Problémy s kojením v pôrodnici

puncova
13. feb 2013

ahojte dievcata....ja ani nemam problem, len sa xcem vyzalovat a rada by som vase nazory....malinky ma dnes dva tyzdne 😵 a kojit sa mi ho podarilo tyzden ale kojit ako kojit...nekojila som vobec ale odsavala si mliecko....bola som na cisarsky rez, malinkeho mi dali az na druhy den vecer a prikladala som si ho, chytal ale po cisarskom mmu nic neslo ☹ tak bol plac a potom mi ho aj tak zobrali lebo mam minimalne dva dni oddyxovat, to mi ho dali len zato ze ja si ho vypytala...na dalsi den mi ho dali uz normalne a povedali ze najprirodzenejsia poloha na kojenie je lahnut si nabok a kojit, lenze zasa ako som si mala lahnut na bok s porezanym bruskom?nedalo sa este, prikladala som si ho tak na sediaci ale nexytil, prsnik do pusy mu davala aj moja mama, moj prsnik samozrejme a nic,m potom sestricka a aj ked xytil tak len dvakrat potiahol a zistil ze neide ta spustil ako inak plac, ked sme ho takto trapili cele poobedie dostal teplotku a zas mi ho vzali na ifuzie....potom mi manzel kupil odsavacku tak som odsavala a ohrievala mu moje mlieko, lenze tam sa to este dalo...ale hlados vypil aj stovku a ja mala za hodinku co robit aby som stovku vytiahla...cize ked vstal o druhej do tretej sme valcili kym sa napapal, prebalil, zaspinkal a do stvrtej som odsavala mlieko, do pol piatej robila poriadky s odsavackou atd a o piatej uz bol hore...potom ho zacali oni prikrmovat kym bol na infuzkax cize on zvykol na flasu a aj ja ho uz prsnikom netrapila...spolubyvajuca na izbe svoju malu kojila, tak som poprosila ju nex skusi a nexytil uz ani ju...takze ked sme dosli domov este xvilku som odsavala a zapalil sa mi prsnik, takze sme skoncili a sme na nutrilone....je mi to luto....su tu mamicky ktore vobec nekojili?ja si pripadam ako nesxopna....ale co s nim mam robit?ako ho prinutit?ked on tak plackal ze steplotoval.a aj tak nexytil.... 😢 uz stracam mliecko takze ho ani kojit nebudem....

katka1981
13. feb 2013

@puncova, pokial mas este aspon trosku mliecka, tak odsavaj a prikladaj, da sa este vratit ku kojeniu ak chces aj mliecko sa da rozbehnut a mozno aj maleho naucis na kojenie. Je tu vela dievcat, kt. ti poradia. Usetris kopec penazi na mlieko. Pozri do fora dakujeme annag a podobne fora na podporu dojcenia. Este sa mozes k dojceniu vratit. Podla na takmer kazda z nas mala problemy s kojenim, ci uz s rozbehom, ci uz s nedostatkom mlieka, ci uz sa dieta nechcelo prisat..... ajkeby si ho krmila z flasky svojim mlieckom vzdy lepsie ako UM.

puncova
autor
13. feb 2013

ja viem vsetko xapem, ale v porodnici mi zaniesli streptokoka a listeriu na sale....s tym som sa nepoxvalila... ☹ no neviem ci zaniesli ci to bola xyba laboratoria ze pommiesala vysledky lebo nas tam bolo viac takyx....plus deticky to nemali a ked som bola s prsnikom tak lekar moj len kyvol rukou ze uz som asi stvrta..beriem antibiotika a sam gyndos mi povedal stiahnut prsia lebo uz som mala asi take upxate mliekovody ze mne samej uz nic neslo ked som odsavala a aj ked tak maloco....a maly je hladosko on papat xce....vraj su tie problemy kvoli tomu ze bol na cisarsky a kym pri mne nebol dostaval laktozu s flase a z tej ide samo...ja ked mam pravdu povedat uz sa aj bojim ho kojit...

katka1981
13. feb 2013

@puncova, ci budes dalej kojit alebo budes davat malemu UM je len a len na tebe. Moja rada je, ak by si chcela pokracovat v dojceni, vyhladaj laktacnu sestru, resp. fora na MK, kde sa dozvies cenne rady.

andrik78
13. feb 2013

@puncova hlavne sa nestresuj a neobviňuj. Tak bude piť UM svet sa nezrúti. Ja mám tri dcery prvú som kojila 2 týždne, druhú 2 mesiace a tretia mala 7 mesiacov a stále ju kojím. Manžel sa smeje, že keby sme mali štvrté budem prieborníkom v kojení 😀 Užívaj si synčeka a nič si nevyčítaj 😉

carodejnica
13. feb 2013

Ja som ti už odpísala v inej téme.
@puncova
Máš ešte malinké bábo, takže u teba by stálo za pokus kontaktovať laktačnú poradkyňu www.mamila.sk ... mne sa synček rovnako neprisával, ako tebe po sekcii, ja som však mala obrovskú motiváciu, pretože pri dcére som mala krásne a dlhé bezproblémové dojčenie, takže som si postavila hlavu, že mi to musí vyjsť.
Syn sa prisal ako týždňový, po dvojhodinovej návšteve laktačnej poradkyne, dovtedy som len odsávala a kŕmila z fľaše... Laktačné poradkyne z mamily majú na neprisávajúce sa deti know-how, ktoré fakt funguje.
Tu je to popísané http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
Každopádne sa netráp ak to nevyjde, ja som mala fakt šťastie, že mi to vyšlo na prvý krát - teda po prvej návšteve laktačnej, ja som odsávala a kŕmila z fľaše 4 dni - kým neprišla laktačná - ak by mi to nevyšlo s laktačnou, tak neviem, dokedy by som to takto vydržala ťahať, to bolo o nervy.
Mne ale moja laktačná hovorila, že veľa závisí od psychiky a odhodlania mamičky, pretože niektoré deti sa prisajú na prvý krát, niektoré na desiaty, ale že má skúsenosť, že ak mamičky vydržia, tak to ide. Ale ako vravím, ja by som to asi vzdala, pretože to odsávanie a dokrmovanie bola nočná mora pre mňa.
Škoda, že nie si od Žiliny, tu je jedna super poradkyňa, ktorá sa vyslovene špecializuje na takéto prípady.
Každopádne za pokus ti to stojí, akože dojčenie je jednak prirodzené, zdravé a pohodlné. Nájdi si poradkyňu čo najbližšie k tvojmu bydlisku a vyskúšaj, niektoré pýtajú poplatok, ale to ti za tie peniaze určite stojí. 🙂

meinkonka
13. feb 2013

je to hrozne, aj ja sa na to velmi hnevam. sice som kojila 19mes. ale preskakala som si toho az az. v porodnici sa maly vooobec nekojil, vlastne prezil len na troske UM co som mu vydrankala. tiez som bola po cisaraku. doma uz nevedel pit, trapili sme sa velmi dlho, maly dostal silnu zltacku, po vyse 4 tyzdnoch mal vahu o cca 700g ako sme prisli z porodnice, skoncili sme v nemocke, musela som dokrmovat, ale nejako som sa s tym nevedela zmierit, tak som stravila hodiny a hodiny na internete, radila sa s laktacnou a nakoniec sme to zvladli. aj ked este dlho sme robili chyby pri kojeni, ale nakoniec sme sa naucili vsetko. a aky zaver z toho plynie??? V PORODNICIACH BY SA UZ KONECNE MOHLI UVEDOMIT A POSKYTNUT MAMICKAM LAKTACNE PORADENSTVO S ODBORNICKAMI, LEBO TIE SESTRICKY ABSOLUTNE NEVEDIA, AKO SA MAJU DETI KOJIT A CO JE NAJHORSIE, ANI NIE SU OCHOTNE SA S VAMI ZAOBERAT. na mna osobne sestricka zakukovala, dudrala, ked som chodila po UM, ze musim kojit a blablabla, tak raz premudreta prisla ze takto to musite, samozrejme sa jej nepodarilo napchat malemu cicu do ust a tak odisla so slovami, ze skusajte to dalej 😠 😠 😠 sorry, ale je to fest skurveny system 🙄 🙄 🙄

eveenka
13. feb 2013

@puncova toto je u nas v porodniciach hlavny problem. Nedaju babo hned na to prve samoprisatie. Dolezite je co chces ty. Ci chces kojit dostat babo na prso alebo ti nevadi davat mu UM z flase. Ja som tiez mala velke problemy s kojenim, rodila som prirodzene, mliecko az na 6 den, neskor aj s cievkou cez prso dokrmovala, ale prekonali sme vsetko. Vydrzala som. Teraz mame 9,5 mes a kojime sa veselo dalej. Mne pimohla laktacna poradkyna, keby niet jerj uz davno nekojim. Ale hlavne pevne odhodlanie, trpezlivost. Ja som totizto mala vzdy vycitky ked som jej dala flasu. Aj to mi pomohlo ku kojeniu. Takze mas este velku sancu vratit tvoje dietatko na prso aspon to mozes este skusit, tak si zavolaj domov laktacnu poradkynu a uvidis ako vam to pojde.

meinkonka
13. feb 2013

@eveenka presne tak, ja som az plakala, ked som mu mala dat doma um a este som aj mala pocit, ze vobec mu nejde pit z flasky a mala som pocit, ze sa z toho zadusi 😝 😝

miub
13. feb 2013

@puncova
Skoro ako moj pribeh.... Bola som po cisarskom, mala sa narodila malicka 2600 g, teda nemala vobec silu sa prisat. Aby mi tam nezomrela od hladu, davali sme jej mliecko cez cievku. Ja som stale odsavala- a presne ten kolobeh ako popisujes ty- ma tak vycerpal, ze mlieko sa mi nerozbehlo ani na 6 den. Psychicky ma v porodnici tak doriadili, ze ked som prisla domov, mala skoncila na umelom mlieku... Priznam sa, vzdala som to - z mojej nevedomosti, vycerpania, obavy o malicku aby nehladovala... Postupom casu som si uvedomila, ze som mala doma zabojovat a urobit vsetko mozne, aby som mliecko rozbehla. Takze, hlavu hore, zavolat si laktacnu poradkynu a hlavne to nevzdavat! Kludne dokrmuj umelym, ale nevzdavaj to. No a keby sa to predsa nepodarilo, vobec sa neobvinuj, nie si ani prva ani posledna....

lutia
13. feb 2013

@puncova ahoj, ja som toto iste zazila aj ked rozdiel bol ze ja som porodila prirodzenym sposobom....ja som bola prvorodicka a mne akosik vsetci zabudli povedaz ze dieta si mam stale prikladat aby sa spustilo mlieko atd. co som jedine vedela bolo ze mlieko sa moze spustit aj o dva ci tri dni tak som to neriesila...maly bol velky spac a vzdy ked som ho mala pri sebe sa ani raz nezobudil a ked buval tak som ho nechala spat....a ked prisiel druhy den hop...prsia mi tak navreli ze som ich citila ako ked mam kamen na sebe - tvrde, horuckovite a bolestive a az potom som bola upovedomena ze co som vlastne mala robit aby som sa tomu vyhla 🙂)) rada co neskoro chodi mohla... no natrapila som sa, poplakala som si a trapila som sa.....a doma som sa este viac trapila lebo som stale vela mliecka namala a maly bol hladny...ked som si chcela odsat tak som horko tazko odsala 5ml a to dovtedy do kym ma bradavky nezacali boliet ....ale potom som si povedala preco trapit seba a maleho (seba depresiou ze som nechopna dat malemu mliecko a maleho ze sa snazil a zaspal nie z toho ze by bol napapany ale z toho ze sa tolko ponamahal ze som zoslabnuty) a presli sme na umele mliecko a od vtedy sme boli spokojni obidvaja 🙂))

egiginka
17. feb 2014

@puncova , Uplne viem o com hovoris. Ja som rodila normalne , ale problem bol, ze mam velmi velke bradavky. Prvy den v porodnici mi ich natahovali a som si malu prikladala, ale nic, ona ich nevedela uchopit a oni , ze ved neni hladna, druhy den to iste... Tym padom , ze nebola prisata , ja ziadne mlieko, ona strasne hladna, az bola z toho spava, lebo dva dni nejedla.... nakoniec ju prikrmili. Dalsi den som skusala s klobuckom, to sa niak prisala, ale take malinke nevie sat cez klobucik, takzse som
prikrmovala a zacala odstavat. doma som skusilla aj bez klobucikov, ale nevedela sa poriadne prisat a takto sme bojovali , kricali , plakali , depokovali doma par dni : tak som jej dala z flase, lebo chudla a to uz uplne nechcela sat. ( pred tym som davala striekackou a prst)

Tak som si zavolala poradkynu . Ta mi ukazala ako spravne ju drzat. Ze flasa a cumle nicia technyku. Ze jej mam davat prst do ust a striekackou ako pred tym . A postupne som isli, najprv bola na prse 5 minut potm som jej dala odstriekane potom druhe prso par minut a tak sme to posuvali a za den pekne vydrzala 20 minut a spapala vsetko.
Ked som mala menej mlieka som jej dala umele, si potiahla par mililitrov a bol pokoj,,,

Zajtra bude mat mala 4 tyzdne, pekne papa az v kuse by tam chcela byt. Na mlieko mi pomahaju laktacne caje, strasne vela pijem, polievky.... a mala je strasny hlados a ked je hore by chcela kazdu pol hodinu, tak jej dam co mam odsate a ak nestaci tak umele.

Takze odporucam ti prikladat , skusat, skusat skusat. Ked je nervozna ju nakrmit a ked sa ukludni prilozit a chvalit ju nechat sa chvilu potrapit a dokrmit. A odsavatsi a odsavat a uvidis:::::::::::::.

pre bbatka je to strasne prirodzene, treba spravnu technyku a l musis byt v klude , tym padom aj babatko bude v klude. A uvedomit si ze, si ta najlepsia mama aj ked mozno nekojis a ze to kojenie aj tak zvladnete.

emocia
18. feb 2014

@puncova maminka, ahoj. Je mi veľmi ľúto teba aj tvojho bábatka a celej rodiny... Nedojčenie je úmorné! Nevzdávaj to, prosím! Aj v tvojej neradostnej situácii je možné obnovenie či zrodenie dojčenia! Obráť sa na laktačnú poradkyňu, tu ju nájdeš: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... – takmer všetky v KE dokonca radia bez nároku na honorár. Určite to využi, my poradkyne dokážeme toho veľa! A ak matka chce, čo je zásadný predpoklad, a ty to potvrdzuješ tým, že ti je tejto situácie ľúto, tak sa VECI DEJÚ! Naprávajú a menia 🙂 Bojuj ďalej! Stojí to za to!
SKÚSENÁ PORADKYŇA TI PORADÍ DIEŤATKO OPÄŤ DOSTAŤ NA PRSNÍK TIEŽ TI PORADÍ AKO ZVÝŠIŤ LAKTÁCIU. Nevzdávaj to, mliečko si mala, treba ho "reštartovať" a pomôcť tvojmu dieťatku vrátaiť sa tam, kam patrí. Veľmi Ti držím palce aj tvojmu synáčikovi. Srdečne Alena K. laktačná poradkyňa z BA