Ahojte baby,
možno trápna diskusia, ale idem si po vaše názory a skúsenosti 🙂.
Syn, 18 mesiacov, kojený stále na požiadanie...pekne raňajkuje, obeduje a večeria, doteraz namiesto desiaty a olovrantu vždy pýtal MM + kojenie na spánky a v noci.
Začala som mu núkať desiatu (napr. malý kúsok ovocia a olovrant pár hryzov rožka alebo 4 lyžičky jogurtu,atď. - proste ochutnáva,jasné, že nezje porcie). Tým sme sa posunuli k tomu,že denné kojenie sa mi zredukovalo na 2x pred spaním...predpokladám,že sa tým znížila aj laktácia a preto je kojenie aj viac bolestivé + myká hlavou,ale nehnevá sa a neplače, to zvykol robiť keď mu MM netieklo tak ako chcel.
V noci sa začal budiť častejšie, vždy hľadá prsník (nie iba na pitie samozrejme),ale potom mi vždy ukáže, že je smädný - má na to svoje gesto 🙂.
Dnes na denný spánok som ho klasicky nakojila a opäť mi ukázal,že je smädný...tak som núkala pohár s vodou,fľašu s čajom, krútil hlavou že nie. Vytiahla som fľašu a mlieko 3.5% a prikývol...ľahol do postele,spokojne potiahol 30 ml, na prsník sa chytil iba "podudlat" na uspatie, dal si 3 glgy.
Myslíte, že je to znak toho, že MM mu už nestačí ako doteraz a potrebuje sa doraziť iným mliekom ? Resp. môže sa takto začínať jeho samoodstavenie postupné ?
Možno hlúpa otázka, ale prvé dieťa a všetko okolo toho, tak sa tu pýtam 🙂. Ďakujem vopred za príspevky.
@kristina210 no otazne je ze ci ty chces aby sa odstavil alebo ci chces aby sa dalej kojil. ak ti gestom ukazal ze je smadny a stiahol flasu s mliekom tak v skutocnosti bol hladny. ono cesta od jedneho uspatia bez prsa k samoodstavu to je este ze uplne daleko
Jasné, to je cesta na dlhú trať...ale hladný si nemyslím zase,lebo vie povedať mama ham, a jedlo nepýtal...tak neviem no
@kristina210
nepotrebuje sa ničím doraziť, je to len zvyk. Prvého som kojila cez dva roky. Druhého rok - jedáva všetko a v noci fakt nič nepotrebuje, ziadne čajík vodičky sprostosti. Starsi stiahol po odkojení 8dc vody v noci! Takže som ho ešte aj prebalovala.
Odpojiť ho môžeš a odčítanie aj od nočného kojenia. Prvého dom najskôr od kojenia pred spaním oducila. Z toho odkojenia v noci som mala obavy ale sám po tyzdni sa prestal na kojenia ie budiť. Zial nahradila som to vodou. Ver - blby nápad. Vodu v noci im dám len ak sú chorí. Inak ho napriek tomu ozaj neuc a ani leto nie je, že by bol v noci smeny.
@ svetlonos - každé dieťa je iné, ale ako sa ti podarilo odnaučiť od kojenia pred spánkom, mali ste to náročné ?
Teraz napríklad tiež, mal večeru o 18.30 - kašu, najedol sa slušne, a pred spaním o 20.30 ukázal na fľašku s mliekom (doteraz ho nepotreboval a ani nechcel) a stiahol 80 ml ... uspal sa na prsníku, ale nepil ako zvykne, len dudlal a 3x si cucol...tak trochu prekvapenie pre mňa dnes...teraz rozmýšľam, že či mi naozaj kleslo mlieko a on si svoju potrebu/zvyk chce doplniť takto,ale si sám žiada o zmenu ? ... 🤷♀️
Inak má pestrú stravu,zje úplne všetko zatiaľ našťastie 🙏 ... akurát mu 3 jedlá doteraz stačili, a ovocie som mu pridávala do príkrmov a podobne ... ešte doplním, že prospieva neskutočne, asi až moc, má 15 kg, ale je aj vysoký a veľký sa aj narodil - 55 cm a 4070g (už teraz sa teším na poznámky pediatra v januárovej poradni 🫣) ... keď mal rok tak nám hovorila,že vyzerá ako 3-ročný, pôrodník keď ho vybral tak tiež hneď Poznámka, že je to kus chlapa a môže ísť do škôlky...