Prosim o radu,maleho som kojila prve 2 mesiace bez problemov,no začala som dokrmovať UM hlavne večer na noc pretože tvorba mm sa znizila maly bol hladny aj po nakojeni a flasku UM stiahol celu.Tak a teraz sme natom tak že davam UM a občas si cucne asi 2-3 x z prs ale aj to je este hladny.Brala som aj senovku a benedikt vtedy sa mi sice prsia naliali po zjedeni tychto tabletiek asi tak do 2 hodin maly sa napapal no potom cely den nic tvorba mlieka sa nekonala:( beriem teraz homeopatika,pijem hroznovu stavu ,zapraskove polievky.Predtym mi mlieko tieklo aj v sprche co som mala vela.Teraz mi prsia vyfucali a ked si aj stlacim tak ledva daco vynde.Mam este sancu rozbehnut laktaciu?ci uz som to nacisto pokazila?maly sa narodil predcasne bol v inkubatore ale tam som ho chodila kojit kazde 3 hodky,bola u mna aj laktacna hned po prepusteni z nemocnice tak prisatie bolo ok ,som smutna z toho :(
mala si len kojiť... mliečko by sa ti tvorilo podľa požiadavky.... Skús veľa piť, veľa oddychovať, nestresovať sa, a čo najviac kojiť....S umelým mliekom prestaň. Samozrejme môže sa stať že bábo si na fľašku už navyklo a nebude chcieť tvoj prsník - najmä ak ti išlo mlieko troška ťažšie . Pri cumli mlieko tečie.... 😉
Jasne, ze mas sancu, ale musis to UM proste vyhodit / postupne vysadit. Chyba bola s tym zacat. By sa ti vtedy za den-dva dorobilo mlieko, ak ho zacal potrebovat viac. to su normalne taketo skoky, ze zrazu chce viac a niekde su aj rozpisane mesiace, kedy to zhruba nastava. Trochu si si to skomplikovala, ale das to zas do poriadku (vela pit, caje, spanok, kontakt, mozno spolu spat, atd.... to sa vsade docitas)
kasli na tabletky, koj casto. U nas ked trochu poklesla tvorba tak drahy na mne doslova visel 2 dni a teraz sa opat moze v mlieku aj kupat.
@linki90 To prsia vyfucia kadzej po 3 mesiacoch... tvorba mliecka sa ustali a uz prsia nie su take naliate... to ze vyfucali, neznamena ze mas mlieka menej ale to ze davas castejsie umele.. to moze byt problem... maly zacne preferovat flasu lebo sa mu lahsie pije a z prs potiahne pomenej lebo bude vediet ze za tym dostane flasu. Ak musis dokrmovat, daj cumel ako pre noorodencov co tecie pomaly aby sa narobil aj pri tom piti z flase.
Ako ti uz pisali ten pocit na zaciatku plnych prs casom mizne aj mlieko tecie menej samovolne to neznamena ze uz ho nemas. Ale prsia nemaju tu funkciu byt nàdrže na mlieko. ( inak aj to kojenie novorodenca raz za 3h je malo treba aj kazde dve alebo za hodinu .. mne deti vydrzali prvy x 3-4h bez kojenia tak v 6m ) kojila som 3.5r dceru a ku koncu pocitovo ze nemam nic ale ked sa povracala tak som to mlieko videla ( kravske zacala az po odstaveni pit) Mne sa este aj teraz niekedy stane (maly mà 8m) ze ked sa uplne uvolnim smejem tak zrazu mam aj nohavice mokre jak mi to tecie. A teraz mi maly neje prikrmy nic uz tyzden koli zubom ( uz mà 5a 2na ceste) pocitovo uplne vycuc prsia no plienok mà vela aj kaka vela. Kludne mozes este roky kojit len musis prestat s um . Ked bude babo hladne jednoducho castejsie budes ponukat a tym sa ti bude viac robit mlieko . Len musis verit ze tvoje telo vie co robi.
No pokaziť to pokazilo to UM. Kojenie je na báze dopytu. Keďže UM zníži dopyt tak sa tvorí menej mlieka. Nehovoriac o tom, že ženy po určitom čase (u každej iný) prejdu na tvorbu na požiadanie. Neviem ako sa to vola po slovensky. Čiže už nemáš naliate prsia ako zásobníky, ale mliecko sa tvorí keď priložíš dieťatko. A existuje niečo ako rastové piky ktoré prichádzajú približne 3-6-9 dni týždňov mesiacov. Vtedy máš pocit že dieťa len pýta a pýta a stále je hladne. Treba ho čo najčastejšie prikladať. A na UM zabudni. Definitívne. Nehovoriac o tom, že nech máš akúkoľvek flašku, tak sa dieťatko “narobí” menej lebo UM tečie samo kdezto z prsníka si to musí vysať. Takze dieťa volí ľahšiu cestu. Hlavne keď mama po dostatočnom plači o sebe pochybuje, o sebe a svojom mlieku a nakoniec dá flašku. Vyhodiť UM, vyhodiť cumlík ak je (spôsob sania nie je ten istý a môže to spôsobiť problém) a prikladať dieťa čo najčastejšie. Chvíľku to potrvá ale áno rozbehne sa to. A hlavne veriť si sebe a svojmu dieťaťu.
Ahoj, po 2 - 3mesiacoch dochadza k ustaleniu tvorby mlieka, co ale neznamena, ze je ho malo. To sposobilo az nasadenie UM, kedze si menej kojila + z flase tecie lahsie. Pokial Ti zalezi na kojeni, tak cim skor sa skontaktuj s laktacnou poradkynou. Odporuca sa dojcit casto a vela kontaktu s babatkom - moze pomoct satka al nosic. Dojcenie funguje na principe dopyt-ponuka. O mnozstve mlieka nevypoveda "pocit" v prsiach ani kolko si vies odstriekat. Sleduj pocet pocikanych plienok a celkovo ako babo prospieva, ci je spokojne. Obcas je kazde dieta nespokojne, ale to neznamena, ze hladne, pricin moze byt x - od mnozstva podnetov pocas dna, cez zubky al nejaku zacinajucu chorobu az po nejaky vyvojovy posun - ze sa nieco nove naucilo a mnohe dalsie...