Problém v priberaní u mesačného bábätka - 100 gramov za týždeň

veverkaa00
27. dec 2018

Ahojte, dúfam že tu píšem správne ak nie prepáčte ale som tu nová a moc sa tu neviem orientovať 😏 prichádzam k Vám po radu pretože už neviem či niečo robím zle alebo nie. Mám mesačné bábätko a problém je ten že dnes sme boli u doktorky na prevaženie a povedala mi že malá málo pribrala. Za týždeň pribrala 100g presne, je plne dojčená. Povedala mi ze si mam odsavat mlieko pred každým jedením a dávať jej z fľaše aby som vedela koľko vypije (čo moc robiť nechcem aby si nezvykla na fľašku a uz potom nenude chcieť cicik) povedala mi ze by mala vypiť aspoň 50 ml. Tak som to teda skusila ked som prisla domov, odsala som asi cca 70ml vypila vsetko a este bola hladná tak som jej dala prsnik a papala ešte asi 15minut. Tak teraz neviem kde je problém, pretože ja si myslím že sa napapa dostatočne, spinka pekne. Dávam jej vždy ked si vypýta (väčšinou to je každé 2.5 h nieledy 3 ale niekedy aj hodinu) v noci menej často.. To sa bud tak každé 4h cca niekedy dlhšie niekedy kratšie.. Preto sa chcem spýtať či je naozaj málo ked priberie 100g za týždeň a čo by som teda mohla urobiť.. Uz som zúfalá 😔 prepáčte za tak dlhý text

malinajahoda
27. dec 2018

@veverkaa00 mne dcérka pravidelne priberala 400g za 6 týždňov.

chcemradu
27. dec 2018

Ak by si nemala mlieko, keby malo papala, tak by bola zla, nepokojná. Podla mna je to OK. Alebo jej skus davat aj v noci. Castejsie. Ale ak ti pekne spinká...aby si jej tym nenarušila spánok. Nie kazde dieta priberie 1kg za mesiac. Niektore su fajne faldikove, co sa tiez doktorom nepaci, ine maličké, chuducke. Hlavne klud, aby si zo stresu neprišla zbytočne o mlieko.

mogaa
27. dec 2018

ono je rozdiel či ti pribrala len posledný týždeň 100g alebo či ti po pôrode stála na váhe a pribrala len posledný týždeň.....dôležité je mesačné priberanie....jedno váženie nemá žiadnu výpovednú hodnotu...aká bola pôrodná váha? koľko váži teraz? bola vážená len 1x?bábo ti môže 2 týždne stáť na váhe a za ďaľšie 2 týždne pribrať 500g.....koľko pribrala od narodenia?

veverkaa00
autor
27. dec 2018

@mogaa keď sa narodila vážila 3920g keď sme prišli domov a bola som s nou u doktorky mala len niečo cez 3680 potom som bola na poradni ked mala 3 týždne a vážila 3820 tak mi kazala prísť o týždeň na prevaženie čo bolo dnes a to mala 3920 takže v podstate je teraz ešte len na váhe s ktorou sa narodila 😏 tak neviem ci je to v poriadku 😏 Snažím sa nestresovat ale doktorka ma vystresovala dosť 😏

mogaa
27. dec 2018

je to ok, veľmi ti schudla, ale detičky po narodení bežne schudnú, dôležité je že odvtedy priberá...síce by mala viac ale dôležité je že vôbec priberá...len je to naozaj málo, lebo keď si to zrátaš tak od narodenia(potom čo schudla) pribrala len 240g - to je málo....mesačne by to malo byť aspom 500g. Ako jej dávaš papať? Ak dávaš 10min.z jedného a 10min. z druhého, tak skús dať 20min.len z jedného, pri ďaľšom kojení vymeň prsník.....Tej flaše sa tak neboj, ide o to že deťom sa ťažšie papá z prsníka ako z flaše, dôležité pri flašu mať cumel pre novorodencov. Tie detičky sú zo začiatku zoslabnuté, lebo veľa schudli a veľakrát si nevedia vytiahnuť koľko potrebujú - zaspia.....Keď ti pri kojení zaspí skús pohladkať po líčku alebo po bradičke, ak začne ešte zo spánku piť tak ešte potrebuje (niektoré deti sa jednoducho potrebujú budiť aby spapali koľko potrebujú). Ak potrebuješ aby pribrala, treba dávať častejšie, ak ti spinká viac ako 3,5hodiny zobuď a daj papať - aj v noci, ak chce častejšie ok, ale nenechaj dlhšie ako 3-3,5hodiny....cez deň kludne zobuď aj po 3 hodinách....to že netreba budiť deti platí pri deťoch čo dostatočne priberajú, u teba je to málo....maša ked sa narodila mala 2300g z nemocky ju pustili s tým že ju treba prvé 2 týždne krmiť po 2 hodinách (aj v noci)aby poriadne začala priberať, po 2 týždňoch to už mohlo byť po 3-3,5hodinách, ale dlhšie nie.....po mesiaci už sa nebudila ani v noci ale sama si pýtala aj v noci o tej 3,5hodiny....dávaj na požiadanie ale najneskôr cez deň3hodiny a v noci 3,5hodiny.....treba jednoducho aby ti viac papala - to znamená že buď viac na jednu dávku alebo častejšie....

veverkaa00
autor
27. dec 2018

@mogaa ďakujem veľmi pekne za radu 😊 budem sa podľa toho riadiť 🙂 budem ju aj v noci viac budiť a dávať len z jedného a dlhšie, dúfam že už druhý mesiac bude mať toľko koľko je potrebné 😏🙂

ali_inzercia
27. dec 2018

@veverkaa00 dobre ti radia - z jedneho prsnika a dlhsie, aby si vytiahla to "zadne mliecko". Je v nom viac tuku, deti z neho viac priberaju. Aspon tak mi to bolo vysvetlene.

mogaa
27. dec 2018

neboj ona sa ti len potrebuje rozpapať...ak by jej bolo málo z jedného prsníka tak kludne jej daj aj trochu z druhého a ďaľšie kojenie vymeň - ide o to aby si ťahala aj zadné mlieko nielen predné....tým že prsníky počas jedného kojenia striedaš je možné že z oboch ti ťahá len to predné mlieko a k zadnému(tukovejšiemu) sa nedostane....a ty inak denne jedz plnotučné jogurty....ak ti počas kojenia zaspí, pohladkaj po líčku po bradičke aby sa trošku prebrala a ak znovu začne ťahať tak papala málo...

deti95060810
27. dec 2018

mali sme podobní problém...moja dcéra nepribrala nič, resp. ešte aj schudla....ešte len to bol problém...
Lekár mi povedal, že ak dieťa priberie :
200 g / týždeň...je to moc
150g/ týždeň ..... to je super
100g/ týždeň.... tiež je to ešte Ok
50g/týždeň....treba porozmýšľať čo sa robí, či netreba prikrmovať
0g/ týždeň a chudne .... jednoznačne treba začať hľadať príčinu čo sa deje...

veverkaa00
autor
27. dec 2018

@mogaa takže to nemusím riešiť cez tu odsavacku? Bude stačiť ak ju budem nechávať dlhšie na jednom? V noci ma často problém prisat sa, zo začiatku sa aj dosť odsuva akoby jej to mliecko moc rychlo tieklo lebo po chvíli bojovania a skusania sa prisaje a nie a nie sa odtrhnúť, väčšinou papá aj 15minut na jednom a potom 15-20 na druhom ale tam ku koncu uz citim ze si ho iba cumle ako cumlik no keď ju odtiahnem plače tak ju znovu dam no znovu ju ma len ako cumlik a malo potiahne az zaspí a pusti ho sama.. To je normálne prosím? 🙂

mogaa
27. dec 2018

@veverkaa00 a to ti robí len v noci že má na konci kojenia prsník len ako cumlík, či aj cez deň? ono bolo by dobré zistiť či ti papá efektívne(či jej to ide tak ako má)podľa toho čo píšeš by to malo byť ok, len práve preto mi nejde do hlavy že pribrala len tak málo.....skús to urobiť takto daj jej papať z jedného prsníka koľko bude chcieť(ak zaspí budiť) ak by mala stále málo daj aj z druhého.....potom skús medzi kojením odsať koľko sa ti podarí(môžeš z oboch trochu), ked sa malá opäť zobudí na kojenie(ak spí viac ako 3hodiny-zobuď na papanie) daj jej druhý prsník(nie ten čo z neho papala predtým) a nechaj ju papať koľko potiahne tak ako predchádzajúce kojenie....ak ti zaspí trošku preber a skús dať odsaté mliečko....a uvidíš podľa toho koľko vytiahne z flaše či to nie je tým že jednoducho neefektívne saje z prsníka..ak by už nepila ani z flaše tak je jasné že z prsa si vie vytiahnuť koľko potrebuje ale ak si vytiahne veľa aj z flaše - tak nie je jednoducho dobre prisatá, papá dlho ale neefektívne, potom je unavená a zaspí stále hladná - z flaše sa papá lahšie ako z prsníka..skús a napíš koľko ti potom vytiahne z flaše po cca 30min.kojení(ked už bude mať prso len ako dudel)....

mogaa
27. dec 2018

@veverkaa00 toto čo som ti nakoniec napísala môžeš skúsiť aj s kojením ako si kojila doteraz ...čiže nakoj ako doteraz a ak si myslíš že má už dosť (už by si jej nedala) skús dať z flaše(kludne ju aj preber ak zaspí) ...Ak ti dosť vytiahne aj z tej flaše , tak si jednoducho nevie vytiahnuť koľko potrebuje (zle je prisatá alebo pije neefektívne)....potom napíš....ak by si ale z flaše len cucla alebo nechcela už z flaše tak si vie vytiahnuť koľko potrebuje a vtedy ju treba len viac budiť....napíš koľko vytiahne z flaše po normálnom kojení(tak ako by si ju bežne kojila a potom dáš ešte flašu).....

veverkaa00
autor
27. dec 2018

@mogaa dobre, vyskúšam to tak a dám vedieť 🙂 zatiaľ ďakujem za rady 🙂

jarrrka35
27. dec 2018

@veverkaa00 pozrite stranku mamila pripadne skuste laktacnu poradkynu. Flasu nie.

mogaa
27. dec 2018

Ale veď keď vyskúša po nakojení ponúknuť odsaté mlieko z flaše a bábo ho už nechce, tak laktačná je zbytočná lebo bábo si vytiahlo koľko potrebovalo. Vtedy treba len pri kojení striedať prsníky a dávať papať častejšie....Ak ešte po napapaní vytiahne veľa z flaše tak to znamená že nie je dobre prisaté alebo papá neefektívne - vtedy buď laktačná alebo skúsená mamina z okolia, prípadne vyskúšať klobúčik či z neho vie papať lepšie alebo po nakojení dokrmovať odsatým mliekom.....najjednoduchšie je kontaktovať laktačnú nech sa pozrie ako kojí a poradí, ale musí nájsť nejakú v okolí, dohodnúť sa s ňou a kým príde to môže byť aj týžden dva. Mamina to potrebuje riešiť čo najskôr lebo ked jej nebude stále priberať tak doktorka jej nabudúce povie nech každé druhé kojenie nahradí UM.

veverkaa00
autor
27. dec 2018

Tak vyskúšala som to. Pred papanim som si odsala cca 20ml dala som jej prsnik a papala 15minut s tým ze som ju musela trosku budit, po 25 minútach sa zacala sama odsuvat tak som jej skusila dat mliecko z fľaše potiahla asi 4x zamracila sa a odsuvala sa tiež.. Tak som ju dala odgrgnut trosku si aj vygrcla a zaspala. Budíček nastavený presne o 3 hodiny tak jej dam znovu 🙂 S laktacnou poradkynou som volala lenže ma teraz dovolenku tak sa jej mam ozvať až po sviatkoch 😏 presne, nerada by som prešla na UM :(

laskonka83
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
riqueza
27. dec 2018
jankalukasova
27. dec 2018

@veverkaa00 nemusis davat z flasky a odsavat... ja som si kupila vahu za 15€ a odvazila vzdy pred kojenim a po... hned vies kolko spapala...a nemusis saskovat s odsavackou a riesit flasku.

mogaa
28. dec 2018

Ale to dokrmovanie s tou flaškou tam bolo len na to aby mamina videla že si vytiahne koľko potrebuje....Teraz mamina vidí že malinká si vytiahne dosť, takže dokrmovanie nie je potrebné. Takže : dávať papať z jedného prsníka , len ak jej nestačí ponúknuť druhý a pri kojení prsníky striedať - papanie len z jedného a dávať častejšie papať....cez deň max. po 3 hodinách a v noci 3-3,5 hodiny(tiež budiť)....Ak bábo nepriberá tak sa má budiť aby papalo častejšie....Samozrejme ak plače po hodine-dvoch tak treba dať na požiadanie.....
@veverkaa00 a neboj nebudeš ju musieť budiť stále, po 2 -3 týždňoch by si mala vidieť zmenu že začne viac priberať, vtedy môžeš nočné budenie zrušiť a po mesiaci ak už bude priberať min.120g týždenne tak môžeš zrušiť aj denné budenie....a potom už budeš dávať len na požiadanie......aj ty si teraz určitú dobu dávaj pozor na výdatnú stravu - denne plnotučnýalebo smotanový jogurt alebo aspom mlieko...tú laktačnú vyskúšať môžeš ale myslím že to bude zbytočné, lebo malinká je po nakojení najedená(to si sama videla že už nechcela z flaše), takže teraz len dávať len z jedného prsníka aby potiahla aj zadné(tučnejšie) mliečko a budiť aby papala častejšie....ak by ti nepriberala ani potom, tak povedz dr.že si skúšala dokrmovať po kojení flašou a malá už nechcela.... ak by nepriberala ani potom tak ťa asi pošle do nemocnice(choď!) alebo malú nastaví aj na dokrmovanie UM(každé druhé kojenie)....Neboj nie je to tragédia, síce teraz tvrdia že mlieko nemôže byť slabé ale sú detičky ktoré jednoducho priberú až na UM....Nebudeš o nič horšia mama ako keby si kojila🙂ak by ani po tomto nepriberala a posiela ťa s malou do nemocnice - nelakaj sa a choď...švagrinej malá chudla a zistili že švagriná má niečo v krvi čo prechádzalo malej do mlieka a musela hneď prejsť len na UM...a teraz je to krásna zdravá slečna(hoci kojená bola len 3týždne)

veverkaa00
autor
19. jan 2019

@mogaa hlásim sa tu znovu po dlhšom čase 😉chcela by som sa veľmi poďakovať za rady. Od ukončenia tejto konverzácie som bola s malinkou u lekárky 2x, raz pribrala 150g a raz 120g 😊prestala som ju v noci budit a spinka cca od 21:00 do 3:30 niekedy dlhšie, potom sa napapa a spinka ešte do 7:30 cez den spinka len vonku v kociku cca 3 hodiny a keď sme doma tak väčšinou ma max 15 minútové spanky. Len mi to príde trošku dlho ten večerný spánok.. Cez deň papá vtedy kedy si vypýta čiže niekedy aj každú hodinu jej dám a niekedy každé 3. Myslíte že je v poriadku keď v noci tak dlho spinka? 😏

mogaa
19. jan 2019

@veverkaa00 a za akú dlhú dobu pribrala 150g a 120g? - ak to boli týždenné merania(po týždni) tak je to ok. A v noci si ju za tie 2 týždne keď takto pekne priberala budila alebo nie? Bábo sa odporúča budiť alebo teda ani nemusíš budiť ale teda kojiť v polospánku(ked sa samozrejme samo nepreberie)ak ti nepriberá alebo priberá málo....
https://mamaaja.sk/clanky/babatko/priberanie-do...
Ideálne priberanie je 150-200g týždenne(denne 20g-30g), ale záleží aj od pôrodnej hmotnosti, ale ked ti predtým málo priberala tak sú tie posledné 2 merania ok....Ten spánok v noci je ok, sú bábätká čo pýtajú papať v noci každú hodinu -dve a aj také čo prespia celú noc. Ak by ti stagnovala znovu na váhe alebo priberala menej, tak jej v noci daj papať aj skôr - lebo tam je prvý rozostup 6,5hodiny, tak ak pôjdeš spať okolo jedenástej alebo sa zobudíš skôr ako o 3:30 tak jej kludne daj prsník v polospánku. Ale ak by ti priberala naďalej cca tých 150g týždenne tak ju nemusíš kojiť v polospánku...

mogaa
19. jan 2019

@veverkaa00 ešte neviem či som ťa dobre pochopila, malá ti priberala tých 120 a 150g(dúfam že týždenne) keď si ju kojila aj v polospánku? Ak ano tak v tom ešte nejakú dobu pokračuj aby si zvykla na dostatok mliečka.....lebo v tomto režime ti priberala tak ako má. Minimálne by to malo byť týždenne tých 120g(denne 20-30g).....Lebo ak ti za tie 2 týždne začala priberať optimálne a teraz ju necháš spať 6,5hodiny, tak znovu sa to kojenie môže odraziť na váhe a priberie ti menej....To si len musíš odsledovať, či aj keď ti v noci dlhšie prespí tak dobre priberá...Ak ano tak to nechávaš tak, ale ak by bolo znovu priberala málo, tak tam v noci vsuň jedno kojenie v polospánku.

veverkaa00
autor
19. jan 2019

@mogaa ano týždenne 🙂 prvý týždeň co pribrala 150 som ju budila aj v noci. Potom som ju prestala budit a papala vtedy kedy sa ona zobudila a vtedy pribrala 120 tak ju ani teraz nebudim. Skúšala som v polospanku ale ona sa vobec nechcela prisat a keď sa prisala tak sa len bavila ako z cumlikom alebo ked aj spapala tak to následne po grgnuti vyvracala (iba vtedy vracala keď som jej davala v polospanku) cez den sa pekne napapa niekedy vyvracka ale len trosku. Tak tu noc nechavam na nu, niekedy sa zobudi aj o 1 niekedy nie. Uvidím na ďalšom vážení, to mame ale az 5.2 uz aj s prvým očkovaním 😏

ukulela
19. jan 2019

@veverkaa00 ja by som to riesila, ako baby pisali: dojcit z jedneho dlhsie. (ja som pri prvom kojila "serialovo" - Frasier/big bang theory/... - jedna cast, jeden prsnik, druha cast, druhy (ak este chcel) - takze ano, aj 40 minut trvalo jedno dojcenie. a potm este som vzdy trocha dotiahla odsavackou, co ostalo (to som ponukala este v ten den, ked som uz vecer maôa pocit, ze prsia bestihaju - zvacsa na posledne krmenie.) takze prikladaj dalej na poziadanie, z prsa v pohode aj dlhsie, aby vypila aj to zadne "ticnejsie" mlieko a zvysok doodsavat a aj ponuknut. moji priberaju viac, ale ja to nejako neriesim. ale prvy v prve tyuzdne priberal ozaj max 150 g. takze sa upokoj, UM urcite neries zatial, len sa pokus zefektivnit to vlastne dojcenie. a teda ja by som v noci nebudila. a ak ma v noci problem prisat sa, tak pred tym trocha odstriekaj/odsaj, prso sa uvolni a lepsie sa prisaje. drzim palce, neboj, ked je mlieko a mala pribera a nema ine problemy, tak sa rozpapa urcite.
inac - napr ked ste boli na poradni naposledy - nebolo babo akurat vycikane/vykakane? aj to urobi na vahe dost ... moja dok to hned povedala, ked sa vycurkal este pred vazenim, ze mohol mat viac 🙂