Celý život som snívala o tom ako budem niekoľko rokov kojiť. A ako to dopadlo? Keď mala dcéra 3 týždne začala som si všímať, že mám málo mlieka. Začala som aj odsávať, nakoľko som ju aj dokrmovala UM, aby moje telo malo pocit, že stále potrebuje vytvárať mlieko. Teraz má dva mesiace a za celý deň odsajem max 40ml. Som z toho celkom zúfalá. Riešila som to aj s laktačnou poradkyňou, brala rôzne vitamíny, bylinky a ako vidím, nič nepomohlo. Tak som sa rozhodla dnes prestať prikladať a aj odsávať. Cítim sa kvôli tomu strašne, ale ani jednej z nás neprospieva keď som kvôli tomu neustále v strese. Prestane sa mlieko postupne úplne vytvárať?
Bola niektorá z vás v podobnej situácii? Ako ste to prijali vy a vaše okolie?
To že skoro nič neodsaješ neznamená že nemáš mlieko… ja som tiež bola schopná odsať max 40ml, pritom syn si vedel pekne vytiahnuť mlieka koľko potreboval. Kojila som ho do 14tich mesiacov.
1. Spravila všetko pre to aby som kojila, nepomohlo. Nemám žiadne výčitky.
2. Čo s tym má moje okolie? Nič
Ja som tiež stratila 🙂 ja som to prijala ok a okolie ? Ja neviem, iba vtedy som si uvedomila ako sú nepríjemne otázky typu : a ty nekojis ? To prečo ?
Dieťa potrebuje matku, ktorá je v pohode. Super, že si skusila kojiť, je to to najlepšie pre dieťa, ale až po matke, ktorá je v pohode a neni vystresovana kojenim. Takze asi tolko. Nevyvíjaj na seba tlak, ak máš pocit, že to ďalej nejde. Píšeš, že si skusila poradkyňu, vitamíny. Spravila si toho dosť. Užívaj si dieťatko ❤️❤️❤️. Stále rob bonding skin to skin, aj keď sa rozhodneš už neprikladat. Kojenie nie je iba o papani.
Njn...ako viees,ze nemas mlieko? Odsat nemusis nic! Ked dieta taha,mas mlieko. Prikladat a prikladat.Nechapem,preco rovno umele z flase. Vela deti potom nechce tahat.
Chyba bolo prikrmovať a potom odsávať. Tvorba mlieka sa stimuluje dojčením. Čím viac prikladáš, tým viac sa tvorí. Keď dávaš umelé mlieko a malo dojčíš, prestáva sa tvoriť. To, že málo odsaješ, nemusí znamenať, že máš málo mlieka. Ja som si nikdy nevedela odsať viac ako 50 mll a pritom mlieka som mala dosť a dojčila som cez dva roky. Byť tebou, ešte by som to skúsila zvrátiť. Skús dojčiť každú hodinu a nedávať umelé mlieko. Možno sa to ešte rozbehne.
Nepocuvaj nikoho, nenechaj sa vynervovat, maximalne tak svijho partnera, ten by ta mal podporit. Nic si nevycitaj ze si mohla mozno nieco robit inak a slo by to, a podobne. Su to ooooovela vacsie nervy nez ćlovek ocakava. Tvoje babo ta potrebuje psychicky v pohode a vyrovnanu, to je viac ako materske mliecko. Umele mlieko je tu roky rokuce, dnes uz je naozaj namakane tak sa netrap. Vsetkych posli kade lahsie co by ti nebodaj robili nejake vycitky alebo hovorili ze si mohla pre to urobit viac. Aj ja som si hovorila ze ako velmi chcem kojit, mala som to velmi podobne ako opisujes. Obrovsky sa mi ulavilo ked som to prestala riesit. Drzim palce.
Baby dobre hovoria.. ja kojím uz 7 mesiacov a odsajem vždy len pár kvapiek… dieťa je najlepšia odsávačka a odsaje aj to čo si myslíš že neexistuje 😁😁 vtedy som sa z toho stresovala, kupovala rýchlo ohrievacky a mlieka, ale teraz som uz múdrejšia.. občas dám burcoval podporu a je to ok…
Každopádne… ak sa rozhodneš dať um, je to tvoja vec a tvoje rozhodnutie a neznamená to, že si ako matka niečo menej.. a nikto iný s tým nemá nič…. Aj mna sa ale furt pýtajú tetky na ulici, ktoré vidím raz za rok a poznajú ma max. na dobrý deň… a nič viac.. ale vždy sa opytaju kojis? Poviem áno a to je všetko… nič iné och nezaujíma… a ideme si každá ďalej 🤦♀️🤦♀️
To že mám málo mlieka viem tak, že prsia nemám vôbec naliate ako som mávala a dcérka sa nevie nakŕmiť, stále plače
A predtým som vedela uspokojiť bábätko a popritom odsať aj 200ml. Predtým aj teraz som každú hodinu buď kojila alebo odsávala. A maličká sa vedela aj vie stále dobre prisať
Ahoj. Ja som to oplakala úplne. Syn bol predčasne narodený, takže jedine vytláčať, odsavat a nosiť na JRSN. Potom mi ho po niekoľkých dňoch dali, ale ak ťahal odomna, nevytiahol nič, bol hladný, ale už aj vyčerpaný, takže z fľašky už nevládal piť. Prsníky sa mi absolútne nenaliali. A vieš čo? Bola som hlúpa, že som to hrotila. Iba depky som si uhnala, no načo? U nás v rodine ženy nekojili, lebo nemali mlieko. Vraj môže byť malo mliečnych žliaz a nepôjde to, plánujem sa na najbližšom Sone prsníkov na to opýtať. Prosím, hlavne si to nevycitaj. Najlepšie je materské mlieko a druhe najlepšie je umelé. Tak ma to druhe najlepšie, ved to je super!!! Môj malý ma 18 mesiacov, bol iba zbežne chorý, žiadna tragédia sa nekonala. Držím ti palce a hlavne, si skvela mamina, urobila si, čo bolo v tvojich silách, môžeš byť na seba hrdá 🤞🤞🤞👍
@snehulak77 na sone som bola. To hneď aj mne napadlo. Tie mám vraj v poriadku.
Pozri, je jedno aký je dôvod, že máš menej mlieka, resp ho strácas. Možno psychika, vyčerpanosť. Hlavne sa upokoj, daj dcérke papať, nech nie je hladná a ty si pozri dobrú komédiu, bud úplne oka ☺️
@snehulak77 ďakujem ☺️
Prečo odsavas??? Chces kojit ale odsavas a dokrmujes um 🤦 to ti veru nepomôže na laktaciu. Mlieka nemáš malo. Mlieko sa vytvára podľa potrieb bábätká. Len ho často prikladaj a prikladaj a nestresuj. Nikdy neodsajes toľko čo bábo vytiahne 2x, 3x toľko. Pi veľa čajov najlepší je domáci teplý vývar. A keď tomu treba naozaj pomôcť sú v predaji homeopatiká z kozieho mlieka mňa zachránili 2x 👍
Prislis skoro sa vzdávať toho najcennejšieho čo môžeš dieťaťu dať a aj sebe.
Pozor, nejde o stratu mlieka. Mlieko sa tvoei podla potreby babatka. Oni mavaju rastove spurty, kedy im narazovo vzrastie potreba mlieka a potom klesa a je to ako na hijdacke...babo si cca do 3 mes.takto reguluje kolko potrebuje az si prsia zvyknu.
Moja sa prestala kojit a mlieko mam este 4 mesiace potom...mlieko len tak nestratis. Odsavacka je fajn, mozno si pozicat elektricku a hlavne byt co najviac v pohode.
@aliaray1 mám elektrickú odsávačku
Vieš,ja som takto zúfalo reagovala pri dcérke. Odsat išlo minimum,mala nervózna. Dala som jej fľašu a prestala prikladať. Pri synovi som mala tiež tieto stavy. Ale začala som mu dávať aj fľašku. A naďalej som ho kojila. S tým,že som sa zmierila s názorom,že si prirodzene vyberie fľašu a dokojili sme sa. Uz má cez 2 roky,fľašku pije a dojčiť sa chce stále.
tak kde nemaš mliečko tak kup umele. Ved na tom nie je nič zle. Umele mlieka su na rovnakej urovni ako materske mliečko. Rozhodne tym nič nepokaziš
A ako si zistila, ze mas malo mlieka?