala. Ono moje dieta nebolo celkovo cez den spave, ja som proste nemala ako si oddychnut cez den napr. minimalne. Muz v praci vacsinou velmi dlho. Nemal mi kto pomahat, takze maximum sil som venovala obriadit dieta..a aspon trochu aj seba.
Takze tie nocne budiky...ze vstan, a chod odsavat kazde 3-4h ma zabijali.
Je to fest rozdiel ako v noci sa budit kazdu hodinu, nevyliezt z postele, dat cecok a spat dalej.
Alebo zashakovat UM flasku a spis dalej 4-5 hod.
U mna neexistovalo 2x vstavat v noci, s tym, ze si pustim odsavacku a nekonecne minuty odsavam. Plus este cez den. Bola som K.O. totalne. Zombie sa zo mna stal.
Preto tiez hovorim, netrap sa zbytocne. Odpocinuta, mila a zdrava mama je 1000x viac ako 2 kelimky odsateho mlieka.

bosoriak
9. aug 2016

@hviezdickka Ja som odsavala vzdy tesne predtym, ako som dala malej pit - proste musela tych 10 minut vydrzat po zobudeni, dostala flasu uplne cerstveho mlieka a co nechala islo do kelimku do chladnicky. Takto som mala nachystane na vecer pred spanim do flasky. Ale uz by som to viackrat nerobila s tym odsavanim, odsavala som 4 mesiace a napriek pomerne bezproblemovemu priebehu som bola na prasky. V 8. mesiaci dostala Sunar a bolo.

Odsavaj podla toho, ako sa dieta budi, nie kazde 2 hodiny. Lebo sa fakt zblaznis od unavy. A naozaj, ak to nejde, tak to nechaj tak. Mamou ta robi vsetko to, co robis pre babo, nielen odsate mlieko.

Drzim palce.

werci
10. aug 2016

Skus homeopatika ricinus communis 5ch trikrat denne 3 gulocky. Mozno aj castejsie, ak potrebujes rychlu pomoc. Mlieko sa tvori najma vdaka saniu babatka, tak by si mohla predsa len skusit este prikladat. Mne pomohol kontakt telo na telo. Dala som si malu nahu na moje hole brucho a ponukala som prsnik. Aj tak revala a nechcela sa prisat, ale asi sa v nej prebudil nejaky instinkt, lebo potom v noci sa mi konecne prisala. Ale mala teda vtedy 2 tyzdne, s vacsim babom neviem, ci to tiez moze zafungovat. Dovtedy som kojila s klobucikom, co je kompromis medzi normalnym kojenim a odsavanim. Ma to velky cumel, takze babo pije akoby z flase a vie si vytiahnut mlieko. Neskusala si?

hviezdickka
autor
15. aug 2016

dakujem dievcata za vasu pomoc a podporu. co sa tyka mliecka, tak uz ho mam zasa "vela". zacala som odsavat kazdu 1,5 - 2 hod ked prisiel manzel z prace a po 2 dnoch som videla vysledok. uz sa zasa tesim, ze mam 4 flase v chladnicke vzdy pripravene.

vody viac nepijem, resp. pijem velmi malo vody, nemam cas a ked ma napadne, ze sa napijem, tak si poviem, ze este radsej spravim to a to a k tej vode nedojdem

ano, odsavanie je na prasky! radsej dat UM ako sa zblaznit. avsak kym sa da, treba s tym odsavanim bojovat, hoci je to tazke :(