Rozbehnutie laktácie

1. aug 2024

Ahojte. Myslíte že je možné udržať laktaciu len odsavanim?? Mám trocha mlieka, čiže musím dokrmovať UM, malá má 2 mesiace a začala samozrejme štrajkovať na prsníku pretože ju dokrmujem z fľaše, aj mi začalo mojho už ubúdať. Tak som sa už rozhodla že zostaneme len na UM. No častejšie rozmýšľam že toho MM je škoda. A rozmýšľam kúpiť si tie homeopatika na tvorbu mlieka a odsavať čo to dá. Myslíte že by to bolo možné takto udržať? Nie dlhodobo, aspoň tie 2-3 mesiace kým začne papať ako tak prikrmi.

majlo1234
1. aug 2024

Urcite ano, v krajinach, kde matky pracuju hadam uz v sestonedeli, funguju na odsavani. Ale treba odsavat pravidelne, aspon kazde tri hodiny, aj v noci, co bude dost narocne.

pribinak
1. aug 2024

Homeopatiká nefungujú ….skor caje napr senovka či benedikt a nocne dojcenie, v noci sa tvorí prolaktín (hormón)

Zvýš pitný režim

luccija
1. aug 2024

Čím viac budeš dokrmovat, tým horšie.Castejsie ju prikladaj hlavne v noci. ja som prvé 2,3 m iba odsávala občas priložila, ale natrapila som sa s tým rozbehlo sa to a kojila som vyše 2 r.
Nech ona stimuluje bradavku odsávačka je iný ťah a ani toľko neodsajes, ale môže byť, že z fľašky to ide ľahšie a bude sa nervovat.Pokym máš mlieko nič nie je stratene

cookie29
1. aug 2024

Ano je to mozne, ale je to o drzku.
Skopirujem Ti odpoved co som tu uz kedysi dala

Ziadne doplnky Ti nepomozu. Galaktogeny su naprd, pokial nie je stimulacia. Idealne je prikladat. Skusat eventualne cievkovanie. Ja ked tu niekde napisem, ze cumlik/flaska mozu sposobit odstavenie, tak ma casto chcu ukamenovat, ale proste moze to tak byt a aj ked sa 100kam mam dari subezne cumlik a dojcenie, tak nie kazdej to ide.

Takze dat sa da vzdy. Aj adoptivne mamicky dokazu dojcit,

Treba kvalitnu odsavacku, elektricku, dvojitu, odsavat v presnych casovych intervaloch, den noc, napriklad: 23h-3h-6h-9h-12h-15h-18h-20h alebo 23h-2h-5h-8h-11h-14h-17h-20h
A odsavat minimalne 20-25minut. Je to nesmierne narocne, lebo sa nevyspis :( ale kym sa rozbehne laktacia je to potrebne. A nemozes posunut cas. Ked mas dietatko na prsniku, je to ine, vacsinou stimuluje neporovnatelne lepsie, takze tam je to trosku flexibilnejsie. Ale pri odsavacke mas maximalny mozny posun 5minut. A necakaj, ze sa Ti laktacia rozbehne, zo zaciatku do bude o kvapkach.
Idealne su odsavacky Medela Symphony a pod. so spravnou velkostou nastavcov.

pribinak
1. aug 2024

Toto je off topic, ale napíšem, že nezabudni že prvoradé je bábätko a jeho zdravie. Radšej spokojne dieťa na UM ako ho trápiť hladom len za cenu že budeš dojčiť o mesiac dlhšie

mamutka
1. aug 2024

Ja som dokrmovala zo striekačky, lebo z fľaše to ide ľahko, potom dieťa nechce prsník väčšinou.
Prikladaj častejšie, ako sa tu píše, dieťa úplne inak stimuluje. Ja som nedokázala odsat ani deci mlieka….nikdy. Cele odsávanie bolo deprimujúce.
Pomohlo veľa pit, akože extrémne veľa a často prikladať. Nakoniec som každé dieťa dojčila roky, ale tie začiatky boli veľmi ťažké. Bud v klude, keď to naozaj nepôjde, máš UM. Ak to chceš rozbehnut, super, ale veľa veľa prikladaj a obmedzuj fľašu

mamutka
1. aug 2024

@pribinak ved dokrmuje, dieťa sa netrápi. Ja som sa trápila s dojčením a keď som čítala tie rady “nedokrmujte, lebo potom nerozbehnete laktáciu”, tak som si želala aby tie čo to radia boli pri mne, nech im môžem dať po papuli a tej sprostej hlave a nech ich na dva dni zamknem niekam a nedostanú napiť ani nazrat 😅 normálne s tými hormónmi by som to urobila vtedy

cookie29
1. aug 2024

@mamutka no mozno by si picla, ale problem je v tom, ze namiesto pomoci rozbehnutia laktacie sa ide velmi lahko na dokrmovanie ( a nehovorim, ze to je Tvoj pripad, len vseobecne). Ludia su nesmierne nauceni, ze babatko ma vypit tolko a bodka. To ze MM nema rovnake zlozenie rano ci vecer podla potrieb babatka a moze ho byt viac alebo menej, to ze po porode babatko rozbieha laktaciu a teda chce kazdu chvilku a ze je to normalne atd, to vacsinou nikto cerstvej mamicke pod vplyvom hormonov nevysvetli, neukludni ju, nepodpori. A najvacsi zabijak dojcenia je stres :(

ja mam za sebou aj dojcenie aj odsavanie. Aj natlak a stres zo strany personalu.

@autorka, viem ako to funguje, ale totalne suhlasim s @pribinak ze si treba zvazit, ci chces byt otrokom odsavacky, vypluta, nevyspana atd

blaazi
1. aug 2024

Ja som si v 3m "vratila" pravidelnym odsavanim dual odsavackou uz skoro odidene mlieko, dcerka bola cievkovana s umelym.

mamutka
1. aug 2024

@cookie29 tak ja som za ľahké riešenia nebola nikdy, obe laktácie boli pre mňa drina, teda rozbehnúť to. Mám dve deti, dokopy sedem rokov dokonalého dojčenia, ale tie začiatky, no otras.

blaazi
1. aug 2024

@cookie29 ja som stale neprisla na to v com je u mna problem, ale moje babatka chudnu alebo nepriberaju pri vsetkej snahe nechat ich na prsniku co najviac, podla LP (bpli u mna 3!) s vybornym.prisatim, aj strihnutymi.uzdami. vsetky zasady dodrzane. Pre mna napr. Je odsavanie jedina cesta ako krmit dieta plne materskym (a to cievkou na prsniku🙈) . A prisla som kvoli odmietaniu odsavacky na radu laktacnej o 3 mesiace, kedy dcerka materske mliecko mohla mat. Preto mi.je niekedy luto, ked vidim zasadnu kritiku odsavaciek. Az po roku zacala dcerka dostatocne silno tahat mliecko a uz sa dojci sama..syncek v tandeme 4m, tomu odsavam... ak ma niekto na to vysvetlenie, potesim sa. A osobne nevidim rozdiel.v unave pri odsavani a v unave pri nocnom dojceni kazdu chvilku. Este napisem, ze cas 3h som dodrziavala orientacne, ved to sa neda niekedy, babatko je prvorade, nenecham.ho plakat, lebo.odsavam... a tiez som vzdy odsavala iba max 15 min, teraz mi staci na jednu davku 7m. Ak sa stane, ze tvorba klesne napr. Po chorobe , vyuzijem powerpumping a je spat.

cookie29
1. aug 2024

@mamutka nehovorim, ze si za lahke riesenia Ty, ale vseobecne rada, ved daj UM ide nesmierne lahko a rychlo. U mna zaciatky boli na picnutie tiez, nehovoriac o tom, ze odsavacka bola moj dennodenny spolocnik 15 mesiacov pri prvom. Pri druhom zase stres, lebo reflux, grcanie, dieta nepriberalo, PMV popredu, ale vaha stagnovala... chodili sme na prevazenie povinne kazdy den... Starsie dojcene do samoodstavu, ale natlak, lebo tolko mesacne babatko musi vypit tolko ml atd, strasne nerada na to spominam.

@blaazi ja som odsavala, problem nie je v odsavacke, ale v dokrmovani UM flaskou 😉 a rozdiel tam je, aj ked je to mozno individualne. Pretoze ked sa dieta v noci zobudi a chce prsnik, dam (spolocny spanok) a mozem driemat dalej. Kdezto pri odsavacke musim vstat, nachystat, odsavat, sediet a je sanca, ze ked doodsavam, tak sa zobudi dieta a bude chciet jest... moja skusenost. Ked som vonku, tak dietatu proste ponuknem prsnik a ide sa. Ale pri odsavacke a presnom case musim planovat navrat atd... Ja odsavacku neodsudzujem, len hovorim, ze je to narocne.