Dobry den
Som 5 tyzdnov od porodu a stale sa mi nerozbehlo mlieko, teda mam ho velmi malo… je este sanca ze moze byt moje babatko plne dojcene? Alebo to uz skor vyzera po takom case ze mlieko mat nebudem? Ked som skusala len cisto odsat, ledva to bolo 30ml dokopy z oboch prsníkov..bohuzial musim dokrmovat, babatko je stale hladne a umeleho mlieka pyta stale viac a viac.. laktacne poradkyne som skusala, skusala som aj vsetky babske rady a dostupne vyzivove doplnky, pijem hroznovu stavu, vineu, caje na dojcenie, senovka, benedikt,luteín, masirujem, nahrievam.. uz som zufala a chcem to vzdat.. prsia bolia, je to casovo narocne, vluse sprcha,masaz, kojenie, odsavanie, odstrekovanie..uz som si presla aj zapalom.. no uz ma to hrozne vycerpava a zaroven mrzi ze mojmu babatku neviem dat to najlepsie co existuje
Dakujem za kazdu radu
Tak ja neviem, ja som stresovala prve dni a dala som na radu lekarky a lakatcnej, ze ak sa do 12 dna od porodu mlieko nerozbehne, tak sa a tym uz nemam trapit a dobre som urobila... babo bolo a je velky papkac, z porodnice sme boli do par dni na 90 ml kazde 2-3 hodky a mlieka som za cely den mala tak 20 ml, snad by som nenechala dieta hladovat a vrieskat od hladu, normalne som zhodnotila, ze to nepojde. Este v osiali po po porode som si zavolala laktacnu, ta tiez potvrdila, ze ked mlieko nie je tak nie je, tiez odporucila sa netrapit a ostat len na um. Uz bez toho je babo narocne, nie to riesit dookola fyzicky a psychicky ako dojcit ked neni mlieko. Dojcenie by malo ist prirodzene, nie takto nasilu.
Ja to poviem tvrdo-ak sa doteraz nerozbehlo, bud robis nieco zle, alebo proste nemozes dojcit plnohodnotne z nejakeho fyziologickeho dovodu. Ci uz tak alebo tak, netrap sa uz viac, ved tvoje babo je uz navyknute na UM 🙂 budes mat vacsi klud.
Ja napriklad tiez neodsajem viac ako 30 ml, ale obe deti som oddojcila priamo z prsnika a priberali ukazkovo, nedokrmovala som a teda som sa tym netrapila. Aj preto ti radim, ako ti radim
Skus dojcit a odsavat naraz, hoc aj kazdu hodinu.
Moj starsi zo zaciatku papaval aj kazdu hodinu ci dve. A mladsia pocas kolik bola tiez casti na prse.. mozno skor na ukludnenie, ale to je jedno. Ona mi zas z jedneho prsa nechcela pit..tak som si z neho odsavala, aby sa zachovala tvorba mlieka. Po niekolkych mesiacoch uz vedela striedat obe prsia.
Ale viem, ze dakedy to asi naozaj nejde, sestra aj dojcila, aj dokrmovala a dojci vlastne doteraz a to ma maly cez dva roky... A ja som nakoniec dojcila starsieho 11 mesiacov ( lenze on miloval jedlo, takze tam som ho odstavila aj preto, ze vela papaval normalneho a uz tolko nepytal a mala som.m podliatiny na prsiach) a dceru 2 roky..
Cize hoc aj dokrmovala, nakoniec dojci syna dlhsie ako ja dvoje deti, hoc som s mliekom problem nemala.
Ja nie som žiadna mamilacka sektacka, nemám ich rada, napíšem ti ale moju skúsenosť. Syn bol po pôrode a ťažkom tehotenstve na JIS, dali mu cumel a UM, nevládal sat ani sa prisat, bol maličký, keď nás prepustili. Mal aj ťažkosti so srdiečkom, boli sme kvôli tomu hospitalizovaní v detskom kardiocentre. Long story short - 3 mesiace sme ho s mužom dokrmovali mojim mliekom cez cievku na prsníku, samej mi to nešlo, muž musel pomáhať. Malého som pre istotu vážila pred a po kojení. Stalo to zato, po 3 mesiacoch sa všetko rozbehlo a bol výlučne kojeny, dnes ma 22 mesiacov a stále sa dojčí, pomáha nám to vo všetkom. Ak ma obdobie, že menej papa, nestresujem, lebo si dá mlieko. Keď idú zuby, v noci nevie spať, nemusím ho tíšiť na rukách, nadojčim ho a spí. Ma to veľa výhod.
To, že neodsajes veľa, nič neznamená. Skús si babo prevážiť a sleduj pocikane plienky. Pripadne si zavolaj Lipireu alebo nejakú laktačnu konzultantku, len nie poradkyňu z mamily.
Čo mne najviac pomáhalo bola eliminácia stresu, pokoj, dobrý vývar a kontakt s dieťaťom. Takže áno, dá sa to, aké naozaj sa skús uvoľniť. A to, že dokrmujes, nie je nič zle a rozhodne kvôli tomu nemaj výčitky.
@kvetinka719 inak ale dojcenie nie vzdy je zaruka “pomoci”. Mladsia dcera od mala ma velmi vlazny vztah k prsniku(ked porovnam so starsim, kde mam podobnu skusenost ako ty) nikdy!!! na nom nezaspala, uspavam ako sibnuta na fitlopte, v kocari, alebo nosici. Odmieta ho, lym nie je hladna, na ukludnenie ho nechce urcite😀
To len pre uceleny obraz, ja som si tiez myslela, ze cicka je zivot pre vsetky dojcene deti. Evidentne nie😀
Ahoj, urcite zotrvaj, ja som dva mesiace kojila, dokrmovala, odsavala a takto furt dookola az mi rupli nervy, psychicky som to vzdala, malu som mala kazdu polhodinu na prse a uz sa to rozbehlo. Sem tam este dokrmim, ale ona uz sa na mne stala neskutocne zavisla a ja na nej ☺️ Len treba povedat nie vsetkym navstevam a inym aktivitam (okrem kocikovania) na par dni a pojde to. S druhym dietatom to spravim urcite uz len takto ☺️
@majlo1234 preboha, to nemyslíš vážne 😅 ja čochvíľa idem rodiť druhé a dúfam, že sa podarí dojčiť, lebo všetko to, čo som písala vyššie. Teraz si ma zneistila dobre 😂😁 a koľko ma dcérka? Lebo aj synovi dlho trvalo, kým sa “naučil” upokojiť a zaspať na prse
@kvetinka719 ja som tiez v sladkej nevedomosti bola, ze predsa nemoze byt problem, syn po cisarskom dva tyzdne trvalo, kym sa rozkojil ale potom dva roky bezproblemov, bol to liek na vswtko, precestovali sme pol sveta, som mu vzdy strcila cicku do ust a bol klud. A teraz dcera, sedem mesiacov sa trapime s dojcenim, ona sa napije vylozene len ked je hladna, musi to byt v absolutnom tichu a klude, nehrozi aby sa nadojcila niekde na verejnosti, na vylete, v dopravnom prostriedku…a nikdy nezaspi na prse😀 je to ozaj hrozne, ked to viem porovnat, ako vyzera idealne dojcenie😀 v tom nasom pripade mi to pride uplne zbytocne a porovnatelne s UM, co sa komfortu tyka. A este aj v noci sa mi milion krat budi a treba ju na rukach douspavat. To uz to UM by bolo mozno lepsie
najdolezitehsie pre dojcenie je aby si ty bola v klide a vnkontakte. sbabom. napr naholo v posteli
Najlepsie co pre babtko existuje je pokojna a odpocinuta mama. Za nu nahradu este nevymysleli.