ahojte, som tyzden po porode. Mlieko sa uz rozbehlo ale vyzera riedke. Mala aj dost pije niekedy 1,5 hodiny a aj tak je zachvilku hladna. Na plienke tiez vidno, ze casto a dost z neho moci. Stolicu ma raz za par dni, musim zatial pomahat 3kv. espumisanu. Chcem sa poradit co robit a jest na hustejsie mlieko.. DAKUJEM
riedke mlieko? tak o tom som nepocula 🤷♀️ to ze dieta casto je a ma mokre plienky je uplne normalne, rovnako ako menej casta stolica, niektore deti, ktore su plne na MM nemaju stolicu aj 10 dni, 1.5 hodiny urcite nepije, ked tak ti spi na prsniku, treba si to odsledovat, ci realne saje a prehlta alebo len dudluje
Oproti umelemu mlieku moze vyzerat to materske riedke, ale nie je. Jeho zlozenie sa rastom dietata meni tak, aby pokrylo vsetky jeho potreby. Ak mas normalnu stravu, tak obsahuje vsetko potrebne pre dieta. Mlieko sa meni v priebehu prvych dni (kolostrum, prechodne a zrele mlieko), v priebehu jedneho dna i jedneho dojcenia. Kolostrum je huste a zltkaste, v prvych dnoch po porode. Od 4.-5. dna do cca dvoch tyzdnov sa tvori prechodne mlieko a potom nastupuje tvorba zreleho mlieka. To ma modrastu farbu a je redsie, ale stale dostatocne vyzivne. Pocas jedneho dojcenia dieta pije predne mlieko (redsie, je zdrojom vody pre dieta) a zadne (zdroj energie, bohate na tuky) - preto treba nechat dostatocne dlho na prsniku, aby vytiahlo nielen predne mlieko, ale i zadne. Tyzdnove dietko ma este maly zaludok, aby sa zasytilo, musi jest castejsie + materske mlieko je lahsie stravitelne, preto sa priklada dietko k prsniku na poziadanie. Pri piti treba odsledovat,ci ozaj pije 1,5 hodiny (to asi nie, skor len dudle na prse) - ak pije aktivne, mala by sa hybat sanka/ aj uska sa zvyknu, vidiet a pocut prehltanie.
@zuzikxx Materske mlieko sa konzistenciou nepodoba kravskemu mlieku. Mat. mlieko je ako zafarbena voda a viac priesvitne.
Tvoja mama by sa radsej mala venovat inym veciam nez strasit dceru podobymi bludami hned takto tyzden po porode. A neprehanala by som to ani s tym espumisanom. Dietatko chce tvoju blizkost a je normalne, ze niektore deti sa dojcia co hodinu.
@zuzikxx toto su tie starsie rocniky, ktore s prepacenim trepu taketo sprostosti ! Mna tymto diez deptala moja mater, ale rychlo som to utla a dcera sa dojci uz 2,5 roka ! Nie je ziadne riedke, slabe, silne, zadne, predne. Mlieko je take, ake babatko potrebuje prave potrebuje. Nenechajte sa deptat, nedokrmujte a uz vobec nedavajte Espumizan. Prikladajte casto, resp podla potreby na poziadanie. Cim viac bude babo na prse, tym viac bude mliecka. Ak si nebudete niecim ista, radsej kontaktujte laktacnu poradkynu
@zuzikxx ako uz pisali zeny vyssie, vsetko je ok. Mna prekvapuje ako zeny generacie nasich mam, ktore vacsinou nekojili, deti nechavali v postielke podla toho ako potrebovali robit, hovoria o tychto veciach. Myslim si ze tak casto ani neprebalovali. A teda urcite si nepamataju ako to bolo. Ja mam 3r a 5r deti a teda nepamatam aku kolko stolice mali. Ak bolo nieco nezvycajne so stolicou tak som si to zapisala ak by bol neskor nejaky problem. Nepamatam kopu inych veci a ak ma moja mama ci svokra presviedcaju ako nieco bolo presne tak, tak im neverim. Su monenty ktore si pamatame, ale urcite len zopar naj, nie uplne vsetko.
A mlieko mas ok. Kojene deti niekedy chcu len citit matku, drzia prsnik v ustach a su spokojne. Urcite hodinu nepije. Ak si s tym ty ok, tak rob ako to citis. Je to tazke, ale ani tvoja mama ani nik iny ti dieta nevychovava, tak rob tak ako to citis.
Este mala vsuvka. Mne sestricka z novorodeneckeho po porode doniesla moje druhorodene dieta. Bolo vyse hodinu na mojom prsniku. Dosla mi povedat, ze to nemam robit, lebo pridem o prsia. Hovorim jej, ze je to ok. Mam skusenosti s prvym. Pozerala na mna ako na debila, ale nechala to tak.
@zuzikxx žlté a konzistenciou ako smotana býva mliečko (kolostrum), ktoré sa spúšťa ako prvé po pôrode...potom sa mlieko zmení presne na také aké máš momentálne, takže to je v poriadku... Akurát to, že bábätko pije aj 1,5h mi nesedí. Skôr zaspí a dudka si pri tom 😁 ...a súhlasím s názormi vyššie, mňa tiež udivuje ako generácia, ktorá skoro vôbec nedojčila nás ide práve v tomto poúčať.. 🙄
@zuzikxx riedke ani slabé mlieko neexistuje
@zuzikxx toto sú také bludy že "riedke" mlieko. Riedke mlieko ani slabé mlieko neexistuje. Keď to čítam mám pocit, že žijeme v stredoveku. Mlieko je vždy také, ako dieťa na svoj vek a potreby má mať. Takže ak je dieťa hladné, treba prikladať tak často ako si žiada. Ak je prisaté 1.5 hodiny tak určite 1.5 hodiny neje, ale spí. A nie každé zaplakanie znamená, že je hladné. Treba len trpezlivosť a kojiť na požiadanie. Časom sa to bude upravovať.
Moje tretie babatko bolo take slabucke, malicke, prisat na prsnik sa mi vedelo bez klobucika po 6 tyzdnoch, bojovali sme. Neodsala som skoro nic, hoci som skusala, ako pri prvom, tak bol na prsniku veru aj 2 hodiny a potom na druhy. Boli Vianoce a ja som pozerala rozpravky, nechala sa obsluhovat muzom a starsimi detmi, tito starsi malickemu kreslili obrazky, ako sa ma prisat na prsnik. Krasne to bolo. A ma 16 mesiacov a koji sa veselo dalej. Takze chlapcov som mala takychto. A dievca, to bola raketa! Od porodnice 10 minut, potom 5, 3...najedena a s bolavym bruskom, lebo chltala. Brucho sme riesili do 1,5 roka 🙃...
baby, dakujem.. verila som, ze priroda vie co robi a urobi telo to co babo potrebuje.. ale viete, hormony, som unavena, precitlivela a chcem pre moju bambulku to najlepsie, este nas trapi zltacka.. ALE DAKUJEM ZA UISTENIE, ze jje vsetko ok..