Slabé dojčenie

gastanka82
9. aug 2015

Vie mi niekto poradit co robit? Od porodu som kojla. Maly sa narodil velky, mlieko nestacilo. Je teda na flaske, prsnik odmieta, mlieka mam malo. Ako zvysit jeho produkciu a jeho zaujem o neho?

luba41
9. aug 2015

@gastanka82 to že bol velký nič nemalo spoločné s tvorbou MM..MM sa tvorí podla dopytu od dieťaťa, ak nebol dostatočne prikladaný, tak sa MM netvorilo..a ak bol krmený flašou, tak sa mu zbytočne rozťahoval žalúdok..samozrejme potom vyžadoval viac a viac..zavolaj si laktačnú poradkynu, poradí, vysvetlí, ukáže, ukludní..skús prikladať ked spí, ked zaspáva -ak by sa prisal, treba zvýšiť tvorbu asi bylinkami, potom sa používa cievka a krmi sa zároven na prsníku / ale to sa musí už prisávať/..vela kontaktu, spoločné spanie, nosenie v šatke alebo nosiči atd..neustále ponúkať, ale nesiliť..a hlavne flaša, cumel musí ísť preč-ale u vás postupne..
prečítaj http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmie...
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

siska53
9. aug 2015

@gastanka82 uplny suhlas s @luba41

gastanka82
autor
9. aug 2015

Vdaka za cenne rady😉 Bojujeme dalej.🙂

pan_dokonaly
10. aug 2015

Ja nerozumiem tomu roztiahnutemu zaludku.
Ak je na umelom mlieku napisana davka napr 60ml a 7x denne, tak to asi taky zaludok ma dieta mat, ci?

Je prijem materskeho mlieka mensi ako prijem "sunaru" pri krmeni z flase?

gastanka82
autor
10. aug 2015

Nuz nam pan doktor povedal, ze to co si dietatko vytiahne, tolko si ziada. Zvrackanie po najedeni by bolo znakom prejedenia...

luba41
10. aug 2015

@pan_dokonaly dieťa pije z prsníka tolko kolko práve potrebuje..niekedy 20 ml, niekedy 50ml, niekedy150ml..ak pije na požiadanie, tak pije n-krát denne rozličné množstvá..

maslenka47
10. aug 2015

@luba41 to plati len za predpokladu, ze v tom prsniku nieco na vytiahnutie je. Keby vsetky deti pili z prsnika kolko potrebuju, tak nie je taky dopyt po UM. Tiez by som tych 150 eur mesacne vedela minut aj inak.

@pan_dokonaly "Roztiahnutie" zaludka je do istej miery mozne jak u deti tak u dospelych. Keby si ty teraz zacal pravidelne jest 1.5x vacsie porcie ako obvykle, tak uz po relativne kratkom case zistis, ze ti zrazu obvykla porcia na zasytenie nestaci. Tak isto to funguje aj u malych deti. Ked budes do dietata cpat 7x 60ml len preto, ze je to na krabici napisane (nie preto, ze je objektivne hladne), tak si na prezieranie sa velmi rychlo zvykne a bude pytat stale viac a viac.

siska53
10. aug 2015

@maslenka47 ponuka rovna sa dopyt,len treba dat tomu cas a dieta musi byt spravne prilozene. Castokrat maminky nevedia spravne dojcit (druha vec je,ze je aj skupina takych,co nechcu) a mizive percento tych,ktore sa snazili a naozaj sa im to nepodarilo naplno rozvinut ako moja kamoska,co aspon syna dojcila 5m,mala aj laktacne poradkyne u seba a dceru vobec,len tam vela spravim aj stres po porode..
Kamoske v rakuskej porodnici odmietli dat UM pre malu,aj ked revala hladom a kamoska s nou. Prosto dostala prikaz prikladat a prikladat. A mlieko sa rozbehlo,dojcili sa vylucne rok,lebo zas jej nik nepovedal,ze od 6.m.ma uz davat prikrmy.

sardinka333
10. aug 2015

@pan_dokonaly aj dieťa na UM pije ,,na požiadanie,,...ked vidím že ,,asi je to hlad,, tak ponuknem mlieko - davku ktoru zhruba bezne pije..dieťa nevypije tabulkovo 7x 60ml...(aspon teda nemám skusenost) Raz vypije viac a raz menej. Podstatné je aby dieťa priberalo a nemusí vobec jesť tabulkovo ani MM ani UM.

luba41
11. aug 2015

@maslenka47 no a presne tak to funguje s prikrmovaním už v porodnici..tak ako píše siska53, v Rakúsku Ti nedovolia dokrmiť, pretože vedia že telo matky hormonmi vyprodukuje po porode tolko MM koko to dieťa potrebuje..mlieko sa začína tvoriť každej tehotnej už v 16. táždni / to že matka ho nevidí, neodsaje neznamená že sa jej nevytvorilo/..ale treba ten dopyt, aby sa ho tvorilo dalej primerane.. rakúske deti vydržia prvé dni aj na kolostre od matky, len slovenské deti musia byť už prikrmované UM od prvého dna?..to u nás je taká zaužívaná tabulka-1.den musí dieťa vypiť 10ml,2.den-20ml atd..takže "štopeme" deti od narodenia-rozťahujeme žalúdok..a nedovolíme dieťaťu samé si regulovať tvorbu MM..potom sú len samé problémy s dojčením a máloktorá matka ktorá začala s prikrmovaním, dokáže prejsť na plné dojčenie

elchie
17. aug 2015

ahoj, mne pomohol cajik ma tvorbu mlieka z www.bylinkovecaje.sk a kojila som az do odstavanie v 18. mesiacoch...🙂))