Prosím dievčence poraďte mi, ako mam dojčiť moju týždňovú dcérku. V nemocnici nám to išlo krásne,ale keďže sa mi ešte dostatočne nespustilo mlieko museli mi ju občas dokrmovať. Po prepustení z nemocnice mi doporučili ešte prikrmovať Nurtilonom pokým sa mi nespustí mliečko. To sa mi spustilo, ale žiaľ maličká sa mi odrazu nevie prisať na prsník stále pohadzuje hlávkou zo strany na stranu a jeduje sa. Keď sa mi nakoniec podarí priložiť ju k prsníku chvílku ťahá a znova ho vytlačí. Skúšala som si už aj odsávať mlieko pomocou odsávačky no akosi mi to nejde príšerne ma bolia bradavky a odsajem po pol hodine max 40ml z oboch prsníkov. Príšerne ma bolia bradavky, aj keď si ich po kojení pravidelne natieram už na dotyk sú hrozne červené a bolestivé. Ako mám dcérku naučiť ťahať z prsníkov a pritom netrpieť prípadne ako mám správne odsávať????čo robím zle? vopred ďakujem za rady ;)
@helka29 Najlepšie ti poradí laktačná, ale mne po príchode domov tiež malá začala odmietať prsník. Z nemocnice sme prišli s fľašou, lebo laktácia pomaly žiadna, ale aspoň sa snažila sať. Laktačná mi okamžite zrušila fľašu, nahradila cievkou (vložiť bábätku do kútika úst keď sa prisaje na prsník, alebo jej ju dať popri prste do pusinky a musí ťahať - druhý koniec je vo fľaši s mliekom, ktorá je nižšie ako hlavička bábätka aby mliečko netieklo samé), upravila priloženie a malá sa prisávala jedna radosť. Poradila dojčiť na požiadanie, prvé týždne to znamenalo skoro non-stop, prikladať koža na kožu, spať spolu, nosiť sa....... ale stálo to za to. Ešte síce prešiel nejaký čas kým som prestala mať stres z dojčenia, ale časom som postupne vynechala všetky prikrmovania Nutrilonom a ešte stále sa úspešne dojčíme 🙂 Je to na nezaplatenie a úžasne pohodlné najmä mimo domu 🙂
Na bolesť bradaviek mi zabrali náplaste Multi Mam Compressess, ale odkedy sa malá správne prisáva dojčenie nebolí a to sa dojčíme často 😉
Nešla by som cestou odsávania, je to veľmi časovo, fyzicky ale aj psychicky náročné. Čas ktorý venuješ odsávaniu venuj radšej technike dojčenia a skúšaj, skúšaj, skúšaj.......
Držím palce aby sa podarilo 🙂
@helka29 ahoj, ja mam podobne skusenosti, ale kvoli tomu, ze mala bola v inkubatore a tak som ju nemohla kojit.... chce to iba trpezlivost a skusat a skusat a skusat... a ak mas pocit, ze robis nieco zle, tak laktacnu poradkynu... mne sa uz bohuzial nepodarilo naucit ju iba na prsnik :( a ak sa rozhodnes odsavat, tak naozaj je to o drzku... ja som riadne nervacila, cim horsie pila a musela som viac odsavat, tym som bola viacej nervozna... lebo je to casovo narocne...
laktacnu a nech ti osobne pomoze... ja by som tie nemocnice aj s ich flasami zazalovala 😠 😠 😠
Dakujem za rady dievčence idem hned kontaktovat poradkynu držte mi palce, aby sa nam to cim skor padarilo a malicka sa mi prisala, aj ked tie moje E-cka ci uz mozno aj F su riadne dela teraz po naliati dokonca ak jej dam jeden prsnik z druheho mi automaticky tecie a vsimla som si ze na pravy sa mi prisaje hned iba lavý ma hrozny problem uchytit a prave z laveho mi najviac mliecka tecie. Tak nám drzte palceky ach jaaaaj keby to tak strasne nebolelo :(
@helka29 veľkosť pŕs s tým nem nic,ja mám tiez teraz f a v pohode sa dojcime a to som po cisarskom..pre istotu sme tiez navštívili laktacnu poradkynu,pretože mne mlieko doslova striekalo a mala nestihala piť:/ked chces dostavať,tak mne to tiez odsavackou vobec nejde,ja si pekne odstriekavam mlieko ručne,uz mi to ide jedna radosť a mrazime..uz mame okolo 4 litre namrazene,aj ked dufam,že ho nevyuzijeme..držím palce,buď v pohode a bude to ok;)
@helka29
Ja som mala podobný problém pri synovi, vďaka laktačnej sme ho dostali na prsník a fľaša išla oblúkom do koša. Baby z Mamily vedia ako na to, a tvoja malinká je ešte malinká, neboj zvládnete to. 🙂
@helka29 Ja mám dokonca Géčka 😖
Odsala som 70ml z oboch za hodinu, ☹ katastrofa, ale ak sa dá stále odsávaj, aby si si udržala laktáciu do príchodu laktačnej. Ja som prvé tri dni len odsávala a kŕmila z fľaše.
Pozri si ešte tento článok
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
@helka29 ahoj urcite kontaktuj laktacnu poradkynu, a to co pisem ohladom tych bradaviek. ja som mala podobny problem maly sa mi zle prisaval a prisal sa len na bradavku nie na cely dvorec, a som ich mala ruzove ako najruzovejsie cukriky a dotknut som sa ich nemohla..a ked sa maly prisal och joooj...mne pomohla velmi calciova masticka.ale musela som si pred kazdym kojenim umyt bradavky s vodou a mydlom a oplachnut...preslo mi to asi po tyzdni a hlavne veeeeeeela vetraj...nos volne tricko aby ti mohli bradavky luftovat...ale tu bolest pri kojeni nezelam nikomu :( skus si pred tym ako ides kojit nachnut napr.nad vanu a stlacat prsniky a pustat striedavo teplu a studenu vodu aby si si trocha uvolnila mozno preto sa ti nechce mala prisat lebo si to nevie chytit...moj to tiez robil ked som ich mala naliate a tvrde, som si trocha odstrekla..a bolo dobre.a v porodnici mi to zabralo tiez kedze maly mal zltacku a bol v inkubatore a mne zrazu doslo mlieko......a ked jej davas prsnik tak si chyt na dvorcom prsnik akoby do noznic a skus jej tak dat...nam to pomohlo...zacal sa pekne prisavat a bradavky v kombinacii so spravnym kojenim a tou mastickou prestali boliet..ale skoro som kvoli tomu skoro prestala kojit lebo som pri kazdom kojeni plakala :( teraz sa kojime uz 10 mesiac...ak som nieco zle napisala tak sa ospravedlnujem, nam toto pomohlo...
@helka29 ja som odsavala mlieko v sestonedeli najma, tiez ma dojcenie bolelo, nemal mi kto poradit a ukazat. Ja som sa ucila podla videa na mamile.sk 🙂) prvych 6 tyzdnov je najhorsich, tiez som mala bolesti a stres z kazdeho dojcenia ale nevzdali sme to ani ja ani maly a teraz ked ma vyse 4 mesiacov dojcime kolko potrebuje a bez problemov. mliecko uz neodsavame. ak mas naliaty prsnik, kym das dietatku pit, odsaj z neho trochu mlieka, babatku sa zle prisava a prillis silny tok mlieka ho moze od satia odradzat. takze mi pomohlo aj kratke odsatie pred dojcenim. ak si babatko nevie samo na zaciatku dost silno potiahnut, odsavackou to rozbehnes a trochu mu to ulahcis, pricucne sa lahsie....drzim palce
@helka29 Ahoj
Najlepsie ak by si si prsniky mohla nejako nahrievat -napr. soluxom ,alebo teplou vodou a poriadne rozmasirovala -ale musis makat -ja viem z,e to boli hrozne ,ale proste treba zabrat a uvidis ,ze o par dni budes upln ekrasne dojcit ...takze solux zapnes na uroven prsnika a poriadne rozmasirujes prsnik -musi byt skoro az horuci tak ta to bude nejamenej boliet a zacni odstriekavat presne ako tu na videu
Vacsinu mlieka musis dat von -pokial potrebujes dokrmovat tak dokrmuj len svojim mliekom aj to najprv priloz dieta az tak daj v nevyhnutnom pripade flasu -najlepsie ak by si davala lyzicou ....toto by si mala opakovat kazde 4 hodiny .
Odsavacku nepouzivaj len ti podrazdi este viac a budes revat a revat a revat -ked budes odstriekavat to neboli a bradavky sa ti skor zahoja .Ja viem ,ze je to katastrofa a na nervy ,ale treba vydrzat ,lebo ked uz sa ti to vsetko rozbehne a mala zacne papat a ty uz nebudes mat bolesti tak sa ti ulavi a budes stastna ,ze kojis 🙂)
Ked budes odstriekavat vsetko sa ti za par dni rozbehne -mala ti mozno aj taha ,ale ked nemas rozbehnute mlieko tak sa jej nechce ...ked budes pravidelne odstriekavat mliecko sa ti rozbehne a staci ,ze trochu potiehne a uz jej pojde dobre .
@helka29 Tu podla toho videa trenuj🙂
@svetlusska aj ja pri tom placem svetluska :( bradavky mam ako v ohni a tazke zily navrete no hroza navyse hned po porode mi odisli hlasivky a musela som brat antibiotika no kedze som priserne kaslala potrhali sa mi dole stehy a teraz sa mi neda ani sediet takze uz som taka ubolena a znicena z toho vsetkeho, ze uz nevladzem navyse dnes ako na potvoru sa mi zdurila aj zlaza pod lavym prsnikom cize dalsia neprijemna bolest navyse :( 🙄 😖 ☹
@helka29 ach jaaaaaaj...skus tu kalciovu masticku, ale pozor pred kazdym kojenim poriadne vyumavyt, babatko to nemoze...mne ziadna ina masticka nepomohla len tato...a za tyzden mozno trocha dlhsie par dni som mala pokoj...a viac ma to nebolelo...a hlavne som chodila doma bez podprsenky a nosila volne trcika...ziadne tampony proti odtekaniu mlieka nic...hlavne som vetrala...sice som sa prezliekala casto ale hlavne ma bradavky prestali boliet.a s tymi stehami ja som sediet nemohla mesiac takze len poleziacky :D a hlavne skus malinku naucit aby sa ti spravne prisavalo, vidim ze ti tu mamicka dala link...potom bude vsetko okej..mne ukazala ako spravne kojit moja mama...🙂 ak mas tvrde prsniky tak si ich uvolni babo sa lepsie prisaje...a drzim silno prsty aby sa vam to podarilo 🙂
Ahoj v porodnici som nasla ako na to prveho som nekojila takze kup si klobuciky mozes kojit len patnast minut a patnast i duheho nie hodinu lebo to znici bradavky , na prsia bolave tepla sprcha treba na nich davat pozor aby neprechladli stale na nich plienku , ak zapal, studene oblklady vsetko overene ak ides kojit nahriat teplou plienkou alebo teplou plienkou , nedavat nutrilon boli z neho deti brucho kijit aj castejsie to sa upravi a spusti mliecko upravi sa podla babetka, netreba odsavat cim viac odsavas tym viac sa mlieko tvori a zapaluje mliecko sa tvori podla toho kolko babetko potrebuje vsetko overene vyskusane
@svetlusska pocuvala som manzela lebo jeho buduca svagrinka si odsava odsavackou mlieko a teda som to chcela skusit aj ja. No zial ja som to uplne pokaslala tou odsavackou :( chcela som odsat mlieko a tak som odsavala a odsavala pol hodinu jeden a pol hodinu druhy prsnik :( samozrejme nakvapkala som sotva 10ml , ale nechcela som to vzdat tak o dve hodky som to urobila zasa teraz uz viem ze to bola kravina ako traky :( len som si ublizila teraz sa uz nemozem prs ani dotknut a nedivim sa , ze sa mi malicka nemoze prisat sak na take kamene ako mam teraz namiesto dvorcov a bradaviek - ach jaj tak mi drnia bradavky a su tvrde aj dvorce, ale prsniky mam mäkke len tie dvorce su cervene horuce a bolave svinsky bolave az placem staci aby som sa o ne len letmo obtrela :(
chvala bohu zajtra uz budem hovorit s tou laktacnou poradkynou tu z okolia , lebo kedze su sviatky nedalo sa mi dovolat cisielko je uz nefunkcne na stranke takze mi jedna znama na nu zohnala nove 🙂
drzte mi palce nech este jednu noc prezijeme lebo uz s manzelom nevladzeme malinka nam placka ako o zivot lebo ja si ju nemozem ani privinut tak hrozne to boli ☹
@lila77 klobuciky kazia spravne prisatie takisto ako flasa s cumlom a nespravne prisatie=znicene bradavky, takze klobuciky nie su riesenie (okrem toho sposobuju aj ine problemy pri dojceni) ...tiez ze dojcit len 15 minut z kazdeho prsnika neplati - pokial je babo dobre prisate, mozes dojcit aj cely den vkuse a bradavky ti to neporani
@helka29
@helka29 hmmm no neviem ja som ich dvorce a bradavky tvrde ako kamene nemala...mala som ich makke len boleli...dufam ze si nechytila nejaky zapal...ja som neodsavala iba ak som si chcela uvolnit prsnik, inac nie...ked som si chcela uvolnit prsnik tak som skusila kolko mlieka odstriekam do flasticky...a zistila som ze malo tak som to potom ani neriesila...hmmm neviem ci to funguje aj na bradavky ale skus vychladeny list kapusty...mozno ti to pomoze...toto bude nieco ine ako som mala ja...nemas mamu alebo niekoho znameho co by ti poradil co by si mohla do zajtra skusit?
@helka29 skus este prestudovat tento link..mozno tam najdes aj svoj problem ja som ho citala ale uz davnejsie https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/bolestive-bradavky-a-prsniky-pocas-dojcenia/
@svetlusska dakujeeeeeem 🙂
@svetlusska mam kopec radcov no nic nezabera :( podla prababky natriet maslo na bradavky vraj zmeknu - nic nezmeklo , podla kamosiek sprcha tepla a masaz - nepomohlo dvorce su stale tvrde horuce , podla maminky odstrekavat v sprche pod teplou vodou nech to odteka - ani to zial nepomohlo uz sa neviem dockat zajtrajska idem konecne k lekarovi.
mam dve deti, dceru som kojila 19 mesiacov, syn ma teraz 20 mesiacov a stale sa kojime...pri dcere som prekonala 1 zapal prsnika, pri synovi 5 zapalov !!! zapalene bradavky, bolest, plus teda hrca, atb .........vyskusala som mozne i nemozne (tvaroh, kapustne listy, lekvar,teplu sprchu, solux, vinove obklady, octove obklady, oxytocin do nosa a neustale odsavanie a odsavanie).....aj napriek odhovaraniu rodiny aj mojej gynekologicky aby som to radsej ukoncila, som sa nevzdala, vydrzala a po vsetkych pociatocnych problemoch a bolestiach som si po 6 mesiacoch zacala dojcenie uzivat 🙂 Helka ja som to vsetko prekonala bez laktacnej poradkyne ale teraz viem ze mozno keby som ju kontaktovala hned nemusela som sa tolko trapit ☹ urcite si poradknu hned zavolaj aby ti pomohla a zachranila dojcenie ...
k tomu odsavaniu, ja som pouzivala odsavacku..vystriedala som asi vsetky pakovu, elektricku,piestovu...ale najlepsie sa mi osvedcila uplne obycajna pakova od MEDELY, ktoru mam doteraz.... na nej som kazdy den odsavala 200ml do 8 mesiacov (mala som hodne mliecka)
myslim zeby ti odsavacka lepsie pomohla pri odsavani ako odstriekavat rucne..len nie elektricka!!! ta je strasne agresivna na bradavky !
ak ta bolia bradavky, len si ich casto umyvaj studenou vodou a natieraj (napr. Cicaderma),alebo si po nich rozotri materske mliecko...ak citis na prsniku hrcu tak mne najviac z tych vsetkych veci pomohol nasledovny postup :
1. pred kojeni nahriat soluxom prsnik (miesto kde je hrca) NEMASIRUJ!!! lebo si zapal mozes zaniest do inych casti prsa
2. ked is nahrejes prso, priloz si babo pripadne ak nechce tak odstriekaj ale odsavackou lebo rucne to nema vobec tu silu a efekt
3. po kojeni resp. odstriekani treba prilozit studeny obklad (kapustny list poklepany, alebo obklad z bieleho vina)
drzim silno palce, nevzdavaj to, to ze vela neodstriekas este sa nic nedeje, su to len prve dni...mliecko sa rozbehne este viac...ja som pila Vineu a ako som pisala mlieka som mala hadam aj pre dve deti 🙂
no urcite volaj tu poradkynu ta ti poradi uplne najlepsie 😉
uha teraz citam ze si skusala tu odsavacku, no je jasne ze pridlho takze asi to tie bradavky fakt nevydrzali ☹ tak tu uz veru neviem poradit lebo ja ked som mala zapal tak som ho mala na prse nie na bradavke ...bradavky som mala prve tyzdne kojenia citlive popraskane, krvave ale nepamatam sa zeby boli tvrde
posielam ti veeeela sily a energie, presne viem ako sa citis ☹
@helka29 no ked uz tieto rady nezabrali tak neviem...uz len to nejak vydrzte do zajtra zelam vela sil...a daj vediet co ti povedala doktorka co to je...
@helka29 ahoj no co ako si dopadla dnes u lekarky alebo co ti povedala laktacna?
ak sa tvoja mala zlosti a odtahuje od prsnika, tak ju zdvihni hore, na odgrgnutie, lebo potiahla s mlieckom aj vzduch a tlaci ju to v brusku, preto nechce papat dalej. ked si odgrgne, potom pokracuj v kojeni. na bradavky som davala kremik bepanthen, ked som mala prvy tyzden bolestive ale casom to preslo samo. len si treba zvyknut na kojenie. odsavat staci iba ak budes mat uz tvrde prsia, nemusis ani s odsavackou ak ti to neide, ale staci povytlacat s prstami, netreba tlacit koniec bradavky ale vyssie, neviem ci som to dobre vysvetlila, mne to ukazala jedna sestricka v nemocnici a takto som to robila bez problemov. cca do dvoch tyzdnov si bradavky zvyknu na kojenie a nebude to uz boliet.. drzim palce, zatni zuby a vydrz to , rychlo to prejde. mne pri tej bolesti pomahalo ked som si spomenula na porod, ze to bola ovela vacsia bolest ako tie bradavky 🙂
@helka29 to co popisujes je klasicky pripad dokrmovania v nemocnici UM co je velmi zle,kedze prve dni ma dieta prijimat len kolostrum,ktore je dostacujuce a este pitie z flase (dudla) co je zase dovod,preco sa mala nevie spravne prisat,kedze z dudla to ide omnoho lahsie a zle prisatie je dovodom bolestivych,zapalenych bradaviek. Moja rada je,kontaktuj jednu poradkynu dojcenia v tvojom okoli na www.mamila.sk,to je tvoja jedina sanca ako sa vratit k plnemu a uspesnemu dojceniu 😉 Drzim palce