Problémy s kojením

miska2192
7. apr 2014

Ahojte, neviem na koho sa už mám obrátiť tak skúsim sa spýtat aj Vas.Mám 9 týždňoveho syna a stale máme problémy s kojenim ☹ hneď na začiatku sa mi urobili hlboké a rozsiahle ragady,ktoré sa už teraz celkom zahojili,ale opakovane sa mi na bradavkach tvoria trhlinky.Radila som sa už s 3 poradkynami,pouzivam univerzalnu masticku na bradavky,vetram ich ale stale to nie je v poriadku.Polohu pri kojeni mám vraj správnu len este viac prsníka dať malému do pusy,ale začne ho napínať a nedovolí mi to.Stale mám boĺave bradavky a úplne červene.Nemáte pre mňa nejakú radu?

stefka33
7. apr 2014

Klobúčiky na kojenie. 😉

jul11
7. apr 2014

@miska2192 vetranie, natierat materskym mliekom,to je uplne super a aj avent masticka na bradavky je velmi dobra

ichbinich
7. apr 2014

@miska2192:
Skus si zohnat MultiMAM obklady. Tie su najlepsie. Su to take jednorazove uz napustene kusky celulozy, ktore sa nemusia zmyvat. A super pomahaju. Su sice drahe, ale najlepsie.
"Obycajny" lanolin ani mne nestacil, ked bolo zle. Mala som aj mast MultiMAM, ale tie obklady jednoznacne vyhravaju. Syn mal pri raste zuboch velmi agresivne sliny, mala som bolave bradavky, tak som si tie obklady sla kupit, ked uz mal vyse roka, znovu. A hlavne nemas s tym robotu. Otvoris balenie (su balene jednotlivo), das do podprsenky, su prijemne chladive, a uz napustene gelom. Ale pred kojenim nemusis umyvat ani nic robit 😉

miska2192
autor
7. apr 2014

Vetram aj natieram vlastným mlieckom ale nič nepomaha,klobuciky som použila a bolo to este horšie ☹

ellca123
7. apr 2014

mozno je problem v dlzke kojenia,ja som kojila 15 min.jednu stranu a potom zase druhu 15 min.
ak trebalo tak znova /dietatko samo vie kolko potrebuje

ak dieta nechce pustit prsnik,vlozila som do pusinky moj ukazovak a bradavku som uvolnila

ked nechate dlhsie prilozene dieta na jednej strane /napriklad aj pol hodinu/urobia sa vam take bolave oderky

nevzdavajte sa ,to prejde

sharlotta
7. apr 2014

@ellca123 tak to by si mala vidiet, ked ja nechavam mojho maleho aj hodinu...resp. kolko len chce 🙂
@miska2192 Vraj sa ragady tvoria pri nespravnom prisati. No osobne si myslim, ze pokozka na bradavkach je tak jemna a tenucka, ze to chvilu trva, kym si zvykne na takuto "mechanicku namahu". Robis vsetko spravne, takisto odporucam tie MulitMam Compresses, su vyborne, skutocna ulava. Nic ine, ako kojit dalej a pockat, kym sa to spravi a zahoji zrejme nepomoze. podla mna si tym prejde minimalne 90% mamiciek. Ja som dokojila dceru, ked mala 2 roky a hned na to som otehotnela, takze pauza bola u mna len pocas tehotenstva. Tentokrat sa uz s mojimi bradavkami neudialo nic, zrejme uz su zvyknute. No pri dcere som mala ragady tak asi 3-4 mesiace.Potom uz bolo dobre.

sharlotta
7. apr 2014

Podotykam, ze prisatie bolo v poriadku, potvrdene dvoma laktacnymi. A aj tak som mala ragady.

adka31
7. apr 2014

Ahoj, tiez mam 9 tyzdnoveho synceka, tiez sa mi spravila ragada. Kazda ti radime z vlastnej skusenosti co ktorej pomohlo. Nie a nie sa to zahojit, az som tu kdesi v diskusii vycitala, ze super pomaha UNIGEL - univerzalny gel na rany. Hned som si ho bezala kupit a cuduj sa svete, za take 3 dni boli bradavky zahojene. Tiez som ich mala cervene a strasne bolestive. Je to taka mala 5g tubicka, dostat v lekarni. Za vyskusanie nic nedas, pripadne ti ostane aj na ine vyuzitie. Podotykam, ze mam aj take specialne naplaste z USA, ale pomohol mi najlepsie tento gel.

miska2192
autor
8. apr 2014

Ďakujem za rady,multi Mam som si objednala.A neviete poradiť ako babätku viac otvorit ústa,prechadzanie po pere nezaberá ☹

pe
8. apr 2014

ju tie ragady som mala aj ja, tie treba poriadne liecit, dobre sa hoja na vzduchu - uz je teplo, tak sa ti bude dat, natierat mastickou - mne velmi pomahal kremik Bepanthen, je velmi prijemny, jemny, neobsahuje skodlive latky pre babatko, tak ked ho aj neumyjes, vobec to nevadi a malemu sa snaz robit cim vacsie prestavky medzi kojeniami, nech sa bradavky "spamataju", velmi ti drzim palce, nech ti to skoro prejde, tak skus ten Bepanthen

mmmj
8. apr 2014

vraj su dobre tie uz spominane lanolinove kompresy multiMam na prsia, nie je to lacne, ale pomaha. V zdravotnickych potrebach by mohli mat. Alebo lanolinova masticka Lansinoh.

baska1
8. apr 2014

ja som si tým tiež presla, nakoniec som kojila maleho 13m, mne poradila laktacna v prvych týzdnoch pred kojenim si trosku odsat mlieka , aby sa uvolnil trosku prsnik a malý ho mohol lepsie si dat do ust, potom nevznika taký podtlak. Syncek mal novorodenecku zltacku, spal aj pri kojeni, takze tiež bol problem otvorit mu usta. Klobuciky nepomohli, ale tie Mam naplaste su super

pe
8. apr 2014

este k tomu papaniu som chcela, ze si myslim, ze to velmi nepojde mu nasilu otvorit viac ustocka, ked sa mu raz papa lepsie po svojom a ako si pisala napina ho, ked ma bradavku hlbsie, s tym zatial asi vela neurobis, mozno tak este menit polohy, aby ti neposobil tlak stale na tie iste bolave miesta, a mozno by ti okrem masticky pomohli aj klobuciky, a este treba verit, ze ako pojde cas a bude trosku vacsi - co je kazdym dnom, tak aj sam viac otvori ustocka, aj bradavky si zvyknu...

katey
8. apr 2014

@stefka33 pod klobucikmi by sa mohla spustit este kvasinka a navyse odvykanie od nich je tazke casto nemozne..
Myslim,ze treba len vydrzat,kym sa ragada zahoji,natierat dalej univerzalnou mastickou a dbat na spravnu polohu pri dojceni. Vysledky sa urcite dostavia. Vela stastia! Popripade ak pouzivas cumlik,tak ho skus odstranit,lebo ten sa saje inak ako prsnik a mozno babatko skusa pit z prsnika sposobom ako saje cumlik a to ta moze boliet.

zjanka
8. apr 2014

Ahoj, súcitím s Tebou, mám 3 deti a pri každom som mala problémy s ragádami. Pri prvých dvoch deťoch to bola otázka max. mesiaca, pri treťom (a to som si fandila, že už ma nemôže nič prekvapiť) som si "odrevala" 3 mesiace a zvyšný mesiac doliečovala. Mala som najskôr prasklinky a potom rozsiahle ragády (kde to už nevyzeralo ani ako bradavka - katastrofálny stav) a určite som mala kvasinkovú infekciu (aj podľa lakt. poradkyne). Jednak boleli veľmi rany a zároveň bolesť celých prsníkov bola hrozná, ostrá a pálivá - až som si musela dať lieky proti bolesti. Vyskúšala som veľa mastičiek, aj som bola u poradkyne, ktorá mi dala univerz. masť, ale bohužiaľ nepomohla.
1. vec - pozri si ešte nejaké videá po nete, je tam pekne ukázané, ako sa má dieťatko poriadne prisať (lakt.porad. mi radila kojiť vo futbalovej polohe - vtedy sa dá dobre otvoriť pusinka dieťatku) - aby sa ti rany zbytočne nedráždili - na začiatku kojenia je to zakaždým silná bolesť, potom to trocha "otupie". A stanov si čas ako dlho kojiť (ako Ti písali mamičky - max.15 min.) - viac nie. Radšej o hodinu znova. (Sú kritické obdobia v kojení, kedy sa deti dožadujú kojiť častejšie) 2. vec - vetraj, vetraj (ja som chodila doma "hore bez" - samozrejme iba keď sa dalo, vonku som mala mušle na kojenie (nemohla som mať totiž kvôli bolestiam nič priložené na ranách)
3. vec - vyskúšala som všetky tieto maste a liečivá - spomínaná masť od lakt. poradkyne - žiadny pokrok, MultiMam - výborné na rany, no keďže som mala infekciu, nelepšilo sa, masť z DM drogérie a AVENT mastička - tie sú fajn na ranky, no keď je infekcia, veľký pokrok sa s tým neurobí. Genciánová violeť (to mi predpísala pediatrička - nedávala som si to dlho, bála som sa, aby sa malému nič nestalo), Citrivit (výťažok z grapfruitu - proti pliesňam), na záver asi 2x denne (už si to nepamätám) troška masti na plesňové infekcie - ktorú som samozrejme pred kojením zmývala (!) - pri tomto som cítila postupne úľavu od pálivých bolestí prsníkov, propolisovú tinktúru (to dosť štípalo keď som rany natrela, nakoľko boli hlboké) a následne potrela propolisovou masťou. Tieto propolisové výrobky boli fakt dobré (len asi treba dať pozor na príp. alergiu), tým som si ranky vyliečila.
Ja si myslím, že som si to "privolala" na začiatku polohou kojenia v ľahu v pôrodnici (vznikli ranky), malý sa navyše neustále dožadoval a používaním absorpčných vložiek na mliečko (ranky sa "dusili" a neliečili a vznikla infekcia).
Ako Ti tu písali ostatné mamičky, aj ja Ti napíšem - vydrž, aj keď od bolesti "škriabeš omietku", raz sa to skončí a budeš fit! Držím Ti palce, určite to zvládneš! 😉

meusicka
8. apr 2014

ahoj, ja som to mala pri prvej dcere, sala velmi silno. na trhlinky mi najviac pomohol obycajny med 😀 a vynechat ten prsnik, setrit ho kym sa to nezahoji. odstreiakavala som si rukou a tak davala z flasky. potom mi natrhla druhy prsnik, tak som to otocila aj ja. med bol ale super. ak by vam to neslo tak to nesil, radsej odstriekaj a daj babatku papat z flasky. dojcenie pri ktorom trpis nie je ozajstne dojcenie.

zjanka
9. apr 2014

@meusicka Len by som chcela doplniť - mne sa papanie z fľašky vypomstilo pri prvom dieťati - 1-krát syn vypil mliečko z fľaše (malý mal 1 mesiac, nebola som doma, vybavovala som nejaké veci po úradoch) a potom takmer mesiac trvalo, kým zasa pekne papal odo mňa. Zistil, že mu to išlo jednoducho a rýchlo a tak sa potom hneď pri kojení veľmi hneval - na začiatku pil asi minútu a potom, keď musel ťahať, tak sa odstrkoval. Tak som ho prikladala aj po hodine, aby sa najedol a aj odstriekavala a kŕmila lyžičkou, nie fľašou. No sú deti a deti, nie sú všetky rovnaké a rovnako sa nesprávajú, no na fľašu som si už dala pri ďalších deťoch pozor.

meusicka
9. apr 2014

@zjanka zial u nas som to musela tak riesit, lebo by mi hadam aj bradavku odkusla. ale potom som prisla na to, ze ona taha tak silno preto lebo mne po 5 mesiacoch odislo mlieko. potom som mala dvojicky a tam som zase nemala tolko mlieka pre dve... tam som musela preto dokrmovat a ze nebudu chciet ptom prso... neboli ochotne papat z flase... nijakej, takze to je na dietati. pre mna bol horor dokrmovat dvojicky z flasky, a potom flasku ani neprijali vobec... papali sme lyzickou ked mi po 7 mesiacoch uz mlieko odislo.

zjanka
9. apr 2014

@meusicka Tak to muselo byť náročné (fyzicky aj psychicky) 😕 ....Veru, každé dieťa má svoje vlastné požiadavky....

alenka0
9. apr 2014

Ja momentálne prežívam to isté. Samé bolesti, teraz sa k tomu pridal aj "štrajk". Chytí bradavku a mrví sa, je zlostné, nepustí ju, ale nepije. Potom ju zase schmatne a je nervózne...Mne je do plaču, že bude hladné...bojujeme spolu. Asi treba len vydržať...
???

alenka0
9. apr 2014

@zjanka Ja mám pocit, že keď si bradavky len umyjem vodou...je to lepšie. Síce sa mi rany nehoja, ale menej ma to bolí. No možno sa mýlim a robím horšie.

alenka0
9. apr 2014

Ešte, keď vetrám tak mi všade tečie mlieko..🙂

zjanka
9. apr 2014

@alenka0 Ahoj, určite treba robiť to, čo sa Ti zdá, že Ti pomáha - určite to nejaký čas trvá, kým sa prasklinky zahoja. (Spomenula som si ešte na kalciovú mastičku a myslím, že je aj Bepanthen masť pri kojení). A to vetranie - tiež to bolo len na chvíľu - pokým zasa nešlo mliečko (potom som si troška ostriekala a zasa vetrala). Ale vždy po kojení - ak to bolo možné. (mne tie rany dosť mokvali, takže som si to musela nechať vyvetrať) Neviem, aké máš malé dieťatko, či Ti papalo najskôr dobre a až potom začalo štrajkovať. Ak má zrazu krízu a zdá sa Ti, že je hladné, dávaj mu častejšie.
Boli obdobia (krízy), že som kojila aj po 1 hodine a niekedy aj za menej. Deti zo začiatku dlho spali (aj cez deň), boli spavé aj pri kojení (nebolo možné ich zobudiť aby papali) a potom, keď sa "spamätali", hnevali sa, že nejde naraz a veľa a tak som kojila veľmi často a postupne sa to upravilo.

miska2192
autor
9. apr 2014

My sme boli dnes s malým u lekárky na odbery, tak som ho tam kojila a sestrička sa celkom vyzná tak pozerala na nás a tiež mi povedala,ze je pekne prisaty,ustocka otvorene a jazyk pod radavkoú.Tu bolesť mi spôsobuje asi otieranie jazyka o bradavku,ale to už si mohli bradavky aj zvyknút ☹ je možné aby boli stále take citlive

modrofuzik11
9. apr 2014

bradavky su vzdy citliva tema. tiez som s tym mala problemy. najma na zaciatku. pomahal mi na zahojenie krem bepanthen. a aj klobuciky sme pouzivali. s nimi to bolo lepsie.

charlottes
15. apr 2014

Ahojte, len pridam skusenost, auuu, to bolelo, ale snazila som sa menit polohy, mat bradavky stale natrete a pred kojenim si rozmasirovat prsia. Maly ma 10 mesiacov a je to taky ceconik.
Treba len vydrzat a nic nerobit nasilu, xixi, ak neratam zadrapovanie prstov do sedacky pri kazdom prisati 🙂

milota164
29. jún 2014

mne na prasklinky pomahal Bepanthen a navyse pouzivala som ho aj pre malinku na zadocek takze 2v1

gilanyi
30. jún 2014

ahoj, žena mala úplne rozkusané bradavky a mala z toho odpor ked už mala kojiť, lebo strašne ju to bolelo, na rady mojej mamky sme si kúpili dojičku mechanickú, ale ne tú levnú- kolem 1500 to stálo. Na bradavky kalciovú masť, do týždňa sa zahojili bradavky, do tej doby sme kojili zo vstrekovačiek cez palec. Malá nezabudla cucací reflex, dojačka bola bez bolesti používaná a prsia sa nevyschli a ked bradavky zahojili sme už mohli kojit bez problémov. Kalciovú masť sme nespotrebovali celú, ale ked pri vyváraní nádobí a dudlíkov pre malú som opálil nohu to bola moja záchrana, do 14 dní to bolo v pohode.

maykaaa1122
10. apr 2017

Bolave bradavky palenie rezanie a ako jedna mamka popisovala (dotyk oblecenia velmi boli) jednoznacne bepanthen masť pomaha rychlo od bolesti

katik494
5. máj 2017

Ahojte, tiez mam problem s bolavymi bradavkami, tak dufam, ze sa tu najde niekto, kto mi odborne poradi. Mala ma 4 tyzdne, cca. pred 2 tyzdnami bola u nas laktacna poradkyna kvoli mojim poranenym bradavkam, na jednej mam mensiu ranku a na druhej doslova centimetrovu dieru. Laktacna nam upravila spravne prisatie, potvrdila prirastenu uzdicku pod jazykom a na ranky na bradavkach odporucila univerzalnu mast. Uzdicku sme dali hned prestrihnut pod jazykom aj na hornej pere, prisatie sa zlepsilo a 2 tyzdne si bradavky po kazdom dojceni natieram tou univerzalnou mastou. No napriek vsetkemu ma prsia stale velmi bolia. Bola som od bolesti na 6-tich Ibalginoch denne, aby som mohla dojcit v psychickej pohode a bez strachu a stresu a neprenasala to aj na malinku....teraz si dam uz len 2-3 tabletky denne, ale bolest je stale velka a rany sa takmer nehoja. Rany bolia extremne pri prisati, potom to trochu povoli, niekedy uplne. Prsia bolia stale cele, aj medzi dojceniami, su horuce a citim v nich stale tlak, bradavky svrbia, bolia, palia, su citlive na chlad, uplne mi v tych ranach sklbe a bolest vystreluje az pod pazuchy a do chrbta. Najhorsie to byva asi v noci, ked mala spi aj 4-5 hodin vkuse a prsia sa mi velmi naleju, to mi ich ide roztrhnut. Mam aj trochu cervene bradavky a v rankach sa objavuje zlta tekutina, akoby hnis, ktora tam zasycha, lebo stale vetram a chodim "hore bez". Ked idem s malou na hodinku von, dam si krytky na bradavky, lebo su velmi citlive a po navrate ich mam uplne sparene, zmokvane, zdusene a je to este horsie.... Jedna bradavka mi po dojceni aj belie. Co s tym vsetkym? Pomoooc :(