Skúsenosti mamičiek - aj po roku kojičiek 🙂

zuzipuk
19. aug 2019

Mamičky, ktoré ste kojili vyše roka. Ahojte. Mňa by len zaujímalo ako ste na tom boli vy 🙂
Malú kojím už asi od 8. mesiacov iba ráno a večer pred spinkaním, mám teda mlieka už len tak symbolicky... Tak mi teda doktorka poradila, že mám pridať aj umelé mlieko. Nechce ho ani náhodou. A popravde ani jej ho nechcem nejak siliť.. Tak som na radu kamarátky dala už kravské mlieko trošku, resp. začíname nabiehať už aj na takéto mlieko v strave... A skúsila som jej dať aj piť, tiež ho tak nechce.
... stačí jej aj len také symbolické kojenie bez iného mlieka s tým, že papá zhruba každý tretí deň aj jogurt a inak papá všetko pekne, mäso, zeleninu aj ovocie aj smotanu aj pečivo...
Ako ste na tom boli s mliekom vy?
Kojiť cez deň aby sa mi tvorilo viac mlieka nemienim, ani odsávať, malá sa nesťažuje, v noci spinká, občas sa prebudí ale stačí jej len voda.
Ďakujem za skúsenosti 🙂

zuzipuk
autor
19. aug 2019

Malá mala teraz rok. Som zabudla napísať.

jatva
19. aug 2019

@zuzipuk umurcite nemusis. Davaj syry, zakysane vyrobky a bude ok.

zuzipuk
autor
19. aug 2019

@jatva paráda. Takéto potrebujem počuť. Lebo neviem či je to len PMS ale začínam mať stresy z toho či ju o niečo neukracujem. 😀 Či je to takto ok a tak. Takže vďaka ešte raz.

sonicka96
19. aug 2019

@zuzipuk ja som môjho musela odstaviť od môjho mlieka a veru tiež som mu nechcela dávať UM 🙂 tak som prešla na kravské,jasné že z dna na deň nechcel hneď to mlieko keď bol naučený na moje 🙂 ale zvykol si a teraz vypije veru dosť aj krabičku a pol mlieka 🙂 ja by som ti poradila zotrvať 🙂 nič nejde hneď

zuzipuk
autor
19. aug 2019

@sonicka96 a dávala si mu teda stále po troške až kým tomu zrazu neprišiel na chuť? 🙂

basska_b
19. aug 2019

@zuzipuk Moja bola po roku kojena 2x denne len na zaspanie a potom v noci ešte 2-3× sa zobudila a pýtala. Podľa mňa to stačí. Mala som pocit, že mám celkom dosť toho mlieka. Keby nebolo dosť, plakala by a bola by nespokojná (ako sa stalo o pár mesiacov neskôr, keď som otehotenela). Takže na umelé sme nabehli až keď mala 14 mesiacov, začala dostávať 100ml pred spaním a po odstavení dostáva 2x denne 100ml, viac nevypije ani. Už ho neodmietala a celkom jej chutilo. Keď sú väčšie a majú široký jedálniček, úplne inak začnú vnímať aj umelé, ale asi závisí aj od dietaťa...

sonicka96
19. aug 2019

@zuzipuk áno,keď nechcel nedala som až kým bol hladný a potom ho vypil a už si zvykol 🙂

lula313
19. aug 2019

@zuzipuk ja som kojila do 14 mesiacov. Zvažovala som UM alebo len mliečne vyrobky. Kravske mlieko určite nie(to trvanlivé z obchodu je len sajrajt a to z mliečneho automatu musis prevariť a tým zabijes kopec vitaminov, čiže zase si tam, kde si bola, že moc vyzivne to pre dieťa nie je). Rozhodla som sa pre mliečne vyrobky, ktoré dávam každý den(biely jogurt a rôzne druhý syrov, či maslo). Ja kupujem v AT mliečne Bio vyrobky, tam som si ista kvalitou ako aj tým, že nepodporujem nechutný biznis s kravami, ale podporujem hospodárov, ktorí dbajú na welfare zvierat(nie sú vystavené fyzickej a psychickej nepohode).

eliska13
19. aug 2019

@zuzipuk ja som od roku kojila tiež len ráno po zobudení, obed pred spaním a večer pri zaspávanie a v noci, keď sa zobudi niekedy sa nezobudil
Myslím, že o nič ju neukracujes veď ona si vytiahne koľko potrebuje, kravské mlieko by som nedávala vôbec, keď už tak každý deň jogurt, syry....iné mliečne výrobky.Mne sa zdá jogurt raz za 3 dni malo, ale tak asi dávaš iné mliečne výrobky.ked mas svoje načo by si dávala umele😀robíš dobre ako robíš

jenny257
19. aug 2019

Ja nedávam vôbec UM . Na čo vyhadzovať peniaze za neho keď mám “svoje” mlieko . A kravské mlieko už vôbec nie. A môžem dať jogurt , syr , atd .

kubobubo
19. aug 2019

@zuzipuk v noci je voda ideálna, aspoň si zúbky nepokazí. Syn bol dojčený skoro 3 roky, nejako to vyšlo. Okrem dojčenia nemal nikdy záujem o nič mliečne, teraz si občas dá trochu syru. Vzhľadom na rodinné dispozície na laktózovu intoleranciu s ním nechcem bojovať. Krvný obraz v pohode, malý akčný chlap. Ja tiež si dám len občas kúsok syra (intolerancia na kravsķú bielkovinu) a kosti sa mi lepšia. Mám celiakiu a osteoporózu, takže viem, že výsledky denzitometrie mám lepšie a nič mliečne nejem. Osteoporózu mam z neliečenej celiakie. Pokiaľ je dieťa ok, tak sa netreba vyhýbať, ale zase netreba to s tými mliečnymi produktami preháňať.

silvia610
19. aug 2019

Určite jej to stačí ak má aj v strave aspoň nejaký mliečny výrobok ako píšeš.. prvého syna som kojila rok aj trištvrte odstavil sa z menšou pomocou v podstate sám (teraz 3,5r) postupne si to nahradil 3,5% mliekom čo mu ostalo doteraz UM sme nemali vobec

slenky
19. aug 2019

Urcite nemusis davat UM po roku, pre dieta od jedneho roku nie je potrebne pit mlieko ci uz kravske, UM, alebo od maminy (ale dojcenie po roku ma samozrejme benefity). Staci davat mliecne vyrobky, ale aj tie uz niektore zeny nahradzaju. Ja som maleho odstavila ked mal rok a tyzden, uz som nevladala vstavat k nemu 10 x za noc. Odvtedy nevypil ani jednu flasu mlieka - v noci len vodu a cezden si da jogurt, syrove vyrobky, maslo, smotqnove omacky, atd. Je uplne v poriadku a zdravy ako buk 😊

sonicka96
19. aug 2019

@slenky joj ako vám potichu závidím že vám vipije vodu v noci :/ ja som to skúšala a môj sa max pozvracal :/

vilma7
19. aug 2019

Kojila som syna do 16 mes. Potom mi jednoducho fľašku s mliekom nikdy neprijal, jedine s vodou. Kravské mu sem tam dávame v poháriku, alebo krupica, puding, jedlo. Na UM sa mi ho nepodarilo naučiť a ani to Dr.neriešil.

marguay
19. aug 2019

Pokial viem, tak dieta potrebuje mlieko min do 2 rokov, tym nemyslim vyrobky. Precitaj si na mamile. To, ze ti niekto napise, ze po roku to je zbytocne, a jej deti su ok, to je pre teba relevantna informacia? Ci je to dieta ok ta mamicka netusi. Chyby vo vyzive sa ukazuju az po rokoch. Ja si v takychto veciach hladam odbornejsie zdroje nez mk.

slenky
20. aug 2019

@marguay mne to povedala pediatricka, co si myslim ze je lepsi zdroj ako mamila 🙄 a kazda vieme ze podla mamily by zeny mali kojit za kazdu cenu 🤦🏼‍♀️ Napr tu je clanok od Britskej Narodnej Zdravotnej Organizacie - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-bab... Mas tam napisane ze od roka bud mlieko alebo 2 porcie mliecnych vyrobkov. Tak sa tu prosim ta neohanaj mamilou 👌

pininka1
20. aug 2019

Mojej trvali dva týždne kým vôbec zobrala fľašu s mliekom, musela som ju kvôli operácii postupne odstaviť, ale aj tak okrem umelého vždy chcela aj cicku. Kojila som ju až kým som nešla na operáciu. Tiež si myslím že nasilu zas nútiť netreba, ale treba zaradiť všetky tie veci do normálnej stravy. Viem že ma tu ukamenuju, ale ja som našim dávala trošku, ale ozaj len trošku granka do mlieka a vypili to hneď.

jatva
20. aug 2019

@slenky tam je napisane, ze je najlepsie pokracovat v kojeni pocas podavania inej stravy. Ked pises o britskej, pozri svetovu - ta odporuca dojcenie do min 2rokov. A predpokladam, ze mamilato ma odtial.

slenky
20. aug 2019

@jatva je tam napisane ze najlepsie je kojit aj po zavedeni tuhej stravy od siestich mesiacov s cim ja suhlasim. A ako som povedala v prvom prispevku, kojenie ma benefity aj po prvom roku, ja sa nehadam ze nie. Ale ked batola nechce pit mlieko - cinuz umele alebo kravske, nie je potrebne mu ho nutit, kalcium a ine vitaminy ziska z plnohodnotnej stravy.

jatva
20. aug 2019

@slenky tak s tym suhlasim. A mamila tiez netvrdi nic ine. Preto som nepochopila ten utok...ja by som vobec napr nedavala pit z flase dietatu, co je naucene na prso.

slenky
20. aug 2019

@jatva no preto ze ani kojenie nie je nevyhnutne po prvom roku, aj ked ma vyhody. Takze ked chce matka odstavit po roku kojenia a jej dieta nechce pit mlieko, je to v pohode, pokial matka dava dietatu spravnu vyzivu ktora obsahuje mliecne vyrobky. Nezname to ze dieta bude chore a podvyzivene.

jatva
20. aug 2019

@slenky tak jasne, ze to dieta prezije bez kojenia. Aj od narodenia. Vzdy je to len o tych vyhodach. To uz zalezi na matke toho dietata a jej prioritach.

slenky
20. aug 2019

@jatva aj od narodenia samozrejme, ale urcite je dolezitejsie dojcit dvoj mesacne babo ako 18 mesacne batola. WHO odporuca kojenie do dvoch rokov, co je super, no je to aj kvoli tomu ze miliony mamiciek nemaju staly pristup k vyvazenej strave, takze pre ich deti je fakt najlepsie aby boli dojcene cim najdlhsie, aby dostali ziviny ktore potrebuju.

jatva
20. aug 2019

@slenky to ano. Ale aj u nas ked vidis co davaju detom jest ... niekedy radsej nakojit :D

slenky
20. aug 2019

@jatva to hej 😂 aspon ze nase tela vedia co robit, ked uz nase mozgy zlyhavaju 😅

ktochytavzite
20. aug 2019

@zuzipuk kks to co je dr mudra????ved mlieko mas a doplnis stravou um nedavaj naco ak ti prispieva??A kravske uz vobec nie

zuzipuk
autor
20. aug 2019

@ktochytavzite lebo má menej kg ako by mala mať. Asi iba o kilo, ale mala by mať už viac no. 🙂 A som jej hovorila, že sa mi zdá, že mám už malo mlieka a ona cucká už len tak symbolicky niekedy. Tak preto take niečo navrhla. Ale zas keby jej bolo málo, tak by sa snažila viac a plakala by, že?
Ale ona sa strašne veľa hýbe, behá, tak to preto má menej, inak je to papkač. 😊 Preto mi prislo tiež zbytočné dávať UM.

marguay
20. aug 2019

@slenky neohanam sa mamilou ani netvrdim ze to je jediny zdroj, dala som ako priklad. Naco sa zapajas do diskusie o kojeni ked ocividne nekojis. A nie vsetky deti zjedia mliecny vyrobok tie co?

ktochytavzite
20. aug 2019

@zuzipuk ale od roka uz nepotrebuje mlieko,vapnik zo stravy ,popriiade zlepsit jedalnicek