Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor. Som od pôrodu 18 dní a už nekojím, ale prečo? V nemocnici mi už maličkého prikrmovali pretože aj keď som ho kojila 1a pól hodiny stále plakal, že je hladný. Keď mi dali odsávať, vždy som odsala max 20ml. Po príchode domov som malému dala najprv prsník a potom fľašu a vypil 60ml, a keď som mu prsník nedala vypil aj tak 60ml. Potom mi došlo, že malý sa skôr hrá ako je, ale prisať sa prisal. Keď v noci vreščal a istila som, že malý mi chce spať na prsníku, tak som ho úplne odstavila a je iba o fľaške. Prsia mám úplne mäkké a viem, že sa mi nikdy nejak extra nenalejú, ale stále to mliečko mám. Malý mi už nepil s prsníka asi 10dní. Keby ste boli na mojom mieste, dali by ste mu naspäť, ešte prsia?
Zla matka urcite nie si, ked ide len o to, ci dojcis alebo nie. Urcite by som vsak dojcila, zabojuj este, prinesie Ti to mnoho vyhod - aj tu ekonomicku. Kopec rad prip. kontaktov na laktacne poradkyne najdes v pripade potreby na www.mamila.sk 🙂 a hlavne si nic nevycitaj, ako sa vravi, si ta najlepsia matka, aku Tvoje dieta moze mat 🙂
urcite nie si zla matka!!!ja som tiez nekojila,pretoze sa mi uz v nemocnici popukali bradavky a mala som strasne bolesti.este teraz ked si na to spomeniem pride mi zle,pretoze som strasne citliva na taketo veci.a som rozhodnuta ze nebudem kojit ani druhe a vobec sa za to nehambim,proste sa na to necitim a mojmu synovi nic nechybalo a ani nechyba aj napriek tomu ze nebol kojeny...mozno sa stretnes aj s nazormi ze kojit treba za kazdu cenu a ze ked nebudes kojit ze to je tvoja vina a podobne blbosti...z toho si nic nerob.ty musis vediet ci sa na to citis alebo nie
To je otázka... To ide mimo teba či ovplivňuješ mlieko v prsníkoch? Čo to má z dobrým alebo zlým spoločné. Odporúčam sa tak neľutovať alebo nezvládneš život ako taký... Myslíš, že naše matky kojili rok dva ako tu kopu báb? A myslíš, že riešili hneď po pôrode čo sú za matky???
aj ked urobis tak ,alebo tak vzdy je to na tebe,.....tvoje babo ta bude lubit ci mu das prsnik,alebo flasu,.....
Co je toto za otazku? Co ma kvalita matky spojena s tym, ako dieta papa? Mne to logika taketo uvahy neberie... dieta miluje teba a ty milujes dieta. Vsetko okolo toho su uz len varianty toho, ako to robit spravne, aby bolo spokojne dieta a aj ty. Uz som to tu pisala sto krat - kojenim sa laska k dietatu nemeria!
Preco ma kazda zena si to potrebu pred svetom zdovodnovat, preco si mysli, ze ju niekto z niecoho obvinuje??? Ved sama vies preco nekojis, na co ten dlhy vysvetlujuci prispevok pod tym. Stoj si za svojim rozhodnutim, nemusis sa spovedat konovi, ze to neslo a ze mas POCIT, ze si nespravila maximum.
to co za hlupu otazku !!!!!!!!!! to akoze fakt ci sranda???
Podla mňa si to vzdala skoro, začiatky bývajú ťažké a psychika podkopana ale nesudim ta zlá nie si určite ale ja by som sa isto nevzdávala tak skoro... Čo mám kamosky väčšinou to nebolo jednoduche.. Prvý sa mi narodil v novembri prisal sa až po 7dňoch doma a plné kojeny bol až v januari... Druhy sa pekné prisal hneď no potom doma mesiac vymyslacky.. Niekedy aj polhodinu... Hlavne kľud nech je hociako si jeho mama, stred vesmiru, naj na svete...
neviem ci si zla matka, si hlavne mlada matka plna otazok a zneistenia, ako sme boli vsetky. S dojcenim je to tak: prve tri tyzdne si odtrpite, po 6 tyzdnoch sa to zacne ustalovat a lepsit a po troch mesiacoch butete lutovat matky, co musia davat flasu... takze snaz sa zachranit dojcenie, je to to najlepsie a najvzacnejsie, co mozes dietatu dat a onedlho si to budes uzivat. Ale skontaktuj sa s laktacnou poradkynou aby si nestracala cas a mliecko 🙂 To, ze si zo zaciatku mala malo mliecka nie je nic ojedinele, ani ja som vela nemala, stresovala som a prve dva tyzdne trochu dokrmovala, ale potom sa to rozbehlo a malej moje mliecko stacilo. Skus zabojovat, oplati sa!
Určite nie!!! Ja som malého kojila 24 mesiacov a bol totálny závislák, ke´d budem mať druhé dieťaťko pokiaľ sa bude dať budem kojiť , ale od pol roka kombinácia umelé mliečko + materské a max. od maminky mlieko do 1 roka.
Keďže malého som kojila 24 mesiacov a ako nastúpil do jaslí bol chorý pomaly každý druhý týždeň, plus sa mu pridružil nábeh na astmu, porucha imunity a každý lekár bol prekvapený ako je to možné, keď bol tak dlho a dostatočne kojený .
Či si dobrá matka, sa nemeria prijatým materským mliečkom, ale tvojou láskou k dieťaťku a tým čo máš pre neho v srdiečku.Takže sa určiete netráp, nerieš, kľudne sa sústreď na to, aby bolo bábo spokojné.A keďže drobcovia sú veĽmi senzitívny, isto bude najspokojnejší, keď bude spokojná aj maminka.
Ahoj, som pôrodna asistentka a zo skoly viem, aj ze som matka-viem, ze najlepsie, co pre dieta mozes urobit je, ze ho zacnes napät kojit. Z tych umelych mliek sa deti sice zasytia, ale mavaju casto koliky a to nechces, vsak, aby ho bolelo brusko. A na otazku, ci si zla matka Ti odpovedam, ze urcite toto nie je dôvod, aby si nou bola alebo aby si sa za zlu matku citila. Ak Ti môzem poradit: jednou z moznosti preco neje dostatok mlieka je nespravna technika dojcenia-to je po prve! Je potrebne kazde kojenie nakrmit dieta len z jedneho prsnika, nech vytaha vsetko mlieko, i predne- (riedsie s mensim obsahom tuku, kedy sa dieta napije) i zadne-(hustejsie s väcsim obsahom tuku, kedy sa dieta nasyti), dalsie kojenie z druheho prsnika. Dalsim dôvodom -to je po druhe- je Tvoj pitny rezim, ak nepijes minimalne o liter a 1,5litra VIAC ako pijes bezne, tak mlieko sa nema z coho vytvorit, kedze mlieko je co?? Tekutina!!!. Takze to nevzdavaj, lebo ako to tu uz mamky spominali, umele mlieko je velmi nakladne, vezmi si, sak teraz Ti staci jedna velka krabica na ako dlho, lenze dieta rastie a stale vypije väcsie mnozstvo, takze dalsi dôvod prejst na prirodzene mlieko. Ja som bola po sekcii, takze tiez som potrebovala s mliekom nakopnut a poznam nieco, co je neuveritelny zazrak a to Ti povedia aj v lekarni. Vola sa to Ricinus Comunis-ak som to spravne napisala-su to homeopatika na podporu tvorby materskeho mlieka. To su take malicke gulôcky na cmulanie a za dva dni mi prislo tolko mlieka, ze vnoci som sa musela dvakrat prezliekat, co mi mlieko vytekalo, vsetko bolo mokre, pyzamo, plachta, perina. Ked sa mlieko rozbehlo, prestala som gulky cmulat a vzdy, ked som mala pocit, ze mlieka je menej, zase som cmulat zacala. Stalo sa to len dvakrat, kedy som homeopatika potrebovala, po s.c. a potom, ked som sa na smrt vydesila, ked nas skoro zrazilo auto,ked som bola s kociarom na prechode pre chodcov. Ak nepocitujes z nieco velky stres, nemas preco nemat mlieko, odburaj tie mozne priciny, co som spominala a mlieko pride. Len urob tak cim skor, aby si dietatko nezviklo na flasu uplne, lebo potom Ti mozno nebude chciet prichytit sa, kedze z prsnika musi tahat (cim sa unavi) a z flase sa mu rovno leje bez namahy do bruska. A este-urcite je pohodlnejsie vysrcit cicu, kde potrebujes, ako tahat flase so sebou a prevarat ich.
Tak, ked Ti zalezi na kojeni a chces usetrit malemu brusko, sebe cas i peniaze, tak urcite sa do toho pust, prajem vela stastia. A take otazky nech Ti zhlavy rychlo odiiiiiidu......Maria
Je mozne, ze maly sa Ti nevie prisat spravne, tiez som s tym mala na zaciatku problem. Treba skusit viacere sposoby a najst taky, ktory vam vyhovuje obom. Ak mas volu a chces maleho dojcit, ja by som to na Tvojom mieste skusila. Nic za to nedas a ak to aj nevyjde, vies, ze si pre to urobila vsetko. Ja som za dojcenie, sama dojcim uz vyse 16 mesiacov, ale ak to ma byt stres pre Teba alebo babatko, tak urcite nie za kazdu cenu. A vyjadrenia typu som zla matka si vyhod z hlavy. Svoje dietatko lubis a staras sa on, si pre neho ta najlepsia matka 😉
bud kontaktuj laktacnu poradkynu, alebo davaj UM je to na tebe, to ze nekojis neznamena ze si zla matka, ja som kojila + dokrmovala 6 tyzdnov, kym bolo ako tak trochu mlieka odomna dala som aj prsnik + UM ale ked uz mlieko nebolo tak mala mala iba UM, nikdy ju nebolelo brucho a bola dobrucka zlatucka je sikovna od 10.5mes. chodi sama a je huncutka. A nebola este nikdy chora klop-klop. Takze je to na tebe ty si matka a najlepsie vies co je pre tvoje dieta najlepsie a nikto ti nema nic co vycitat. Ja som od narodenia Karin iba kojila 10 dni kym neschudla, bola zla bola hladna. Ked sme na 6den zacali vazit pred kojenim po 3dnoch sme sa rozhodli po konzultacii s pediatrickou dat UM, a to bola zmena. Ja som mala tak 40ml v jednom podla vazenia a po kojeni som si odsavala z neuveritelnym placom lebo ma to uz tak bolelo ze nikdy viac. Teraz viem ze sa mala vytrapila ale aj ja. Urobila som vsetko co som mohla ale MM som nemala. Vobec si nevycitam ze som nekojila. Viem vsade kam sa pozries je kojit KOJIT A KOJIT aj ja som z toho bola na nervy a poriadne. Tak hore hlavu!!!!!!!
úplne tá najsámhoršia matka si.
Nekojiť dieťa!! to si ako predstavuješ????
samozrejme žartujem.... zlá matka je podľa mňa tá, čo dieťaťu vedome ubližuje - žiadna iná. Ani tá, ktorá sa dieťaťa vzdá z nejakých dôvodov, nie je u mňa zlou matkou.
Niesi vobec zla mama a preco??? Pretoze nekojis??? Tes sa z maleho vonaveho uzlicka a nezatazuj sa otazkami ci si ci nie dobra mama. Ja som starsieho kojila 5dni,tak mi rozkusal bradavky z dasienkami ze mi ich museli prisit spat. Druheho som bola presvedcena ze na hrudik nepustim🙂, nakoniec som kojila 9mesiacov,potom zacal mrska kusat ako divy. Zacala som kojit v nemocnici,alw drobik sa tiez lwn hrajkal,z 3400g schodol na 2010g, dr.nakazal okamzite zacat s UM,az potom prsnik,kojila som cez klobucik,za 2 mesiace sme sa uz len kojili a bez klobucika. Po kojeni som odsala este 500ml mlieka🙂, ja som si povedala,ked to ide,tak budeme kojit,ked to nejde,tak to nejde,nerobme veci nasilu....
@saska88 ahoj....ja som kojila moju dcreu prve 2 tyzdne ...potom som ju odstavila sama od seba lebo ma prsia neskutocne boleli a mala som ich popraskane ....vela ludi ma zato kritizovalo ale mne odlahlo a to velmi ....stretnes sa tu znazormi ze kojit musis ze je to najlepsie co mozes pre svoje dieta urobit (co je pravda ) ale ty najlepsie vies co spravit ...ak tvoje dieta nema ziadne problemy je spokojny a pribera tak to nemen podla mna ....moj nazor...mna vela ludi kritizovalo ze som svoju dceru ostavila ....ze to este olutujem ze mala bude mat slabu imunitu ze bude casto chora atd atd ....a vies co ti poviem? mozno mi neuveris ....mala bude mat v aprili 3 roky a od narodenia doteraz bola len 2 krat chora !!! Zlou matkou urcite nie si ...to si velmi rychlo vyhod z hlavy!!!! Ak to malemu vyhovuje je spokojny pribera a ty si tiez spokojna co viac ti treba? drzim palce ...
Ja som prvý týždeň doma nekojila, len som odsávala a dávala fľašu (v nemocnici ma sestričky presvedčili, že málo ťaha, tak som sa zľakla a dala UM)... Stále som skúšala, po týždni sa prisal. Kojím piaty týždeň, stále máme s prisatím problém, niekedy sa chytí hneď, inokedy sa trápime aj 15 minút. Naozaj treba skúšať....
To, ze nekojis z Teba horsiu matku nerobi. Ano kojenie je vynikajuci start do zivota, ale ked to nejde, tak to nejde. Dobru mamu robi mnoho veci, ktore este pre Tebou su. Dobra mamina moze byt aj ta co nekojila a ani z tej co koji rok sa automaticky supermetka nestava. Mozes skusi laktacnu poradnu, moezes to znova skusit, ale ked sa to nerozbehne, netrap sa. Zla matka z Teba nebude. Lepsia vyrovnana mamina s UM ako utrapena z vycitiek za veci, co zmenit nejdu. To ci si alebo nie si dobra mama sa dozvies az za takych 20, 30 rokov. 🙂
No, ci si dobra alebo nie dobra matka nezalezi na tom ci kojis ci nekojis, to len tu na slovensku sa robi z dojcenia velka veda, a len za kazdu cenu materske mlieko , z kazdej strany to iste... Jasne ze materske nlieko je to najlepsie co moze dat zena dietatu, ale ked to nejde tak to nejde, netreba to silit , a netrap sa preto, ak je miminko spokojne aj na um neni problem, ziadne stresy pre teba a babatko, moje 3mesacne je prakticky od porodnice len na um, a je to dobre, som v pohode, miminko je spokojne, ziadna nervozita🙂 a nemame problem, ma to aj vyhody, moze sa krmenia zucastnovat ocko, je to velka pomoc, my sme za mesiac absolvovali 2 dovolenky a s flastickou je to velu lepsie. Isto ma tu viacere za tento moj nazor daju dole, ale to neni pre mna podstatne a dolezite, pre mna som dolezita ja, moje miminko a moja rodina, tvrde zastankyne len dojcenia , robte si ako chcete, ale nekazte druhym co a ako robit, lebo vy nieste v kozi tej zeny , co ma problem s dojcenim, neviete o tom nic,,,a ty, si dobra mamicka aj ked uz nedavas svoje mlieko, podstatne je ze milujes svoje dieta a ze sa ma dobre🙂 a ze je spokojne🙂 vsetko dobre prajem
Ahoj,urcite si ta najlepsia mamina,len sa nestresuj.Chce to len klud a pohodu.Ja som 2 synov porodila v CR,nekojila som ani jedneho.Potom sme sa prestahovali na SVK a teraz mam 2 dcery,prvu som kojila 8 mesiacov a druhu uz kojim 6 mesiac.Chcem len povedat,ze vsetko je to asi v psychike a v pohode,ktoru matka by mala mat,aby mohla kojit.Pri synoch som vyskusala vsetky moznosti,no zial neslo to/bola som na vsetko sama,manzel stale v sluzbach.../Teraz mam k dispozicii babky,tety a hlavne sa necitim na vsetko tak sama,som v pohode a kojim.Takze ak si urobila pre to,aby si kojila maximum a aj napriek tomu to nejde,nic sa nedeje,je tu UM,nebudes ani prva,ani posledna,ktora takto vychova dieta 😉
Presne chapem otazku a pocity zakladatelky temy.Potrebuje pocut, ze nieje zla matka aj ked nekoji.mne to nikto nepovedal.svojho synceka som kojila18 mesiacov som na to pysna....ALE neviem ci by som do toho sla opat. Pre mna to bolo 3mesacne peklo na zemi
..cely ten boj o kojenie. A v uplne najhorsich stavoch som hovorila, ze som neschopna matka... ak si ok a babo tiez...neries kojenie
niesi vobec zla mamina, my sme tiez mali trouble s kojenim, raz sa zo mna najedol raz som mu nestacila, tak som musela dokrmovat a dookola, ked mal 8 tyzdnov, vrestal mi dva dni na prsniku, takze ostal len UM. Dieta spokojne, mama tiez ale potom to na mna po par mesiacoch prislo. Ze preco som nevydrzala, ze preco a preco..Teraz by som to uplne inaksie riesila, ale vtedy to bole cele zle+poporodna depresia zdravotne veci a atd.. Takze spokojne dieta - spokojna mama plati v kazdej rovnici. Ked je spokojny a napapany z UM tak to neries. Ak chces mu davat tvoje mliecko skus si odsavat, hoci aj tych 20ml od smadu 🙂
ahoj, nie si zlá matka, si najlepšia mama na svete 😉 ja som 6 týždňov po pôrode a tiež už nekojím. prvý mesiac som mala mlieka dosť, až moc si myslím. ale zapálila sa mi rana po sekcii, dali mi ATB, tvorilo sa mlieka menej a neskôr, ked malý pil, tak aj dve hodiny bol prisatý, aj prehltal, aj som cítila ako ťahá mlieko, ale aj tak bol stále hladný. Ked som si odstriekala do fľašky, tak som mala úplne vodnaté mlieko (ako krabicové z obchodu), tak sme začali prikrmovať, a teraz mám mäkké prsia, mlieko v nich mám (aj si odstriekam, ale len po 24 hodinách, inak to nemá zmysel) presne ako ty, dakedy ho priložím, nech poťahá a aspoň menej kričí, kým sa robí UM, ale to tiež len raz za deň má zmysel, aby sa aspoň napil (napríklad ráno)... Každý mi hovorí, aby som kojila a neprestávala, že riedke mlieko alebo slabé mlieko neexistuje, ale ja viem, že existuje, nielen z mojej skúsenosti, ale aj od švagrinej a susedy... A odkedy papá malý UM, tak je kľudnejší a menej plače a nehladuje...
Ak ste s bábom spokojní a pokojní, tak nerieš kojenie ani prípadných uhundraných ľudí ;)
U nás to funguje a sme spokojní 🙂
@saska88 nie určite niesi zla mama preto, lebo nekojiš. No napriek tomu z tvojho prispevku citim lutosť, niesi v pohode s tym, že nedojčiš. Ak chceš ešte zabojovať tak prosim kontaktuj LP . Tu najdeš čísla http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
Tiez nechapem tejto otazke!!! nekojiš neda sa , no bože, nie si prva ani posledna, ale ak maš mliečko tak ho nechaj nech si potiahne aj ked len maličko a dokrmuj ho umelym, sice to budeš mať obtiaznejšie....ako dat mu len flasku , ale dobre materske mlieko nikdy nie je zle ! 😉
Ak Ta to psychicky ukludni tak si ho prikladaj, mozno Ta potrebuje citit a mat s Tebou kontakt,ale nakrm ho aj UM. Ja som tiez davala aj UM od 2 tyzdna a kojila som ho pritom 2 roky.
Si dobrá matka, lebo si ho vynosila, porodila, staraš sa oň a robíš čo môžeš. 😉
Ahoj. Ty si ta najlepsia matka, pre svoje dietatko. Lepsiu od teba nemohol dostat. Mozno, ze aj ked sa ti prisaje, mozno sa prisaje zle. Ja som tento problem mala pri prvom synovi. Myslela som, ze je prisaty dobre a pije pekne mliecko. Ale laktacna na porodnici mi ukazala ze sa prisava zle. Po dvoch dnoch som mala bradavky strasne bolestive. Az doma som vyskusala kojit cez klobuciky a maly sa aj napapal. Do vtedy mi ho museli v nemocnici prikrmovat. Tiez som skusala mlieko odsavat. Ale maly si dokazal svojimi ustockami vysat viac ako samotna odsavacka. Len si ho stale prikladaj a mlieko sa ti zacne tvorit, Okrem potravin, ktore podporuju tvorbu mlieka, vela casu trav so svojim dietatkom a oddychuj.
Nuz zla nie. ale uz svojou formulaciou otazky mam pocit, ze sama vies, ze dojcenie je pre dietatko lepsie. to najlepsie co mu mozes dat. Dojcenie je ovela viac, nez len sposob krmenia babatka. je to vztah, laska... maminky, ktore ti vravia, ze je to jedno, ake mliecko pije tvoje dieta, bohuzial, pravdu nemaju... same v dojceni zlyhali a takto sa ospravedlnuju. to je moj nazor. dnes, ked o dojceni a materskom mlieku vieme uz vsetko, je pre mna nepochopitelne, ze to niekto, ak mlieko ma, pokojne da dietatu flasku. dnes, ked existuju laktacne poradkyne, internet, fora, mamila atd... zavolaj si laktacnu poradkynu, skus to. nikdy neolutujes, ze si dieta dojcila. NIKDY. skor mozes lutovat, ze si mu dala flasu.. kazdopadne je to tvoje rozhodnutie. ja sa na to divam takto: kupujeme drahe kociare monitory dychu barsake hluposti...lebo chceme dat dietatku to NAJLEPSIE. tak naozaj chcime pre nase deti to NAJ: materske mlieko...
Kojiť za každú cenu netreba, ale bolo by super, ak by si to zvládla. Tiež sme nemali ľahké začiatky, maličký papal a papal a mala som pocit, že je to nekonečné. A aj tak zaspával, ale tak čo, povedala som si, nech si spinká, keď sa takto cíti dobre. Teraz má čoskoro 4 mes., mali sme chvíle, kedy som myslela, že strácam mlieko, bol hladný, uplačkaný a vkuse na prsníku, tak som to začala robiť tak, že som mu ponúkala prsník oveľa častejšie, aj keď si nepýtal a veľmi veľa som začala piť vody...pila som popri dojčení, po ňom, aj pred ním, no každú chvíľku. A jedla som všetko možné mliečne, ako termixy, acidko vanilkové, krupicu...a krásne sa to rozbehlo, mliečko som musela niekedy až odsávať. Chce to trpezlivosť a čas, aby ste sa spolu zosynchronizovali, ale nevzdávaj to. Bábätko pri dojčení nevníma iba pocit nasýtenia sa, ale aj spojenie s matkou, jej blízkosť, pocit bezpečia...teraz je môj malý šťastné usmievavé bábätko a 90% spánku zaspí na prsníku, ale mne to nevadí sú to pre nás krásne spoločné chvíle, ktoré si užívam, lebo čas beží rýchlo a rýchlo to pominie. A na tvojom mieste by som možno postupne prestávala s umelým mliečkom, ale pokúšala sa ponúkať mliečko z prsníka dookola, keď nejde z jedného už, prejsť na druhé a nech dopapá..a naozaj veľa pi.
5 dni po porode som musela zacat prikrmovat pretoze sa mi mlieko prestalo tvorit, a uz sa to nerozbehlo. to ci niekto koji alebo nekoji a z akeho dvovodu to robi alebo nerobi nema vplyv na to ci je matka dobra alebo zla.
Ahoj, určite sa nevzdávaj a pokúšaj sa vrátiť k plnému dojčeniu...kontaktuj laktačnú poradkyňu v nemocke kde si rodila - určite ti poradí. Dojčenie je najlepšia vec pre bábätko aj pre teba a to už nehovorím o finančnom zaťažení pri umelom mlieku...
Možno máš len zlú techniku alebo si neviete so synčekom nájsť tú správnu polohu na dojčenie, skús si prečítať aj toto:
http://data.agssport.cz/download/avent/kojeni_2...
držím palce nech sa to dojčenie podarí 🙂