Som pripravená ukončiť kojenie?

maminka552
21. mar 2016

Ahojte mamicky idem k vam pre radu.. Syncek bude mat o mesiac 2 roky a ja sa rozhodujem ze prestanem s kojenim kazdy do mna huci ze uz je stary... ze som ako dojka ze dokedy este chcem kojit.. a tak rozmyslam ze prestanem lebo viem ze maju pravdu uz je velky ... paci sa mi ked ho vidim ze sa stava nezavislim ale zaroven si neviem predstavit ze ho nebudem kojit proste vtedy potrebuje svoju mamicku a si lazkame a sa ukludni je to take pekne.. pritulka sa, zaspinka.. spime spolu v postely a este sa v noci budi na mliecko ale nevadi mi k nemu vstavat robim to automaticky a nie som z toho unavena.. Ale neviem ci uz to nie je o tom ze ja sa bojim ze sa odo mna odputa a uz ma nebude potrebovat.. Ze skor to potrebujem ja ako on.. nechcem ho nejak degenerovat :D Chcem sa vas preto spytat ako ste vedeli ze je uz spravny cas? a ako ste sa zbavili mliecka? dakujem vam za kazdu radu

zitaje
21. mar 2016

Existuje samoodstavenie. To znamena, ze po nejakom case, v tvojom pripade napr. od teraz 🙂 mu prestan mliecko ponukat, daj mu len vtedy, ked bude sam pytat, aj to s pravidlami - napr. vonku nie, alebo len v posteli, alebo len v noci, pravidla ako vam vyhovuju. Casom pytat prestane. AJ jemu samotnemu bude dolezitejsie osamostatnit sa, nez si cucnut 😉
Pripadne si kukni stranku mamily, tam mas aj o tomto informacie.

maminka552
autor
21. mar 2016

no tak to robime uz teraz ze cucka len pred spinkanim inokedy nemoze mu nedavam inak bz ani nejedol :D len by mlieko cucal 🙂

lauricka
21. mar 2016

Cely vas problem su ini ludia, ktori maju hlupe reci. A to znamena co? Ze ziadny problem nemate! Takze neprestavaj, dalej dojci, ako tebe a tvojmu dietatku je prijemne. Presne tak, ako to citis. Ono to pride same. A vobec nie je stary. Nevidim dovod, aby ste sa znasilnovali k nejakym zmenam momentalne 😉

zitaje
21. mar 2016

Jaj vidis k tym druhym ludom som sa zabudla vyjadrit - co koho do toho? Moj ma 2 a pol, cucne si este zo 3-4x denne, ale ja to (skusena trojmatka 😎 ) s nikym neriesim. Je to vasa vec - dojcit sa ma, kym to vyhovuje matke a dietatu. Nie dovtedy, pokial uzna za vhodne suseda, svagrina ci hocikto.

meluela
21. mar 2016

@maminka552 je skoda prestat kojit kvoli tlaku okolia, ak to vam obom zatial vyhovuje. ja som chcela pockat na samoodstavenie pripadne ked budem mat pocit ze je vhodna doba. rozhodla som sa prestat vtedy, ked to uz mne zacalo byt neprijemne (napr. mi to zacalo spustat silne bolave krce vzdy pred menzesom, zaspavanie trvalo nekonecne dlho a pod.) .. syncek mal 39m a uz to vcelku zvladol ... a urcite sa nemusis bat ze zacne byt zrazu nejako prudko samostatny ... ostal rovnaky maznacik ako predtym a namiesto kojenia zaspava namackany na mna 😉
ak sa raz rozhodnes nekojit, musi to byt pevne a definitivne rozhodnutie, inak sa budete obaja zbytocne trapit. drzim palce 🙂

siska53
21. mar 2016

@maminka552 ked vam to vyhovuje,tak by som.to nerusila. Len obmedzila na cas pred spinkanim. A spominat to nikomu nemusis.
Ja prave lutujem,ze som malu kusok pred 2..r.odstavila..
Ona chodila cez den casto cuckat (v noci sa nebudila,takze to som.nemusela riesit),tak som jej to obmedzila na rano a vecer. Aneskor len na rano,nakolko ma uz boleli prsniky.
abyvala som casto chora,tak mi radili odstavit kvoli mne,ze mi vysala imunitu.
No casom som zistila,ze to asi tym.nebolo (prosto boli dajake plesne v byte a chory casto byval aj muz,neskor maly zacal chodit do skolky,takze skolkarske bacily a to jedno s druhym bola skor pricina ako nase dojcenie.
Mala to zobrala celkom fajn,ja som si octovala prsia,na nu to zaberalo,ze jej mliecko nechutilo,resp.skor ten ocot na bradavkach.

Takze ja fakt by som to u vas nechala tak,ked mozes,este pokracujej,je ro vylucne vasa vec,vsak ho nedojcis uz hocikedy vonku ako ked bol uplne malicky...

U maleho som.na vyber nemala,robili sa mi podliatiny a bolelo ma to. On mal 11m,ked sme sa prestali. Alr on zas bol ten typ,ktoremu to nechybalo,on ako presiel na prikrmy,zacal mat radsej tie a vedel sa napraskat,cize tam mliecka uz pil ovela menej ako jeho sestricka,u ktorej prikrmy dlho boli naozaj len prikrmy.

0silvia0
21. mar 2016

@maminka552 syna som odstavila v 18 mesiacoch, bolo to skoro, dodnes to ľutujem. Dcéru som odstavila vo veku 3 roky tak, že som jej vysvetlila, že už je veľká a už nebude predsa cecať ako bábätko. Na prvý krát pochopila, odstavila sa tým, že si nechala povedať vlastne sama.
Rob ako to sama cítiš a nedbaj kto ti čo hovorí. Mne sa niektoré staršie ženy smiali dokonca keď mal syn len 7 mesiacov že prečo mu nedám fľašu, moja babka krútila hlavou, prečo si dobrovoľne kazím postavu kojením atď. Počúvaj svoju intuíciu a nedaj na reči iných, sama budeš vedieť, kedy odstaviť...

ushka
21. mar 2016

Moja dcerka bude mat o 2 mesiace 3 roky, stale sa dojci 3x denne. No vzdy iba doma, v posteli, v noci spinka. Ja to nikomu nevravim, minule som sa aj pred mamou preriekla a bola prekvapena, že este dojcim. S nikym to nerozoberam, je to len moja vec a pokial to mne a dcerke vyhovuje tak uprimne druhych do toho nic a pravdupovediac ani sa ma na to nikto nepyta, akosi vsetci predpokladaju, ze som prestala. Dokonca aj nasa lekarka nie je velky zastanca dojcenia, tak som zaklamala, lebo raz mi uz dala prednasku a nepotrebujem to pocuvat znova. Uvidime ako dlho to bude trvať a tebe drzim prsty

julka82
21. mar 2016

@maminka552 tak u nas je to naopak. Ja by som kludne dojcila do troch rokov. Teraz ma maly rok a pol a cez den uz skoro vobec nechce. Raz nanajvys dva krat sa mi podari ho "ukecat" aby si dal mliecko. Ine je to potom vecer. Na uspatie si vypyta sam a v noci taktiez sem-tam zaplace a utisi ho prsnik. Ja sa skor neviem zmierit s tym, ze uz moc nechce byt dojceny. Zjavne uz samostatna jednotka 🙂. Mne nejde o priputanie ani nic ine, ale stale mam pocit, ze nic vyzivnejsie ako materske mlieko mu namiesat nedokazem 😔

maminka552
autor
21. mar 2016

Jaj dakujem vam asi to veru este odlozim... som proste zbabela a neviem prestat sme dvaja zavislaci 😀 nie som o tom 100% presvedcena a myslim ze to je znak ze este mame cas.. budem naivna a verim ze sa odstavi aj sam 😝

julka82
21. mar 2016

@maminka552 ešte niečo som zabudla napísať. U nás je to tak, že staršia generácia na nás skôr len s obdivom pozerá, že sa ešte dojčíme. Keď mňa niekto kritizuje, že ešte dojčím, vidím v tom len dve veci - hlúposť alebo závisť. Nič iné. Pretože maminky, ktoré sa s nami stretávajú a tiež tak dlho dojčili, majú pochopenie a my podporu. 😉 Určite mu tým nemôžeš absolútne nijak ublížiť, je to to naj!!! 😵

papricka33
21. mar 2016

@maminka552 moj bude mat pozajtra 2 a stale sa dojcime. Nechavam to prirodzene na nom. Nenukam ho. Ked pride, dostane 🙂 Tiez sa tak uspavame, upokoji sa ked vstane mrzuty, alebo sa odniekial vratim a dlho ma nevidel... V noci by som to uz rada eliminovala, uz som unavena, ale inak to nasilne nejdem riesit.
Skus dat na jeho potreby, na to, co hovoria ostatni kasli. Je to cisto individualna a intimna vec medzi tebou a dietatom. Dcerku som tiez postupne odstavila po 2 rokoch, dnes je to uz pubertacka a nemam pocit, ze je nejaka nesamostatna 😉 Prave naopak. Keby som pocuvala vsetky tie "dobre rady", tak mam problem rozbehnut vobec laktaciu 😉

papricka33
21. mar 2016

@ushka aj mne pediater uz v 1,5 roku naznacoval, ze "uz to nema nejaky prinos"... Ale lepsie, ako liat do neho chemicky upravovane kravske mlieko, ktore je vlastne pre teliatka 😉

zitaje
21. mar 2016

@maminka552 to vobec nemusi byt naivita 🙂 vazne. Co si myslis, ze ked ho nechas, cucne si aj pred odchodom do skoly? 😎 Je to velmi malo pravdepodobne. Moja stredna sa odstavila uplne sama vo veku 2,5r, postupne prestala mat zaujem. Tento treti drobec potiahne o kus dlhsie, ale ved co, mam cas 🙂

Je mi z toho inak trocha smiesne, lebo som si spomenula, ako sa mi jedna moja znama montovala do zivota, ked mala moja stredna dcera rok, a jej sa nezdalo, ze este stale sa v noci budi - "to aj v 4-5-6 rokoch budes desatkrat za noc vstavat a davat jej mlieko?" Nuz nie, v tom veku uz bola davno prirodzene odstavena a spala celu noc, samozrejme.

csina
21. mar 2016

Z tvojich riadkov citit, ze puto je obojstranne silne a preto nevidim najmensi dovod ho trhat...Bat sa nemusis, do maturity urcite nebude dojceny. 😀 Toto je presne najkuzelnejsie obdobie, kedy si dojcenie mozes celkom vychutnat..uz to nie je taka zataz, pretoze nemusis dojcit kazdu hodinu ako novorodeniatko..netrapis sa tym, kolko vypil a podobne... Len si to uzivaj, dojial sa da...pretoze uz sa to nevrati. Ja som moje 3 deti dojcila kazde do 3 rokov..myskim, ze sme to vyuzili fantasticky a na uzitok mne aj im... Po odstaveni sa mi mlieko jednoducho stratilo...nemala som ziadne problemy. Najmensiemu sme vysvetlili, ze uz je velkac a deticky mliecko papkaju kym su babatka. A tak den po 3.narodeninach sa proste rano zobudil, pritulkal sa a vedel, ze didi uz nie je pre neho. Ver, ze reci som sa napocuvala habadej, ale sli jednym.uchom dnu a druhym von. 😉

bajana
22. mar 2016

@papricka33 čim sa chemicky upravuje kravské mlieko? O tom som ešte nepočula....

janulka1802
22. mar 2016

@maminka552 Ja na Tvojom mieste by som určite neprestala. Nechaj to na malého, nech sa prirodzene odstaví. Ak Ti prekáža, čo Ti vravia druhí, tak na to sú len dve riešenia: vysvetľovať, že Ti to vyhovuje, aj malému, čo ale určite nepochopia alebo povedať, že nedojčíš a máš pokoj. Keď to tak ešte necítiš, tak to nasilu neukončuj. Keď prestaneš, bude Ti za dojčením trošku smutno, ale to rýchlo prejde. Je to úplne prirodzené, je to krásna činnosť a výlučne mamkina. Fľašu môže dať hocikto, ale cicu len mamina. Dojčila som necelé 4 roky a neľutujem jediný deň. Vôbec ale neodsudzujem mamičky, ktoré dojčili polrok, či menej. Je to na každej mamičke a iných do toho nič nie je. Dlhodobým dojčením ho určite nedegeneruješ.

papricka33
22. mar 2016

@bajana umele mlieko pre dojcata je vyrobene z kravskeho mlieka. Zlozitymi procesmi sa z neho extrahuju neziaduce latky a pridavaju ziaduce tak, aby sa co najviac priblizilo zlozeniu materskeho mlieka...

bajana
22. mar 2016

@papricka33 no pisala si o kravskom mlieku, nie o umelom...toto mi je jasne

papricka33
22. mar 2016

@bajana lebo umele je len "chemicky upravene kravske" 🙂 tak som to myslela 😉 (vsetky vitaminy, enzymi v nom su synteticke, umelo, chemicky vyrobene) ... aby tu nevzniklo nedorozumenie, a neobuli sa do mna nedojciace maminy 🙂 je mi jedno, kto co dava svojmu dietatu, len uvadzam moj dovod, preco stale dojcim. Ak este mozem, je to urcite lepsie, ako davat dietatu nieco synteticke. Este si tej syntetiky okolo v zivote uzije 😉

bajana
22. mar 2016

@papricka33 aha, ja som to pochopila tak, ze obycajne kravske z obchodu je chemicky upravovane...

alchemilkazltozelena
22. mar 2016

@maminka552 ja som kojila 20 mesiacov a myslim ze som skoncila tak akurat vo vhodnu dobu..ze som nekojila ani extremne dlho ale ani kratko..pri druhom budem kojit uz kratsie, odstavim skor, hlavne nocne kojenie, aby som sa vyspala..teda ak by sme raz este mali druhe dieta 😵

sardinka335
22. mar 2016

@maminka552 ,,neviem si predstaviť ze nebudem kojiť,, - to je aky záhul...a čo ho chceš kojiť do zakladnej školy? Kojenie je pre dieťa a nie pre matku. To si musiš vyriešiť sama v sebe. 2 ročne dieťa sa kojit naozaj nepotrebuje - malo by uz jest viac menej všetko, mliečne vyrobky, vajcia, ryby, mäso. Ale ked to tebe vyhovuje, neobťažuje ta to a berieš to normalne tak, ze ho nebudeš chodit pridajat do školky tak mu davaj. Je to na tebe....ja skor vidim problém v tom odputani, lebo to je do istej miery dolezite. Dieta ta bude potrebovať vzdy - aj ked bude mať 20 rokov a vztah s nim sa nebuduje kojenim ako takym ale laskou, pozornostou a travením spoločneho času čo treba robiť kazdy den a nie len ked sa ide kojit, ze si lažkame, sme spolu atd...to je len taky dovod, ale toto by mali robit rodičia bezne -travit s dieťaťom čas, nejaku chvilku. To si take rituáli. Aj s mojim synom a dcerou sa chodime večer ,,valat,, do spalne na našu postel, rozpravame sa čo bolo v škole, čo kamarati, učitelky a tak...mame to tiež taky rituál a oni radi kecaju lebo vedia ze ešte nemusia spat. Našťastie cucať ma nikto z nich nechce...

leishmania
22. mar 2016

kvoliinym nekonci s kojenim, ja som postupne prestala ked mal 3 roky, v rokusom mu kojenie obmedzila na rano na obed pred spanok pripade po spanku a vecer na zaspavanie... ked nal tri roky sme sa dobodli ze uz je velkac a pomaly skoncime, este sem tam dostal vynimocne abolo to uz bezbǒestne pr oboch, pockaj na cas ked budete na to pripraveni

luci58
22. mar 2016

Tiez este dojcim, maly ma 2 r. 6m. a tiez pocuvam uz prestan dojcit, ziadnu vyzivu mu to nedava, je to uz iba zvyk. Dokedy ho chces dojcit? Sam sa Ti neodstavi a budes ho dojcit aj ked pojde do skoly? Cez prestavku sa pride nacuckat? Take a podobne hlupe reci. Dokonca jedni znami sa vyjadrili, ze to povazuju za uchylne. Nerozumiem co je na tom uchylne dost silne slova, myslim. Najhorsie na tom je to, ze som zacala byt tymi recami ovplyvnovana a zacinala som byt z dojcenia nervozna resp. z tych reci a prestala som si to uzivat. Ale dakujem za tuto temu, budem sa riadit svojimi pocitmi, tak ako doteraz, a znovu si tu blizkost uzivat🙂

michaelkanr
22. mar 2016

Sup sup do skupinky dlhodobe dojcenie🙂 a dalsie reakcie uz ani necitaj, niektore mamicky sa sem chodia odbavit🙄

ella2015
22. mar 2016

@maminka552 Rob tak ako vyhovuje Tebe a Tvojmu dieťaťu. Ja síce deti nemám.
Kojenie aj väčších detí fajn ale nejako slušne a intímne tak ako aj u malých bábatiek. Minule som zažila ako žena šok a to riadny. Pani s dieťaťom na prechádzke, to začalo mrnčať, plakať, dieťa cupitalo krásne samo. Pani vyložila nohu na lavičku, posadila si tam dieťa, vybrala prsník a dojčila. Toto je niečo čo ma vie trošku odrovnať, dojčenie je prirodzená vec ale nie každý je podľa mňa povinný sa na to pozerať. Príde mi to už trošku postavené na hlavu, ale to je asi len môj názor

bajana
22. mar 2016

@ella2015 nie je to len tvoj nazor, ako dojciaca matka s nim plne suhlasim...dlhodobo dojciace matky ale maju castokrat iny nazor, preto sa tu casto tieto dve skupiny "biju" ....tvoj nazor ti nik nevezme, ked budes matka, zariadis sa tak, ako budes povazovat za vhodne a nenechaj si nahovorit, ze si zla matka, ak nebudes dojcit rocne a starsie dieta na poziadanie kedykolvek a kdekolvek

luba41
22. mar 2016

@ella2015 ked budeš mat deti, možno zmeníš pohlad na to a pochopíš, prečo to urobila tak ako to urobila.. a stačilo sa len nepozerať na tú stranu

vejula
22. mar 2016

@ella2015 samozrejme že niesi povinna sa na to pozerať, stsači otočiť hlavu na druhu stranu a isť dalej 😉