Ahojte , je to pre mňa taká intímna téma preto anonymne.
Strašne sa bojím kojenia . Už od puberty mám veľmi citlivé prsia a neznesiem ani dotyk muža , viem je to divné a možno nie normálne ale neviem si pomôcť každý dotyk ma šteglí alebo bolí. Proste neznesiem žiadnu manipuláciu s nimi . Veľmi ma to hnevá keďže čakám bábätko a chcem mu dopriať to najlepšie ize chcem ho kojiť ,ale bojím sa že to nezvládnem , nedokážem .. strašne ma to stresuje a začínam mať pocity a výčitky že nebudem dobrá mama ☹ .. neviem ako to začať riešiť , alebo či počkať až sa malé narodí a možno sa to zmení fakt neviem ..
Tak nebudes dojcit 🤷♀️svet sa nezruti ...mna to ani nenapadlo riesit ci budem ,ci nebudem,nakoniec som sa rozhodla ,ze nechcem..deti su uz skolaci a su to zdravi sportovci...co to ma s "dobrou mamou" ,len klud ,uvidis ako to cele bude ,mozno budes dojcit do 2 rokov nakonoec
@gazpalm to je ta dnesna doba mamil a inych laktacnych poradkyn...sme sa smiali s kamoskami, ze to je jak sekta tie zeny...ako ano, dojcenie je lepsie pre babatko, ale oni z toho robia nieco nadpozemske a UM zatracuju jak daky pekelny vynalez. Potom si tie ich clanky precita mamicka, co nemoze kojit a hned ma depky z toho aka je hrozna matka a nikdy nebude mat taky dokonalny vztah a nadherne spojenie so svojim dietatom ako to prezentuju oni.
Tak som to nemyslela , samozrejme že aj matka ktorá dáva UM je dobrá matka . Vôbec som sa nechcela dotknúť mamičiek ktoré nekoja tým výrokom . Ale mám kamošky ktoré majú deti a keď to počúvam ako je najlepšie pre dieťa materské mlieko atď tak nadobúdam také pocity a presne ako píše @katulastraka ..
autorka: ja som sa tiez bala dojcenia. Ak mam pravdu povedat, mne to vzdy prislo aj celkom nechutne :D pocas tehotenstva sa logicky moje pocity voci tomu zmenili, ale bala som sa aj tak, ze to bude neprijemne...ale poviem ti, ked sa babatko dobre prisaje, tak to pomaly ani necitis. Teraz sa tym nestresuj, ked porodis, tak to budes skusat, mozes si precitat nieco o spravnom prisavani babatka, alebo sa opytas v porodnici ako to ma vyzerat, oni ti poradia (ak su tam teda normalne baby na novorodeneckom). Zo zaciatku budes mat trochu popraskane bradavky, ale na to si kup hned lanolinovu mast (odporucam od medely, ta je super) , ta pekne hoji bradavky. Treba ale podotknut, ze to funguje na principe, ze natries bradavku a prikryjes prsnou vlozkou, nechas tak, pred kojenim neumyvas...pokial to bude ale stale naprd a bude ti to neprijemne, tak prejdes na um.
@katulastraka hovoris mi z duse, mam 6tyzdnoveho drobca, kojim ale teda nepovazujem to za nic nadpozemske ani magicke a rozhodne to odmietam robit pomaly do skoncenia strednej skoly dietata
beriem to ako samozrejmost, ze je to dobre pre maleho a na konci vsak mam vyzivovaciu povinnost 😂
a mamile sa tiez vyhybam, nechcem sa ich dotknut, myslia to dobre ale mam ich uz na ceste do suplika, kde su aj svedkovia jehovovi
takéto pocity má každá druhá.. nerieš dopredu,čo vobec nemusí byt..
Najlepšie pre dieťa je vyrovnaná matka, takže ak budeš stresovať z kojenia, to mu tiež nepomôže. Navyše ešte si asi neporodila, tak nemôžeš vedieť dopredu. A keby náhodou nemôžeš kojiť, nič sa také hrozné nedeje. Nedaj sa šikanovať ostatnými supermatkami.
Aj ja sa toho bojím do budúcna 🙂.
Tiež neznesiem dotyk, niekedy ani podprsenku.
Myslím si, že za vyskúšanie nič nedáš.Buď to pôjde, alebo nie.
Tiež som si čítala mamilu.Niečo strašné.Všetky nedojčené deti sú hlúpe, chorľavé a nemajú vzťah s matkou.
Mne tak napadlo, že žiaden vzťah si nebudujeme orálne tak prečo by to v prípade matiek a detí malo byť inak.Imunitu odovzdáva matka dieťaťu.Ja tú svoju určite po mame nemám, takže aj imunita sa buduje tak ako aj vzťah.
Budeš skvelá matka.Je jedno či dojčiť budeš alebo nie.
@littlebubble ja som bola dojcena prvych 6 tyzdnov. Hlupa nie som vobec (ani skromna zjavne :D ) chorlava som nebola, a vztah s mamou? no...ten je taky vseliaky, ale (ne)kojenie za to isto nemoze 😂
@katulastraka Ja asi mesiac/dva, surodenci 3 roky a 10 mesiacov.
Mam najlepsiu imunitu a myslim si, ze si najviac vazim od mala svoju mamu a mam k nej inu empatiu nez surodenci.Nehovorim, ze ju nelubia, ale su skor ,,nieco za nieco,,.
Hlupa som, nie som to ja uz posudit neviem 😂.
Viem len, ze sestra bola cecok a plakala vzdy ked mala byt bez cecku.Ja som nemala problem ist ani do skoly v prirode v MS, ale to je aj o povahe.
Ani jedneho z nas nezaujima ci nas mama dojcila.Dala nam najest, dala nam lasku, dala.
Ostatne veci su nepodstatne.
No pozri, takto. Riesit to teraz nema absolutne vobec ziadny zmysel. Ked sa babo narodi, vyskusas a uvidis. Ak s tym budes ok, budes kojit a usetris stovky eur na umelom mlieku. Ak s tym ok nebudes, bude tinto neprijemne, nechutne, cokolvek, tak proste prejdes na UM. Zlu matku to z teba nespravi. Ty hlavne musis byt vpohode aby aj doetatko bolo vpohode. Takze hlavu hore a teraz nic neries. Po porode skusis a uvidis co dalej. Mozno budes prrkvapena ake pocity z toho kojenia nakoniec budes mat a uz sa len zasmejes nad tym co si riesila pred porodom 🙂
Juuuuuj neboj nic 😉 ja to mam uplne rovnako, vobec mi nie su prijemne dotyky na prsia, stekli to, uplne zimomriavky mi prebehnu, neviem preco.. nikdy mi to nebolo prijemne, ani ma to nikdy nevzrusovalo ani nic 🤣
A olalaaaaa dojcim uz 4.5 roka! (Dve deti za sebou) a nemam ziadne neprijemne pocity, ani to nestekli ani nic, vobec mi to nijako nevadi.
Takze pockaj a uvidis 😉 mozno ti to pride ako najprirodzenejsia vec na svete.
@katulastraka no mna taketo mamicky nenastvu😅ale snad ak nechcem ,je mi to extremne neprijemne, nemozem a nejdem ako sialena koli tomu cez mrtvoly😁 ...nevadi ,da sa um...ak chcem,ide to , je to pre mna pohodlnejsie ,pre mna ,za mna,nech dojcia aj do 3 rokov , osobna vec kazdej jednej 😁 mne to nevyhovovalo ,tak deti boli na um a absolutne som to neriesila 🤷♀️ myslim ,ze teraz je to precenovane a je tomu pripisovany zbytocny cirkus a potom sa este len u tehotnych objavuju taketo strachy
neboj sa. Bud to pojde a dietatko budeš kojit a kde to nepojde, tak vyrastie na umelom mliečku. Ved nebude ani prve, ani posledne
nemozes vediet dopredu ake to bude, takze sa tym nestresuj. Ked to bude boliet, tak to robit nebudes. Aj tak budes pre svoje babatko najlepsia mamina pod slnkom. Aj keby si mu mala davat UM. Ved na tom nic nie je preboha. A pre svoje vlastne psychicke zdravie necitaj Mamilu :D