Stráca sa mi mlieko, kojím len 4 týždne.

saiffffa
20. mar 2020

Ahojte, mam 4tyzdnove babatko. Prvých 10dni som mala prsia ako kamene plne mlieka a maly priberal. Odvtedy ale zo dna na den utalo a prsia zmakli a postupne uz cez den dokrmujem laktacnou pomôckou (cievkou na prse) nielen pred spaním vecer, ale aj cez deň rano :(( v prse maly potaha par minut a potom bud zaspi alebo sa hnevá a odsava sa a place. Beriem uz druhe balenie benediktu a senovky. Pomohlo to len na chvíľu. Taktiez maly je od mala spac. Kojim v cca 3h intervaloch (on cca tak spi) a v noci prvý spanok ma cca 6.5h. Budit ho nebudim.... Prosim poradte co uz mam robit, som zufala a placem, lebo kojit chcem.

saiffffa
autor
20. mar 2020

P. S. laktacna u mna bola, prisatie je ok

lucy0807
20. mar 2020

Ahoj, tie tabletky pomôžu len krátkodobo, môžeš to kľudne vysadiť. Jedine zvýšis tvorbu kontaktom. Nosíš v nosiči v šatke? Pýtal by si častejšie, ten spánok v noci mne tiež dlhý podľa mňa. Spíte spolu? Moje dieťa nikdy dlhšie ako tri hodiny nespalo.🤣 A inak to že máš mäkšie prsia neznamená že nemáš mlieko, to je normálne, že zmäknú časom.

katie253
20. mar 2020

@saiffffa mne trochu pomohla hroznová šťava. Kúpila som V obchodíku kde predávajú aj víno. Je to nealko nápoj. Čisté hrozno. Tiež sme mali problém S papaním. Teraz je to lepšie. Ale V jednom prsníku sa mi tiež netvorí mlieko, len minimum.
Benedikt A senovka mne vôbec nezabrali. ...

777januska777
20. mar 2020

Neboj sa, pravdepodobne máte len laktačnu krízu, to je normálne, dôležité je aby si dieťatko čo najviac prikladala na prsník. Ja som ho počas laktačnej krízi prikladala aj každú pol hodinu a teda tiež som prsia mala mäkké. Nepoužívala som ani cievku ani fľašu v tej chvíli, len som dávala prsník. Mlieko v prsiach máš aj keď teda možno menej, keďže mlieko sa neustále tvorí. Len neustále prikladanie a satie babatka zvyšuje tvorbu mlieka a kojenie každé 3 hodiny ti ju nezvýši dostatočne.

nelca0510
20. mar 2020

Hlavne prikladat. Ja som tiez zo zaciatku krmila cievkou,ale na prsniku a rozbehlo sa mi potom mlieko. Pila som aj vzdy pred kojenim Matysaka.

skaloval
20. mar 2020

Skúste vineu 😊 za deň celú vypiť 👍

matricia
20. mar 2020

Ja môžem len odporučiť caje Leros, piť veľa tekutín, vyzivne zeleninove polievky si robit.

3petka
20. mar 2020

@saiffffa Nie každá žena je stvorená na to aby kojila do 3 rokov. Ja som to mala rovnaké prvý mesiac mlieka na rozdávanie. Maly spal cez deň vždy po kŕmení 3 hodiny a v noci sa budil iba raz. Zaspal o 7 a vstával o 1. A potom až o 6. A mlieko mi odišlo v podstate z hodiny na hodinu. Na olovrant som ešte normálne kojila a večer nič. Tiež som všetko poskladala ale po 3,5 mesiaci trápenia som to vzdala a prešli sme na um a nič lepšie som ani urobiť nemohla. Ja spokojná a dieťa tiež.

luba41
20. mar 2020

cumel používaš? spíte spolu? cez den máš často dieťa pri sebe? dojčenie je o vela kontakte..prsia nemusia byt naliate..priberá? pravdepodobne to prisatie nebude dobré..
@saiffffa

leuska0910
20. mar 2020

Mne pomohla hroznova stava a na zaver sprchy si pustam na prsa teplu az horucu vodu a rano mi mlieko doslova strieka..

ziarifka
20. mar 2020

Nám pomohlo stláčať prsník počas kojenia. Vtedy išlo mlieko bábätku ľahšie, viac vypilo, viac sa tvorilo.

saiffffa
autor
20. mar 2020

@luba41 cumel ani flasu nepouzivam. Vyhradne je na prsiach a dokrmujem cievkou ked tak s mojim MM z prvých tyzdnov, kedy som mala mlieka vela... Laktacna povedala ze prisatie jw dobre, lebo na zaciatku mal uzdicky a bradavky mi donicil, teraz sa uz hoja a nebolia skoro vobec.

saiffffa
autor
20. mar 2020

@3petka ja mam tak isto. Cez den inzervaly cca 3h a v noci sa budi raz po cca 6.5h a potom este spi 2h a potom cez den spinka v nosici na partnerovi. Ja vtedy oddychujem alebo navarim.

saiffffa
autor
20. mar 2020

@ziarifka hej to robim ale teraz aj ked stlacam nechce tahat.

saiffffa
autor
20. mar 2020

@leuska0910 a kolko stavy denne? Mam. Liter a pijem to dva dni uz

saiffffa
autor
20. mar 2020

@777januska777 a to je potom babatko ale stale bdele bez spanku? No skusim dnes frekvenciu zvysit, teraz som po kojeni rano odsalavala a odsala som len 35ml. Zhruba o nieco menej ako som mu dala dokrm z cievky

luba41
20. mar 2020

@saiffffa a uzdičky má dieta už strihnuté? ak nie, a bol s nimi problem, tak to pretrváva..treba vela kontaktu, ..ked bude kontakt, dieta má potrebu sa dojčiť... netreba prikrmovat, treba často často dojčiť..neodsaješ tolko ako dieta..ponukaj často, nechaj zaspávat na prsníku..

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
saiffffa
autor
20. mar 2020

@luba41 uzdicky su strihnute a aj sme na orl boli na kontrole a ze ok... Ok skusim

leuska0910
20. mar 2020

@saiffffa som si pila stale, kazdy den niekolko mesiacov.. len som tu stavu riedila 50:50 s vodou, lebo mi to bolo dost sladkee😖

dominka63
20. mar 2020

Ja aj by som mohla poradiť z vlastnej skúsenosti senovku koprovy čaj a nechtikovy čaj veľmi pomohli

megba
20. mar 2020

@saiffffa ja som to mala pri prvých dvoch tiež, mesiac ok a potom kríza, prvú som dokrmovala umelým s cievkou ako ty asi 3 týždne možno viac, pri synovi som sa na to vybodla a používala fľašu. Ale až ako poslednú možnosť, prikladala som v jednom kuse, aj hodinu boli na cecku, a kludnecsj každú polhodinu, kríza prešla po cca 3 týždňoch a mlieka som mala potom dosť, dcéru som kojila do 4 rokov, syna do 2,5 (potom som ho odstavila sama). Myslím že laktacna kríza nastupuje cca po tých 4 týždňoch, ak vytrvas môžeš potom znova normálne kojit, mlieka budeš mať v pohode dosť. Ja som potom už umelé viac ani pri jednom nepotrebovala a výlučne som končila do konca 6 mesiaca. Pri tretej dcére som našťastie nemala ani krízu a mlieka v pohode mám stále dosť. Držím palce.

777januska777
20. mar 2020

@saiffffa neboj bábätko spáva aj pomedzi to pitie. U takých malých detí to nemusí byť tak, že vkuse 3 hodiny spánku musí mať. Kľudne sa pomedzi jeho spánok môže zobudiť na kojenie a potom znovu spať 🙂

martinatom1
20. mar 2020

Naliate tvrdé prsia znamenajú, že mlieka je veľa, nedokáže toľko vypiť, hromadí sa a tým sa znižuje tvorba. Prso nesmie zostať tak dlho nevypité, ak vypije len jedno treba druhé aspoň trochu odsať aby tam bol pohyb mlieka. Keď bábätko dokáže stále spať 3 hod. v kuse, povedala by som, že je prejedené, a nie hladné. Pokiaľ dosť ciká a kaká, neprikrmovala by som. Riešim veľmi podobnú situáciu s 3 mesačnou (problémy tiež začali od 1mesiaca) zároveň kojím 3 ročného. Snažím sa kojiť v polospánku (mamila - štrajkový protokol), číham vždy keď sa prebúdza a podstrčím prso, vtedy sa napije dostatočne a nevymýšla. V bdelom stave prso odmieta, krúti sa a nepije. Zároveň, keď je hladná, a v polospánku, saje silnejšie a podporuje tvorbu.

martinatom1
20. mar 2020

a také prostriedky, ako bylinky, vinea a tak, sú len na krátkodobú podporu, pokial sa nevyrieši hlavný problém, po čase strácajú účinok. Takže, za mňa, z mojich skúseností: 1. častejší odber mlieka, nemá byť viac ako 2hod nedotknuté ak chceš zvýšiť tvorbu 2. aspoň raz za deň vyprázdniť prso úplne do "sucha" aj keď odsávačkou (po nakojení) 3. prestriedať viackrát prsia, najrýchlejšie sa tvorba podporí dolovaním mlieka z prázdneho prsníka 4.kojiť v polospánku

modrykoniicek
20. mar 2020

Moje známe horko ťažko kojili do 4 mesiaca.
Majú malé prsia a mlieka mali tak málo, že deti boli nervózne.Oni mali bolesti a teplotu.

Ľudské telo nie je stroj.Preto treba skúšať čo sa dá ale netreba zničiť psychicky seba a ani dieťa.

Nie je to hanba ak nemáte mlieko.

martinatom1
21. mar 2020

@modrykoniicek nie je to hanba, ale často sú to drobnosti, drobné chyby ktoré ovplyvnia celý výsledok, to , či bude nakoniec kojiť alebo nie. Netreba to predčasne vzdávať. Viem o tom svoje, prešla som tým.

modrykoniicek
21. mar 2020

@martinatom1 Tak moje známe to vzdali pretože ani laktačná im nepomohla.Prikladali.Používali klobúčiky a deti sa len trápili a ony tiež.Laktačná známu zdrbala, že musí kojiť do 3 rokov lebo inak je zlá matka.Tak či tak obe chceli kojiť maximálne do roka.Museli ich dokrmovať umelým mliekom pretože by zostali hladné.A nakoniec už prsník deti samé nechceli.
Mňa mama kojila 2 mesiace.

Ono niektorej sa mlieko spustí inej zas nie.A majú malé prsia takže sa im kojilo ešte horšie.
Užívali všetky tie hlúposti.Robili všetko čo im bolo povedané a nič.Deti už prsník samé nechceli lebo sa z toho minima mlieka ani nenajedli.Im hnisali bradavky a nemohli ísť ani von pretože mali horúčky a zápal.Takže veľmi na výber nemali.

Dnes majú deti po 7 mesiacov a po prsníku ani nepozrú.A sú spokojné, napapané a zdravé.A hlavne nie sú také, že sa vešajú po cicke ako po ukľudňováku.Takže všetci fungujú úplne normálne.

Ja to pri svojom tiež nebudem nejak riešiť.
Ja som vyrástla na umelom, súrodenci na materskom.A ja mám imunitu najsilnejšiu.
A bola som aj samostatnejšia.Sestra do 3 rokov pribehla vždy na cicku ako na psychicky ukľudňovák.

Podľa mňa treba skúsiť všetko ale netreba sa tým nejak veľmi trápiť.

martinatom1
22. mar 2020

@modrykoniicek Súhlasím s tým, že sa treba aj pri tomto spoliehať na svoj zdravý rozum, neposlúchať slepo laktačnú, lebo ona tiež nie je s matkou 24hod denne aby uplne presne dokonale odhalila tie chybičky a poradila nápravu. Mám pocit že niektoré laktačné vedia len odrecitovať to čo sa aj sama dočítam na mamile a ku konkrétnej osobe-prípadu sa ani nepriblížia. Ale to neznamená že to vzdám len preto že laktačná nevie, hľadám si informácie a rady aj sama a skúšam čo pomôže. A pomohlo. A to som mala problémy pri obidvoch s odmietaním prsníka, málo mlieka, strihanie uzdičiek, tiež mám malé prsia (teda mala som 😀 a nakoniec mám tolko mlieka že 2 deti to nevedia vypiť - a to bez zbytočných podporných prostriedkov- len režimovými opatreniami ako som písala vyššie.

saiffffa
autor
22. mar 2020

@martinatom1 ďakujem. Mna LP len stresovala. Dve hodiny tu bola a ja na konci vycerpana, vykojena. A v podstate ze prisatie nie je zle, uzdicky sme poriesili na orl, a iba senovku s benediktom odporučila. Bola som sklamana. Plus mat ho v satke koza na kozu ale moj chrbat to nezvláda plus bradabky ma boleli ked su spucene...