Problémy s kojením

martk
24. jan 2015

Ahojte mamicky 🙂 potrebovala by som poradit ako mam zlepsit nase kojenie. Kazde jedno kojenie u nas prebieha asi takto : mala po prisati dudluje ale zaroven sa jeduje a od prsnika odtlaca,hned po odtlaceni otvara usta a ja ju znovu prikladam,takto sa to deje prvych par minut... az pokym nepocitim akusi jemnu bolest v opacnom prsniku ( zeby spustac? ) a mala zacne konecne pravidelne dudlovat a preglgat, to vsak netrva velmi dlho po chvilke zacina dudlovat nepravidelne a aj preglgat a az sa zacne spravat tak ako na zaciatku kojenia... plus pridava plac ... toto iste sa zopakuje ked ju prilozim na druhy prsnik... viete mi prosim poradit?

pribinak
24. jan 2015

Skús laktacnu, možno podla toho co píšeš nie je dobre prisata

bublinka711
24. jan 2015

Ahoj @martk, to čo popisuješ vyzerá ako reakcia bábätka na zmenený tok mliečka (Hmmm prsko, bývalo tam rýchlo tečúce mliečko,... skúsim,... nejde... aha, predsa niečo... tečie, musím ťahať... kedysi tieklo samo...to ma rozčuľuje...). Tento problém rieši v istom veku neskutočne veľa maminiek. Aj my sme si ním prešli, ale ako každý problém, všetko je riešiteľné a časom odoznie. Nepíšeš, aký má malinká vek, ale podľa správania bábätka tipujem tak okolo 3 mesiacov? Neviem, či používate dudlík, alebo sem tam dáte aj fľašku, ako často sa dojčíte, ako dlho, či je bábätko výlučne dojčené, či je správne prisatie.... To všetko sú faktory, ktoré majú vplyv na dojčenie a správanie bábätka. Ale predovšetkým, dojčenie musí laktačná poradkyňa VIDIEŤ, len tak môže s istotou posúdiť, čo sa deje. Inak ide iba o hypotézy. Takže šup šup na mamila.sk, nájdi si tam v sekcii pre mamičky zoznam laktačných poradkýň, zavolaj tej, čo ti je najbližšie a problém môže byť za jednu-dve návštevy vyriešený 🙂. Veľa šťastia a vydržte! 🙂

katrinka8
24. jan 2015

@martk - ahoj, a aká je stará malinká? Možno je ozaj zle prisatá. Mala by mať otvorenú pusinku dokorán, v puse nielen bradavku, ale aj dvorec, dolnú peru "vytrčenú" von. A nevšimla si si, keď pije (má tzv. pauzu v brade? Že proste ozaj prehĺta?), že či jej náhodou netečie moc silno mliečko a to ju jeduje, lebo nestíha prehĺtať? Alebo naopak, trochu trvá, kým sa spustí, preto sa na začiatku jeduje, že jej netečie? V prvom rade skontroluj správne prisatie, a ak je to OK, tak vyskúšaj pred priložením trošku mliečka odstriekať, ale ozaj trošku, že či Ti hneď ide. Mne pri synčekovi zase na začiatku šiel moc silný prúd, tiež sa takto jedoval, lebo nestíhal prehĺtať. Tak som predtým trochu odstriekala, aby sa mu ten prúd trošku zjemnil.
Ak nepomôže obráť sa na laktačnú poradkyňu.

martk
autor
24. jan 2015

Dakujem za podporu 🙂 odhadla si spravne bublinka711, mala ma 3 mesiaciky... dudlik vypluva, takze ten nepouzivame, poslednu dobu si na ukludnenie zacala cucat palcek... :( obcas davame flasku ( ale len s troskou fenikloveho cajiku ) Dojcime sa pomerne casto ( aj kazde 2 hodky ) a tiez to trva dost dlho, vlastne ani neviem povedat ako dlho lebo ona by sa prisavala a odtahovala asi do nekonecna... robime to iba dovtedy pokym nezacne plakat a odmietat prsnik. Snazim sa ju upokojit,narukach vzdy prestane plakat. Doma mi vsak nikdy nezaspi ( ja si myslim ze je hladna ) tak ju musim bravat von, v kociku zaspinka tak na dve hodky a potom sa znovu krmime a situacia sa len opakuje..

martk
autor
24. jan 2015

skor si myslim, ze jej netecie spociatku nic potom sa to spusti, ale iba na chvilku ( vidiet ze pekne pravidelne preglga ) ale postupne tok slabne ( podla toho ako dudluje a nepravidelne preglga )... ???

esterba
24. jan 2015

@martk niekde som citala, že pocas kojenia cca 20 min sa mlieko spusti tak 3x. Máš možno menej trpezlive babo 🙂 ale zvykne si na to a aj tebe casom bude tiect mlieko lepsie. Zároveň dieta vekom zosilnie a bude sa mu lepsie sat. To je prirodzeny vyvoj, zlepší sa to.

lucka_vengl
25. jan 2015

urcite prestan pouzivat flasku, moze to byt jeden z dovodov, preco sa babo na prsniku zlosti. z flase ma totiz konstantny neprerusovany tok, kym na prsniku raz mliecko tecie poriadne, inokedy musi poriadne tahat. a ked raz babo zisti, ze z tej flase mu tecie poriadne a nemusi sa namahat, tak sa potom na prsniku zlosti a v najhorsom pripade to moze viest k tomu, ze prsnik zacne celkom odmietat.
takemu malemu babo mliecko bohato staci, ak vsak predsa len chces davat ten cajik, tak poharikom alebo lyzickou

bublinka711
26. jan 2015

@martk To čo opisuješ je ťažká no typická situácia. To že si cucá palček, môže byť potreba sať, ale aj prirodzená súčasť psychomotorického vývinu, keď si bábätko skrátka objaví ručičky a zisťuje, čo všetko sa s nimi dá robiť... 🙂. Dojčené bábätko nepotrebuje fľašku, ani žiadne iné tekutiny, takže je celkom zbytočné pridávať takémuto miminku čajík. Ak ho dávate preto, že je bábätko plačlivé a máš pocit, že ho bolí brušku, väčšina týchto prejavov, ktoré vyzerajú ako bolesť bruška (pár hltov, bábätko začína plakať, hnevať sa, prepínať sa v chrbátiku,...) je práve ukazovateľom zmeny toku mliečka. Toto je čas, vyzliecť bábätko aj seba a šupnúť sa spoločne pod perinu, dopriať mu kontakt koža na kožu tak, aby ležalo na tvojom hrudníku, spoločné spanie, nosenie v šatke, ergonosiči a pod. To všetko sú veci, ktoré podporujú tvorbu mliečka a upokojujú bábätko. Ale určite volaj laktačnú, je treba, aby dojčenie videla a skontorolovala, či je všetko tak, ako má byť. A nebojte, bude to dobré, to dáte 😀. Držím päste.