Dobrý deň,chcela by som sa opýtať na Vašu radu.Doma máme päť týždňové predčasniatko (narodil sa v ôsmom mesiaci).Z nemocnice sme po troch týždňoch odchádzali s 65ml (pije MM ale si ho odsavam,nakoľko sa nechcel prisat-nemohla som s ním byť od začiatku a potom to už nešlo),za týždeň a pol sme papkali 90ml 6krat denne.Lekarka mi na poradni povedala,že za týždeň pribral 300ml čo je veľa,nech mu davam jesť 7krat denne po 70ml,ale ten plač,to je niečo neuveriteľné.Stale je hladný nestačí mu to.Malicko spí.Začali sme mu dávať Nutrilon jeden krát v noci,a pekné spí aj tri hodinky,môže byť že mám slabé mlieko?Ďakujem pekne.
Slabe mlieko neexistuje. Bud mozes dojcit alebo nie. Ja som maleho dojcila kazdu hodinu a pol aj v noci. Moja doktorka neriesila kolko ml vypil, ale vahu mal primeranu. Tvoje male po Nutrilone musi aj lepsie spat, ma uplne ine zlozenie ako materske mlieko.
Slabe mlieko nemas. 300g je ok, buduci tyzden to moze byt menej. Prisat sa ho este mozes naucit, poradi ti laktacna aj ked mne sa nepodarilo pouzivam casto klobuciky ale lepsie ako vkuse odsavat. Nutrilon mozno nie je ani nutny, ak mas mlieko, neutiekaj sa k tomuto kroku lebo maly place. Z jednej flase budu coskoro dve, a tak dalej. Maly si pyta papat, tak mu daj, aj ked z flase pije isto viac ako keby tahal z prsnika, skus aspon cumel na flasu s mensou dierkou aby mu mliecko slo pomalsie, ak uz nepojde rozbehat klasicke kojenie.
Akoze ja nie som odbornicka na dojcenie, ale to mas podla lekarky nechat plakat dieta od hladu? Co sme v Afrike? Ved materske mlieko je lahko stravitelne. Ja som niekedy dojcila aj 9x za den. Niekedy aj po hodine znova. Len nech papka kolko potrebuje. Mozno viac potrebuje tvoju naruc.
Naco mu davas UM, vsak ked mas dost svojho tak mu davaj materské
Tabuľky su jedna vec, individualita dieta druha vec
A plače mozno preto lebo sa pýta k tebe, dsj si ho do šatky, aby cítil tvoje teplo, tvoje srdce
ahojko, prepac ale nerozumiem tvojej otazke, ak by si viac citala o mlieku, tak sa docitas, ze "slabe" mlieko neexistuje, len nespravna technika kojenia, co vsak u vas nie je problem. maly pribera dobre. papa dobre. dokonca dr. vam kazala obmedzit prijem mliecka (hoci nechapem naco, pri tak malom babatku, ved si len potrebuje doplnit prijem stravy, kedze je predcasniatko...) to ze nespi a place je normalne este mal byt v brusku a nie tu, takze sa mu vsetko naokolo nepaci je podrazdeny (jeho nervova sustava) potrebuje klud pokoj, mozno viac viazat do perinky na pevno - to maju predcasniatka vacsinou radi viac ako na cas narodene deti - aspon u mojich to zaberalo, popr. satkovanie, nosenie sa, proste potrebuje kontakt kozu na kozu, telo na telo. casto u takychto babatiek nejde len o plac z hladu ale aj o ukojenie ostatnych telesnych potrieb - nie len hlad, casto potrebuju este pocut tlkot srdca matky, to u mojich najviac zaberalo hlavicku na hrudnik a boli kludne v satke som mohla robit hoco a boli ako anjelici. vyskusaj popr. do postielky ho obkoles plienkou, "ucuckaj" ho do nej aby sa citil ze ma nieco na tvaricke a necitil sa taky "odhaleny" mozno potrebuje viac kontaktu na pokozke, aby sa ukludnil, mozno tym ze pije z flasky si vytvoril silnejsi saci reflex a potrebuje viac sat takze bude potrebovat cumlik, aj moje deti mali tento problem co boli na flaske od malilinka, ze hoci chceli vela papat nebolo to o hlade ale o sani, takze cumlik to isti a drobcek sa ukludni. vyskusaj nieco z tohto a uvidis co zaberie u vas. drzim palceky nech najdes cim skor to co na vas zabera. a ak mas dost mliecka nedavaj UM, zbytocne prides o MM to je lepsie.
Odsavas, ci aj odstrekujes? Odsavacka nevytaha vsetko. Po mesiaci mas zrele mlieko,teda predne aj zadne. Predne je redsie, menej tukove. Moze byt potom babo hladne. Krmit dpjcene dieta po 3 hodinach je nerealne. Bude revat ako tur. Mne syn pribral za 1 mesiac kilo. Potom uz menej. Slabe mlieko urcite nemas. Ale materske mlieko stravi rychlo a je hladny. Lekarov som vzdy posluchala. Nie som odporcom antibiotik ani ockovania. Mam aj v rodine lekara. Ale syna som vzdy krmila podla hladu. Nepriberal tabulkovo. Raz menej, inokedy viac. Nevyspala som sa rok. Narodil sa v 37.tt. no mal rozne zdravotne problemy. Materske mlieko je to najlepsie. Tvori priamo pre Tvoje babo. Dodas mu tym vsetko,co si mu v brusku nestihla dat. Nemozes ho prekrmit.
Skús si prečítať túto stránku http://zena.atlas.sk/moze-byt-materske-mlieko-s..., Ja som malého dojčíla necelé dva mesiace, lebo sa mi nechcel dobre prisať a stále bol hladný, keďže nič do seba nedostal, akurát ma boleli celé bradavky a tak som potom odsávala, ale na tretí mesiac som už úplne stratila mlieko, tak som dávala Nutrilon a potom neskôr Sunar. To sa začal tak prejedať, že sa až povraciaval a tiež strašne pribral. Tak sme to trochu znížili a časom sa to samo upravilo.
@rrybka Vieš, mňa po tom odsávaní tie bradavky tak boleli, že som myslela, že mi odpadnú prsia, tak som to už ďalej nezvládala. Nakoniec aj ja sama som od pár mesiacov vyrastala na Sunare a som tu. Samozrejme, že materské mlieko nič na 100% nenahradí, ale nie každá matka má to šťastie a má dosť mlieka, aby mohla dojčíť dostatočne dlho. Ale zvládli sme to syn má dnes 6 rokov a nič mu nechýba.
ja som mala opacny problem, dcerka plne kojena a na spodnej hranici tabuliek...doktorka radila davat UM, prestat dojcit...no to vies ;) teraz ma 2,5 roka a sice je taky maly vrabcek, ale nesmierne ziva, energicka, ubehana, ukecana...nic jej nechyba. Riad sa svojou intuiciou, nie doktorkou
Si matka a ked vidis,ze je hladne tak mu daj jest. Neviem co je toto za modu pocuvat vo vsetkom doktorov ked ty si matka a mas doma to babo. Slabe mlieko nie je a pribera normalne. Nestresuj sa
Inac, ja mam taku pokrokovu doktorku, ze ked mala moja mala 7 mesiacov, tak nas poslala na rehabky, lebo ved este nesedi! Darmo som vysvetlovala, ze sa este ani neplazi, tak nema ako sediet...proste nie, decko ma podla tabuliek v pol roku sediet a bodka! Takze napriklad nasu doktorku odvtedy beriem s riadnou rezervou
@hrjanka na rehabilitaciavh nie je nic zle iba sa spevni svalstvo a to ze sa ani neplazi v 7 mesiacoh znamena ze asi treba trosku spevnit
@sykorkauhliarka nie, nie, nevravim, ze by rehabky boli zle..ale rehabilitacna sa na mna divala ako na zjavenie, ked som jej vysvetlila, preco sme prisli 🙂 uplne zbytocne sme tam chodili...no tym som len chcela poukazat na to, ze niektori lekari sa prilis venuju tabulkam a zabudaju na to, ze kazdy clovek, aj dieta, je individualita a tak by sa k nemu malo pristupovat...a je hlupost nechat male babatko plakat od hladu, lebo sa vymyka tabulkam 🙄
@hrjanka tak to je jasne ze nedat papat je nezmysel...ja som nikdy nepocitala kolko krat som kej dala prso
6x denne sa kojí aj moja slečna - no tá má vše roka 🙂
Do pol roka som kojila ako bolo treba - aj 20x za deň. Hlavne v lete aj každú pol hodinu. A baby primerali - jedna viac, druhá menej. Dodnes je jedna vysoká a tenučká a druhá je malá buchta 🙂
A to majú rovnakého otca i matku a boli rovnako kojené. Dokonca aj pôrodná váha bola 3 -3,2kg. A Aj tak jedna priberala ledvy 0,5 kg za mesiac a druhá vyše kila.
Pokiaľ je bábenko zdravé - tak mu daj MM vtedy keď chce 😉
Ja nerozumiem tomu, prečo toto tie lekárky niektoré robia.... Aj nám povedala minule, že priberá rýchlo, naposledy zas že pomalšie, ale to len tak zhodnotila a kedže je plne dojčený, nič lepšie nemôže byť a necháva tomu voľný priebeh, keďže bábätko sa má dobre a prospieva. Som rada za takú lekárku. Určite pokračujte v kojení tak ako to malinkému vyhovuje.
@domikadb aaaaale,no.....ak chce papat a dokonca papa tvoje mliecko=hoci z flase a pribera...no co este treba?????
ved to je super
slabe mlieko nie je
Sla