Strácam mlieko?

veronsk
23. apr 2012

ahojte,
nasa dcerka ma dva mesiace a ja zacinam mat pocit ze mam malo mlieka.... prvy mesiac som ho mala na litre a mala sa dusila pri papani lebo hrozne striekalo, mala som stale tvrde bolestive prsniky a pod..... tak som odsavat prestala a peken sa to ukludnilo... vzdy som kojila len z jedneho potom dalsie kojenie z druheho.. mala prespala 4 noci cele a ja som sa nezobudila na to ze som cela mokra uz... a mam pocit ze tu nastal problem... neviem ci mi neklesla produkcia az moc :( chcem kojit co najdlhsie... no teraz sa mala napapa ale nie vzdy jej staci jeden prsnik takze uz jedno kojenie je aj z oboch a ked si chcem ist po kojeni odsat aby sa mi to rozbehlo tak skoro nic uz neodsajem... dokonca dnes rano jedla len z jedneho a odsat mi neslo nic ani z toho druheho :( naozaj o mlieko pridem??? :( inak mala nevyzera nespokojne aj prespi 4-5 hodin cez den a v noci 6-7 hod. ...

dik baby

gubcikova
23. apr 2012

@veronsk neboj o mliečko neprídeš.mliečko na začiatku sa tvorí viac a potom sa už začne tvoriť podľa potrieb dieťaťa.ja som tiež po kojení neodsala nič.nestresuj sa zbytočným odsátim.dieťa má predsa len iný scuc ako odsávačka.a ak je bábo spokojné je to ok.nášmu malému stačí jeden prsník a to len 5min.

euka210
23. apr 2012

ked Ti niekto vravi, ze prides o mliecko, tak mu jednu vraz 🙂
Je to uplne normalne ze po prvotnom spusteni mliecko pride stabilizacia. V obdobiach 6t, 3m, 6m nastavaju aj "laktacne krizy", lebo babetka zrazu chcu papat viac (moj nedavno pytal aj kazdu hodinu ked bol hore, no vyzera ze ho to uz preslo 🙂) ). Tvorba mliecka v prsnikoch sa prisposobuje dopytu babetka, co par dni trva.
Odsavanie je zbytocne, hoci aj ja som sa k nemu uchylila, ked som mala pocit, ze vecer mam malo mliecka a maly nechcel spat. Ale aj tak som toho za den vela "nenazbierala". Odstriekavala som prevazne ked boli prsniky prilis plne, ze sa nevedel prisat alebo uz boleli.
Inak...och, take dieta Ti zavidim 🙂 moj ma 7,5m a este stale v noci som 2-4x hore a 4h mi ako maly nespal za den ani spolu.
Inak, aj ja poznam tu situaciu, ze "ani kvapka"....ale este stale dojcim 🙂
Moje rady:
1. NESTRESUJ!
2. na zvysenie tvorby mliecka je najlepsie caste dojcenie....ak mas pocit, ze mala este chce, tak prestriedaj oba prsniky aj 2-3x. Nevadi, ze Ty mas pocit, ze nic tam nie je.....dieta je spustacom pre tvorbu.
3. najlepsie na tvrobu mlieka je dojcenie v noci, ale k budeniu dietata by som sa uchylovala len v najhorsom, kedze Ti prespi takmer celu noc
4. mozes skusit... ak sa Ti cez den naleju prsniky, pocas toho ked spi dlho, tak az vtedy by som odstriekavala, aby bol zabezpeceny pravidelny odliv mliecka
5. este mi napada, ale to Tvoj pripad asi nebude, ale napisem, ze ak je babo velmi male, nedonosene, tak take su spave a treba podla mna budit. Niekto tvrdi ze ano, niekto ze nie.
6. bud co najviac s babom, pripadne "telo na telo"
7. rady o dojceni najdes na stranke Mamila.sk ...su tam aj laktacne poradkyne, ktore Ti pomozu ci uz mailom, telefonom, ci osobne
vela stastia a "plne prsniky" 🙂)

masinka
23. apr 2012

uplny suhlas s @euka210, doplnila by som akurat este bod 8) skontroluj si prijem tekutin - aspon 2,5 l denne.

katkamarek
23. apr 2012

Presne takto som ja prisla o mlieko, to ako by si opisovala moj pripad, mesiac som sa snazila vsetko zachranit, ale uz to bolo iba horsie a horsie, az sme nakoniec presli uplne na UM. A tiez to pripisujem tomu, ze mala mi zacala spat celu noc, lebo vtedy sa to zhorsilo. MM sa tvori hlavne v noci, a ked nie je stimulacia od babatka, tak potom produkcia klesa. Mala bola zvyknuta,ze mlieko sa jej do pusy doslova leje, a ked mliecko neslo, bola nervozna, nechcela tahat, a bolo to len horsie a horsie. Ja ti radim hlavne nestresuj a urcite zavolat laktacnu poradkynu, ta ti poradi najlepsie. Moj nazor teda je, ak v noci nekojis, o mlieko prist mozes.

liave
23. apr 2012

neviem ci ide o stracanbie mliecka ale o jeho znizenie urcite...na tvojom mieste by som zacala malinku prikladat aj v noci.nemusis ju budit staci ked ju v polospanku prilozis.cim castejsie tym lepsie.v noci sa tvori najviac tak urcite to skus.par dni skus aj cez den kojit kazde dve hodiny a v noci aspon kazde tri ak potrebujes spanok ty aj mala.ja som prve dva dni na zvisenie produkcie cez den kadu hodinu kojila a v noci kazde dve.no je to na tebe.ak naozaj chces kojit tak zabojuj 😉 cim vacsi dopyt tym vacsia ponuka tooto plati pri kojeni dvojnasoben.na zvysenie produkcie si mozes pomoct nahrievanim prs pod sprchou teplou vodou.malinku prikladaj co najcastejsie a po nakojeni este odsaj alebo sa aspon pokus.po nakojeni si vzdy daj este teply obklad na prsia.ak mas pocit ze jej nestaci tak skus kojit naprv z oboch a ked budes mat pocit ze sa tvorba zvysila prejdite na povodny rezim jedno kojenie jedno prso.a sksu aj inu polohu nevim v akej ste sa kojili predtym ale futbalova by mohla byt napomocna vtedy sa najlepsie stimuluju mliecne zlazy 😉 aaaa v neposlednom rade ...ak ma malinka dost pocikanych plienok a aj nejake tie kaknute a je spokojna neplace prilis a pekne spinka tak by som s anebala mozno jej naozja staci no na zvysenie produkcie niejke nic zle...drzim prsty a ak budes potrebovat este radu tak mi kludne napis IP rada pomozem ak budem vediet viac ;)

andrealisy
23. apr 2012

Urcite nie!!! je to normalne aj ja som mala prvy mesiac hrozne vela mlieka, ja som si odstrikavala rukou vzdy pred kojenim, nie po kojeni. Ale potom sa to ustalilol a prestala som aj odstriekavat. Potom v 6tom mesiaci ked som zacala s prikrmami som znova odstrikavala mlieko do prikrmov a stale islo. Moja dcerka ma 18 mesiacov a stale kojim 🙂 Ak je spokojna a pribera nemas sa coho obavat.

liv1
23. apr 2012

Neboj, to je ok, ako ti pisali baby jednak prsia uz nebudu nikdy take naliate, aj mne potom zrazu zmakli a som sa bala ze koncime s kojenim a dr na mna pozera ze tak asi nekoncite, vasa dcera pribrala 280 g za tyzden. Chcem ti len povedat ze si prestuduj nejaku temu o kojeni, aj tu na mk su super baby co poradili uz mnohym. Ja som presla podobnymi "problemami" a kojime sa doteraz mala ma 20 mesiacov. Budeme s tym uz musiet skoncit, ale to je o inom 😉 drzte sa...

merikac
23. apr 2012

ak ta to upokoji, ja som si nikdy neodsala viac mliecka ako40ml- a to bolo ozaj, ze najviac a s kojenim som prestala az koncom minuleho tyzdna v 22 mesiaci- mala sa sama odstavila. Hlavne neprepadat panike a riadit sa heslom spokojna maminka- spokojne dieta 😉

strapco13
23. apr 2012

v podstate suhlasim s @euka210 az na tie laktacne krizy...pokial dojcis na poziadanie tak laktacna kriza neexistuje..lebo pri dojceni na poziadanie nemusis riesit inervaly medzi dojceniami, ale dietatko ma prsnik vzdy ked ho potrebuje
pozri si stranku www.mamila.sk a http://dojcenie.wordpress.com/ su venovane dojceniu..najdes tam plbno uzitocnych rad
v pripade neistoty je vzdy najlepsia osobna konzultacia s laktacnou poradkynou ..kontakt najdes na prvej menovanej stranke

dahra
23. apr 2012

Ja som to mala presne tak - na druhy den po porode prsia tak plne, ze sestricky vraveli, ze jeden prsnik by stacil aj pre dve-tri deticky. Odsavanie dookola....Maly pil, tak prudili, ze striekalo. tak ako pise @euka210, sú laktačné krízy. Vedela som, ze maly nie je hladny, po dvoch mesiacoch som uz urcite neodsavala. Vsetko slo malemu, v noci tiez dobre spinkal. Po mesiaci sa budil len 2X a okolo 4. mesiaca len 1x a od polroka prespi celu noc. Posledne 3 mesiace som kojila len z jedneho prsnika, maly bol nauceny, ze z neho rychlejsie tecie. Dovtedy sa dal oklamat, som mu slabsi nukala skor, ale neskor uz odmietal. Napriek tomu som kojila rok, den pred prvymi narodkami sa maly odstavil sam.
Ked som mala pocit, ze je to nejake "slabe", snazila som sa vela pit. Robila som cajiky, nestresovala. UM som do roka nemala kupene, proste som si verila, ze maly nebude potrebovat. Tiez pomahalo odsavat po napapani, aj ked len malicko vyslo, ale stimulacia je dobra na tvorbu mlieka. Vacsie babatka si samy reguluju - tolko kolko vypiju sa vytvori. Preto uz nie je nadprodukcia.

ripmajka
23. apr 2012

Ak je malinká spokojná ,tak to nerieš a nestresuj sa. Proste sa hladina stabilizovala 🙂 presne na potrebu tvojej malinkej. Proste fungujete ako zohraná dvojka.
Tieto pocity mala na začiatku zrejme každá z nás. Skutočne , pripomenulo mi to moje prvé stresy. 😀
Aj mne psychicky pomohlo porozprávať sa a podeliť sa o skúsenosti s inými babami .
Ja kojím doteraz a stále sa mám čo pýtať 🙂

andelok
24. apr 2012

@veronsk Ahoj, mne sa stalo to iste priblizne v case, ked mala malicka tri mesiace. Vraj je to normalne a tento stav moze trvat aj 6-8 tyzdnov. Casto to suvisi s rastovym spurtom, cize s obdobim, kedy babatko potrebuje viac papat a to, co mu stacilo pred tyzdnom, mu teraz nestaci. Tvoje telo si na tuto situaciu potrebuje zvyknut a prisposobit sa jej. Robila som nasledovne: kojila som co najcastejsie, niekedy aj kazdu hodinu az dve..aj ked vela mlieka neslo, aj cuckanie naprazdno podporuje tvorbu mlieka. Dalej sa snaz co najviac odpocivat a vraj pomaha tesny kontakt s babom..ja malu stale nosim v satke, takze kontakt mame tak ci tak 🙂 A este uzivam doteraz senovku grecku a benedikt v kapsuliach. Dost dlho mi trvalo, kym som to v lekarni nasla, ale myslim, ze sa oplatilo. A kombinacia tohto vsetkeho (ale hlavne caste kojenie) sposobilo, ze zrazu ako mlieko "odislo", tak sa aj vratilo, jedneho dna som sa znova zobudila s mokrym trickom a vsetko sa vratilo do normalu..takze nevzdavaj, drzim palce! 🙂

31majka12
24. apr 2012

tomu sa hovori laktacna kriza.
mne vtedy pomohli tabletky senovky greckej a benedikta lekarskeho...najdes u dobrej laktacnej poradkyne